За семейството > Разумни в домакинството

"Reduce, Reuse, Recicle"

(1/5) > >>

Hadderahh:
Отварям тази тема, за да съберем идеи как да потребяваме по-малко, да изполваме многократно и накрая да преработваме различни неща и вещи от домакинството.

Ето, например, напоследък се замислих за кухненските си гъби.Винаги съм ги сменяла доста често от хигиенна гледна точка. И в един момент ми дойде на ум, че това са купища боклук. Като се замислих още повече, се сетих и че болшинството от тях са от пластмаса, т.е. петролен продукт. Освен това се оказва и, че често са обработени с различни химикали като триклозан например. Триклозанът е антибактериален и антигъбичен агент, и е регистриран от Environmental Protection Agency като пестицид (използва се и при антибактериални сапуни, дезодоранти, пасти за зъби, козметични продукти и почистващи препарати). Триклозанът, попадащ в отходните води, е много стабилен компонент и е един от най-големите замърсители, намиран в реките в днешно време.

Така че, стигнах до извода, че най-добре е да се избягват гъби, които се рекламират като антибактериални и премахващи миризми. А най-добре е да се купуват такива от рециклирана  целулоза. Може да се направи и домашна гъба като от стара неизползвана памучна дреха се нарежат лентички и се вържат стегнато в средата.

Някои идеи за дезинфекция на кухненската гъба, което ще удължи използването й за доста дълго време:

Да се сложи се в миялната машина, заедно със съдовете, след което се оставя да изсъхне добре
Да се сложи мокра в микровълновата печка за 1 минута, ако ползвате МВ изобщо. Ако не, алтернативата е за 10-тина минути в силно загрята печка на висока температура
Да се накисне за 1 час в оцет, после се изплаква добре с гореща вода и се оставя да изсъхне
Да се превари за 10-тина минути на котлона
Да се изстисква добре след всяка употреба и да се държи суха колкото може повече.

След като на гъбата й свърши времето на мивката, отива за чистене на обувки, за чистене в банята, за инциденти от разлято по пода и т.н.

Така, вместо 1 седмица и на боклука, една и съща гъба може да се ползва с месеци.

 


Deepinside:
може да се купи малко сребърно кюлче проба 999 (цена под 20лв) и да се използва за дезинфекциране, като се държи една нощ в съд с вода заедно с  предмета (примерно гъбата)
или да се използва пералня с наносилвър технология(със сребърни йони)

богата:
"Да се изстисква добре след всяка употреба и да се държи суха колкото може повече."  Аз използвам този начин  и може би моите гъби достигат преклонна възраст. Сутрин е суха.

Много интересен начин за миене видях в Тринога, с. Желен. Там за измиване използваха суха трева +сапун. Тогава ми се стори непрактично, тъпо.... После пробвах, поне моето усещане е , че с малко сапун се постигат много добри резултати.
Ако избираме старите , забравени неща, няма да купуваме, няма да иползваме повторно, няма да рециклираме...
Ако използваме обикн сапуни, представете си какви количества опаковки от препарати ще спестим на планетата...колко химикали няма да се произведат заради нас!

богата:
Най-голямото ми Reduce е, че телевизорът ни е мнооого стар, а мобилният ми телефон е първият ми апарат отпреди 7 години. Има ли някой да ме "бие"?(искам да кажа - "да ме надмине")
Пазя си ги по комплексни причини.

feather:
E, чак да те бия, едва ли.  :biggrinangelA:
Моят телефон е над 5 годишен и вече едва го гледам, толкова ми е писнал..
Каня му се отдавна, да видим дали ще направи още една петилетка.  ;)

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Go to full version