Септември 09, 2010, 06:22:26 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Заглавна Страница   Помощ Търси Chat Вход Регистрирай НОВО СЕМЕЙСТВО  
Страници: Prev 1 [2] 3 4 5 Next   Надолу
  Изпечатай  
Тема: Температурата при детето и ДАЛИ да се "справяме" с нея  (Прочетена 2075 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Бенджи
Наблюдател
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 46

« Отговор #15 -: Декември 01, 2008, 11:35:59 »

А това за високата темп., че се чака до 39,5 го знам от мои познати с деца, които живеят в страни в Западна Европа и в Канада. Говоря за хора, които лекуват децата си алопатично. Казвали са ми, че това е официалното становище на педиатрите там, че темп. се сваля след 39,5. Ама лекарите там и АБ не изписвали за щяло и нещяло...
Активен

Тя на 9г.           Той на 6г.
Serenity
Бард
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 54

« Отговор #16 -: Декември 01, 2008, 11:44:30 »

богата,
а  ти кой очакваш да ти я свали - Бог ли?

Бог да ти е на помощ тогава!

Учудвам се от липсата на елементарни познания
Активен
Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 820

« Отговор #17 -: Декември 01, 2008, 11:50:57 »

богата, в една от моите дебели книги пише същото - там се обяснява целият механизъм. Ще опитам накратко, а ако ми остане време, ще го преведа, защото е много ценно.

Та, тялото има перфектен термостат - когато температурата се покачва, левкоцитите (които се борят с чуждите микроби и токсини) са по-ефективни, увеличават се и започват да произвеждат протеин, наречен ендогенен пироген (endogenous pyrogen). Спада желязото в кръвта, защото то е "храна" за бактериите - това е отделен механизъм, който работи паралелно с високата температура. Тялото започва също да произвежда интерферони - те убиват вирусите и бактериите, и помагат на активността на левкоцитите. Интерфероните също са много по-ефективни при по-висока температура (3 пъти по-ефективни при 40 градуса, отколкото при 39).  Т-клетките са вид левкоцити, които се произвеждат в по-големи количества, когато температурата е по-висока - те също се борят с чуждите вируси и бактерии. Вит.С и антибиотиците, между другото, също са най-ефективни при висока температура.

Когато те тресе - това е начинът тялото да повиши температурата до необходимото ниво. Тогава инстиктивно искаш да се затоплиш. Крайниците са студени, защото тялото иска първо да затопли по-важните органи. В този момент в никакъв случай детето не трябва да се съблича и отвива, да не говорим за хладни душове и чаршафи. Напротив - трябва да се стопли, за да се помогне на организма да качи тепературата. Навремето като започне да те тресе, си напарвахме краката във вряла вода с морска сол. Когато се постигне нужната температура, тялото се изпотява и по този начин започва да се охлажда. Тогава вече трябва да го поразсъблечеш, за да помогнеш на охлаждането.

Получаването на гърч от висока Т е мит! Едно широко изследване на 54000 деца 0-7 г. през 1978 г. показва, че 4% от децата са направили фебрилен гърч и нито едно не е получило мозъчно увреждане, епилепсия или дори смърт. 1/3 от децата, които са направили гърч, са имали поне още един до седмата си година. Авторите на изследването предполагат, че митът идва от предишни изследвания, които са включвали деца с неврологични проблеми, без това да бъде отбелязано. Т.е. неврологичните проблеми са съществували преди да направят гърч, но изводът им е бил, че са в следствие на него.

Изследването е Nelson, K.B., Ellenberg, J.H., Prognosis in Children with Febrile Seizures, Pediatrics 1978;61 (5);720-727. Който иска да провери.

Serenity, за жалост митът с високата температура е всесилен. Навремето даваха аспирин наляво и надясно. Сега го отрекоха, особено при деца до 12 години. Ред е на нови модерни медикаменти - парацетамол (ацетаминофен) - Тиленол, Калпол, Панадол и ибупрофен - Нурофен. Сега започват да ги забраняват в щатите за свободна продажба и да не се използват при деца до 2-годишна възраст. Утре ще ги забранят изобщо. Трябва ли да сме опитните зайчета, по-точно нашите деца?
« Последна редакция: Декември 01, 2008, 11:58:56 от Hadderahh » Активен
Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 1123

Алхимик

« Отговор #18 -: Декември 02, 2008, 02:28:59 »

Цитат
Музикантите носят със себе си магическата пръчица, те крият в себе си магическа сила, с която всякога могат да разполагат. Цигулката, лъкът на цигулката са магическите пръчици. Музикантът носи със себе си магическата пръчица и пита какво да прави. - Ще свириш повече. Като изсвириш едно парче на някой банкер, той ще ти помогне. Ако влезеш в една къща, дето има болен, и изсвириш едно парче, болният веднага ще оздравее. Музикантът ще заеме мястото на лекаря. В бъдеще лекарят като влезе при болния, ще вземе инструмента си, бил той цигулка или китара, или арфа, или флейта, или кавал, или най-после гайда, и ще засвири на болния. Не е важно какъв е инструментът, стига да се постигне целта с него. 

Сега аз ви говоря неща, които са проверени. Ще приведа един пример. Преди години един наш приятел беше заболял от такава тежка болест, че едва на десет хиляди души един може да се спаси от смъртта. Той беше определен да си замине за другия свят. Аз му казах, че трябва да пее, и той послуша. Каквато температура да имаше, той постоянно пееше. Жена му се чудеше, казваше: Този човек като че ли полудя. Той, горкият, пее ли, пее. Цели 21 деня пя и оздравя. Казвах на жена му: Не се бой, щом пее, той ще оздравее. Ако престане да пее, той ще замине за другия свят. И наистина, той пя, и опитът излезе сполучлив. И на всички, на които съм препоръчал да пеят, са оздравявали. Които не са ме послушали, някои от тях са заминали за другия свят. И при 40 градуса температура пак пейте. Тук имаме една сестра, която преди години беше заболяла. Като боледуваше, дошло й на ум да съчини една песен на температурата. Като й се подигала температурата, тя постоянно пяла, и по този начин температурата й спадала. Това са елементарни работи, които показват каква роля може да играе музиката в бъдеще. Сега се говори, че може да се затвори музикалната академия. Не, не само че не трябва да се затвори, но трябва още една или две най-малко музикални академии да се отворят. Трябва да се изучава музиката в други академии, като средство за приложение при възпитанието на децата и при лекуване на болни. Всички трябва да свирят: децата трябва да се учат да свирят. На всинца ви казвам да се занимавате с музиката, да мислите върху нея. - Защо? -Защото в природата всичко е музика.

Беинса Дуно

106 e035 e010
Активен

Еarth turns to gold in the hands of the wise
- Rumi

Приор
Неактивен Неактивен

Алхимик

« Отговор #19 -: Декември 02, 2008, 03:25:06 »

"Засега влиянието на месечината се изразява през среброто, а среброто е едни лечебен елемент. Ако разбирахме свойствата на месечината, вие бихте могли да използвате среброто като елемент за лекуване на много болести. Значи среброто трансформира енергиите, които идат от месечината. Златото пък трансформира слънчевата енергия. Тази е причината, заради която хората носят златни пръстени и украшения, както и скъпоценни камъни. Особено когато се женят, хората носят златни пръстени и скъпоценни камъни. Религиозните хора казват: На човека не му трябват никакви пръстени. Не, и пет златни пръстена да носи човек на ръцете си, добре е. Ще кажете, че е суеверие да мисли човек, че като носи златни пръстени, те ще го лекуват. Ние считаме това за суеверие, а когато вземаме разни лекарства, не считаме, че и това е суеверие. Ще вземеш някаква сол, някакво лекарство и ще мислиш, че то ще те (из)лекува. Ама изпитани били лекарствата. Според мен лекарствата могат да лекуват до толкова, доколкото вие имате вяра в тях. Ако вие знаехте как да употребявате водата, бихте могли с нея да се лекувате. Има хора, които са определени от природата за лекари. Защо? - Защото тя ги е създала с предназначението да работят за възстановяване на нормалното състояние в човека."

Беинса Дуно
« Последна редакция: Декември 02, 2008, 03:28:00 от Deepinside » Активен

- Rumi

Неактивен Неактивен

Публикации: 171

Или си част от решението, или си част от проблема.

« Отговор #20 -: Декември 02, 2008, 12:06:05 »

Цитат
Навремето даваха аспирин наляво и надясно. Сега го отрекоха, особено при деца до 12 години. Ред е на нови модерни медикаменти - парацетамол (ацетаминофен) - Тиленол, Калпол, Панадол и ибупрофен - Нурофен. Сега започват да ги забраняват в щатите за свободна продажба и да не се използват при деца до 2-годишна възраст. Утре ще ги забранят изобщо.

Когато бях дете, имаше една приказка, в която лошият се казваше Бармалей. Винаги, когато чуя Нурофен, правя асоциация с Бармалей и почти си мечтая да чуя някоя нова приказка, в която лошият да се казва Нурофен. Защото Нурофен е истински лош!

Когато започвах да уча фармакология - през 1983 като третокурсник в медицински университет - за Ибупрофен се говореше като за медикамент от миналото; той вече излизаше от мода и за един лекар беше непрестижно да го предписва, защото можеше да се компрометира като ретрограден. Може да си представите какво беше изумлението ми, когато преди 4-5 години пред очите ми само за няколко месеца предрешененият в нова премяна, отдавна отречен Ибупрофен стана цар на пазара, но вече препоръчван не за артрити и други ревматични заболявания, а за всичко, което протича с болка и/или повишена температура - основен антипиретик, включително и при невръстни дечица, основен аналгетик при главоболие, болезнена менструация, хемороиди... Пълна дивотия!

Ибупрофен е нестероидно противовъзпалително средство.
Всички нестероидни противовъзпалителни средства дразнят лигавицата на стомашно-чревния тракт, независимо по какъв път са въвеждани, защото се излъчват през тази лигавица. Един от най-сериозните проблеми, предизвиквани от всички нестероидни противовъзпалителни средства е, че потискат синтеза на простагландини. Тук няма да се оливам в обяснения за функцията на простагландините; ще се огранича само да спомена, че при трайно понижено ниво на простагландини се създават условия за хипертонична болест. Всички нестероидни противовъзпалителни средства потискат синтеза на АТФ (аденозин трифосфат). Това е съединението, при чието разграждане се освобождава енергия за клетките, това е основният енергиен източник за всичко, което става в организма.

Ей затова избеснявам при всяка реклама на Нурофен - защото с едно 'Преди употреба прочети листовката' си измиват ръцете (не че ще прочетете за тези неща в листовката). И защото да се дава Нурофен на малко дете е гавра и кощунство. Е, казах си го. Благодаря.
Активен
Dream
Stars
Друид
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 245

мечтател

« Отговор #21 -: Декември 02, 2008, 03:04:46 »

в интерес на истината се изкуших да купя Нурофен защото горещо го препоръчваха за растене на зъби (а при нас определено положението е тежичко - без да се впускам в подробности първото зъбче порастна още на 3м., а сега пробиват няколко едновременно..., с който на почти 7м. ще имаме цели 10 - можете да се досетите каква мъка настава особено вечер). Тъй като съм от хората, който старателно си четат листовките и ако нещо не им е ясно питат гуугле изобщо не се осмелих да й давам от този "сироп".
ето какво пише на листовката:

Цитат
Нежелани лекарствени реакции:
Нежеланите реакции са много редки и могат да бъдат (незнам колко редки са) някои характерни за Нестероидните противовъзпалителни лекарствени продукти или някои, дължащи се на другите съставки. При появата им или при съмнение за това, спрете да давате Нурофен и се консултирайте незабавно с лекар.
Най-често срещани нежелани реакции са:
•    Лек разхлабителен ефект
•    Стомашен дискомфорт
По- рядко срещани:
•    Гадене, стомашна болка
•    Обрив, сърбеж или влошаване на астма, внезапни хрипове или затруднено дишане
•    Замайване, главоболие, временен ефект върху чернодробните лабораторни показатели
•    Зрителни смущения - консултирайте се с лекар, ако
вашето дете получи такива.
- как ще разбера ако бебето ми (и най-вече по-малките бебета) имат зрителни "смущения"
Много рядко срещани: - колко рядко?
•    Подуване на лицето - потърсете незабавно лекарска помощ (случва се рядко и може да е тежка алергична реакция)
•    Оцветени в тъмно изпражнения, стомашна язва или кървене
•    Лющене на кожата, склонност към лесно получаване на синини.
Активен

LOVE & JOY
Модератор
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 546

ще наредя пасианса

« Отговор #22 -: Декември 02, 2008, 05:08:42 »

Dream , могат да се ползват и хомеопатични препарати в този случай.
Активен

Румен
Друид
Неактивен Неактивен

Публикации: 171

Или си част от решението, или си част от проблема.

« Отговор #23 -: Декември 02, 2008, 06:42:44 »

Ефектът на хомеопатичното лечение при проблеми с никнещи зъбки, по мое скромно мнение, не може да се сравни с нищо.
Но аз смея да ви уверя, че при почти всякакви температурни състояния или поне огромната част от лекуваните амбулаторно, хомеопатичното лечение е напълно адекватно и достатъчно.

Съпругата ми и аз практикуваме хомеопатия от 10 години. През първите 2-3 години на моменти все още усещахме изкушението да дадем антибиотик в по-трудно вървящ случай (да си предписвал 12 години антибиотици и да спреш изведнъж не е лесно). Поне от 7 години, обаче, не ни се е налагало да обмисляме подобна алтернатива (то пък една алтернатива). Говоря все пак за поне по няколко десетки (реално са по няколко стотици) случая на вирусни инфекции, бронхити, ангини, отити, пневмонии - всички се излекуват БЕЗ антибиотик, с хомеопатия. Излекуват се сравнително бързо и при всички положения трайно. Това са факти и аз не се хваля с тях; десетки колеги-хомеопати имат много повече излекувани от нас.

Било плацебо. Е, добре, нека да е плацебо. Измислете друго плацебо и го давайте системно вместо антибиотиците и бъдете живи и здрави. А ако се окаже плацебо, значи изживяваме една от най-красивите заблуди - даваме си 'плацебото' нонстоп, хората се излекуват, това ни стига, какво да искаме още.
Активен
LOVE & JOY
Модератор
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 546

ще наредя пасианса

« Отговор #24 -: Декември 02, 2008, 07:05:50 »

Откакто "прогледнах", температура не съм сваляла. Оставям процеса на естествения си ход и не сме имали никакви проблеми.

Помня, че като малка родителите ми ме лекуваха само  с  утвърдени през времето методи (Температурата сваляха чрез изпотяване, при простуда напарване на краката с гореща вода с морска сол, масаж.)

Благодарна съм им за мъдростта!!

Богата, изтършувах нета, но не я намирам тази книга. Много ще се радвам, да споделите, ако я откриете някъде, независимо в каква форма.

Румен, това за Нурофена, дали не се отнася за 99 % от лекарствата?
Активен

Artemida
Бард
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 55

« Отговор #25 -: Декември 02, 2008, 07:47:30 »

Съпругата ми и аз практикуваме хомеопатия от 10 години. През първите 2-3 години на моменти все още усещахме изкушението да дадем антибиотик в по-трудно вървящ случай

Благородно ви завиждам!! Преди 12 дни, малката ми дъщеря вдигна 39.7гр температура. Смея да твърдя, че съм от родителите, които не дават антипиретици до 39.5гр температура. Какво ли не опитах, то не беше оцет, мокри кърпи и Белла Донна-9ch. Детето беше, като парцал. След 2дни се принудих да приложа и антипиретици, защото детето не сваляще температурата, а напротив. Двадесет и четири часа в денонощието  детето поддържаше температура над 39.5гр. От Хексалгина получи оток на клепачите. Боаронския  хомеопат(който е и педиатър), вдигна ръце и изписа антибиотик. Но мъките ми не свършват до тук. След посявка откриха Streptococcus pneumoniae. Антибиотика не подейства и назначиха друг. Гърлото й е в налепи, а нослето и синусите запушени.
 Натрових си детето с тези антибиотици, при положение, че за три години детето ми не е пило Никога АБ. bncry Отчаяна съм и се чудя къде да се дяна...
Активен
Dream
Stars
Друид
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 245

мечтател

« Отговор #26 -: Декември 02, 2008, 08:04:11 »

Dream , могат да се ползват и хомеопатични препарати в този случай.

да ти кажа за сега сме на метода "ръчички" и "игрички".. от лекарствата съм се отказала - например дентинокса е с лидокаин! (не съм лекар, но горе-долу си давам сметка какво е това), има няколко други (не им помня имената), но повечето не стават за нас, защото се смучат.
Виж за хомеопатия не съм се замислила, може би няма да е зле да се опита дори и садистично да прозвучи в крайна сметка всички сме минали през този период, а навремето незнам да е имало лекарства...
Активен

Бенджи
Наблюдател
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 46

« Отговор #27 -: Декември 02, 2008, 09:15:09 »

Книгата е:

"Как да лекуваме децата си без лекарства", автор Петра Ланге, издателство Пан.

Ако някой я намери някъде, да свирка.
Активен

Тя на 9г.           Той на 6г.
OMega
Центрирана
hidden
Друид
Неактивен Неактивен

Публикации: 204

« Отговор #28 -: Декември 02, 2008, 11:44:25 »

Интересно и полезно инфо,Hadderahh hb
Активен

"Вземи най-хубавото от изтичащото време, живей в настоящия миг и най-ясно от всички ще прозреш мъдростта. Ако погледът ти е замъглен от света на миналото и от света на бъдещето, вече не живееш във вечността, а в ограничения свят. Затова бъди тук и сега."
Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Алхимик

« Отговор #29 -: Декември 03, 2008, 12:36:43 »

Предлагам, който има време, да направи следното:

контакт с Издателсво Пан

ИК ПАН. office@pan-bg.eu 
www.pan-bg.eu

дали имат книгата на склад поне една бройка.
И да нямат, питайте за ISBN номера на книгата и с него, заглавието и автора - в Народната библиотека в София  74
Активен

- Rumi

Отиди на: