novosemeistvo.bg
Май 20, 2012, 08:13:02 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Черен списък на детските книжки  (Прочетена 578 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
LOVE & JOY
Модератор
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 554

ще наредя пасианса

« -: Октомври 29, 2008, 02:34:32 »

Здравейте,

Реших, вместо да пуфтя, ругая, охкам, да се оплаквам, да коригирам с черен перманентен маркер или просто да прехапвам език и да пропускам цели пасажи, съжалявайки, че няма как да направя илюстрациите невидими, да пусна тази тема, както нейният близнак-антипод:
http://novosemeistvo.bg/forums/index.php/topic,127.0.html ,
 за да обменим информация относно това, какво има и какво няма място в една детска приказка.

На мен ми е писнало от бликащото насилие в тях(!!!!), от жаргонния груб, нескопосан език, особено в преразказаните приказки, от правописни грешки, от умишлено разтягано повествование, с цел напасване на обема и т.н.

В критиката си няма да пожаля и наложили се / неизвестно как/ приказки като " Хензел и Гретел" . "Малечко- палечко"..

Може ни някои ще се възмутят, но неприятни са ми даже и "Червената шапчица"  и "Вълкът и седемте козлета" , въпреки някои сантиментални моменти...

Мотивът ми е, че възпитавайки цели поколения по този начин, ето докъде я докарахме.  Cry  Нека да забравим заучените фрази и да повдигнем булото на илюзорния приказен свят. ;)

Ето най- новият бисер/ в книжка за 13 лева, луксозно издание!!/ http://knigosviat.net/?bookstore=book&book=142508

« Последна редакция: Октомври 29, 2008, 03:30:22 от JOY » Активен

богата
Moderator
Старши Друид
Неактивен Неактивен

Публикации: 268

« Отговор #1 -: Октомври 29, 2008, 03:48:41 »

Не мога да напиша имената на книжките, т.к. ги изхвърлих. Ужасно е да хвърляш детски книжки. Но не е ли ужасно да са пълни с правописни и фактически грешки? И с ужасни рими, писани за пет минути, без никакъв професионализъм? А илюстрации от компютър, без никаква душа? А плагиатствани сюжети?
Например в поредицата за Франклин на всяка втора страница пише ВИДРА вместо БОБЪР?!
Книжките на Егмонт по филмчетата са ужасно скалъпени- накъсана мисъл, орязана работа, само пари да се вземат, то народа нали по филма и всичко останало ще купи...също пълни с грешки. И "илюстрации" с неприемлив мащаб.
Активен
Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 1164

Алхимик

« Отговор #2 -: Октомври 29, 2008, 11:34:36 »

"Хари Потър" - според мен може да не е особено подходяща за деца, , и по-специално по-новите томове от поредицата  s045
Активен

Еarth turns to gold in the hands of the wise
- Rumi

*
Неактивен Неактивен

Публикации: 30

спасител на снежни човеци

« Отговор #3 -: Октомври 30, 2008, 11:01:11 »

"Хари Потър" - според мен може да не е особено подходяща за деца, , и по-специално по-новите томове от поредицата  s045
Тази книга за мен е символ на комерсиализацията на обществото. Този конвейр от "книги" по-скоро.
Активен

Dream
Stars
Старши Друид
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 260

Fairy - Cherry Iceglow :)

« Отговор #4 -: Октомври 30, 2008, 06:12:16 »

имах една книжка от едно време - една от многото вариации на приказката за заека и костенурката. та там на едно място пишеше "Излетя като балестична ракета" и още по-смешното е, че скоби беше написано "попитайте татко си какво означава това"  1923
Активен

Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: