AFRODITA
hidden
Бард

Неактивен
Публикации: 86
|
 |
« -: Октомври 20, 2008, 03:28:00 » |
|
Покълналото зърно са забележителна здравословна храна. Благодарение на изключителната им виталност, богатство на витамини, минерали, олиго-елементи, аминокиселини, ензими и други активни биологични вещества, те регулират липсите, причинени от съвременното хранене, влошено от промишлената обработка. Семето е съставено от семенна обвивка, покриваща един зародиш, който съдържа една връхна пъпка, едно зародишно коренче и един или два котиледона. Семенната обвивка е твърда и неподвижна. Тя защитава зародиша от гниене и насекоми. Микропилът представлява един отвор в семенната обвивка, който позволява преминава преминаването на водата, необходима за покълването. Зародишното коренче е онази част от зародиша, от което е образуван корена. Връхната пъпка е зародиш на стеблото. Котиледоните са зародиши на листа. Те съдържат хранителните запаси на зърното. За да покълне едно семе на първо място е необходима вода. Всъщност естествената растителна тъкан съдържа 90% вода, докато зърното –само 10%. За да излезе от състояние на покой, семето трябва да бъде накиснато във вода. Престоят във водата зависи от вида на зърното. Когато зърната са поели достатъчно вода, метаболизмът се ускорява, ако разполага с достатъчно кислород и температурата е подходяща(около 20 С).Ензимите се активизират и разлагат мастите, захарите и протеините от котиледоните, за да бъдат асимилирани от нарастващия ембрион. Семенната обвивка се пробива от подаващото се зародишно коренче, следвано от връхната пъпка, която на тъмно се източва, търсейки светлина. Тя не изработва хлорофил и остава бяла и нежна. Но ако изложим семето на светлина, котиледоните започват да произвеждат хлорофил, който чрез фотосинтезата превръща слънчевата енергия в растителна маса. Покълването е съпроводено от усилена метаболична дейност. Протичат множество химически реакции, при които се синтезират ензими. Ензимите като естествени катализатори ускоряват метаболичните реакции, които като елементи на виталността участват в пробуждането на зърното. Богатото съдържание на витамини придава изключителни хранителни качества на покълващите зърна. Ензимите: —превръщат скорбялата в обикновени захари (глюкоза, фруктоза); —позволяват синтез на значителни количества витамини (особено А, В и С) и на други ценни биологични вещества; —превръщат протеините в аминокиселини и улесняват синтеза на някои аминокиселини, които не се съдържат в зърното; —превръщат мазнините в мастни киселини; —превръщат фитиновата киселина и освобождават минерали, които се асимилират лесно. Превръщане на скорбялата За да се асимилира, скорбялата трябва да се сведе до прости захари. Простите натурални захари се комбинират с някои елементи, необходими за тяхното асимилиране, докато рафинираните захари са лишени от естествени допълнения. Покълналите зърна са богати на прости захари, които се асимилират напълно, с което до голяма степен улесняват храносмилателната дейност на организма. В покълващото зърно се извършва една истинска витаминна експлозия. Тъй като покълналите зърна се консумират в сурово състояние, тези витамини не се губят. По време на покълването натрупаните протеини се превръщат в аминокиселини(техни основни съставни елементи). Под влияние на ензимите в зърното се синтезират аминокиселини, които то не е съдържало. Следователно покълналите семена са прекрасен източник на аминокиселини. Те нямат недостатъците на протеините от животински произход(месо, млечни продукти, яйца), съдържащи наситени масти, влошаващи здравословното състояние. Превръщането на резервните мазнини в мастни киселини под влияние на ензимите прави покълналите семена много по-лесно смилаеми от непокълналите. Това важи най-вече за слънчогледовото семе, което е богато на липиди. По-голямата част от растителните мазнини са ненаситени и не пораждат проблемите, причинявани от наситените мазнини. Поставяме няколко супени лъжици биологически обработени семена(продават се в санитарните и в специализирани магазини) в буркан и ги заливаме с чиста вода. По време на престоя си във водата семената поемат необходимото количество вода. Ако не разполагате с филтър абсорбиращ хлора и химическите препарати, използвайте изворна вода, негазирана и леко обработена с минерали в стъклени бутилки. Количеството на семената е съобразно вашите нужди и размерите на буркана.
Поставете във вода със стайна температура семена на различни растения. А ето и някои данни за времето на престоя във вода: семена нуждаещи се от средно продължителен престой във вода (10-12 ч.) –жито, сминдух семена нуждаещи се от кратък престой във вода (4 ч.);олющен слънчоглед, сусам
След престоя във вода семената набъбват и омекват. Бурканът трябва да бъде покрит с тензух, прикрепен с ластик. Водата, в която семената са били накиснати, се излива. Изплакваме ги обилно със студена чешмяна вода, но не много студена. Ако житото е било поставено в чиста вода, то чешмяната вода е подходяща за изплакване. Оставяме зърното да покълва. Бурканът е наклонен под 45 градуса, така че водата да се отцежда. Зърното трябва да бъде разпределено по стените на буркана, без да се натрупва върху тензуха. При това положение водата може да се прецежда и семената да се проветряват. Буркана трябва да се покрие с памучна кърпа, защото семето трябва да се предпазва от светлината, като че ли е в земята. (Аз открих, че става много лесно с този уред http://biozona.eu/images/sierra/bioset_B.jpg ) Изплаква се средно два пъти на ден. Изплакването се прави с цел да се отстранят метаболичните отпадъци и семето да се поддържа влажно. То се осъществява най-лесно, когато семената се поставят в буркан.
Жито 10-12 ч. Лесно покълва и е много полезно за здравето. Сминдух 10-12 ч. Пречиства черния дроб, с по-пикантен вкус. ечемик 12 ч. царевица 12-20 ч. просо 8-10 ч. овес 12 ч. ръж 12ч. сусам 4-6 ч.
бобови култури да не се покълват!
Покълналите семена се консумират в естествен вид, със салата или заедно с други ястия; не се препоръчва минимално и максимално дневно количество, задължително за приемане. Колкото по-голямо количество покълнали семена се приемат, толкова повече живи, стабилизиращи здравето вещества се внасят в организма. За препоръчване е покълналите семена да се консумират свежи.(да се подготвя количество достатъчно за един ден) Ако покълналите семена престоят по-дълго време, вкусът може да се промени и дори да стане неприятен.
Семената могат да бъдат съхранявани в продължение на години на сухо място, далеч от светлина и гризачи (например в контейнери или буркани) , при стайна температура. Избягвайте отварянето на съдове, съдържащи семена.
|
|
|
|
« Последна редакция: Октомври 20, 2008, 04:09:15 от Deepinside »
|
Активен
|
Този, който не използва ума си и не се бори за свободата си, не усеща липсата й!
|
|
|
|
Christian
|
 |
« Отговор #1 -: Ноември 21, 2008, 12:27:43 » |
|
Ето кьде си била.... Обясни моля те,за6то не се покьлват бобови култури..  Като помисля..колко много сьм консумирал...
|
|
|
|
|
Активен
|
ПравЙ непоискано добро.
|
|
|
AFRODITA
hidden
Бард

Неактивен
|
 |
« Отговор #2 -: Ноември 21, 2008, 05:02:40 » |
|
Здрасти, тук съм, от мамата ме изгониха, имам вечен бан, явно смятат, че съм голяма заплаха за тях! За бобовите шефа каза така, някакви токсини в процеса на покълване се получавали! Той да се изкаже тука 
|
|
|
|
|
Активен
|
Този, който не използва ума си и не се бори за свободата си, не усеща липсата й!
|
|
|
|
Deepinside
|
 |
« Отговор #3 -: Ноември 21, 2008, 10:07:37 » |
|
разбрах че се образували нитрити при тях в процеса на покълване. предполагам че ще е интересно да се направи изследване от химик.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
OMega
Центрирана
hidden
Старши Друид

Неактивен
Публикации: 302
|
 |
« Отговор #4 -: Декември 11, 2008, 12:08:40 » |
|
Хм,ами как ще коментирате тази информация?
Витамин B17 (Амигдалин или Nitrilosides)
Съдържа цианиден компонент, който е вреден за клетките на рака. Ефективно средство за превенция срещу рака, ако е приемано редовно чрез изяждане на няколко горчиви семена от плод с костилка или семена на плодове (от типа на кайсия, горчив бадем, ябълка). Други добри източници са покълнали семена, люцерна, покълнали бобови, просо и леща.
|
|
|
|
|
Активен
|
"Вземи най-хубавото от изтичащото време, живей в настоящия миг и най-ясно от всички ще прозреш мъдростта. Ако погледът ти е замъглен от света на миналото и от света на бъдещето, вече не живееш във вечността, а в ограничения свят. Затова бъди тук и сега."
|
|
|
Ярка птица
...
Друид
Неактивен
|
 |
« Отговор #5 -: Декември 11, 2008, 12:28:23 » |
|
А покълналите т.нар. Mungobohnen и те ли са бобови? Защото са доста популярни...
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
OMega
Центрирана
hidden
Старши Друид

Неактивен
|
 |
« Отговор #6 -: Декември 11, 2008, 12:43:23 » |
|
Това не бяха ли някакви израстъци от соя...или не6то подобно соево.По тази при4ина не ми влизат в менюто.Ина4е изглеждат като бобови.
|
|
|
|
|
Активен
|
"Вземи най-хубавото от изтичащото време, живей в настоящия миг и най-ясно от всички ще прозреш мъдростта. Ако погледът ти е замъглен от света на миналото и от света на бъдещето, вече не живееш във вечността, а в ограничения свят. Затова бъди тук и сега."
|
|
|
Ярка птица
...
Друид
Неактивен
|
 |
« Отговор #7 -: Декември 11, 2008, 01:39:14 » |
|
Да, приличат на малки зелени бобчета семенцата. Но защо не си купиш био-семена? Всъщност, аз други не съм и виждала.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
OMega
Центрирана
hidden
Старши Друид

Неактивен
|
 |
« Отговор #8 -: Декември 11, 2008, 02:08:19 » |
|
Не6то ме съмняват дори и да са био.Има достатъ4но други не6та за ядене.Между другото аз наскоро ги забелязах,не знам от кога ги има.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Ярка птица
...
Друид
Неактивен
|
 |
« Отговор #9 -: Декември 11, 2008, 02:35:11 » |
|
Аз няма да си ги купя пак, защото стават много големи и не са подходящия за моя съд, а и не се отличават с особен вкус, според мен. И лещата е бобово, а пък често се покълва.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
LOVE & JOY
Модератор
Приор

Неактивен
Публикации: 554
ще наредя пасианса
|
 |
« Отговор #10 -: Декември 13, 2008, 10:39:30 » |
|
Хм, ама къде без бобови?  Дийпи сигурно има предвид само фасула. Иначе лещата ми е най- вкусна след люцерната. Особено сутрин с мед и сурови ядки..Ммм Мунгото си е отделно..Не е соя. Mung-Sprossen sind in Deutschland irrt?mlich als „Sojasprossen“ bekannt http://de.wikipedia.org/wiki/Mungobohne
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
Deepinside
|
 |
« Отговор #11 -: Декември 14, 2008, 10:45:16 » |
|
доколкото разбрах всички бобови не са подходящи за покълване, за поници да не говоря. (още повече че при пониците вече енергия и вещества отиват за изграждането на листата) Въпреки рекламата и продажбите хубаво е покълване на житни (жито , ръж) и то за една нощ.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
OMega
Центрирана
hidden
Старши Друид

Неактивен
|
 |
« Отговор #12 -: Януари 20, 2009, 10:59:55 » |
|
Някой има ли наблюдение върху този апарат за кълнове?Глинен е. 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
Angelina
Гост
|
 |
« Отговор #13 -: Януари 21, 2009, 11:26:33 » |
|
Някой има ли наблюдение върху този апарат за кълнове?Глинен е.  Нямам набл/дения, но вчера го гледах в един сайт. Харесва ми. Бих си го купила. 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
AFRODITA
hidden
Бард

Неактивен
|
 |
« Отговор #14 -: Януари 21, 2009, 04:41:20 » |
|
Йеее, Омега, супер изглежда, моя е пластмасов, но принципа е същия! И аз бих си го купила, ако не е тайна къде го видя и колко струва?
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|