novosemeistvo.bg
Май 20, 2012, 07:48:50 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Разделно хранене  (Прочетена 1857 пъти)
0 Членове и 2 Гости преглежда(т) тази тема.
Мари_Анка
Наблюдател
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 6

« -: Септември 14, 2008, 01:05:18 »

http://www.bb-team.org/articles/999
Разделното хранене като лечебен метод е изпитан лично от член на нашето семейство. освен, че драстично отслабна, той се отърва от много свои дългогодишни болежки.

Ето и още малко инфо:

Основното при разделното хранене: Нормална жизнена дейност клетките осъществяват в алкална среда,т.е. съотношението между киселинообразуващите и алкалообразуващите храни трябва да е 20:80 или казано на кратко: на 100 г месо се падат 400 г зеленчуци .

Има вредни храни, които изобщо не се препоръчват. Те са: бялата захар и захарните изделия,солта (колкото по-малко, толкова по-добре), кафето и всичко,което съдържа кофеин, газираните напитки (особено вредни при децата).

Храни,които да избягваме са:
Рафинирана захар, консерви (всички видове), свинско месо (и производните му), оцет и сол, мазнини за пържене и паниране (по-добре топено масло), газирани напитки, кондензирано мляко, черен чай.

Храни,които да употребяваме самостоятелно:

На първо място са плодовете, които трябва да се консумират минимум 20-30 мин преди белтъчна, скорбялна храна, или 2-4 часа след нея.!!!!!!!!!!
Може да се ядат след салати от пресни зеленчуци.
Не трябва да се приемат непосредствено след хранене, защото ферментират и затормозват смилането на приетата храна.
Плодовете могат да се комбинират помежду си, а киселите такива могат да се добавят в малки количества в прясно и кисело мляко, скорбялни храни.
Лошата комбинация е :сладки плодове със скорбяла, соя и фъстъци;месо, прясно и кисело мляко, гъби; кисели плодове със скорбялни и бобови храни.
Добри комбинации са: сладки и кисели плодове; кисели плодове с ядки, семена,сирене,маслини.  Интересно е,че динята трябва да се приема самостоятелно, така че забравете вкусната комбинация "диня със сирене"

Киселото мляко също трябва да се приема самостоятелно, защото е трудносмилаемо и за усвояването му на организма са нужни 3-4 часа.
Добра комбинация с него са:
-зеленчуци без скорбяла или с ниско съдържание(моркови, краставици, зеле, домати, тиквички, коприва, праз,киселец,чушки, спанак,зелен фасул), маслини и гъби;
-прясно мляко
-плодове, богати на захари: банан, презрели плодове, сушени плодове
Проблематични комбинации с кисело мляко са: ядки,семена, зърнени храни, сирене;
Лоша комбинация с кисело мляко:
Месо и риба; картофи и бобови зеленчуци (съдържащи скорбяла);хляб и тестени изделия, сладкиши;

Прясно мляко:
Свареното такова трябва да се приема самостоятелно!!!!!!!!
Трудносмилаемо е и следващото хранене е добре да бъде поне след 2 часа.
Добра комбинация с прясно мляко:кисело мляко, гъби, кисели плодове
Проблематично: зеленчуци, сладки плодове, сметана, яйца
Лошо: месо и риба; скорбялни зеленчуци; хляб и тестени изделия; захар и мед; маслини, ядки, семена и зърнени храни; сирене.

Бобови растения:трябва да се консумират самостоятелно и никога в комбинация с белтъчини и скорбялни храни!!!!!!!!!!!
Може да се комбинират със зеленчукови салати (без картофи, ориз,грах,т.е.скорбяла).
Не трябва да се консумират с месо (боб с наденица не върви)Важно също вечер да не ядете бобови храни,защото са трудносмилаеми.

Месо:
Добра комбинация е месо с:
-салата от сурови безскорбялни зеленчуци;
-готвено месо с лук, праз,морков, чушки, зелен боб, зеле и други безскорбялни зеленчуци;
Лошо се съчетава месото с:
-салата от боб,леща,грах,картофи
-готвено месо със стар боб,леща,грах, картофи, ориз,брашно,зърнени храни;
-сирене,кашкавал, яйца, кисело мляко
С две думи, забравете за пиле с ориз (картофи),риба с картофена салата, сърми, пълнени чушки с кайма и ориз, закуска хем & егс, и т.н .

Хляб и тестени изделия:
Употребяват се самостоятелно или с мазнини.
Добра комбинация е:
-хляб с намазано краве масло (забележете,че маргаринът никъде не се споменава; той е нещо изкуствено и се смила трудно)
-хляб с гъби, маслини, жълтък;
-хляб със сурови или варени безскорбялни зеленчуци
-хляб с ГОТВЕНО ястие от скорбялни зеленчуци
Добре е да се избягва хляб с боб; хляб с картофена салата, защото много се завишава нивото на въглехидратите.

Необходимите и препоръчителни интервали след хранене са както следва:
- след плодове- 30мин;
- след зеленчуци- 30мин до 1ч,
- зеле, моркови, ряпа- 2.5- 3ч;
- хляб, тестени изделия, ядки- 2-3ч;
- варива/ боб, леща, жито, царевица/- 3-4 ч;
- месо- 4-6ч;
- риба- 2-3 ч;
- млечни/ пр. мляко- 1ч;
- кис. мляко- 2-3ч;
- сирене, кашкавал-3ч/;
- мазна храна- 5ч;
- течности- напускат веднага стомаха;
Активен

Мария - 6г.
Василена - 2г.
Passiflora
Друид
Неактивен Неактивен

Публикации: 116

Усмивка!

« Отговор #1 -: Септември 15, 2008, 08:10:23 »

Преди време се храних разделно по системата на д-р Хей и имаше невероятни резултати, но за съжаление от няколко години съм зарязала всякакво разделно хранене.

Активен
Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 1164

Алхимик

« Отговор #2 -: Септември 15, 2008, 11:43:23 »

Някои храни не е подходящо са се смесват, защото имат различно време на смилане, за други - различни смилателни сокове са нужни и по този начин може да не се усвояват пълноценно, като при това може да се образуват отпадъчни вещества, замърсяващи организма.
Има комбинации от храни, които са неблагоприятни вследствие на химическите реакции между веществата в съответните храни - примерно чесън и сладко, след чесън 3 часа да не се яде сладко особено мед. Също така домати и сирене, въпреки "известната" шопска салата.
Между 2 плода да има поне 1 час интервал - комбинираните плодови салати дори, дори вкусни, не са подходящи.
Също така след хранене да мине поне половин час преди да се пие вода, особено след хранене с плодове - разреждат се храносмилателните сокове, а това може да доведе до непълно разграждане на храната и оттам токсични отлагания в организма.
Да се избягва употребата на стар и недоварен боб - въобще боба е силна храна и да се употребява 1 път седмично, като при готвенето първата вода като кипне и поври да се сменя, а след това на боба да не се слага мазнина, тъй като той си има своя и може да се получи неблагоприятна реакция.
Пържения лук също трябва да се избягва, а зеления да не се кълца на ситно.
« Последна редакция: Септември 15, 2008, 11:44:58 от Deepinside » Активен

Еarth turns to gold in the hands of the wise
- Rumi

Старши Друид
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 260

Fairy - Cherry Iceglow :)

« Отговор #3 -: Септември 18, 2008, 08:45:44 »

много съм слушала за прочутото разделно хранене и общо взето само положителни неща, до този момент не съм го опитвала, но със сигурност ще се наложи, още повече знам, че това е възможно най-безопасният начин за сваляне на излишни килограми - от които много ми се иска в близко време да се оттърва.
Дали според вас към разделно хранене се преминава веднага или е по-добре това да се направи постепенно? Знаете ли конкретни рецепти за дневно меню?
Активен

eragon
Наблюдател
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 10

Аз вярвам!

« Отговор #4 -: Септември 24, 2008, 07:46:26 »

Много съм доволна от разделното хранене. Така смъкнах 15 кг след раждането за 3 месеца. Жалко, че вече изгубих навика да се замислям кога и кои храни да смесвам при храненето си. Чувствах се много добре през периода, когато практикувах разделното хранене.
Не мисля, че е нужно да се започва постепенно - в смисъл, че ти пак си ядеш същото количество,не се гладува, но тънкостта на този метод е как смесваш храната - има много книги по темата и там са описани правилните съчетания на храните. Има и такива с рецепти, може да ги има и в Интернет - не знам.
Активен

Животът е това, което ни се случва , докато правим планове за него!
feather
hidden
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 1025

Орторексията - орторексична, дело на всеки! :)

« Отговор #5 -: Септември 25, 2008, 08:00:11 »

