|
Deepinside
|
 |
« -: Октомври 31, 2008, 03:05:59 » |
|
У всички майки има една много голяма погрешка, която правят. Тя изглежда малка, но всъщност е голяма. Тя е, че винаги прехранва децата си. Те ще станат 56 пъти през нощта, за да дадат на детето си да суче. За да се оправи. А трябва три пъти: сутрин, на обяд и вечер. А през нощта веднъж да го кърми.
Не е достатъчно, майката да знае, че е длъжна да кърми детето си - трябва да знае, кога да го кърми и как да става това. Ако е разтревожена, по някой начин тя не трябва да го кърми. Нека помоли съседката си да накърми детето и, но не и тя сама.
Колко време бозае детето? - Докато се нахрани. Дали е минало час или повече, то не иска да знае. При това, не е определено, колко време - година, две или три, трябва да бозае детето. Ако майката е здрава, колкото повече време бозае детето, толкова по-добре. Забелязано е, че деца, които са бозали две или три години, са по-здрави. Здравото дете се развива по-добре, вследствие на което е по-умно.
До три години майката може да кърми детето си, но от четвъртата година нататък, то трябва вече да дъвче храната си.
Беинса Дуно

|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Zvezdi4ka
Бард

Неактивен
Публикации: 74
Believe in something Better!
|
 |
« Отговор #1 -: Октомври 31, 2008, 09:26:23 » |
|
Моите уважения :anbet2:към Големия Учител но все си мисля,че само кърмещата майка може да прецени колко пъти точно трябва да се кърми отрочето.Кърмените деца по принцип са винаги по-дребни от тези,които са на АМ,а ако някое е по-едричко,то това не е задължително признак за прехранване.Гените също оказват значение.При кърмачетата е приет и така наречения режим на свободното хранене,именно поради причината,че кърмата се усвоява много по-бързо от него ,отколкото АМ и съответно това означава,че и изхождането е по-често.Тук говорим само за бебета,които са изключително и само на кърма.Освен това не винаги кърмачето суче защтото е гладно,то може да суче и защото е жадно.Тъй като кърмата е 88% вода,затова и не се счита за необходимо да се дава на кърмачето допълнително вода,тъй като първо,това са празни калории и второ водата може само да натовари и така все още недоразвитите бъбречета.Kak едно кърмаче,сучещо само 3 пъти на ден ,би си задоволило нуждите и как то би се развивало? Когато бебето е кърмено,то това спомага за здравословното му израстване и предотвратяване от алергии,вируси ,а също така и наднормено тегло по-късно в живота. Говоря още и от личен опит.Мойта бебка като се роди ,първият месец се кърмеше през 1час,1час30м до 2часа.Нощно време се кърмехме по 2-3 път.Винаги сме се кърмили на поискване и не смятам,че това е довело до прехранване.Започнахме със заxранването на 8 месеца по малко нетрадиционна система,за която ще говоря друг път.Сега е на 1г8м ,продължаваме да се кърмим.Това,кето искам да кажа е,че през всичките тези месеци, особено в началото след всичките дневни и нощни кърмения,бебка не само че не е прехранена,ами и е малко под нормата. Най-важното за една бъдеща майка е да е 200 % сигурна,че иска да кърми,и оттам да се образова за това как точно да постигне желания резултат.Има много източници по този въпрос,но най-ценния от тях си остава La Leche League.Taм,където можеш да получиш подкрепа и разяснения по всички вълнуващи те въпроси от опита на други кърмещи майки и специалисти,минали вече по този път.
|
|
|
|
« Последна редакция: Октомври 31, 2008, 09:30:02 от Zvezdi4ka »
|
Активен
|
Breath,Believe,Receive-It's all Happening!
|
|
|
Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор

Неактивен
|
 |
« Отговор #2 -: Октомври 31, 2008, 10:03:59 » |
|
Убедена съм, че бебетата, а и децата въобще, не трябва да се прехранват. Това води до разни проблеми в по-късна възраст. Но не ми е идвало наум досега, че с кърма може да се прехрани едно бебе. Всъщност, смисълът на кърменето на поискване е точно в това, че бебешкият организъм сам знае кога и по колко да суче (с някои изключения, но да не навлизам сега в подробности). И наистина, повечето кърмени бебета са по-дребни от връстниците си на АМ. Дори за да се стимулира кърменето от все повече майки в световен мащаб, СЗО тази година си смени таблиците за ръст/тегло като намали средните стойности, правени до голяма степен на базата на изкуствено хранени бебета.
За останалите неща е ясно, и аз мисля, че до към 3-тата годинка е нормално да се кърми при желание на бебето и майката.
Иначе, това за съседката ме развесели и натъжи. Къде ги тия кърмещи съседки в днешно време?! Направо се прескачат :(
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
Deepinside
|
 |
« Отговор #3 -: Октомври 31, 2008, 10:35:52 » |
|
Иначе, това за съседката ме развесели и натъжи. Къде ги тия кърмещи съседки в днешно време?! Направо се прескачат :(
е предполагам преди около 80 години някои неща са били по-други, но смятам, че акцента е на това, ако майката е в дисхармонично състояние, съзнателно да избегне предаването на това състояние чрез млякото. (по разбираеми причини не се смятам за експерт по темата) 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор

Неактивен
|
 |
« Отговор #4 -: Октомври 31, 2008, 10:45:12 » |
|
е предполагам преди около 80 години някои неща са били по-други, но смятам, че акцента е на това, ако майката е в дисхармонично състояние, съзнателно да избегне предаването на това състояние чрез млякото. (по разбираеми причини не се смятам за експерт по темата)  Дийп, точно за това написах, че ме натъжи :) Навсякъде около мен са шишета, биберони...
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
AFRODITA
hidden
Бард

Неактивен
Публикации: 86
|
 |
« Отговор #5 -: Ноември 06, 2008, 05:30:46 » |
|
Ох, как ме обнадеждихте, чака ни около година още....
|
|
|
|
|
Активен
|
Този, който не използва ума си и не се бори за свободата си, не усеща липсата й!
|
|
|
Nifada
Наблюдател
Неактивен
Публикации: 8
|
 |
« Отговор #6 -: Ноември 17, 2008, 03:55:00 » |
|
Точно това, че детето трябва да се храни на определено време и определен брой пъти ми попречи да я кърмя успешно. Всички около мен , вкл. и педиатърката ми казаха, че трябва да се храни на 3 часа. Дрън-дрън. И ако реве преди да са минали трите часа, не ми била хранителна кърмата. Чак след като я бях започнала с АМ прочетох за "предна" и "задна" кърма. Предната е по-водниста и тя е предназначена да утоли жаждата на детето. Колкото по-дълго суче детето, толкова повече се отварят едни мастни каналчета и насищат кърмата, която става по-гъста и тя вече е за засищане на глада. Това е задната кърма. И понеже когато са съвсем малки бебовците се уморяват много лесно и заспиват, не успяват да стигнат до задната кърма, изпишкват предната бързо и бързо огладняват. За това кърменето при новородените е на поискване, а по-късно, когато детето заякне, кърмата се регулира и то се нахранва по-бързо и през по-големи интервали. Аз кърмещи съседки имах, но не бих се доверила на нито една от тях да ми накърми детето, защото ги виждах как си пушат, въпреки че кърмят и как си хапват какво им дойде на ум.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Dream
Stars
Старши Друид
Неактивен
Fairy - Cherry Iceglow :)
|
 |
« Отговор #7 -: Ноември 23, 2008, 10:23:30 » |
|
Nifada, незнам за предна и задна кърма, но се определено децата сами трябва да преценят колко пъти на ден да се хранят. ако знаех това преди (а не гонех режима на 3ч.) и сега щях да имам кърма. бебетата най-добре знаят кога са гладни, а нали бебечшкия плач действа на отделянето на мляко. разбира се тук идва и момента, когато майката трябва да разбира защо плаче бебето, определено не е само заради глад! опасното, може би точно това, което се казва по-горе е, че бебето има рефлекса да яде, когато му се даде. честно казано имаше един период, през който и аз си мислих, че все е гладна, но не оказа се, че освен мръсните пелени и коликите има още една камара причини за плачене ако щете и като начин на комуникиране или средство за разтоварване от напрежението. при нас как стана. изписаха ни и доктора веднага се ядоса на лекарките от родилното, които ни бяха научили на режим. той каза да махнем режима. и не след дълго бебчо само си направи такъв - дори в края на първия месец той беше по точен от по книга, постепенно сама си махаше яденетата (е разбира се и аз й помагах от време на време).
а по отношение на съседката. хъмм има адски много кърмачки, които пушат и както ти пишеш папкат каквото им падне, тези жени не осъзнават, че по време на кърмене пушенето е много по-опасно отколкото по време на бременност. още в родилното бях чула една теориия, че ако се пушило най-малко един час преди кърмене няма страшно, ужас, а тези жени дали слуайно незнаят колко време трябва на един съзрял организъм, за да се прочисти от последната цигара - месеци и дори години!
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
сребърен облак
hidden
Друид

Неактивен
|
 |
« Отговор #8 -: Ноември 24, 2008, 03:18:12 » |
|
Това за цигарите е малко офф, ама и аз да кажа - никотина е дори в кожата, дори това, че погалват детето с тютюнджийска ръка, вече е нещо, с което му вредят. Разбират мъжете от кърмене, няма съмнение  личи си, че не сте вътре в тази дейност :) Майката може да предаде дисхармонията си не само чрез кърмене, а чрез най-обикновено гушкане, гласа си и прочие. Но самия процес успокоява, дава мир и на двамата, както биха казали хората, хармонизира. Те ти нов хармонизиращ ритуал  медитация за двама. Някъде срещнах изречение за кърменето, но не помня къде - че когато майката кърми и е концентрирана в това, а не гледа телевизия например, може да се наблюдава светлина около гърдата (съответно, около двамата), за разлика от разсеяното кърмене, между другото. Но пък не може постоянно да сме спокойни, умиротворени, хармонизирани. А за часовете на хранене - дали все още има хора, които смятат, че детето трябва да се кърми 4 пъти на ден? Това е не просто странно.... за добър метаболизъм човек трябва да се храни 4-6 пъти на денонощие, било то и съвсем по малко. А като имаме предвид колко бързо се усвоява кърмата, и слабите смукателни възможности на малко бебе (уморява се, заспива), честото хранене е абсолютно наложително.
|
|
|
|
|
Активен
|
Никой не прави по-голяма грешка от този, който избира да не направи нищо, само защото може да направи малко.
|
|
|
Меги
Бард

Неактивен
Публикации: 56
|
 |
« Отговор #9 -: Декември 16, 2008, 12:08:48 » |
|
И аз не мога да си представя как ще кърмя само в определени периоди. То и в момента детето си има някакъв ритъм, но сам си го прави, аз го следвам. Примерно, след първия месец разви тих рефлукс и сам мина на чести, но малки хранения, така и с малко помощ от мен, нещата се оравиха. Сега отно е на често сукане, не толкова заради млякото, колкото заради периода на разтеж през който минава. Нощем обаче стабилно суче на 3 часа с една по-дълга пауза от 4-5 часа. А когато неодавна минах през лактационна криза, единственото спасение беше да слагам бебето да суче на час - час и половина, за да стимулира производството. Неодавна гледах майка как кърми 8-годишно дете. Видя ми се доооста странно и все си мисля, че има някаква психологиска причина детето да не се откаже от кърменето по-рано.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
сребърен облак
hidden
Друид

Неактивен
|
 |
« Отговор #10 -: Декември 17, 2008, 11:18:35 » |
|
....има някаква психологиска причина детето да не се откаже от кърменето по-рано.
... или майката. Тези кадри с кърменето на 8 годишно и на мен ми дойдоха в повече, дори ме подсетиха, че наближава момента да спираме вече.
|
|
|
|
|
Активен
|
Никой не прави по-голяма грешка от този, който избира да не направи нищо, само защото може да направи малко.
|
|
|
shivani
Бард

Неактивен
Публикации: 52
|
 |
« Отговор #11 -: Декември 28, 2008, 02:04:36 » |
|
Петър Дънов е мъж и никога не е кърмил бебе! Моите уважения към неговия живот, но този цитат е пълен с глупости. Бебето наистина само си сигнализира по колко пъти на ден има нужда да се храни и далеч надвишава числото 4.
А пък да не говорим за съседката кърмачка. Учудва ме това негово изказване (който говори по езотерични въпроси). Оставете пушенето и храненето на съседката, тези неща не са толкова от значение, но тя-съседката има съвсем други енергийни вибрации, нейното мляко има коренно различна информация. Това Дънов не го е отчел. Чрез кърмата майката отдава и любовта на детето си. Не знам дали се вижда светлина, но съвсем естествено е да случи медитация и да се усети гласа на тишината. Кърменето е един екстаз, един дълбоко интимен момент. Едва ли съседката ще се справи?!
Ако една жена се е ядосала, достатъчно е преди да предложи на бебето да суче да подиша дълбоко и бавно и осъзнато и с издишването си да визуализира как се освобождава от този сив дим (нанегативните емоции) и да го изпрати в недрата на земята, за да изгори и да се трансформира.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Ярка птица
...
Друид
Неактивен
|
 |
« Отговор #12 -: Декември 28, 2008, 02:57:30 » |
|
Според мен, горният текст е извън контекста - това би могло да важи на дете на 2 години или на 3, но за бебе - не. То и така си пише - "детето", а не "бебето" да се кърми. Бебе с четири кърмения на денонощие ще умре от глад, буквално. Да не говорим, че е напълно недостатъчно да се стимулира произвеждането на кърма. А и процесът на кърмене само би могъл да успокои нервите и на майката, и на бебето - това за "нервната" кърма не го вярвам. Аз, когато съм изтощена или ядосана, давам на детето (и когато беше бебе) да посуче, както си лежим и после съм като нова. 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
Deepinside
|
 |
« Отговор #13 -: Декември 28, 2008, 04:23:55 » |
|
Петър Дънов е мъж и никога не е кърмил бебе! Моите уважения към неговия живот, но този цитат е пълен с глупости. Бебето наистина само си сигнализира по колко пъти на ден има нужда да се храни и далеч надвишава числото 4.
А пък да не говорим за съседката кърмачка. Учудва ме това негово изказване (който говори по езотерични въпроси). Оставете пушенето и храненето на съседката, тези неща не са толкова от значение, но тя-съседката има съвсем други енергийни вибрации, нейното мляко има коренно различна информация. Това Дънов не го е отчел. Чрез кърмата майката отдава и любовта на детето си. Не знам дали се вижда светлина, но съвсем естествено е да случи медитация и да се усети гласа на тишината. Кърменето е един екстаз, един дълбоко интимен момент. Едва ли съседката ще се справи?!
Ако една жена се е ядосала, достатъчно е преди да предложи на бебето да суче да подиша дълбоко и бавно и осъзнато и с издишването си да визуализира как се освобождава от този сив дим (нанегативните емоции) и да го изпрати в недрата на земята, за да изгори и да се трансформира.
според мен акцента е по-скоро на това - да не се кърми в негативно състояние. Емоциите и мислите може да променят дори биохимията на организма, и естествено това касае и кърменето. Един Духовен Учител може да има познание за неща, които не е правил, или които никога не е чел някъде в книга. В някои случаи може да е нужно доста повече от визуализация как се освобождаваме от негативните емоции - за това смятам че трябва да се работи съзнателно всеки ден, по скоро да се развиват позитивни мисли, които да способстват са преодоляване на негативните. http://novosemeistvo.bg/forums/index.php/topic,115.0.htmlhttp://novosemeistvo.bg/forums/index.php/topic,267.0.htmlhttp://novosemeistvo.bg/forums/index.php/topic,266.0.htmlСпоред мен за храненето има значение и енергията на майчиното мляко - което зависи от енергията на самата майка. Колкото по-силна е тя, може да е необходимо и по-малко количество. От езотерична гледна точка чрез материалната храна получаваме подтици/импулси/активност, а изграждането на самото тяло се осъществява по друг начин (това разбирам че не е в съответствие с официалната наука, но... по въпроса: Природни основи на храненето. Автор: Рудолф Щайнер http://www.slovo.bg/books/partnerbooks.php?ID=25728 ) Възпитанието на детето трябва да започне от родителя... може би още преди зачеването 
|
|
|
|
« Последна редакция: Декември 28, 2008, 04:42:59 от Deepinside »
|
Активен
|
|
|
|
Маминка
Наблюдател
Неактивен
Публикации: 8
|
 |
« Отговор #14 -: Януари 12, 2009, 03:28:36 » |
|
Аз кърмих 8 месеца и половина,тя се отказа. Не пуша,пиех си биричка за повече кърма  Хранех се много и не ми пукаше,дали ще си разваля фигурата
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|