novosemeistvo.bg
Май 22, 2012, 02:06:26 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: [1] 2 3 4   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Да научим детето да се храни само  (Прочетена 3760 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Zvezdi4ka
Бард
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 74

Believe in something Better!

« -: Декември 03, 2008, 09:08:23 »

Много се говори и споделя по въпроса за захранването на детето,за кърменето и други теми.Но като се замисля,не съм срещала много информация за това как,къде и от кога е приемливо да започнем да учим децата си да се хранят самостоятелно.
Отварям тази тема,поради интерес от други съфорумки и от желанието ми да споделя как моето слънчице се научи да яде самичка.
Действието започна да се развива,когато бебката беше на 8 месеца.До тогава бямхе изключително и само на кърма.
Та първоначално,когато реших,че е време започнахме така.
Първо си се кърмим за закуска.Нищо необичайно.За обяд обаче,приготвям масата/за големите/,таткото ни беше на работа в повечето случаи,така че, приготвям масата за мене за обяд.Оттам предварително Съм сварила малко морковчета.На бебата нарязвам 3 малки кубчета и ги слагам пред нея ,наредени под формата на триъгълник ,с разстояние между всяко морковче.Едновреммено с това,съм подготвена да я кърмя.И какво се получава,аз обядвам и кърмя в същото време.Така няколко дни,докато морковчетата не привлякоха вниманието на беба.После започва процеса на учене как да си уловя морковчетата.Оттам как от масата да стигнат до устата.Като през цялото това време на детето му се предлага Кърма,или по-точно,тя е винаги там ,на нейно разположение.Тя самичка си избира дали да се кърми или да наблюдава мама как се храни или да се опитва да вземе моркова и да имитира мама.По принцип периода,когато детето е  готово да започне този процес е между 6 и 12 месеца.След това то става мобилно и съответно започват да го вълнуват други неща.
Така,когато започне да изяжда и 3 те парченца,и се предлагат 6,после 12 и накрая и се предлага целия и обяд ,но не в чиния shok,а на масата.Чиниятя е препоръчително да се появи в картинката към 18месец,но аз я въведох към 15м.Нямада забравя как моите родители ми се подиграваха,че съм щяла да направя детето аборигенче,как ядяло с пръсти,без чиния и т.н. и после ,когато мъничката започна да се храни самостоятелно със вилица и лъжица от порцеланови купанки,при това до ден днешен нямаме ниакави поражения със чинии,и как си бърше устата и ръцете като се изцапа,цъкаха с език,и всички се чудеха как един такав дребосък е способен да се xрани самостятелнo,че да има и добри обноски и да няма храна около нея по земята!!!
Когато започне да проявявя по-голям интерес към самостоятелното хранене,е време детето да се прехвърли от скута на мама ,в самостоятелно столче,на нивото на останалите членове от семейството.Към 12 месец идва времето за възпитание на добри обноски на масата.Всички заедно сядаме  да се храним,ако детето започне да изпуска храна по земята,се отстранява от масата и се слага на земятa.Може и мама да стане с беба,но отиваме в другата стая и се кърмим.До следващото хранене,и мама не може да се завърне на масата,веднъж станала оттам.Така постепенно беба се научава на добри обноски,и че храната е за ядене ,а не за хварляне по земята.Направо е изумително да наблюдаваш толкова мъничко създаниице,как старателно и съсредоточено се храни,че дори и си бърше устата  със салфетка/памучна /   :yes
Така,след едномесечно хранене по този начин е време да представим вилицата.Слагам на масата 2 парченца храна,и после слагам бебка в скута си ,както преди.Със малка виличка/за съжаление до сребърните не стигнахме,та със stainless steel се справихме/,хващам нейната ръчичка в мойта и набождаме парченцата и ги слагаме в устата и .Първо едното,после другото.После я връщам в столчето и и връчвам вилицата.Така 2-3 пъти,докато схване какво става.После започва да се храни самичка.след 1 месец и се даде и лъжичката,но този път без тези предврителни подготовки.НАправо само като допълнение към вилицата,защото тя вече е запозната как се борави с прибори.И така,на 15 месеца,беба вече се хранеше самостоятелно и обираше точките,в ресторантите,на приятели и познати,по сватби и т.н. 26
Храната искам да кажа се разделя на 5 групи,като всяка от тях е с различна консистенция.Така детето пак се захранва,но по по-различен начин.Пюрета и каши не съм давала никога,и бебата си расте жива и здрава.   
Това е общо взето,с две-три думи.Може да шокира някои хора,но съм напълно удовлетворена от нашите постижения.И смятам,че е много важно да научиш детето си на самостоятелност в определения момент.Защото един път изпуснеш ли момента,после иди и го търси,не че детето никога нямя да е самостоятелно,просто колкото по-рано ,толкова по-добре.Или "Не прави това за детето си,което то вече само може да прави!"Очаквам вашите мнения и опит как и кога сте научили децата си да се хранят самостоятлно. love021

« Последна редакция: Декември 03, 2008, 09:26:07 от Zvezdi4ka » Активен

Breath,Believe,Receive-It's all Happening!
Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 1164

Алхимик

« Отговор #1 -: Декември 03, 2008, 11:45:29 »

thumbsup
Активен

Еarth turns to gold in the hands of the wise
- Rumi

**
Неактивен Неактивен

Публикации: 56

« Отговор #2 -: Декември 16, 2008, 11:47:47 »

Звездичка, горещи благодарности за споделеното!
На нас ни е още рано, но определено се чудех като как ще стане - идята за пюрета и насилствено вкарване в устата ми е дълбоко чужда!
Той е на 4,5 месеца и вече го взимам с мен на масата, седнал в скута ми, защото само така мога да се наям чат-пат спокойно. Често се опитва да докопа чинията, но съм убедена, че това е защото е различен предмет, нещо ново, а не от интерес към храната.
Първо ми се стори много странно храната на детето да е направо на масата, но като се замислих, така няма да се разсейва с чиния, а и чинията е лесна за хлащане за разлика от малки парченца храна. И така докато се научи, че важното е какво има в чинията, а не самата чиния  grin
Купих бебешки прибори - възможно най-малко наподобяващите истински прибори с една единствена цел - детето да има нещо, с което може да хваща и да лапа само когато е на масата. Играчки на масата не се слагат, но пък нещата които са там по принцип, не са подходящи за бебе. Сега често аз се храня, а той седи в скута на баба си на масата до мен и наблюдава, но често губи интерес, а и венците го мъчат в момента, така че въпросните "ненормални прибори" са с цел да може да ги гложди. Ще видим докъде ще я докараме, но определено смятам да започна с парченца храна по масата, когато му дойде времето :)
« Последна редакция: Декември 16, 2008, 11:56:21 от Меги » Активен
Zvezdi4ka
Бард
**
Неактивен Неактивен

« Отговор #3 -: Декември 17, 2008, 09:51:32 »

Звездичка, горещи благодарности за споделеното!

Меги,радвам се,че тази система ти е допаднала.Ако имаш въпрси ,ще ти отговоря с удоволствие. 56
Активен

богата
Moderator
Старши Друид
Неактивен Неактивен

Публикации: 268

« Отговор #4 -: Декември 18, 2008, 01:25:51 »

Звездичке, браво! Чудесно се е получило, чудесно си го описала!
 Ние сме пълен провал, ако сравня с вас.
Активен
Меги
Бард
**
Неактивен Неактивен

« Отговор #5 -: Декември 20, 2008, 08:54:18 »

Звездичка, да започна с въпросите тогава:
Аз мисля да правя ПЗ, посъбрала съм малко инфо за въвеждането на храните и по-специлно тези, с които трябва да се внимава и да се въвеждат по-късно..
- следвали ли си някаква схема при захранването?
- кои са 5-те групи, за които пишеш?
- до каква степен са сварени зеленчуците и зърнените (ако е до такава, че да се "разтапя", в устата на детето, как успява то да хване праченцето?!)
- когато падне (или детето хвърли) храна на земята и го сваляш от масата, какво правите с падналата храна и с тази на масата?
Активен
Zvezdi4ka
Бард
**
Неактивен Неактивен

« Отговор #6 -: Декември 27, 2008, 08:27:07 »

- следвали ли си някаква схема при захранването?

Меги,да,следвала съм една система,която моят педиатър е сътворил,въз основа на дългогодишния му опит със семейства от цял свят.Ako се интересуваш,мога да ти я пусна на лични

- кои са 5-те групи, за които пишеш?

в 1 ва група влизат храни като морков,тиква,картоф,трябва да са добре сварени,но не чак толкова,че да се разкашкат в ръчичките на детето
2ра група са каймата,добре сготвена и риба,с рибата трябва дас е внимава много за кости,първо ти опитваш да видиш дали има ,и чак след това я даваш на детето.Ако сте вегетарианци,ако искаш можеш да прескочиш тази група или на место това да дадеш ядки,като орехи или бадеми ,малко количество,които са били накиснати от предишната вечер и после се смилат много на ситно,мисля,че трябваше и малко да се посварят,ако не се лъжа,но това ще го доуточня допълнително..Така се получава подобно на месната консистенция.Важното детето да пробва колкото се може по-разнообразна храна.
3група влизат другите меса,като пилешкото например,също така и повечето зеленчуци са в тази група
4та група са храните,като грозде,грах,царевица,малки парченца ябълка.
5та група Тук започва  предлагането на храна, с каквато ние се храним.Детето само трявба да си направи по-малки парченца.Може да се даде морков,плодове,хляб,общо взето всичко.

- когато падне (или детето хвърли) храна на земята и го сваляш от масата, какво правите с падналата храна и с тази на масата?

Сега,първо трябва да си сигурна,че детето е усвоило да хваща и изяжда 6 те парченца.Чак тогава започваме с обучението.Ако парченцето падне на земята ,сваляш детето,може да изхвърлиш  падналите парченца.Ти сядаш да си довършиш яденето,а парченцата от масата също изхвърляш.Така постепенно детето разбира,че храната не е шега работа и започва да се храни без да  пуска храна на земята.
Всяко предлагане на нова група отнема време.Общо всичко,ако следваш правилно системата,отнема 4 месеца за научаване на детето да яде само.Не забравяй ,че най-важното е да си постоянна,защото ,ако днес решиш да го правиш,а утре решиш да правиш нещо друго,то вече смисълът се губи.Имам приятелка ,която е правила ПЗ,ако искаш мога и с нея да те свържа и ти вече ше си преценниш оттам нататък.
Активен

Меги
Бард
**
Неактивен Неактивен

« Отговор #7 -: Декември 27, 2008, 08:39:30 »

Много благодаря за рзясненията! hb
И понеже още една група майки покрай мен се заинтересуваха от твоята система, ще можеш ли да пуснеш схемата тук, а не на лични? Ако не, аз ще си я копна и ще им я пусна на мейлите.
Още веднъж  hb
Активен
Zvezdi4ka
Бард
**
Неактивен Неактивен

« Отговор #8 -: Декември 27, 2008, 09:13:20 »

Меги,

няма проблеми.Единственото е ,че системата е на английски език.Ако това ви устройва и ако шефа няма нищо против да я пусна на английски,ще го направя.
Активен

Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 1164

Алхимик

« Отговор #9 -: Декември 27, 2008, 09:34:25 »

няма проблем да е на английски, може да се намери и някой да я преведе вероятно:)
Активен

Еarth turns to gold in the hands of the wise
- Rumi

**
Неактивен Неактивен

Публикации: 52

« Отговор #10 -: Декември 27, 2008, 09:47:55 »

привет, момичета и благодаря за темата! Ще ми бъде полезна!

Моят син е на 2,5 месеца и е изцяло на кърма! Но понеже обича да е все с нас, го слагаме в слинг, когато сме на масата с татко му. Той с много голям интерес следи как се храним и е много кротък.
Това ни кара да внимаваме как се храним, за да може детето да придобие естетическа наслада от храненето още сега.

Ние сме вегетарианци и е съвсем естествено, че и синът ни ще е вегетарианец. Може би, рибата ще присъства в менюто му!

Меги, благодаря че ме насочи към тази тема! Ще я следя с интерес!  hb

Активен
Gali80
Наблюдател
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 1

« Отговор #11 -: Декември 27, 2008, 11:50:28 »

И аз благодаря за темата! Чакам схемата за захранване и с удоволствие бих я превела от английски език.

Звездичке, да те питам, аз вече съм почнала от 6 навършени месеца с пюретата и кашите /ябълка, круша, морков, картоф/ и бебка, която е на 6м и 20 дни ги харесва. В такъв случай може ли да се прилага твоята схема?
Активен
Zvezdi4ka
Бард
**
Неактивен Неактивен

« Отговор #12 -: Декември 31, 2008, 09:28:25 »

няма проблем да е на английски, може да се намери и някой да я преведе вероятно:)

Deep,благодаря ти от все сърце.Оказа се обаче,че вече и превод имаме,но ще очакваме включване след празниците! 56
Активен

Zvezdi4ka
Бард
**
Неактивен Неактивен

« Отговор #13 -: Декември 31, 2008, 09:37:22 »

Звездичке, да те питам, аз вече съм почнала от 6 навършени месеца с пюретата и кашите /ябълка, круша, морков, картоф/ и бебка, която е на 6м и 20 дни ги харесва. В такъв случай може ли да се прилага твоята схема?

Gali80,ако имаш намерение да преминеш оттук нататък само на тази система,не виждам защо не.Но ако решиш да продължаваш с пюретата и да прилагаш системата,вече мисля си е изцяло твое решение.Тъй като аз сам действала само  по нея,нямам идея какво би излезнало от цялата работа,ако се омешат и двете.Единственото,което ме притеснява е,да не се обарка самото дете и да се чуди какво става.
Пожелавам Щастлива Нова Година на всички,здраве,щастие и благополучие и все повече хора да започнат да мислят като нас! newyear 74
Активен

Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 844

« Отговор #14 -: Януари 02, 2009, 02:30:49 »

Такааа, време е да се включа и аз тук като по-опитна в тази система на захранване. Благодаря на Звездичка, че навремето ме светна и се захранихме по същия начин.

Моето дете се научи да се храни само на около годинката с вилица, лъжица, да пие от чашка. Нямаше търпение да седне на масата с нас и се чувстваше адски щастлива от възможността, която й дадох, да се храни сама и да участва като пълноправен член на семейството на масата. Чувстваше се победител след всяко свое ново умение да хваща, да набожда, да гребне с лъжицата. И досега не дава на никой да я храни с лъжица (бабите визирам), бърше си устата и ръцете със салфетка, забърсва си масата като разлее, слага си лигавника, сипва си в чашката от малка каничка и т.н. И обира точките отвсякъде :)

Преди да пусна превода на системата, искам да направя следното уточнение. Това не е класическо ПЗ, а по-скоро начин да се научи детето да се храни само. Храните като консистенции, както е казала Звездичка, се въвеждат последователно с цел да се научи детето да дъвче.

И още нещо - аз прилагам методите на тази система във всяко едно отношение с детето си. Винаги й давам възможност да прави нещата сама и помагам, само ако не може. Зареждам се с огромно търпение и време, и я чакам да го направи сама.

И последно една забележка - материалът е писан от американски доктор за американски майки! Бъдете снизходителни относно начина, по който е писан, обясненията и стриктността на изпълнението :)
« Последна редакция: Януари 21, 2009, 09:53:27 от Hadderahh » Активен
Страници: [1] 2 3 4   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: