Author Topic: Цветната терапия на д-р Бах  (Read 13527 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Offline LOVE & JOY

 • Модератор
 • Приор
 • *****
 • Posts: 554
 • ще наредя пасианса
Цветната терапия на д-р Бах
« on: Септември 16, 2008, 09:26:00 am »
   ЛЕЧЕНИЕ С ЦВЕТОВЕТЕ НА БАХ         Болестта, по същина, е резултат на конфликта между Душа и Ум и никога не може да бъде изкоренена, освен чрез духовно и умствено
равновесие.”

Д-р Едуард Бах

 

Трудно може да се говори за този целителен метод, без да се спомене изключителната личност на откривателя й - д-р Едуард Бах, неговата философия и разбирания за болестта и лечението, както и пътя му до откриване на 38-те лечебни растения, предназначени да изкоренят причината за всяко заболяване – негативните емоции и душевния дисбаланс.

Роден на 24 септември 1886 г. в Мослей, близо до Бирмингам, Англия, Едуард Бах завършва медицина към Университетската болница в Лондон. Работи като хирург, бактериолог, патолог и допринася много за традиционната медицина и хомеопатията. Въпреки признанието и постиженията му в тези области, това, което изпълвало изцяло неговия живот, било желанието му да открие истинско лечение, което да замести сложните научни методи, не доказали пълна сигурност в изцеляването на всяка болест.

Бах вярвал, че личността на пациента е много по-важна от тялото при лекуване, както и това, че прилагането и действието на истинското лекарство трябва да е нежно, безболезнено и милостиво към пациента, тъй като болестта вече е причинила достататъчно мъка и болка. В повечето случаи ортодоксалната медицина само облекчавала симптомите, но не това било истинско лечение според неговите разбирания.

Докато работи като асистент в отделението по бактериология и имунология на Университетската болница (1915-1919 г.), Бах прави проучвания, над известни чревни бацили, на които до тогава не са обръщали голямо внимание, но същите се оказали причина за появяването на някои хронични заболявания. Той създава ваксини с тези продукти от болестта и получените резултати надминали очакванията му при лечение на много заболявания. Бах открил също, че повторението на дозата трябва да се прави не на определени интервали, а когато благотворното повлияване от предната доза премине.

По време на тези си изследвания, през 1917 г. Едуард Бах се разболява от злокачествен тумор на далака. След операцията, докторите му дали не повече от три месеца живот – твърде малко за да довърши работата си, която считал, че едва сега започва. В много лошо физическо състояние, той се завръща в лабораторията, работи денонощно, губейки всякаква представа за времето. Отредените му три месеца живот изтекли бързо и той осъзнал, че здравето му е много по-добро, отколкото когато и да е било /Бах е имал лошо здраве още от най-ранна възраст/. Вече знаел, че една велика любов, една определена цел в живота е решаващия фактор за човешкото щастие и здраве.

В периода 1919 – 1922 г. Бах работи като патолог и бактериолог в Лондонската хомеопатична болница. Там той се запознава с идеите на Самуел Ханеман /основателя на хомеопатията./ и останал поразен от голямото сходство на  собствените си изводи и  откритията на този мъж, направени преди толкова много години, без помощта на модерна апаратура. Ханеман също като него вярвал, че трябва да се лекува пациента, а не болестта – неговия характер, темперамент, емоционалност, състояние на ума.

Бах определя типовете индивидуалности на пациентите, с които свързва седемте основни бактерийни групи над които работил. Създадените от него седем устни ваксини /приемани орално/, и сега познати като Бахови нозоди, били посрещнати с голям възторг от хомеопати и традиционно практикуващи медици в цял свят, които го нарекли “вторият Ханеман”.

От този момент, изследванията на Бах продължили в насока търсене на по-чисти лекове в природата, които да не са продукт от болестта. Открил някои растения, които по действие наподобявали групите бактерии, но нещо липсвало за да се получат същите резултати – липсвала полярността. Нужна била обратна на болестта полярност, за да подействат. Във връзка с това Бах дава и следната дефиниция за болестта: “Науката клони да покаже, че животът е хармония – състояние да бъдеш в тон, в унисон – и че болестта е дисонанс или състояние, когато една частица от цялото не трепти в хармония”.

На един банкет през 1928 г. той получил нужното озарение, даващо отговор на въпросите му за причината на болестта и въздействието и върху ума и тялото. Той групирал присъстващите гости в зависимост от начина им на движение, поведение, хранене и т.н. на няколко основни групи, които били повече от седемте бактериални, а знаел че има и още. Тази разширена теория за групите, вече не можела добре да се покрие от устните ваксини. Бах, също осъзнал, че заболяванията, от които страдат индивидите от една група не си приличат, а просто последните реагират по един и същ начин на всички видове болести.

Всичко което открил до момента, било само първата стъпка към създаването на медицината, към която се стремял. Съзнаването на това, било един мощен импулс за доктора, да се откаже от досегашната си практика в Лондон. Точно в момент, когато получил пълно признание и популярност сред медицинските среди, Бах се посвещава изцяло на работата си по откриване на типовете личности и подходящите растителни лекове за тях.

Много растения, разбира се, притежават медицински свойства и те отдавна се използват в билковата медицина, но Бах вярвал, че истински лекуващите растения, трябва да съдържат много по-голяма сила. Надарен с изключителна сензитивност и интуиция, той знаел, че ще намери подходящите лекове сред простите диви цветя на полето, както и това, че животът на растението е съсредоточен, там където е и неговото потенциално семе – в цвета.

Така, скитайки из горите и полята, през 1931 г. Бах открил вече дванадесет лека, предназначени да излекуват 12 основни негативни състояния като: страх, ужас, нерешителност, безразличие и апатия, съмнение в себе си, нетърпение, прекален ентусиазъм, самота, умствено съмоизмъчване и нахалство. По това време публикува и книгата си “Дванадесетте лечителя и други лекове”.

Междувременно проблемът с поляризацията отпаднал, тъй като в една ранна утрин, наблюдавайки капка роса, Бах усетил, че тя е силно активна и съдържа свойствата на растението, изтеглени чрез топлината на слънцето. Така открил слънчевия метод за приготвяне на есенциите.

В периода 1930 – 1936 г. Бах предписва на пациентите си само растителните лекове и практиката му дала убеждението за ефикасността им. Много болестни симптоми, неповлиявани до тогава от класическата медицина, били трайно отстранявани, освен че се позитивирала личността на пациентите, които познали щастието и желанието за живот. Терапията била нежна, безболезнена, достъпна за всеки, и без опасност от нежелани реакции и странични ефекти. Не били необходими медицински познания, за да бъдат предписвани лековете.

Всички свои открития, той периодично предоставял на обществеността чрез списанието “Хомеопатичен свят”. Разбира се, революционността на идеите и методите му на работа, с помощта на “неквалифицирани помощници”, се посрещнали много остро от  представителите на традиционната медицина. Бах многократно получава предупреждения от Главния медицински съвет, че ще бъде отписан от Медицинския регистър. В същото време стотици отзиви на негови последователи от цял свят потвърждавали, чрез своята практика, целебността на новата медицинска система.

Воден от своята интуиция и всепoглъщаща любов към природата и всички живи същества, преминавайки през страдания и саможертва, през септември 1936 г. Бах поднася в ръцете на човечеството своята завършена лечебна система. Два месеца след откриване и на последното от общо 38-те лечебни растения, той починал в съня си.

В днешно време, практикуващи цветолечители по цял свят използват и продължават да изследват многостранното действие на цветните лекове. Последните са напълно приложими в домашна обстановка от всеки. Това е “излекувай сам себе си” метод и намира място, както в изцеляването на остри, така и на хронични заболявания, чрез бързо подобряване на душевното равновесие. В помощ са и на много психотерапевти, хомеопати, астролози и всички, които в своята работата се сблъскват с проблемите на хората.

Лековете действат на вибрационно ниво и се приемат най-често във формата на капки. Докато в основата на хомеопатията е концепцията “подобното се лекува с подобно”, при цветолечението се лекува с противоположното. От както са открити, близо 70 години вече, не е наблюдаван страничен ефект или вреда от действието на цветните лекове, няма пристрастяване. Съчетават се безпроблемно и подпомагат други методи на традиционно и нетрадиционно лечение. Пият се спокойно от хора на всякаква възраст, дори от кърмачета.

При терапията могат да се дават един от всички лекове или комбинация от няколко (максимум седем), в зависимост от менталното състояние на индивида.

Приложението на есенциите, може да се разгледа накратко в следните аспекти:

Лечение на физически заболявания

Предписват се, не спрямо конкретната болест, а в зависимост от моментното емоционално и ментално неразположение на личността. Много е важно точното определяне на необходимите лекове и е добре броят на подходящите есенции да се сведе до минимум (максимум 3-4), за да бъде по-безпрепятствено действието на всяка една.

Лечение на психични заболявания

Най-добри резултати с капките на Бах се постигат в случаи на психични проблеми, но когато пациентът е определен като “клинично здрав” – при самозаблуди, илюзии, халюцинации, депресии, фобии, страхове, състояния на паника и т.н.

Оформяне на личността
Всяка от есенциите отговаря за определено качество в индивида. При наличие на негативното му проявление, действието на капките повлияват за развиване на противоположното.

Приложението на есенциите за решаване на ежедневни проблеми е действително приложимо. Всеки човек се проявява различно в дадена ситуация и в зависимост от емоционалната му реакция, се избира лекът или комбинацията от лекове, които по един естествен начин ще доведат до отпадане на трудностите.

 Гергана Ангелова
                                                                                                     

Използвана литература:
“Медицинските открития на д-р Едуард Бах” – Нора Уиикс
“Дванадесетте лечители и други лекарства” – д-р Едуард Бах

 източник             


Лечение на емоционални и поведенчески проблеми при домашните любимци с есенциите от цветя на д-р Бах
Дозировка и начин на приложение на есенциите
от цветя на д-р Бах
« Last Edit: Септември 20, 2008, 08:59:43 pm by JOY »

Offline beautiful*mind

 • Stars
 • Наблюдател
 • *
 • Posts: 14
Re: Цветната терапия на д-р Бах
« Reply #1 on: Септември 29, 2008, 09:40:44 am »
Могат ли да се лекуват гневът и страхът?
Преодолима ли е болката по загубата на любим човек?, носталгията по домът и приятелите, останали далеч зад нас, когато се устремим по пътя към посигането на мечтите си?
Лесно ли е да се преглътне обидата?
Да простиш-на другите и на себе си?
Как да потушиш ревността, която те изяжда отвътре и отблъсква любимото ти същество?
А какво предизвиква болестите-тези от които страда тялото, не душата?

Все по-разпространено става схващането, че всяко заболяване сигнализира за нарушения в емоционално-душевния баланс у личността.А психолозите, астролозите, езотериците и практикуващите алтернативни методи на лечение отдавна знаят , че болестта е всъщност защтитна реакция-предупреждение за опастност, която цели да подскаже, че личността не действа в съгласие с душата си. Затова хармонизирането на съзнанието, постигането на душевно пречистване и равновесие, се явява първа стъпка към изграждането ни като здрави и пълноценни личности, способни да гребат с пълни шепи от радостта на живота.

“Болестта не е наказание или жестокост, а просто средство, с което душата ни показва нашите грешки и ни предпазва от по-значителни вреди- за да ни върне към истината и светлината, от които никога не трябва да се отклоняваме.”
Д-р Едуард Бах

През миналия век, в преломните години между две войни, д-р Едуард Бах прекъсва кариерата си и престижната си практика, за да се отдаде на принципно нова система на лечение. Лечение, където вниманието се насочва не към самото заболяване, а към причините за неговата поява- душевните състояния и настроения, вродените комплекси и липсата на възможност да открием у себе си онзи ресурс, който ще ни помогне да се справим с тях; преживените състояния на криза, болка, загуба и стрес, които съзнанието ни се опитва да подтисне, а подсъзнанието да изкара наяве, за да бъдат преодолени.
Убеден в това, че заболяванията са проява на нарушения баланс на личността и емоционалният и живот, д-р Бах се обръща към цветята, вярвайки в тяхната способност да намаляват стреса.Първоначано той приготвя дузина цветни есенции, които нарича Дванадесетте лечителя, отговарящи на дванадесетте архетипни групи хора.По късно към тях добавя и Седем помощника, както и още осемнадесет цвята и чиста изворна вода, въплащаваща душевните качества на приспособимостта и вътрешната свобода.Той ги обединява в стройна система за определяне и класификация. В човешката душа се съдържат всичките тридесет и осем душевни качества на цветовете от системата на д-р Бах. Всяко от тях помага да се превъзмогне и трансформира определено неприятно емоционално състояние като страх, болка, обида , ревност и гняв, раздразнителност или безпокойство, прекалено ниска самооценка, срамежливост и плахост. Дванадесетте лечителя представляват остри емоционални състояния, а Седемте помощника лекуват хронични- подходящи са за болести и нагласи, които са вродени или съществуват от дълго време.
/следва продължение/

Offline beautiful*mind

 • Stars
 • Наблюдател
 • *
 • Posts: 14
Re: Цветната терапия на д-р Бах
« Reply #2 on: Септември 29, 2008, 09:42:45 am »
По отношение на Дванадесетте лечителя е интересен факта, че д-р Бах е бил посветен в Астрологията и споделя идеята, че нашата душевно-емоционална нагласа се определя от лунния знак в хороскопа. Той описва дванадесетте типа, като дванадесет големи житейски урока и смята, че през живота си ние се съсредоточаваме в един от тях. От гледна точка на Астрологията, лунният знак отразява инстинктивните ни реакции или първичните модели на поведение, емоционалната ни структура.Следователно като преодоляваме дълбоко заседналите в нас първични негативни емоционални тендеции, определени от позицията и статуса на Луната в хороскопа, изживяваме градивно предизвикателствата на живота и неговите главни уроци. Есенциите на д-р Бах подпомагат този процес трансформирайки изявата на качествата и заложбите от негативна към позитивна и конструктивна посока.

КАК ДЕЙСТВАТ ЦВЕТОВЕТЕ НА Д-Р БАХ?


Самият той обяснява действието им по следният начин:
„Определени диворастящи висши растения, могат чрез своите по-висши трептения да повлияват на човешките трептения и да откриват достъпа до нашата духовна същност. Те отмиват недостатъците на храктера, които причиняват нашите страдания. Като хубавата музика или другите възвисяващи неща те са способни пда ни дарят с мир и да ни освободят .Те не лекуват пряко болестта, но чрез висшите трептения проникват в нашето Висше Аз, в което болестта се стапя като сняг на слънце.Няма истинско излекуване без нагласа към душевен мир и вътрешно щастие.”
Потенциалите на нашата душа се осъществяват чрез личността и представляват идеалните качества.Към тях се числят Милосърдието,Красотата, Любовта и Мъдростта, Смелостта и Постоянството. Неосъществяването на заложените в нас добродетели води до изявата на противоположното чувство – Гордост, Жестокост, Егоизъм, Невежество, Алчност, Ревност и Омраза. Битуването на тези недостатъци в нашите сърца и умове става причина за развитието на болести на физическото тяло.Според д-р Бах истинските причини за болестта се свеждат до две основни несъответствия
- личността не действа в съгласие с душата си- частично или изцяло
- личността нарушава принципа на единство с Всеобщото начоло.
Баховата терапия е ориентирана към модификация и трансформация на емоциите и освобождаването на блокажи в емоционално-духовен план. Това съвсем не значи че някой друг ще свърши работата , но много често се случва така , че дори и осъзнати по отношение на емоциите си хора със силна воля и желание за личностно себеизграждане, имат интелектуално разбиране за проблема, но им липсва ресурс да се справят с него. Хората са подвластни на своите емоции, страхове вълнения и чувства и това е всъщност което ги прави Човеци.Но често затънали в някъква ситуация или усещане ние циклим на едно място и не успяваме да се задвижим в желаната посокаВ такива случаи цветните есенции помагат да преодолеем кризата и придобием нова ,по различна гледна точка по отношение на дадена ситуация или проблем. Моментите на криза се повлияват незабавно, но като правило колкото по дълго се преживява едно състояние, толкова по бавно е и възстановяването на равновесието и хармонията.В някои случаи приемът може да продължи по продължително време и изисква и много осъзната работа върху мислите и реакциите. Някои вродени и просъществували дълго време в емоционалната ни памет състояния изискват внимателен подход и дългосрочно разработена струтура и етапност в лечението и терапията.
Много съществен момент е въпросът с лечебните кризи. Всеобщо мнение е , че такива при прилагането на терапията са цветни есенции няма.Моя личен опит обаче сочи че такива не са изключени.Принципът на действие на капките е следният: Те създават възможност емоциите да излязат от вътре и да станат явни. Значи, ако ревността и собственическото чувство са проблемни, тогава съответните капки ще стимулират първоначално необходимите промени в емоционалните нагласи и настройки , което в последствие ще привлече и съответната ситуация към нас за да стане нуждата от промяна очевидна. И понеже става дума за лечение на емоционални състояния, просто е възможно в един момент въпросните реакции да се изявят в един по-остър и очевиден вариант. Подобен сценарий е изключително вероятен и почти задължителен, ако след първоначалното почти мигновенно въздействие приемащият ги се е успокоил че проблемът е решен и ситуацията е овладяна и е спрял приемането. Всяко лечение, било то класическо, алтернативно, хеоматично, каквото и да е, изисква съдействието на "пациента". Тоест, ти трябва да осъзнаеш нуждите си и да поискаш да бъдеш по-здрав, пълноценен и целенасочено,последователно и упорито да работиш върху това. Все пак обаче това е една мека и щадяща терапия, ефекта от която обаче е забележителен, особенно при навременна и адекватна помощ.Offline Feniks

 • Наблюдател
 • *
 • Posts: 23
Re: Цветната терапия на д-р Бах
« Reply #3 on: Ноември 28, 2008, 03:55:05 pm »
Прощавайте, някой да знае къде могат да се намерят цветните есенций на д-р. Бах, отдавна търся?

Offline сребърен облак

 • hidden
 • Друид
 • ***
 • Posts: 121
 • Gender: Female
  • http://community.webshots.com/user/slynchevo_momiche-date
Re: Цветната терапия на д-р Бах
« Reply #4 on: Ноември 29, 2008, 10:35:52 am »
Ето тук можеш да направиш поръчка на комплект Бахови есенции, погледни на "Доставки". Някъде в сайта има поща директно на Пашкулев, пиши писмо там, вместо да изпращаш с формуляра за поръчка, че миналата седмица се оказа, че моята поръчка така и не е получена. А информация за самите есенции има на "Препарати/Други" - най-долу. Последно казаха, че комплекта е 75 лева. Аз като една шашава жена оставих на работа 85 лева с идеята да ги платят барабар с доставката, и още не знам колко са ми взели.
Вчера получих моите, и сега търся всякаква допълнителна информация. Кои книжки ще ми препоръчате? Направих няколко теста, както и за детето, и впечатлението ми се потвърждава - има поне по една-две есенции, които са съвсем на място при нас, описват проблемите много точно. Знам, че тук-таме се провеждат курсове, но не мога да се откъсна за толкова време. Всъщност, бях забравила - точно днес и утре се провежда курса във Варна...
Иска ми се да поговоря с някой, който е отделил от времето (и парите си), за да научи нещо ценно. Най-вече за да разбера, има ли нещо, което не може да се научи от книжките  :38:
« Last Edit: Ноември 29, 2008, 10:41:25 am by сребърен облак »
Никой не прави по-голяма грешка от този, който избира да не направи нищо, само защото може да направи малко.

Offline LOVE & JOY

 • Модератор
 • Приор
 • *****
 • Posts: 554
 • ще наредя пасианса
Re: Цветната терапия на д-р Бах
« Reply #5 on: Ноември 29, 2008, 12:13:25 pm »
Знам, че тук-таме се провеждат курсове, но не мога да се откъсна за толкова време. Всъщност, бях забравила - точно днес и утре се провежда курса във Варна...
Иска ми се да поговоря с някой, който е отделил от времето (и парите си), за да научи нещо ценно. Най-вече за да разбера, има ли нещо, което не може да се научи от книжките  :38:

Точно това ме интересува и мен..
Аз пък мислех, че курсът беше октомври..

Offline HardRockMum

 • hidden
 • Друид
 • ***
 • Posts: 174
 • Gender: Female
Re: Цветната терапия на д-р Бах
« Reply #6 on: Декември 04, 2008, 01:18:03 pm »
Мда, този уикенд беше курса, много ми харесва. Въобще цветната терапия на Бах много ми допада и искам да прочета и изчета всичко, що е свързано с труда му.
Само да ви кажа, експериментирам здраво върху околните и виждам вече и резултати. Ще видим как ще е по-нататък, когато задобрея :yes:
LOVE & JOY, през октомври беше първото ниво, този месец второто. Третото го гласим за около януари/февруари.

Offline LOVE & JOY

 • Модератор
 • Приор
 • *****
 • Posts: 554
 • ще наредя пасианса
Re: Цветната терапия на д-р Бах
« Reply #7 on: Декември 04, 2008, 10:36:47 pm »

HardRockMum,а какво ще кажеш по горните въпроси: Може ли човек да се оправи само с книжки или курсът е наложителен? Какви са ти впечатленията от курса конкретно? Какво представлява- лекция и практическа част ли и как изглеждат те?

За съжаление нямах възможност да го посетя . Остава ми да се надявам, да направят скоро пак.
Какви книжки ще ни препоръчаш?
« Last Edit: Декември 04, 2008, 10:50:30 pm by LOVE & JOY »

Offline Deepinside

 • Administrator
 • Приор
 • *******
 • Posts: 1193
 • Алхимик
  • http://www.novosemeistvo.bg - Сайт за семейството в епохата на Водолея
Еarth turns to gold in the hands of the wise
- Rumi

_________________________________________
Истинската Алхимия