|
богата
|
 |
« -: Ноември 08, 2008, 02:37:03 » |
|
Не можем да спрем да си правим сурови туршии... Зеле, карфиол, чушки, целина....
Дайте някакви идеи... Ако не дадете, да знаете ,че ще продължим по старому. (маги фикс - мръсна дума, също и натриев бензоат, ...)
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Serenity
Бард

Неактивен
Публикации: 54
|
 |
« Отговор #1 -: Ноември 08, 2008, 03:56:50 » |
|
...+ моркови, краставички корнишони... Слагам само морска сол тя е по-полезна, съдържа и минерали и йод, съотношението е приблизително 2 суп.л. на литър вода и моята вече стана 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
AFRODITA
hidden
Бард

Неактивен
Публикации: 86
|
 |
« Отговор #2 -: Ноември 16, 2008, 01:21:40 » |
|
Карфиол, морков, камби, целина. Аз не ям, повдига ми се от миризмата на туршия /вкиснато/.
|
|
|
|
|
Активен
|
Този, който не използва ума си и не се бори за свободата си, не усеща липсата й!
|
|
|
feather
hidden
Приор

Неактивен
Орторексията - орторексична, дело на всеки! :)
|
 |
« Отговор #3 -: Ноември 16, 2008, 02:38:02 » |
|
Карфиол, морков, камби,.
Ползвам морска сол, кафява захар и оцет. Мама ми даде една рецепта, в която не се слагат консерванти, а се ползват смокинови листа за тази цел. Ако някой има интерес - да се обажда.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
богата
|
 |
« Отговор #4 -: Ноември 16, 2008, 07:26:31 » |
|
Мулти, ако и оцета е домашен... Давай рецептата! Пробвала съм със смокинови листа, ароматът е съвсем различен!
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
feather
hidden
Приор

Неактивен
|
 |
« Отговор #5 -: Ноември 16, 2008, 08:42:56 » |
|
Опитах да си направя домашен ябълков оцет и уж в началото вървеше добре.., но дали защото го сложих в хладилник (трябва да се държи на студено) стана някак като газиран. Давам рецептата, а пък ти, ако имаш свястна за домашен оцет, ще съм ти задължена. ;)
ТУРШИЯ /количеството е за 3 бр. трилитрови буркани/ 7 кг. карфиол, моркови и камби (съотношението е според вкуса) 9 ч.ч. вода 4 1/2 ч.ч. оцет 3 1/2 ч.ч. кафява захар 1 ч.ч. морска сол 2-3 бр. смокинови листа на буркан Зеленчуците се нарязват и престояват една нощ, за да се отпуснат. Нареждат се плътно в бурканите, като между тях се поставят смокиновите листа, и се заливат с маринатата. В следващите 2-3 дни бурканите се обръщат/разклащат.
Не че туршиите са много здравословни, но поне могат да бъдат приготвени с натурални съставки. :) Тази я правих миналата година, стана си супер.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
сребърен облак
hidden
Друид

Неактивен
|
 |
« Отговор #6 -: Декември 02, 2008, 09:04:00 » |
|
С извинение, моето мнение е, че не е възможно :) иначе може да се обменят рецепти за туршии с по-малко отрови, и това е нещо. Но идеята да замениш пресния зеленчук с подсолен и вкиснал не влиза в понятието ми за здравословно.
|
|
|
|
|
Активен
|
Никой не прави по-голяма грешка от този, който избира да не направи нищо, само защото може да направи малко.
|
|
|
|
Deepinside
|
 |
« Отговор #7 -: Декември 02, 2008, 02:19:09 » |
|
идеята да замениш пресния зеленчук с подсолен и вкиснал
 нужни ли са въобще (то не че аз съм ги отказал напълно), но така да поразмишлявам публично(подготвително) (има какво да се желае  )
Питаш: Какво трябва да се прави? - Обърни се към Бога. - Как да се обърна? - Започни да се храниш. Това е нещо елементарно, което всеки знае. И най-малкото животно, и най-малката птичка знае да се храни. И животното може да ти даде един урок за хранене. Значи, болният се нуждае от храна. Закон е: Когато се храниш, не допущай нито една отрицателна мисъл в ума си. Между тебе и храната трябва да има общение, връзка. Яж храна, която обичаш, и се разговаряй с нея. Това значи, да употребяваш жива, а не мъртва храна. Мъртвата храна не допринася никаква полза. Казват, че някъде в Германия имало обичай да държат месото по няколко дни, да се разложи, и тогава го готвели. Такова месо било по-вкусно. Може да е по-вкусно, но не е хигиенично. Изобщо, аз не препоръчвам месото да се консервира. Аз съм даже и против консервиране на плодове. Консервирането на храната говори за израждане на човечеството. Докато храните се консервират, всякога ще съществуват болести.
И тъй, ако човешките мисли и чувства започнат да се консервират, ще се явят различни болести. Много религиозни разбирания, много човешки мисли и чувства са консервирани, запазени въ тенекия, та когато потрябват на хората, да ги сготвят. И това не е лошо, но консервираната храна пречи на правилното развитие на човека. Който се храни с консерви, не може да отиде при Бога. Това не е било, и няма да бъде. Ако ангелът се храни с човешка храна, ще стане човек, ще изгуби качествата на ангела.
за всеки сезон си има съответна подходяща храна, а при днешната търговия може да се ползват през зимата вече и продукти от южното полукълбо или по-топлите страни. много неща се събират за отказване, ама май по-добре така 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
AFRODITA
hidden
Бард

Неактивен
Публикации: 86
|
 |
« Отговор #8 -: Декември 03, 2008, 10:00:30 » |
|
С извинение, моето мнение е, че не е възможно :) иначе може да се обменят рецепти за туршии с по-малко отрови, и това е нещо. Но идеята да замениш пресния зеленчук с подсолен и вкиснал не влиза в понятието ми за здравословно.
Абсолютно съм съгласна с теб 
|
|
|
|
|
Активен
|
Този, който не използва ума си и не се бори за свободата си, не усеща липсата й!
|
|
|
HardRockMum
hidden
Друид

Неактивен
|
 |
« Отговор #9 -: Декември 04, 2008, 01:55:16 » |
|
Ние (т.е. родителите ми) от много години не правим туршии...май откакто починаха бабите през 1986...ехеее... Остана само киселото зеле и лютите чушки. Тази година и аз си направих две бурканчета люти чушки, защото количеството, което ми даде свекърва ми беше непосилно да се изяде само от мен в нормален срок. А обожавам люто и не исках да затрия труда на жената с лека ръка. Та си направих лека консервация-сложих чушките във вода, долях ябълков оцет, сол и един аспирин. Вече няма и помен от чушките....
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
богата
|
 |
« Отговор #10 -: Декември 05, 2008, 01:23:11 » |
|
Дийп, малко е непълен, по-скоро твърде къс цитата. Моля те да дадеш още нещо. Чела съм преди години, но сега го почувствах.
(аз пак лиги точа, имам в хладилника един преждевременно отворен буркан... ама няма да се дам)
Поне ограничавам периода за ядене на туршия - това е дълбоката зима. Няма ядене на вкиснали продукти, когато ги има още на пазара, от полето. И не консервирам моркови примерно, щото си ги ям цяла зима пресни.
Ако съм пуснала тази тема , за да прочета последния цитат......!?
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
Deepinside
|
 |
« Отговор #11 -: Декември 05, 2008, 12:25:47 » |
|
Дийп, малко е непълен, по-скоро твърде къс цитата. Моля те да дадеш още нещо. Чела съм преди години, но сега го почувствах.
(аз пак лиги точа, имам в хладилника един преждевременно отворен буркан... ама няма да се дам)
Поне ограничавам периода за ядене на туршия - това е дълбоката зима. Няма ядене на вкиснали продукти, когато ги има още на пазара, от полето. И не консервирам моркови примерно, щото си ги ям цяла зима пресни.
Ако съм пуснала тази тема , за да прочета последния цитат......!?
ето цялата лекция, но я имам в стария правопис. http://novosemeistvo.bg/forums/files/Willsee.pdf , храненето има отношение не само към физическото тяло.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
feather
hidden
Приор

Неактивен
|
 |
« Отговор #12 -: Декември 06, 2008, 12:29:07 » |
|
Дънов прави една особена аналогия, която всъщност си е така де.. за консервирането по принцип.  Но аз пък (на тоя етап) не намирам да се върви в правилна посока, та не съм сигурна кое би било по-правилно за момента. Консерватизмът, във всичките му транслации.., дали не е по-добре? 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
Deepinside
|
 |
« Отговор #13 -: Декември 06, 2008, 01:03:00 » |
|
Консерватизмът, във всичките му транслации.., дали не е по-добре?  има Познание от миналото, което може да е ценно и в наше време, има идеи и мисли от миналото, от които трябва да се освободим. една мисъл, свързвана с богомилското учение: "Истинския път и на Изток и на Запад е един и същ - различаване"
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
feather
hidden
Приор

Неактивен
|
 |
« Отговор #14 -: Декември 06, 2008, 01:51:55 » |
|
Имах предвид - докато не е ясно накъде се върви, не е ли по-добре да задъжиш вече изпитаното ..? 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|