novosemeistvo.bg
Май 20, 2012, 08:07:36 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: захранване на бебето  (Прочетена 1081 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Dream
Stars
Старши Друид
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 260

Fairy - Cherry Iceglow :)

« -: Октомври 28, 2008, 10:44:45 »

определено това е много трудна и изключително важна тема!
реално колкото родители, колкото педиатъри, колкото книги, толкова системи за захранване!
например във френските педиатри включват рибата заедно с месните и млечните продукти - при това още към 4-тия месец, според д-р Спок захранването започва с портокал, а тук не се дава поне до 1г., наскоро излезе и "мода" на бебето до 6м. възраст да не му се дава нищо друго освен мляко, дори и вода! ... това са само част от многото противоречия. разбира се смятам, че има и златна среда, а за захранването е добре да се питат и бабите, но въпреки това винаги изникват много въпроси. Още повече, че храненето в началото на живота може да повлиае на здравето за цял живот.
С голям интерес бих чела съвети и мнения.
С риск да ме нахокате, но ние започнахме сравнително ранно захранване, както вече съм писала, поради липса на кърма - а пред алтернативата изкуствена "суроватка" предпочитам плодове и зеленчуци, а и в нашия случай сме малко дебелички, а и наддаваме доста. За сега сме само на плодове и зеленчуци (за обед и следобед + соко между закуската и обяда). Наскоро педиатъра каза да започна захранване с месо, но аз още не съм се осмелила да й давам. Честно казано не ми иска да избързвам и ще изчакам още малко, а и има алтернатива да не и се дава изобщо, но дали това е правилно? тук има много майки, които съм сигурна, че могат да дадът добър съвет!
Активен

Artemida
Бард
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 56

« Отговор #1 -: Октомври 29, 2008, 08:21:08 »

Голямата ми дъщеря, която е на 6г и 7м я кърмих 40дни, поради незнание. Захранена е по старата схема, което значи на 40дни със сок. Детето е здраво и в момента е първи клас. Няма алергии, хронични заболявания и тем подобни.
Малката ми дъщеря е на 2г и 11м. Все още я кърмя. Захраних я на пълни 8мес. Не е пила даже и вода.
 Няма алергии и е здрава, като сестра си. Ходи и на детска градина.
 Мисълта ми е, че всичко е много индивидуално. Не трябва да се изпада в крайности, а да се намери златната среда. 
Активен
stelt77
hidden
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 601

всичко виждам и чувам

« Отговор #2 -: Октомври 29, 2008, 09:33:28 »

Захраних малкия на 5 навършени месеца... Исках да опитам с педагогическо захранване, но ми казаха че това е за кърмени бебета, а моето е на АМ... Не мога да кажа, че го храня правилно, защото и аз не знам какво точно означава "правилно"... Започнах със зеленчукови пюрета, след това плодови и тогава първите каши... Давам му месно-зеленчукови пюрета, много ги обича... Прясно мляко няма да давам до навършване поне на годинка, въпреки че ми се налага да го запиша на кухня за известно време, а там правят десертите с мляко (ще ги яде баща му или аз)... Пресни плодове му давах лятото според сезона и повечето бяха домашни... Сок му давах само от портокали и то наскоро (малкия още няма 10 месеца), защото се опитваше да се разболее... Опитвам се да му готвя разнообразно, но не винаги ми се получава...
Колко е голямо твоето бебенце, Dream??
Активен
Dream
Stars
Старши Друид
*
Неактивен Неактивен

« Отговор #3 -: Октомври 30, 2008, 06:20:15 »

ох, Artemida, малко ме пооспокои може би съм подобен случай на теб аз също допуснах доста грешки по отношение кърменето.. кърмих я до края на август, но по-скоро символично, защото още към средата на 2-рия категорично ми отказа гърда - нали от родилното ми натякваха, че е голяма (4 600) и съм секцио и нямало да и стига кръмата, ама не казаха, че може и на един час да я храня и да забравя шишетата, вместо това ми бутаха АМ. Всички знаят бебетата колко бързо се учат на тях.
напрактика и ние караме според старата схема, към първия месец по малко сокчета, после към третия плодово пюре, към чествъртия по малко зеленчуци, като сега само по малко и ги вдигам за сметка на АМ, от което 4-тия месец качи 1 300!!!, а и каквато си е голяма простоооо. Сега трябва и месо да включвам, ама нещо се колебая..

stelt77, На 9-ти ще направи 6 месеца (и е като 8-9 м. бебе, сега тежи около 9кг.). Брашнените каши ще ги пропуснем, няма смисъл да я наливам допълнително, киселите по-късно. Може би все пак е добре да започна да й давам зеленчуково-месно пюре?
Активен

Artemida
Бард
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 56

« Отговор #4 -: Октомври 31, 2008, 08:59:29 »

Dream, проблема с кърменето в болниците е огромен. За съжаление политиката на болниците не е това, което трябва да бъде. Голямата си дъщеря родих в 2-ра Градска-София. Още преди 6-7 години те водеха борба за кърменето. Акушерките бяха запознати, съветваха майките. Идваха и сами слагаха бебчето на гърдата на някоя мама, която е родила със секцио. Шапка свалям на тази болница, дано е задържала политиката си.
 За теглото на госпожицата не се притеснявай, просто си върви едра. И все пак е добре, че си взела мерки и не даваш разни каши, от които само ще напомпаш още повече детето.  hb
Активен
Dream
Stars
Старши Друид
*
Неактивен Неактивен

« Отговор #5 -: Ноември 01, 2008, 07:23:07 »

аз родих в Майчин дом.. и никак не съм доволна от отношението - хем знаят, че много мимечата нямат опит, трябва да ги гониш по коридорите да ги разпитваш за разни неща (които незнайно защо не съм се сетила да прочета преди самото раждане - това е доста масова грешка де, много жени наблягат на раждането и бременнеста, а изпускат да се подготвят за другото).
ама здраве да е :)
важното от тук на сетне да избегнем проблемите.
в крайн сметка се реших, че ще си я захранвам вече и с месно-зеленчукови (нека направи 6м.) от майка ми знам, че най-добре е първите няколко пъти само с бульон от телешко (пилешко). все пак тук много са вегетарианци, но мисля, че когато и дойде времето тя сама ще (трябва) прецени кое е по-добре за нея!

знам колко е опсано наднорменото тегло (за това може би отделен материал трябва да си спретнем), дори и при бебетата, а колкото по-рано се хване един проблем толкова по-лесно ще се отстрани.
Активен

AFRODITA
hidden
Бард
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 86

« Отговор #6 -: Ноември 01, 2008, 08:33:55 »

Що бързаш с месото, какво толкова ще му дадеш с него?
Имам опит с две деца, едно изцяло некърмено и едно 2годишно все още кърмаче.
Големия беше на АМ, захранен по стара схема, сок, пюре плодово, пюре зел., попара....само дето се придържах към здравословно готвене, следвах разделното хранене, използвах зехтин, никакви животински храни, давах сутрин АМ в 6 ч, в 9 ч давах пасиран плод, в 12 ч пюре на основата на картофи, ориз, боб, леща. В 16 ч овесени ядки, елда, банан и авокадо пасирани, после не се сещам имаше ли момент с мляко пак, а вечерята беше супа със сухари (сварени на пара зеленчуци, сухари приготвени от мен от пълнозърнест хляб, всичко пасирано със зехтин). Късно мляко не е ял от 7 месечен. Така му беше менюто до като не тръгна на градина. Там развалиха всичко, което бях направила! ЗА съжаление в нашия град нямам друга алтернатива. Хубавото е, че не предпочита месо. Ако на масата има пържола и боб, ще яде боб.
Малкия, кърмен от първия час, първата различна храна беше череша на 8 м еднократно, до първата си годинка беше изцяло на кърма без вода. В този момент прояви интерес и започна да се храни с намачкана от нашата храна, лъжичка-две, резенче ябълка, банан, на около годинка и половина ядеше сам каквото си поиска. Тогава и започнах да му предлагам ядене за обяд и вечеря. Хапне колкото хапне и цока. До този момент е така, понякога яде за закуска овесени ядки, преди това плодове. От животинските храни яде сирене и кашкавал, масло, яйца в баница. Месо не е ял.
И двамата са здрави и се развиват абсолютно нормално.
За баткото в градината ми казват, че е много умен, бърз и съобразителен ;D
« Последна редакция: Ноември 02, 2008, 10:39:46 от AFRODITA » Активен

Този, който не използва ума си и не се бори за свободата си, не усеща липсата й!
Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 844

« Отговор #7 -: Ноември 01, 2008, 09:55:08 »

Dream, първо съжалявам, че не ти се е получило нещо с кърменето, но от мен да знаеш (за второто), че няма такова положение "липса на кърма". Т.е., осигуриш ли на бебето кърмене на поискване, значи кърма не може да няма. Има много информация, сега да не навлизам в подробности.

Колкото до изключителното кърмене до 6 месеца, може би някои го наричат "мода" просто, защото не знаят подробностите. А те са, че ензимите, необходими за разграждане на твърдата храна започват да се образуват след 6-тия месец. До тогава кърмата е и храна, и вода. Съставът на кърмата се мени както с времето (в зависимост от нуждите на порастващото бебе), така и в рамките на едно кърмене (удовлетворява първо жаждата, после глада). това съвсем вкратце, има много информация, най-ценната е на La Leche Leage. Истински съветвам всеки, който иска да кърми, да се свърже с тях още по време на бременността.

А Спок го отрекоха отдавна, французите не ги знам, но лично аз захраних педагогически. И не само това, ами детето се научи да се храни само на годинка и месец - с вилица, малко по-натам и с лъжица, както и да пие от чаша. И всичко това без никакъв натиск, а просто следвайки и откликвайки на естествения интерес на бебета да слагат всичко в устата си и да подражават на мама и татко.

Колкото до месото, малко трудно ми е да те посъветвам, защото самата аз съм само с единия крак вегетарианка :) А педагогическото захранване предполага каквото за мама, такова и за бебето. Но, днешното месо просто не става. Натъпкано е с хормони на растежа, антибиотици и изкуствени храни (кой знае дали не и ГМО царевици и т.н.). Така, че ако решиш да не даваш месо, няма да сбъркаш. Но трябва много добре да се информираш какво тогава да е менюто на бебето, в което липсва месо. То може пълноценно да бъде заместено, просто трябва да знаеш как. Тук ще препоръчам една книга на всеки, който има възможност да си я поръча (има я в английския Амазон) - казва се "Super Baby Food" на Ruth Yaron. Захранването и по-нататъшното хранене е базирано на вегетарианско меню с включени млечни и яйца.
Активен
nenaatoa
1
Старши Друид
Неактивен Неактивен

Публикации: 383

« Отговор #8 -: Ноември 08, 2008, 11:34:02 »

http://www.bebe.to/SITEROOT/griji.html  -  има много полезна информация.
Активен

Променяй се непрекъснато и си оставяй винаги същият!
Dream
Stars
Старши Друид
*
Неактивен Неактивен

« Отговор #9 -: Ноември 12, 2008, 08:20:23 »

много ви благодаря за съветите и отзивчивостта.
за сега съм се въздържала от месо (то и аз самата избягвам, защото е гадно)
Активен

Nifada
Наблюдател
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 8

« Отговор #10 -: Ноември 17, 2008, 03:45:52 »

Аз кърмих Гергана до края на третия месец и след това минахме изцяло на АМ. Бях чела много за кърменето, но апк не можах да се справя. Сега вече знам къде съм сгрешила. КАкто и да е. До края на 6 беше на АМ и преварена вода ( без захар). Започнах да я захранвам с пюрета от моркови и тиква, защото някъде бях прочела, че прясно изцедените сокове( и най-вече ябълката, която педиатрите упорио препоръчват още на 40 ден) много дразнят стомаха и са причина за колики. Има логика, и на мен ми става лошо ако изпия цяла чаша прясно изцеден сок от ябълка. До към 10 месец свикна да яде всякакви пюрета от плодове и зеленчуци ( всичко си правех вкъщи, не съм кпувала готови)и тогава я пробвах с жълтък. Изрина се и го спрях. Прояде жълтък след година и тогава вече беше ОК. Месото го вкарах и него след като навърши година.
Борила съм се с баби и дядовци много защото ме караха да започвам да и давам да яде различни храни още от втория месец, а аз бях убедена, че и е рано. Започнах да я захранвам в момента, в който я видях, че наблюдава масата ни докато ядем и мляска. Това беше знак за мен.
Активен
Dream
Stars
Старши Друид
*
Неактивен Неактивен

« Отговор #11 -: Ноември 23, 2008, 10:30:50 »

Nifada, аз веч си и давам желтък и нямаме никакъв проблем. вече яде и почти всякакви плоди и зеленчукови пюрета и да ти кажа много и харесват. на последния преглед доки каза, че можем да и даваме и по мялко хлябче в "супа" - супата е малко по-рядко зеленч. пюре (от него малко се въздържам, че както писах си имаме проблеми с клицата).
тъй като съм голям противник на АМ от известно време минаваме на кисело мляко (не купешко!) с риск да кажете, че и домашното е опасно, но мисля, че е по-добре стария бабешки начин отколкото суроватка (http://missby.wordpress.com/2008/07/15/so-thats-what-they-are-for/). и да чукна на дърво добре и се отразява. за местото ще изчакам до годинка да видим тогава.
Активен

Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: