Author Topic: Майката, бащата, детето...  (Read 4101 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Offline Deepinside

 • Administrator
 • Приор
 • *****
 • Posts: 1193
 • Алхимик
  • http://www.novosemeistvo.bg - Сайт за семейството в епохата на Водолея
Майката, бащата, детето...
« on: Декември 06, 2008, 02:58:52 am »
Quote
Казано е в Писанието: “Ако солта избезсолее, трябва да се хвърли.”* Солта представя законът, който уравновесява нещата. Ти искаш да бъдеш умен човек. Но ти не можеш да бъдеш умен, ако нямаш сол. Думата “сол” означава “равновесие”. Кой е солта в един дом? Децата са солта, майката е основата, а бащата е киселината. Когато майката и бащата се съединят, ражда им се детето ­ солта в дома. Ако солта образува едно хубаво съединение, т.е. ако детето има отличен ум, отлично сърце и отлична воля, това означава онази сол, която не обезсолява. Но ако между бащата и майката няма това хубаво съчетание на активна, творческа и разумна сила, детето няма да бъде онази сол, която никога не обезсолява. Под думата “киселина” ние разбираме онова вещество, което разяжда. Има известни киселини, които, макар и да разяждат, те носят нещо хубаво в света. Под думата “основа” ние разбираме майката. Майката представя онзи творчески принцип, който съгражда нещата и ги подрежда, т.е. хармонира. Под думата “дете” разбираме разумното начало в майката и бащата. 

От децата си майката и бащата могат да видят как са живели. Ако децата боледуват, или майката е виновна, или бащата е виновен. Ако синът боледува и върви по бащина линия, бащата е виновен за това. Ако дъщерята боледува и мяза на майка си, т.е. върви по женска линия, майката е виновна за това. Ако пък синът върви по линията на майка си и боледува,  майката е виновна. Ако е глупав и върви по майчина линия, пак майката е виновна. Ако синът е лош и върви по бащина линия, бащата е виновен. Мнозина казват, че еди-кое си дете върви по линията на дядо си и прадядо си. Това е по закона на наследствеността. Значи, бащата на това дете е приел някакъв недостатък от своя баща и после, като е станал сам баща, предал този недостатък на сина си. Та, когато казват, че някое дете мяза на дядо си и на прадядо си, то е защото и баща му мяза на своя баща. Понеже детето днес върви по бащина линия, то приема от баща си този недостатък, който баща му е приел от своя баща. 

Всеки недостатък говори за известно отклонение от великия закон на живота. Всяка болест се дължи на някакъв недоимък в човека. Болестите се дължат на натрупване на такава материя, която предизвиква неестествен живот в човека. Ако носиш едно кило злато на гърба си и му се радваш като на дете, то ще ти причини известна приятност. Но ако се полакомиш и пожелаеш да вземеш на гърба си петдесет-шестдесет килограма злато, те ще ти причинят голямо нещастие. Това богатство няма да ти донесе нищо. Не е изобилието, което прави човека щастлив, но онова количество, което той може да организира и да го използува разумно. Къде може човек да използува златото? В своята мисъл.

Беинса Дуно
Еarth turns to gold in the hands of the wise
- Rumi

_________________________________________
Истинската Алхимия

Offline LOVE & JOY

 • Модератор
 • Приор
 • *****
 • Posts: 554
 • ще наредя пасианса
Re: Майката, бащата, детето...
« Reply #1 on: Декември 06, 2008, 02:13:42 pm »
Дийпи, много ще ни е трудно да пишем, каквото и да  е, след Беинса Дуно. :wink:

Offline Deepinside

 • Administrator
 • Приор
 • *****
 • Posts: 1193
 • Алхимик
  • http://www.novosemeistvo.bg - Сайт за семейството в епохата на Водолея
Re: Майката, бащата, детето...
« Reply #2 on: Декември 06, 2008, 03:52:33 pm »
Дийпи, много ще ни е трудно да пишем, каквото и да  е, след Беинса Дуно. :wink:

a
Quote
Къде може човек да използува златото? В своята мисъл.
  не те ли заинтригува?
Еarth turns to gold in the hands of the wise
- Rumi

_________________________________________
Истинската Алхимия

Offline kabala

 • Stars
 • Бард
 • *
 • Posts: 86
 • Gender: Female
  • http://www.kaballa.wordpress.com
Re: Майката, бащата, детето...
« Reply #3 on: Декември 07, 2008, 11:36:43 am »
Е,няма човеци без недостатъци...Отделен е въпросът,кой от нас го осъзнава и кой не...Това,кой по коя линия върви се определя от енергийните потоци на името,на името на бащата,че и на дядото...Много хубаво е обяснен законът за причинно-следствените връзки.Можем да се замислим и за енергетиката,излъчваща се от двамата родители. Хареса ми,много Дийпииии :imgh:
Числата са нашето минало,настояще и бъдеще...

Offline LOVE & JOY

 • Модератор
 • Приор
 • *****
 • Posts: 554
 • ще наредя пасианса
Re: Майката, бащата, детето...
« Reply #4 on: Декември 07, 2008, 02:40:40 pm »
a   не те ли заинтригува?

Златото - не толкова, колкото метода за трансформацията му. Ако заменим "злато " с "ум" се получава интересно./ Странно но, напук на хороскопа, не харесвам злато, не и в жълтеникавия му вариант, затова винаги съм носила сребро. Виж бялото злато е друго нещо. :imgbf:/

Това,кой по коя линия върви се определя от енергийните потоци на името,на името на бащата,че и на дядото...

А има ли метод за изглаждане на евентуални нехармонични вибрации от презимето и фамилията на детето, без да се сменя името.
За първото име се преборих навремето да ме послушат, но за третото не можах. / За второто така или иначе нямаше как./ 

Offline Deepinside

 • Administrator
 • Приор
 • *****
 • Posts: 1193
 • Алхимик
  • http://www.novosemeistvo.bg - Сайт за семейството в епохата на Водолея
Re: Майката, бащата, детето...
« Reply #5 on: Декември 07, 2008, 04:54:16 pm »
Quote
   Всичко това, което ни държи в земно бодърстващо съзнание и го прави, така да се каже нормално - това е златото Aurum,
невероятна финност и чистота разпространено в света и не действащо на никой друг орган с такава непосредственост, както
то действа на сърцето.
Навън ние виждаме кристал в минерална форма, който формира металическото. Но в себе си ние знаем, че силата, заключена в златото, разпространено във фина дозировка в цялата Вселена, поддържа нашето сърце и с това съхранява нашето съзнание в равновесие, което ние имаме, когато се намираме в обикновения дневен живот.
   Може да се каже: на сърцето на човека действа златото.
   Може също да се правят опити. Размишлявайки за металното злато, какво е то; концентрирайки се на неговия цвят, твърдост, на цялата негова субстанциалност, и получавайки преживяван вътрешно опит за това, че златото има отношение към нашето сърце, ние можем да дойдем
към следващия извод: Златото действа безкрайно хармонизиращо, балансиращо на вътрешността на човека. Той идва към вътрешно равновесие чрез въздействието на златото.

                     ***

               Мистерията на среброто

Съвършено особен род мистерия е скрита зад металността на среброто...
Когато човек повишава своята връзка/сродство (Verwandshaft) към среброто, прави я по-силна... - тогава той се обръща към още по-дълбоко лежаща в него организация...
Посредством това, че той повишава връзката със среброто, човек привежда себе си в непосредствен контакт с това, което импулсира от
предишните земни животи и се прехвърля към него.
   По такъв начин може да кажем: Ако човек се концентрира на особените свойства на среброто, - което трябва да трае дълго, докато стане действено, - той привлича към себе си тези сили, които са свързани със следующето: циркулира топлината в кръвообращението. Пред човека се представя тази истина, че това, което се образува в кръвта като топлина, го прави човешко същество, усещащо в себе си известна топлина и посредством това не само материалността на кръвта, но също и духовността  на кръвта, спиритуалността на кръвта в себе си. Той има в себе си действено това, което въздейства от предишните инкарнации(прераждания)
   В родственост със среброто непосредствено се изразява това, което може да действа на импулсивността на топлината на тялото. Но с това се изразява също и това, което спиритуално ни свързва с предишните земни животи.
   ...в това, което пулсира като топлина в кръвта, това, което в кръвта прониква собствено като топлина нашия живот и по действителен начин нашата кръв,
- в това действа нещо, което преживяват от предишните животи.
   Ние непосредствено апелираме към това, когато апелираме към силите на среброто в тяхното отношение към човека. По такъв начин, мистерията на среброто се намира във връзка с повтарящите се земни животи. Среброто се явява един от потресаващите примери на това, че навсякъде живее спиритуалността(духовността), даже и във физическото. Който е способен да се взре в среброто с вярно око, той знае, че среброто е външния знак на боговете за кръговрата на човешкия живот.
Вследствие на това мистерията на среброто също така е свързана с раждаемостта, с всички тези тайни, които се отнасят към раждаемостта...

Рудолф Щайнер
Съзнание на Посветения
август 1924г.

Със среброто също може да се работи по подобен на златото начин - съответно концентрирайки се на неговата същност, металичност, цвят, концентрирайки се само на него така, сякаш самите ние с своя душевен живот съвършено врастваме  в златото/среброто, сякаш ставаме злато/сребро, преживяваме себе си като злато/сребро.
(тези медитации могат да способстват и развитието на чакри, но първо е хубаво да се работи за развиване на способност за еднонасоченост на съзнанието - за даден период от време да мислим само за едно нещо, изключвайки всички други обекти - това може да е пламъка на свещ, точката между веждите или съсредоточаване върху мантрата "Аум", произнасяна мислено.
Друго упражнение на по-високо ниво (след като вече е развита някаква степен на концентрация) - вече не да се концентрираме на нещо, но да изключим/спрем всички мисли и образи от съзнанието си и да пребиваваме будни в такова състояние, стремейки се да го задържим все по-дълго и по-дълго)

всички тези упражнения могат да се правят в един и същ ден, даже едно след друго:

1. Концентрация/еднонасоченост
2. Спиране на мислите
3. Концентрация на златото
4. Концентрация на среброто

желателно е да се практикува ежедневно, за да се развиват способностите постепенно и стабилно.
« Last Edit: Декември 07, 2008, 04:58:40 pm by Deepinside »
Еarth turns to gold in the hands of the wise
- Rumi

_________________________________________
Истинската Алхимия

Offline kabala

 • Stars
 • Бард
 • *
 • Posts: 86
 • Gender: Female
  • http://www.kaballa.wordpress.com
Re: Майката, бащата, детето...
« Reply #6 on: Декември 08, 2008, 11:07:24 am »
Нехармоничните вибрации на бащиното име и фамилията остават за цял живот,но те се включват в разглеждането на цялото име.
Числата са нашето минало,настояще и бъдеще...

Offline LOVE & JOY

 • Модератор
 • Приор
 • *****
 • Posts: 554
 • ще наредя пасианса
Re: Майката, бащата, детето...
« Reply #7 on: Декември 08, 2008, 12:49:13 pm »
Дийпи, много е интересно това.
 :five:
Кабала, благодаря ти. :hb:

Offline Андреана

 • Старши Друид
 • ****
 • Posts: 374
 • Gender: Female
 • Земята не принадлежи на хората. Те й принадлежат
Re: Майката, бащата, детето...
« Reply #8 on: Януари 07, 2010, 10:18:02 am »
Има само една природа.
Ти можеш да я разделиш на три
и като ги събереш в триединство
от тях да получиш едно.
Гледай, това е философският камък!

Алхимията спокойно може да се назове като окултната част от науката Химия. Тя се развива от древността до наши дни. Целта й е да превръща метали в злато и сребро, да търси отговора на безсмъртието, да лекува смятани за нелечими болести и да се занимава с отговори, които са недостъпни или трудно обясними за света.
Алхимията се оформя като наука около ІV век след Христа и в основата й лежи идеята за създаване на "благородни" метали от обикновени сплави.
Едно тълкуване на легендарния текст с неустановен произход, известен под името “Изумруденият скрижал”, продължава да е  предмет на дискусии сред специалистите. Според легендата тринадесетте заповеди в скрижала са написани от древноегипетския бог Тот. В тях той влага висшите познания за строежа на материята и вселената. Ето един интересен откъс от тях:

…Отдели земята от огъня, тънкото от грубото, внимателно, с голямо изкуство. Това вещество се вдига от земята към небето и веднага отново се спуска към земята. То събира сили от горните и долни неща. И ти ще получиш световна слава, и всякакъв мрак ще се отдалечи от теб…

Граф Сен Жермен е наричан „великият човек на Европа“. В най-известната му биография, излязла на български като част от книгата „Граф Сен Жермен. Животът и мъдростта на възнесения учител„, дело на Изабел Купър-Оукли, авторката твърди, че Сен Жермен изглеждал по един и същи начин в продължение на 100 години, говорил всякакви езици, пътувал чрез мисълта си, хранел бедните и работел, за да запази мира.

Несъмнено графът е една от най-озадачаващите личности в историята. Името му било синоним на тайнственост години наред, а истинската му самоличност е забулена в мистерия и до днес. За произхода му не се знае нищо със сигурност, а смъртта му също е обгърната в тайнственост. Волтер го нарича „мъжът, който знае всичко и никога не умира“

В  тези загадачни текстове, според мен има намек за четерите елемента-въздух, земя , вода и огън.В номерологията 9 е числото на Марс, наричано още от древните червеният дракон. В алхимията  червения цвят е много споменаван. Според мен може да става въпрос на овладени природни сили а кой може да овладее природните сили , само просветения човек ! Философският камък може би е знание дадено на малцина от нас....   
С годините навярно променена,отхвърляна,отчаяна,сломена, и весела и тъжна,мълчалива,безкруполна,надменна,горделива,достъпна в мигове на доверчивост,неузнаваема във своята свенливост,това съм аз-човекът и жената,за себе си безкрайно непозната.