Author Topic: За солта  (Read 1758 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Offline Serenity

 • Бард
 • **
 • Posts: 54
За солта
« on: Ноември 09, 2008, 08:33:30 pm »
Аюрведа казва, че готварската сол не е причина за високото кръвно налягане, както се пропагандира напоследък от съвременната медицина.
Това се отнася преди всичко за тези, които употребяват месо. Причината е в дисбаланса на пита-доша.
Организмът си поема толкова, колкото му е необходимо, а останалото изхвърля.
Всъщност, според аюрведа солта е дори полезна, може да служи за пречистване на организма. Топла солена вода, изпита на гладно, извежда токсините от организма.
Недостатъка на сол се проявява най-много при хора с вата-конструкция – главоболие, трудна концентрация, лошо храносмилане и болки в гърба.
Например при главоболие съвременната медицина препоръчва аспирин, но той създава голяма киселинност. Солта съдържа по-малко огън, но също и елемента земя, който омекотява въздействието върху стомаха.
Според аюрведа е достатъчно щипка сол, за да се възстанови баланса на дошите и да се избавим от много заболявания.
Айрведа препоръчва: ако ви се е прияло нещо солено, значи организма има нужда от това.

http://www.ayurvedaplus.ru/food/mat_916.htm

Offline Serenity

 • Бард
 • **
 • Posts: 54
Re: За солта
« Reply #1 on: Ноември 09, 2008, 08:58:14 pm »
Откакто станах вегетарианка, (вече 6 год - аз и преди ядях много малко месо), забелязвам, че много ми се прияжда сол, особено през лятото хляб с домати и с много сол. И хич не ми влияе на кръвното налягане:
като вариант- препечена филийка (за препоръчване ръжен хряб), поръсена със зехтин (а сега продават и едно олио от гроздови семена), отгоре филийки домати и много сол. Може и в добавка магданоз или босилек.  :P
 :90:
« Last Edit: Ноември 09, 2008, 09:01:16 pm by Serenity »

Offline LOVE & JOY

 • Модератор
 • Приор
 • *****
 • Posts: 554
 • ще наредя пасианса
Re: За солта
« Reply #2 on: Ноември 10, 2008, 03:11:49 am »
Ето откъс от една статия с интересно заглавие:


Quote
Солта предизвиква разхлабващо действие. Прави храната вкусна. Когато се използва правилно има добър ефект. Но тя предизвиква натрупване на дошите ако не се използва правилно. Прилага се за усилване на апетита, за подобряване на храносмилането, като лаксатив. Когато се използва в голямо количество, предизвиква умора, отпадналост и слабост на тялото. Хората от селата, големите и малки градове и провинциите, където тя се използва постоянно в голямо количество, са най-слаби, с отпусната плът и слаба кръв и са неспособни да устояват на трудностите. Към тази категория принадлежат народите на Бахлика (Балкх), Сарастра, Синд и Саувира, народи, населяващи съседни на Индия области. Те ядат сол даже с млякото. В местата със солени почви дори билките и пълзящите растения не растат изобщо или слабо поради потискащия ефект на солта в почвата. Ето защо, солта не трябва да се използва в голямо количество. Хората, които са свикнали с приемането на много сол, страдат от преждевременно оплешивяване, побеляване на косата и бръчки по кожата."


 http://ayurveda.hit.bg/bulgarians.htm