Ще бъде много полезно, ако се публикуват рецепти.
Или поне имената на книги, които вършат добра работа и са практически изпитани.
Активен

"Great ideas often receive violent opposition from mediocre minds" Einstein

ВАКСИНИТЕ - ИНФОРМИРАН ИЗБОР! 
kiara
Наблюдател
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 1

« Отговор #6 -: Септември 27, 2008, 03:13:55 »

И аз съм била доста време на разделно хранене. Метода много ми допада. Дори и днес все още спазвам някои от условията.
Има книги с рецепти по разделно хранене. Едно пиле с грах ми беше любимо, но не мога да ви кажа как точно се прави, все пак минаха сума години. На времето много хора ми се подиграваха, но сега всички са луднаи по здравословното хранене  :373:

Активен
eragon
Наблюдател
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 10

Аз вярвам!

« Отговор #7 -: Септември 28, 2008, 09:33:53 »

И аз съм била доста време на разделно хранене. Метода много ми допада. Дори и днес все още спазвам някои от условията.
Има книги с рецепти по разделно хранене. Едно пиле с грах ми беше любимо, но не мога да ви кажа как точно се прави, все пак минаха сума години. На времето много хора ми се подиграваха, но сега всички са луднаи по здравословното хранене  :373:

???

А! Душко, кво пиле с грах, кви пет лева при разделното хранене? Ами че то не се съчетават точно тези храни...............
Активен

Животът е това, което ни се случва , докато правим планове за него!
redgrin
Наблюдател
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 6

« Отговор #8 -: Септември 29, 2008, 10:34:31 »

От известно време точа зъби на това разделно хранене..ама ми трябва май по-сериозен стимул от омалелите дрехи 1891
http://bgkulinar.net/searchres.php?kind=8&search14=e16
тук има интересни рецепти :)
Активен
Zvezdi4ka
Бард
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 74

Believe in something Better!

« Отговор #9 -: Октомври 28, 2008, 06:28:18 »

Не знам дали все още някой се интересува за книгите и рецептите за разделното хранене,но ето малко инфо.
Та значи,едната книга е "Демис Русос как отслабнах",а другата е "Как да съчетаваме храните" по системата "Сила за Живот" и метода на Д-р Хей.И двете книги предлагат рецепти и  дневни менюта за улеснение.Според мен доста добре е обяснена системата за разделното хранене и във двете книги.

Успех :)
Активен

Breath,Believe,Receive-It's all Happening!
апулей
Бард
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 70

« Отговор #10 -: Декември 09, 2008, 01:28:49 »

откъс от Овидий

"Ала когато сетиш жажда
   и зов от празния стомах-
   умората ти се обажда
   и тръгваш ти към своя грях.

Приведен върху вкусно блюдо
   със поприпечено месце-
   похапваш си като по чудо
   нестигат двете ти ръце.

Варено, печено, скариди
   не е ли все едно какво-
   нали стомахът ти невиди
   щом всичко смеси се в едно?!

Настана бъркотия страшна,
   а той, стомахът ти расте-
   от безпорядъка в него
   бледнее твоето лице.

И губи се дъхът ти ведър
   след вчерашните грехове,
   защо бе нужно да си щедър
   защо похапна си добре?!

И пъшкаш и въздишаш тежко-
    припомняш си къде кога,
   храната с лекокрила дрешка
   не ти отнасяше съня....

Умерено ако ядеше-
   ти кротко щеше да заспиш
   и всички грижи и проблеми
   с лекота да разрешиш.

Разумен малко оако беше
   видът ти щеше да е друг-
   поне навреме ако спеше
   сега неби се вайкал тук.....

Когато седнеш да пируваш
   и за след пира помисли-
   по бледните лица познават
   пирувалите до зори. "

ОЩЕ ТОГАВА СА ЗНАЕЛИ 18-ТА ГОДИНА ОТ Н. Е.
Активен

Gurudevo Charanam
Eowyn
Наблюдател
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 30

спасител на снежни човеци

« Отговор #11 -: Декември 10, 2008, 10:35:37 »

Имам книга, основана на метода на доктор Хей.
Смятам тези дни да започна да се храня и разделно.  thinkerg
Моят проблем не е в килцата (макар че още 10 ако сваля, би било супер, ама и така ми е добре  367), но имам разни болежки, които уж можели да се излекуват така според книгата.  Ще пробвам да видя.
Така че се радвам на публикуваните рецепти :)

Активен

Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: