|
богата
|
 |
« -: Октомври 26, 2008, 05:12:52 » |
|
Много ми харесва практиката на американците за предлагането на списък с желани подаръци за семейните празници. Иска ми се и в БГ да беше приемливо... Вече няколко години се чудя как да го осъществя. Преминах през различни периоди и опити :
-отказвах подаръци - абс. неприемливо за гостите
-настоявах да са символични, правени от подаряващия (но подаряващите нямат време. Въпреки, че получих един такъв подарък от приятелка, майка на 2 деца и много заета с работата си)
-обяснявах, че съм изхвърлила 80% от "играчките", защото са от PVC или др. с цел да покажа , че не желая повече подобни в дома си - те самите купуват и ползват за децата си такива...
-разпратих около месец предварително статия от сайта Горичка, в която се обяснява вредата от опаковките, излишеството от вещи,.... (като разпитах, не е била прочетена или пък не е направена връзката с реалните празници. Статията беше заразяваща за мен, но е останала неразбрана)
-наблягах на това, че Chicco и Lego не използват PVC (доброволно) и че има прекрасни дървени играчки за износ(т.е. качествени и евтини) - това не беше достатъчен стимул за подаряващите
-написах мейл-покана за закупуването на колективен подарък, с цел улеснение на гостите и незатрупването ни с дублиращи се играчки и дрехи - не се осъществи
-аз подарявам книги, дървени играчки, български качествени дрехи, преживявания(напр. урок по езда), направена от мен торта/сладкиш - не се оказа достатъчно заразно
-обсъждах с мъжа ми да съберем дарения от гостите за добра кауза, болно детенце... И въпреки, че това е съвършената идея, пак не става - ако искат да дарят , хората щели да го направят, а така било насилствено и нетактично. А и им изглеждало някак неадресирано до рожденника...а и това не винаги било правилното- да се помогне с пари.
Равносметката е трагична- все едно нищо не съм правила. Не искам да се отказвам от празнуването в класическия вариант с гости. Но и не искам да се затрупвам с вещи. Имам все пак и някакви конкретни желания, които с или без повод бих осъществила. Как да постъпя? Виждате ли възможно и тук да стане практика такъв Списък?
|
|
|
|
« Последна редакция: Октомври 26, 2008, 09:40:48 от богата »
|
Активен
|
|
|
|
Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор

Неактивен
|
 |
« Отговор #1 -: Октомври 26, 2008, 10:40:26 » |
|
Това с подаръците не мен ми е толкова неприятно, че направо не мога да си намеря място. И не само на рожденни дни, ами при всякакви посещения вкъщи се носят такива безумия - например шоколад за 1-годишно дете! Или огромни пластмасови играчища и други глупотевини. Всеки път, когато опитам някоя тактика, дори най-обикновеният довод, че сме претрупани вече, им изглеждам ненормална и предвзета. Казах на една роднина да не купува играчки, обясних за пластмасата и т.н., тя с ироничен тон ме попита може ли тогава сервиз за хранене (който се оказа цветен, шарен, с наситени бои). Е как да й обяснявам сега пък за оловото?! И изобщо за всички други вреднотии. Просто нямам решение на този проблем (особено с роднините на мъжа ми, мойте съм ги дресирала ;) ). Аз дори вече не мога да подаря играчки на някой дом за деца. Това би означавало, че егоистично освобождавам детето си от токсичната пластмаса, а пък някое друго детенце ще се трови с нея.
Колкото до списъците за РД - напоследък се налагат и тук, особено за сватби. Но хората ги приемат различно - едните се чувстват улеснени и смятат, че е практично, други пък негодуват, че ги ограничаваш и насилваш при избора на подарък. Мисля, че и двете страни са прави за себе си, но ако бях аз - просто ще се съобразя, в крайна сметка решението си е на инициаторите и това е.
Смятам, че в нашия случай такъв списък е най-разумното решение и дори да има обидени и възмутени, крайният резултат ще е, че и двете страни ще са що годе удовлетворени - хем ще има подаръци, хем ще са избрани от нас.
Имам близки приятели, които вече се съобразяват - това са просто разумни и интелигентни хора, които дори да не са така запалени по екологичната идея, просто уважават моето виждане и винаги питат предварително какво да вземат.
Така че, списък е това, което ще направя като дойде време за РД, живи и здрави дотогава. Богата, благодаря за идеята.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
Deepinside
|
 |
« Отговор #2 -: Октомври 26, 2008, 11:14:35 » |
|
според мен подаръка може да отразява мирогледа, повечето хора мисля, че биха подарили това, което смятат за хубаво/ценно/престижно, а не какво би харесал/ценил получателя на подаръка,а да ги караме по списък, дори да се съгласят, може вече енергията на даването да не е същата, има значение с какви мисли, чувства и отношение се подарява нещо, то може да се наслагва върху предмета и да влияе за в бъдеще...
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
LOVE & JOY
Модератор
Приор

Неактивен
Публикации: 554
ще наредя пасианса
|
 |
« Отговор #3 -: Октомври 26, 2008, 11:43:04 » |
|
Не бих задължила гостите със списък. Просто българинът не е дорасъл за това. Изключенията са малко, предполагам.
На мен даже не ми се наложи да дресирам родата от моя страна. Те предпочитат да донесат нещо символично и плодове и ми дават пари да и купя нещо по мой избор с нейно одобрение или обратно. ;D Няма шумящи опаковки, няма разочарования
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Dream
Stars
Старши Друид
Неактивен
Fairy - Cherry Iceglow :)
|
 |
« Отговор #4 -: Октомври 26, 2008, 02:03:53 » |
|
Привет, хубава тема. от дълги години поне с близките хора винаги се питаме кой какво иска, а често се случва подаръка да е "пликче" т.е. парички и човека сам да си купи нещо, което после трябва да покаже. а иначе по-слабо познати хора и роднини няма как да ги накараш да не копуват само летни рокли за погачата на детето (при условие, че сто пъти съм им казвала, че дрешки имаме с купища) или разни играчки, както и вие пишете със съмнителен произход (китай) - а за едно дете, което всичко пъха в устата си едва ли подобни играчки са добри.
разбира се подаръка, понякога и без повод може да бъде жест, с които да зарадваш човека (и съответно и себе си). забелязала съм, че често малък, на пръв поглед неугледен подарък радва повече, отколкото "бижу за 500 лв.). Също така ми е правило впечатление, че сред най-добрите подаръци е този, които човекът има нужда от него, но по едва или друга причина не си го купил :)
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
LOVE & JOY
Модератор
Приор

Неактивен
ще наредя пасианса
|
 |
« Отговор #5 -: Октомври 26, 2008, 05:22:08 » |
|
Аз също предпочитам лични, инивидуални подаръци, в които си "втъкал нещо"  . Спомням си, че преди години подарих на половинката мартеница- гривна, която бях избродирала с копринени червени и бели конци на конопена основа и той беше много щастлив. :)Аз съм започнала превъзпитанието по следния начин..На хора, които трудно приемат идеята за собственоръчно изработените подаръци, им купувам нещо+ добавям нещо лично. Винаги се впечатляват. Не че ми връщат жеста, но се надявам все пак. Основен принцип, който ме ръководи при избирането на подарък> Избирам нещо, което да се хареса на този, на когото подарявам, не на мен.
|
|
|
|
« Последна редакция: Октомври 26, 2008, 05:29:48 от JOY »
|
Активен
|
|
|
|
Zvezdi4ka
Бард

Неактивен
Публикации: 74
Believe in something Better!
|
 |
« Отговор #6 -: Октомври 27, 2008, 08:41:11 » |
|
Темата е страхотна богата,и в същтото време много болна.Много е трудно да се създаде хармония между хора с различни възгледи.Ето аз например, съм се отказала отдавна да се хабя да се обяснявам защо правя това ,което прaвя и има ли смисъл в цялата тая работа.Повечето ми прятели ме гледат като полезно изкопаемо и после ми шушкат зад гърба колко не съм в час.За това,когато дойде времето за първият ни Рожден Ден,просто без да се церемоня много,много ,заявих,че най-добре е вcеки да даде пари.Което,между другото и повечето направиха. Такааа,друг би бил въпросът обаче,ако и в родна България се приеме практиката на връщането.Тоест,ако дадена стока,която си закупил ,по-късно си решил,че не е точно това,което ти трябва,отиваш в съответня магазин и връщаш стоката без проблем,а те ти връщат парите без да ти се зъбят.Така по този начин,както се казва,и хем вълкът сит,и хем агнето цяло.Кой каквото иска да ти подарява,на следващия ден отиваш в магазина и го връщаш без много обяснения. По въпроса за подараците,моите родители все ме питат какво да купят на детето.Та накрая им казах да седне родата,и всеки под ред на номерата да прочете по една приказка и да се запишат на CD.Така този спомен ще остане за винаги един от най-скъпите подаръци на детето и то без дори да се влагат средства ,е,само за CD-то. :) /пъки не заема много място :)/ Това със списъка е много удачно,само трябва да се разпределят кой какво ще купи,че да не вземат пак да се повтарят. Идеи има безброй,само дето хората трябва да са малко повече отворени да правят различни и в същото време полезни неща,без много да се замислят.Ето,пускам един сайт,който се надявам да ви бъде полезен и на вас http://flylady.com/pages/ClutterFreeGiftsC.asp тук ще намерите хитри идейки за малки и големи.Успех с опитомяването. 
|
|
|
|
« Последна редакция: Октомври 27, 2008, 08:45:32 от Zvezdi4ka »
|
Активен
|
Breath,Believe,Receive-It's all Happening!
|
|
|
Eowyn
Наблюдател
Неактивен
спасител на снежни човеци
|
 |
« Отговор #7 -: Октомври 27, 2008, 11:23:23 » |
|
Лично се надявам, докато дорасна да ми се роди дете и да празнуваме рождени дни, да са приели списъците с подаръци като нещо нормално. Сега като гледам и леля ми как се мъчи с купищата безсмислени неща, които подаряват на малкия (2,6 г.), от нея се уча какво да подарявам и какво не на бебе.  А за мен специално тези списъци за много приемливи. Мен всички ме питат какво искам, ако не мога да измисля, казвам книга някаква и точка. Каквато и да е, ще се зарадвам. Аз и за това обичам да подарявам книги според вкуса на празнуващия... Идеята с дарението за болно детенце също ми харесва. Въпреки дарението обаче, пак бих подарила нещо символично и на рожденика. Някоя книга с приказки, примерно  Малко грубичко ще звучи, но с поканата можеш да разпращаш листа и нещо от рода на "моля придържайте се към списъка", но така пък има риск да получиш две еднакви неща :1893: Обаче хората не питат ли? Все си мислех, че се координират нещата с родителя. Явно не.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
богата
|
 |
« Отговор #8 -: Ноември 03, 2008, 08:15:41 » |
|
http://www.ezdabg.com/bg/prices.php вижте на третия ред! много хубаво- подарък ваучер за езда! също и магазин Pippo В София ще предлага ваучери на различна стойност. Самата бланка била много красива, оригинална, на фирмата за играчки Haba. Аз препоръчвам магазина за пореден път. Цените са внушителни, но за качество. Някои мои идеи за подарък : кокосов орех банани ананас авокадо по 1 бр от всички цитруси на пазара в момента плик със сурови ядки, за цвят може и малко сушени плодове био хляб и сладки от пекарната Слънце-Луна , прясно изпечени (може и торта...божествени са) био продукти от магазина на пл. Журналист или от био щандовете на Пикадили, Елемаг...
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Eowyn
Наблюдател
Неактивен
|
 |
« Отговор #9 -: Ноември 04, 2008, 07:46:15 » |
|
Ау, а кокосовия орех може да го изрисувате с някакви биобоички 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
богата
|
 |
« Отговор #10 -: Ноември 05, 2008, 09:37:42 » |
|
Аз имах предвид кокосов орех за ядене, но ако искаме за играчка, поне моят опит не е добър. Много миришат на мухъл. Аз се престарах с една пила за дърво, махнах всички влакна, за да стигна до черупката, измих го, изсуших на лятно слънце и пак не стана. После бебето го счупи и ядливата част се оказа също с подходяща форма, за игра - отделила се беше от черупката. Нещо като мини кокос. Но и това миришеше.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Eowyn
Наблюдател
Неактивен
|
 |
« Отговор #11 -: Ноември 05, 2008, 02:08:16 » |
|
Простете, моята детска радост няма спирка, щом реши, че нещо може да се изрисува  Но иначе, явно мирише след като го изядете. Защото аз си имам един от миналата зима вкъщи, не е разтварян и нищо му няма  Седи си за украса.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Serenity
Бард

Неактивен
Публикации: 54
|
 |
« Отговор #12 -: Ноември 05, 2008, 02:31:42 » |
|
Eowyn, има един начин хем да го изядеш и изпиеш /сока е невероятен!/, хем да ти остане цял за украса: Първо се правят два отвора със свредел или дрелка там където естествено се е държало за дървото или от двата краища по един - и сока се изцежда. После с чук или тесла или нещо тежко се счуква ореха, /или се реже с ножовка по средата/ за да може да се извади вътрешната му бяла част, а тя се отлепва с отвертка или нож /мъжа ми ги е правил тези процедури, не знам точно  / като се изяде,  /дъвче се бавно и дълго на малки парченца...но се запазва в найлон да не изсъхва/ частите от ореха отново се съединяват и залепват с лепило, с тиксо отгоре върху ръбовете, докато засъхне добре и така остава за украса 
|
|
|
|
« Последна редакция: Ноември 05, 2008, 03:39:57 от Serenity »
|
Активен
|
|
|
|
LOVE & JOY
Модератор
Приор

Неактивен
ще наредя пасианса
|
 |
« Отговор #13 -: Ноември 05, 2008, 06:27:58 » |
|
Аз имах предвид кокосов орех за ядене, но ако искаме за играчка, поне моят опит не е добър. Много миришат на мухъл. Аз се престарах с една пила за дърво, махнах всички влакна, за да стигна до черупката, измих го, изсуших на лятно слънце и пак не стана. После бебето го счупи и ядливата част се оказа също с подходяща форма, за игра - отделила се беше от черупката. Нещо като мини кокос. Но и това миришеше.
Защото не питаш кака Джой. ;D Аз го пробивам, режа, пия, ям, каквото има там, суша и декорирам. :) За друго го бях подготвила, но накрая така свърши жизнения си път. 
|
|
|
|
« Последна редакция: Ноември 05, 2008, 10:58:35 от JOY »
|
Активен
|
|
|
|
Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор

Неактивен
|
 |
« Отговор #14 -: Ноември 05, 2008, 08:45:29 » |
|
А какво ще кажете за това (практика е в чужбина) - да обявите рождения ден БЕЗ подаръци? Пращат се покани, на които пише подробностите къде, кога и най-отдолу "NO GIFTS". На бг преполагам същото "БЕЗ ПОДАРЪЦИ".
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|