Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор

Неактивен
|
 |
« -: Октомври 22, 2008, 10:56:59 » |
|
Много се чудя напоследък кой е по-добрият вариант? Дали, всъщност, пресните зеленчуци в днешно време, пътували с дни до сергиите, после и там висяли още кой знае колко, имат повече витамини и полезнини от замразените? Замразените имат голямото предимство в забързания ни живот, спестявайки ни ценни минутки на миене и обработка.
Ясно е, че повечето от нас нямаме възможност да се снабдяваме с прясно откъснати плодове и зеленчуци от домашно производство. Кой е оптималният вариант тогава? Вие какво правите?
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Dream
Stars
Старши Друид
Неактивен
Fairy - Cherry Iceglow :)
|
 |
« Отговор #1 -: Октомври 22, 2008, 11:10:25 » |
|
от както се роди бебка съм анагажирала всички по-близки роднини и познати, които имат "село" - място по-далеч от кочината София, и малко по малко ме снабдиха с доста добра палитра от плодове и зеленчуци, но повечето се развалят бързо (гроздето например) и всичко го замразявам или във формата на сок или бланширани. може замръзяването да не е най-екологичното нещо, което се прави с зеленкото, но поне знам произхода на продуктите и се радвам като намеря в крушите (които не съм замразила - те издържат по-дълго) червей :)
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Passiflora
Друид

Неактивен
Усмивка!
|
 |
« Отговор #2 -: Октомври 22, 2008, 09:15:36 » |
|
Зависи от сезона и от кого се снабдяваш с плодове и зеленчуци. През зимата предпочитам замразени, защото четох в една статия, че фирмите, които се занимават с тази дейност замразяват плодовете и зеленчуците когато цените на тези продукти са най-ниски, т.е. в сезона им. Това до някаква степен гарантира качеството им. По принцип имам възможност да се снабдявам от село и съм си замразила чушки и моркови. Измити, нарязани, пакетирани на отделни порции. Така че през зимата предпочитам замразени, а иначе в сезона - пресни.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
сребърен облак
hidden
Друид

Неактивен
|
 |
« Отговор #3 -: Декември 04, 2008, 10:10:51 » |
|
На едно изложение говорих с български производител на замразени плодове и зеленчуци - сравнително популярен, но не Магре или Бондюел... убий ме, не се сещам как се казваше, и в нета не го срещнах, но продуктите му са по магазините. Та, спомняйки си за бейби морковчетата и информацията за потапянето им в хлорирана вода преди замразяването, разпитах подробно за технологията. Отговора беше, че само ги измиват добре и почистват преди замразяване, не ползват никаква химия. Иначе и аз съм на същото мнение като другите - най-добре да е пресен и в сезона :)
|
|
|
|
|
Активен
|
Никой не прави по-голяма грешка от този, който избира да не направи нищо, само защото може да направи малко.
|
|
|
HardRockMum
hidden
Друид

Неактивен
|
 |
« Отговор #4 -: Декември 04, 2008, 01:48:16 » |
|
Колкото мога се снабдявам с плодове и зеленчуци, растнали на село, в домашни условия. Останалите ги купувам. Купувам и замразени зеленчуци-предимно на бг производители, макар на някои от тях спанака да е с пръстта  Информацията от сребърен облак внесе доза успокоение по отношение на замразените неща. Отделно, свекърва ми замразява много зеленчуци и ползвам голяма част от тях. Трябва ми обаче технологията, защото грахът се слепва, както и морковите, пиперките, боба и всичко що е замразено. Някой има ли идея, за да й предоставя рецепта за неслепване на зеленчука? Още по-отделно от това обмислям преместване в близко на града село, където да си имаме къща с двор.... 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
сребърен облак
hidden
Друид

Неактивен
|
 |
« Отговор #5 -: Декември 04, 2008, 03:51:38 » |
|
Някой има ли идея, за да й предоставя рецепта за неслепване на зеленчука?
Може би да са съвсем сухи след измиване?
|
|
|
|
|
Активен
|
Никой не прави по-голяма грешка от този, който избира да не направи нищо, само защото може да направи малко.
|
|
|
LOVE & JOY
Модератор
Приор

Неактивен
Публикации: 554
ще наредя пасианса
|
 |
« Отговор #6 -: Декември 04, 2008, 06:45:43 » |
|
Някой има ли идея, за да й предоставя рецепта за неслепване на зеленчука? Още по-отделно от това обмислям преместване в близко на града село, където да си имаме къща с двор....  Бланширане/ според съответното време за съответния зеленчук, за да се запазят повече витамини/ и подсушаване на чиста кърпа. Едва след това слагам във фризера.  Прясното е най- добре, но много често брани в сезона и замразени зеленчуци имат повече витамини от онези, уж "пресните". Има и изследвания даже.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор

Неактивен
|
 |
« Отговор #7 -: Декември 11, 2008, 01:53:31 » |
|
Попаднах на едно много добро обяснение защо трябва да се ядат сезонни плодове и зеленчуци. А то е, че климатът/сезонът, по време на който се отглеждат различните култури, носи биологична информация. Тези, които растат в топъл климат развиват охлаждащи тялото качества и не е добре да се ядат в големи количества през зимата - банани, пъпеши, цитруси (а ние тук правим точно обратното). Растенията, които растат в студен климат затоплят тялото - зърнени, ядки, семена и т.н., и е добре да се консумират през зимата. Т.е. повече плодове и зеленчуци през лятото, през зимата - зърнени, ядки, сушени плодове.
Много добро предложение е плодовете и зеленчуците не да се замразяват, а да се изсушават през лятото, препоръчително на слънце. Освен типичните плодове сини сливи, кайсии, ябълки, круши (сега виждам логиката в това на Коледа да се пие ушаф), могат да се сушат и зеленчуци - моркови, домати, тиквички, магданоз и т.н., които зимата се накисват се във вода (най-добре от разтопен лед) и стават готови за по-нататъшна употреба. По този начин запазват на 100% витамините си.
|
|
|
|
« Последна редакция: Декември 11, 2008, 02:01:05 от Hadderahh »
|
Активен
|
|
|
|
HardRockMum
hidden
Друид

Неактивен
|
 |
« Отговор #8 -: Декември 17, 2008, 02:45:18 » |
|
Hadderahh, би ли дала линк на инфото, много е интересно. Мерси!
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор

Неактивен
|
 |
« Отговор #9 -: Декември 17, 2008, 02:49:53 » |
|
Няма да мога, за жалост, защото го четох в книга. Книгата е "Can We Live 150 Years? Your Body Maintanance Book" от Михаил Томбак.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
LOVE & JOY
Модератор
Приор

Неактивен
Публикации: 554
ще наредя пасианса
|
 |
« Отговор #10 -: Декември 17, 2008, 02:51:51 » |
|
Няма да мога, за жалост, защото го четох в книга. Книгата е "Can We Live 150 Years? Your Body Maintanance Book" от Михаил Томбак.
Знаех си аз, че си решила да докараш до 150 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор

Неактивен
|
 |
« Отговор #11 -: Декември 17, 2008, 02:52:33 » |
|
Еййй, разкри ме. Ще си говорим пак към 100-те, ако искаш, освен ако няма да си говоря сама 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Рени
Наблюдател
Неактивен
Публикации: 30
|
 |
« Отговор #12 -: Февруари 03, 2009, 10:40:30 » |
|
Нямам доверие на промишлено замразените плодове и зеленчуци.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
Deepinside
|
 |
« Отговор #13 -: Февруари 03, 2009, 02:43:06 » |
|
Еййй, разкри ме. Ще си говорим пак към 100-те, ако искаш, освен ако няма да си говоря сама  възможно е подмладяването по вътрешен начин - работа с мисъл, енергия, жлези с вътрешна секреция. смятам, че това е една сериозна задача! 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|