novosemeistvo.bg
Май 20, 2012, 08:18:38 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: [1] 2   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: За кърменето...  (Прочетена 1161 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 1164

Алхимик

« -: Октомври 31, 2008, 03:05:59 »

Цитат

У всички майки има една много голяма погрешка, която правят. Тя изглежда малка, но всъщност е голяма. Тя е, че винаги прехранва децата си. Те ще станат 5­6 пъти през нощта, за да дадат на детето си да суче. За да се оправи. А трябва три пъти: сутрин, на обяд и вечер. А през нощта веднъж да го кърми.

Не е достатъчно, майката да знае, че е длъжна да кърми детето си - трябва да знае, кога да го кърми и как да става това. Ако е разтревожена, по някой начин тя не трябва да го кърми. Нека помоли съседката си да накърми детето и, но не и тя сама.

Колко време бозае детето? - Докато се нахрани. Дали е минало час или повече, то не иска да знае. При това, не е определено, колко време - година, две или три, трябва да бозае детето. Ако майката е здрава, колкото повече време бозае детето, толкова по-добре. Забелязано е, че деца, които са бозали две или три години, са по-здрави. Здравото дете се развива по-добре, вследствие на което е по-умно.

До три години майката може да кърми детето си, но от четвъртата година нататък, то трябва вече да дъвче храната си. 

Беинса Дуно
  love021
Активен

Еarth turns to gold in the hands of the wise
- Rumi

**
Неактивен Неактивен

Публикации: 74

Believe in something Better!

« Отговор #1 -: Октомври 31, 2008, 09:26:23 »

Моите уважения   :anbet2:към Големия Учител  но все си мисля,че само кърмещата майка може да прецени колко пъти точно трябва да се кърми отрочето.Кърмените деца по принцип са винаги по-дребни от тези,които са на АМ,а ако някое е по-едричко,то това не е задължително признак за прехранване.Гените също оказват значение.При кърмачетата  е приет и така наречения режим на свободното хранене,именно поради причината,че кърмата се усвоява много по-бързо от него ,отколкото АМ и съответно това означава,че и изхождането е по-често.Тук говорим само за бебета,които са изключително и само на кърма.Освен това не винаги кърмачето суче защтото е гладно,то може да суче  и защото е жадно.Тъй като кърмата е 88% вода,затова и не се счита за необходимо да се дава на кърмачето допълнително вода,тъй като първо,това са празни калории и второ водата може само да натовари и така все още недоразвитите бъбречета.Kak едно кърмаче,сучещо само 3 пъти на ден ,би си задоволило нуждите и как то би се развивало?
Когато бебето е кърмено,то това спомага за здравословното му израстване и предотвратяване от алергии,вируси ,а също така и наднормено тегло по-късно в живота.
Говоря още и от личен опит.Мойта бебка като се роди ,първият месец се кърмеше през 1час,1час30м до 2часа.Нощно време се кърмехме по 2-3 път.Винаги сме се кърмили на поискване и не смятам,че това е довело до прехранване.Започнахме със заxранването на 8 месеца по малко нетрадиционна система,за която ще говоря друг път.Сега е на 1г8м ,продължаваме да се кърмим.Това,кето искам да кажа е,че през всичките тези месеци, особено в началото след всичките дневни и нощни кърмения,бебка не само че не е прехранена,ами и е малко под нормата.
Най-важното за една бъдеща майка е да е 200 % сигурна,че иска да кърми,и оттам да се образова за това как точно да постигне желания резултат.Има много източници по този въпрос,но най-ценния от тях си  остава La Leche League.Taм,където можеш да получиш подкрепа и разяснения по всички вълнуващи те въпроси от опита на други кърмещи майки и специалисти,минали вече по този път.
« Последна редакция: Октомври 31, 2008, 09:30:02 от Zvezdi4ka » Активен

Breath,Believe,Receive-It's all Happening!
Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 844

« Отговор #2 -: Октомври 31, 2008, 10:03:59 »

Убедена съм, че бебетата, а и децата въобще, не трябва да се прехранват. Това води до разни проблеми в по-късна възраст. Но не ми е идвало наум досега, че с кърма може да се прехрани едно бебе. Всъщност, смисълът на кърменето на поискване е точно в това, че бебешкият организъм сам знае кога и по колко да суче (с някои изключения, но да не навлизам сега в подробности). И наистина, повечето кърмени бебета са по-дребни от връстниците си на АМ. Дори за да се стимулира кърменето от все повече майки в световен мащаб, СЗО тази година си смени таблиците за ръст/тегло като намали средните стойности, правени до голяма степен на базата на изкуствено хранени бебета.

За останалите неща е ясно, и аз мисля, че до към 3-тата годинка е нормално да се кърми при желание на бебето и майката.

Иначе, това за съседката ме развесели и натъжи. Къде ги тия кърмещи съседки в днешно време?! Направо се прескачат :(
Активен
Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Алхимик

« Отговор #3 -: Октомври 31, 2008, 10:35:52 »

Иначе, това за съседката ме развесели и натъжи. Къде ги тия кърмещи съседки в днешно време?! Направо се прескачат :(

е предполагам преди около 80 години някои неща са били по-други, но смятам, че акцента е на това, ако майката е в дисхармонично състояние, съзнателно да избегне предаването на това състояние чрез млякото.
(по разбираеми причини не се смятам за експерт по темата)  ma
Активен

- Rumi

hidden
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 844

« Отговор #4 -: Октомври 31, 2008, 10:45:12 »

е предполагам преди около 80 години някои неща са били по-други, но смятам, че акцента е на това, ако майката е в дисхармонично състояние, съзнателно да избегне предаването на това състояние чрез млякото.
(по разбираеми причини не се смятам за експерт по темата)  ma

Дийп, точно за това написах, че ме натъжи :) Навсякъде около мен са шишета, биберони...
Активен
AFRODITA
hidden
Бард
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 86

« Отговор #5 -: Ноември 06, 2008, 05:30:46 »

Ох, как ме обнадеждихте,
чака ни около година още....
Активен

Този, който не използва ума си и не се бори за свободата си, не усеща липсата й!
Nifada
Наблюдател
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 8

« Отговор #6 -: Ноември 17, 2008, 03:55:00 »

Точно това, че детето трябва да се храни на определено време и определен брой пъти ми попречи да я кърмя успешно. Всички около мен , вкл. и педиатърката ми казаха, че трябва да се храни на 3 часа. Дрън-дрън. И ако реве преди да са минали трите часа, не ми била хранителна кърмата. Чак след като я бях започнала с АМ прочетох за "предна" и "задна" кърма.  Предната е по-водниста и тя е предназначена да утоли жаждата на детето. Колкото по-дълго суче детето, толкова повече се отварят едни мастни каналчета и насищат кърмата, която става по-гъста и тя вече е за засищане на глада. Това е задната кърма. И понеже когато са съвсем малки бебовците се уморяват много лесно и заспиват, не успяват да стигнат до задната кърма, изпишкват предната бързо и бързо огладняват. За това кърменето при новородените е на поискване, а по-късно, когато детето заякне, кърмата се регулира и то се нахранва по-бързо и през по-големи интервали.
Аз кърмещи съседки имах, но не бих се доверила на нито една от тях да ми накърми детето, защото ги виждах как си пушат, въпреки че кърмят и как си хапват какво им дойде на ум.
Активен
Dream
Stars
Старши Друид
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 260

Fairy - Cherry Iceglow :)

« Отговор #7 -: Ноември 23, 2008, 10:23:30 »

Nifada, незнам за предна и задна кърма, но се определено децата сами трябва да преценят колко пъти на ден да се хранят. ако знаех това преди (а не гонех режима на 3ч.) и сега щях да имам кърма. бебетата най-добре знаят кога са гладни, а нали бебечшкия плач действа на отделянето на мляко. разбира се тук идва и момента, когато майката трябва да разбира защо плаче бебето, определено не е само заради глад! опасното, може би точно това, което се казва по-горе е, че бебето има рефлекса да яде, когато му се даде. честно казано имаше един период, през който и аз си мислих, че все е гладна, но не оказа се, че освен мръсните пелени и коликите има още една камара причини за плачене ако щете и като начин на комуникиране или средство за разтоварване от напрежението.
при нас как стана. изписаха ни и доктора веднага се ядоса на лекарките от родилното, които ни бяха научили на режим. той каза да махнем режима. и не след дълго бебчо само си направи такъв - дори в края на първия месец той беше по точен от по книга, постепенно сама си махаше яденетата (е разбира се и аз й помагах от време на време).

а по отношение на съседката. хъмм има адски много кърмачки, които пушат и както ти пишеш папкат каквото им падне, тези жени не осъзнават, че по време на кърмене пушенето е много по-опасно отколкото по време на бременност. още в родилното бях чула една теориия, че ако се пушило най-малко един час преди кърмене няма страшно, ужас, а тези жени дали слуайно незнаят колко време трябва на един съзрял организъм, за да се прочисти от последната цигара - месеци и дори години!
Активен

сребърен облак
hidden
Друид
Неактивен Неактивен

Публикации: 121

« Отговор #8 -: Ноември 24, 2008, 03:18:12 »

Това за цигарите е малко офф, ама и аз да кажа - никотина е дори в кожата, дори това, че погалват детето с тютюнджийска ръка, вече е нещо, с което му вредят.
Разбират мъжете от кърмене, няма съмнение  headshake личи си, че не сте вътре в тази дейност :)

Майката може да предаде дисхармонията си не само чрез кърмене, а чрез най-обикновено гушкане, гласа си и прочие. Но самия процес успокоява, дава мир и на двамата, както биха казали хората, хармонизира. Те ти нов хармонизиращ ритуал медитация за двама.
Някъде срещнах изречение за кърменето, но не помня къде - че когато майката кърми и е концентрирана в това, а не гледа телевизия например, може да се наблюдава светлина около гърдата (съответно, около двамата), за разлика от разсеяното кърмене, между другото. Но пък не може постоянно да сме спокойни, умиротворени, хармонизирани.

А за часовете на хранене - дали все още има хора, които смятат, че детето трябва да се кърми 4 пъти на ден? Това е не просто странно.... за добър метаболизъм човек трябва да се храни 4-6 пъти на денонощие, било то и съвсем по малко. А като имаме предвид колко бързо се усвоява кърмата, и слабите смукателни възможности на малко бебе (уморява се, заспива), честото хранене е абсолютно наложително.
Активен

Никой не прави по-голяма грешка от този, който избира да не направи нищо, само защото може да направи малко.
Меги
Бард
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 56

« Отговор #9 -: Декември 16, 2008, 12:08:48 »

И аз не мога да си представя как ще кърмя само в определени периоди. То и в момента детето си има някакъв ритъм, но сам си го прави, аз го следвам. Примерно, след първия месец разви тих рефлукс и сам мина на чести, но малки хранения, така и с малко помощ от мен, нещата се оравиха. Сега отно е на често сукане, не толкова заради млякото, колкото заради периода на разтеж през който минава. Нощем обаче стабилно суче на 3 часа с една по-дълга пауза от 4-5 часа. А когато неодавна минах през лактационна криза, единственото спасение беше да слагам бебето да суче на час - час и половина, за да стимулира производството.
Неодавна гледах майка как кърми 8-годишно дете. Видя ми се доооста странно и все си мисля, че има някаква психологиска причина детето да не се откаже от кърменето по-рано.
Активен
сребърен облак
hidden
Друид
Неактивен Неактивен

Публикации: 121

« Отговор #10 -: Декември 17, 2008, 11:18:35 »

....има някаква психологиска причина детето да не се откаже от кърменето по-рано.
... или майката.
Тези кадри с кърменето на 8 годишно и на мен ми дойдоха в повече, дори ме подсетиха, че наближава момента да спираме вече.
Активен

Никой не прави по-голяма грешка от този, който избира да не направи нищо, само защото може да направи малко.
shivani
Бард
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 52

« Отговор #11 -: Декември 28, 2008, 02:04:36 »

Петър Дънов е мъж и никога не е кърмил бебе!
Моите уважения към неговия живот, но този цитат е пълен с глупости.
Бебето наистина само си сигнализира по колко пъти на ден има нужда да се храни и далеч надвишава числото 4.

А пък да не говорим за съседката кърмачка.
Учудва ме това негово изказване (който говори по езотерични въпроси). Оставете пушенето и храненето на съседката, тези неща не са толкова от значение, но тя-съседката има съвсем други енергийни вибрации, нейното мляко има коренно различна информация. Това Дънов не го е отчел.
Чрез кърмата майката отдава и любовта на детето си. Не знам дали се вижда светлина, но съвсем естествено е да случи медитация и да се усети гласа на тишината. Кърменето е един екстаз, един дълбоко интимен момент.
Едва ли съседката ще се справи?!

