Author Topic: Глобалното затоплне  (Read 1409 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Offline Serenity

  • Бард
  • **
  • Posts: 54
Глобалното затоплне
« on: Ноември 02, 2008, 08:10:24 am »
Рекордни есенни температури в Арктика     
 
Есенните температури в Арктика са рекордни, Северният ледовит океан се затопля и солеността му спада заради топенето на ледовете, а броят на елените намалява, съобщи АП. "Очевидно всички райони на планетата са свързани. Така че случващото се в Арктика има значение за останалия свят", каза Джаки Рихтер-Менге от Института за изследване на студените райони при обявяването на третия годишен доклад за състоянието на Арктика. Докладът е съставен от 46 учени от 10 държави. Той разглежда много условия в Северната полярна област. Районът отдавна се сочи като един от първите, където се проявява ефектът от глобалното затопляне. "Промените в Арктика показват ефекта на доминото от разнородни сили по-ясно, отколкото в други райони", каза океанографът Джеймс Овърланд.
"Това е чувствителна система и често отразява промени сравнително бързо и драматично". Есенната температура на въздуха в Северната полярна област тази година е с рекордните 5 градуса по Целзий над нормалното. Най-топлата година в района, откакто се води статистика, си остава 2007. Тазгодишното топене на ледовете обаче отстъпва само на миналата година.
Покачващите се температури топят леда, а това от своя страна води до по-голямо затопляне на океана от слънчевите лъчи. Затоплянето се отразява и върху животните на сушата и във водата. На сушата тенденцията към затопляне увеличава зеленината и храстите настъпват на север към области, до неотдавна покрити от вечен сняг.
Макар и покачването на температурата да продължава, темповете през този век са по-малки, отколкото през 90-те години на миналия век заради естественото разнообразие и редуването на природните цикли на затопляне и охлаждане. Сега заради по-хладния цикъл в някои райони покачването на температурите се забавя.
Специалистите очакват обаче то пак да се ускори с настъпването на следващия по-топъл цикъл. Северният ледовит океан продължава да се затопля и да става по-сладък. Нивото му се покачва с 0,254 см на година. В Гренландия ледената покривка е намаляла със 101 кубични километра. Данните за морските животни са оскъдни.
Тенденциите обаче изглеждат смесени. Повечето животни се адаптират към новите условия. Белите мечки обаче в някои райони са малко. Нарастват популациите на дивите гъски, защото се увеличава хабитатът им. 

http://www.nezavisim.net