Ако една жена се е ядосала, достатъчно е преди да предложи на бебето да суче да подиша дълбоко и бавно и осъзнато и с издишването си да визуализира как се освобождава от този сив дим (нанегативните емоции) и да го изпрати в недрата на земята, за да изгори и да се трансформира.
Активен
Ярка птица
...
Друид
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 159

« Отговор #12 -: Декември 28, 2008, 02:57:30 »

Според мен, горният текст е извън контекста - това би могло да важи на дете на 2 години или на 3, но за бебе - не. То и така си пише - "детето", а не "бебето" да се кърми. Бебе с четири кърмения на денонощие ще умре от глад, буквално. Да не говорим, че е напълно недостатъчно да се стимулира произвеждането на кърма. А и процесът на кърмене само би могъл да успокои нервите и на майката, и на бебето - това за "нервната" кърма не го вярвам. Аз, когато съм изтощена или ядосана, давам на детето (и когато беше бебе) да посуче, както си лежим и после съм като нова.  514
Активен
Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Алхимик

« Отговор #13 -: Декември 28, 2008, 04:23:55 »

Петър Дънов е мъж и никога не е кърмил бебе!
Моите уважения към неговия живот, но този цитат е пълен с глупости.
Бебето наистина само си сигнализира по колко пъти на ден има нужда да се храни и далеч надвишава числото 4.

А пък да не говорим за съседката кърмачка.
Учудва ме това негово изказване (който говори по езотерични въпроси). Оставете пушенето и храненето на съседката, тези неща не са толкова от значение, но тя-съседката има съвсем други енергийни вибрации, нейното мляко има коренно различна информация. Това Дънов не го е отчел.
Чрез кърмата майката отдава и любовта на детето си. Не знам дали се вижда светлина, но съвсем естествено е да случи медитация и да се усети гласа на тишината. Кърменето е един екстаз, един дълбоко интимен момент.
Едва ли съседката ще се справи?!

Ако една жена се е ядосала, достатъчно е преди да предложи на бебето да суче да подиша дълбоко и бавно и осъзнато и с издишването си да визуализира как се освобождава от този сив дим (нанегативните емоции) и да го изпрати в недрата на земята, за да изгори и да се трансформира.

според мен акцента е по-скоро на това - да не се кърми в негативно състояние. Емоциите и мислите може да променят дори биохимията на организма, и естествено това касае и кърменето. Един Духовен Учител може да има познание за неща, които не е правил, или които никога не е чел някъде в книга.
В някои случаи може да е нужно доста повече от визуализация как се освобождаваме от негативните емоции - за това смятам че трябва да се работи съзнателно всеки ден, по скоро да се развиват позитивни мисли, които да способстват са преодоляване на негативните.

http://novosemeistvo.bg/forums/index.php/topic,115.0.html
http://novosemeistvo.bg/forums/index.php/topic,267.0.html
http://novosemeistvo.bg/forums/index.php/topic,266.0.html

Според мен за храненето има значение и енергията на майчиното мляко - което зависи от енергията на самата майка. Колкото по-силна е тя, може да е необходимо и по-малко количество. От езотерична гледна точка чрез материалната храна получаваме подтици/импулси/активност, а изграждането на самото тяло се осъществява по друг начин (това разбирам че не е в съответствие с официалната наука, но...
по въпроса: Природни основи на храненето. Автор: Рудолф Щайнер http://www.slovo.bg/books/partnerbooks.php?ID=25728 )

Възпитанието на детето трябва да започне от родителя... може би още преди зачеването 106
« Последна редакция: Декември 28, 2008, 04:42:59 от Deepinside » Активен

- Rumi

*
Неактивен Неактивен

Публикации: 8

« Отговор #14 -: Януари 12, 2009, 03:28:36 »

Аз кърмих 8 месеца и половина,тя се отказа.
Не пуша,пиех си биричка за повече кърма hah
Хранех се много и не ми пукаше,дали ще си разваля фигурата
Активен
Страници: [1] 2   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: