novosemeistvo.bg
Май 22, 2012, 02:18:47 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: [1] 2   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Молитвата е метод за разрешаване на най-трудните въпроси...  (Прочетена 1885 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 1164

Алхимик

« -: Септември 17, 2008, 04:00:20 »

Ако погледнете човека с окото на ясновидеца, той представлява следната картина. В средата е човекът, а от него излизат множество нишки, които го държат вързан. Тези нишки са като лъчи на слънцето. Задачата му, като ученик в Школата, се заключава в това, постепенно да къса тия нишки една след друга. Като скъса и последната нишка той е съвършено свободен, може да разполага с живота си, както намира за добре. Докато е свързан с тия нишки, човек постоянно се усеща спънат: иска да мисли, не може; иска да чувства, не може; иска свободно да прояви волята си, пак не може. Иска да къса тия връски, не може. Защо – Той не знае законите как да ги къса; той не може сам да ги реже. Вземе ножиците, рече да ги отреже, но страхът му казва: Не късай конците! Опасна работа е тази. Като знаете това, ще се молите, ще правите усилия, ще късате внимателно нишка след нишка, докато един ден отрежете и последната нишка и се почувствате човек със свободна мисъл, със свободни чувства и свободни действия.

някои молитви:

Цитат

Отче наш

Отче наш, Който си на небеса, да се свети Името Твое; Да дойде Царството Твое, да бъде Волята Твоя, както на небето, така и на земята.

Хлябът наш насъщний, дай го нам и днес и прости ни дълговете наши, както и ние прощаваме на нашите длъжници;

И не ни въвеждай в изкушение, но избави ни от лукаваго, защото е Твое Царството, и Силата, и Славата завинаги.

Амин.

Цитат
Добрата молитва

Господи Боже наш, Благий ни Небесен Баща, който си ни подарил живот и здраве да Ти се радваме, молим Ти се, изпроводи ни Духа си да ни пази и закриля от всяко зло и лукаво помишление. Научи ни да правим Твоята Воля, да осветяваме Твоето име и да Те славословим винаги. Осветявай духа ни, прсвещавай сърцата ни и ума ни, да пазим Твоите заповеди и повеления. Вдъхвай в нас с присъствието Си чистите Си мисли и ни упътвай да Ти служим с радост. Живота ни, който посвещаваме на Тебе, за доброто на нашите братя и ближни, Ти благославяй. Помагай ни и ни съдействай, да растем във всяко познание и мъдрост, да се учим от Твоето Слово и да пребъдваме в Твоята Истина. Ръководи ни във всичко, което мислим и вършим за Твоето Име, да е за успеха на Царството Ти на Земята. Храни душите ни с Небесния Си хляб и укрепявай ни със силата Си, да успяваме в живота си. Като ни даваш всичките Твои благословения, приложи и Любовта Си да ни е вечен закон. Защото на Тебе принадлежи Царството, Силата и Славата завинаги.

Амин.

Цитат
МОЛИТВА (за друг човек)

Господи, благослови ....... да ходи неуморно в пътя на Истината и Доброто, и всичките му (и`?) чувства, желания, действия и постъпки да бъдат заквасени от живата Истина, която произтича от Духа на Любовта. Господи, дай светлина на ....... Господи, Който живееш в него (нея), погледни благосклонно на него (нея). Нека той (тя) прояви Твоята Любов и милост, нека бъде проводник на Божието благословение и благодат!
   Амин.

"Истинската молитва подразбира събуждане на съзнанието и свръхсъзнанието на човека, т.е. събуждане на Божественото в него. Така прииждат сили от Бога към човека, при което човек забравя низшето, земното, повдига се по-високо от обикновенното, всекидневното."
Беинса Дуно
Активен

Еarth turns to gold in the hands of the wise
- Rumi

Приор
Неактивен Неактивен

Алхимик

« Отговор #1 -: Октомври 05, 2008, 11:17:31 »

Цитат
Молитвата е връзка, тя е пропуск. Аз наричам молитвата пропуск, понеже, ако след като станеш сутрин, не се помолиш на Бога, всички ангели, които служат ревностно на Бога, няма да те пропуснат да влезеш в Живота. Затова трябва да имаш пропуск. Като се молиш, ще ти отворят, ще те пуснат да влезеш в Живота. Без молитва никъде няма да отидеш. Без молитва Животът е затворен за тебе. Почнеш ли да се молиш, всяка врата ще се отвори пред тебе и ти ще излезеш на широко. Щом се намерим в стеснено положение, ние се молим. Какво става като се молим? Веднага вратата на Живота се отваря широко и всички стеснителни за нас условия, всички стеснителни положения се изменят...

Като прочетеш "Добрата молитва", с нея можеш да минеш навсякъде. Тя е един пропуск. Като кажеш "Господи, Боже наш", ще минеш през първата врата. Колкото предложения* има в нея, през толкова врати ще минеш. Някой казва: "С всяка молитва можеш да минеш!" Не, не е така. Аз съм виждал мнозина, които пишат молитви; те си мислят, че лесно може да се състави една молитва. Не, хубавите молитви в света са дадени от Бога, от Духа Божий. Те са свещени молитви и никога не остаряват. Има някои молитви, които са дадени от хората, но те остаряват. Молитви, които са като пропуск, те са свещените молитви. Една молитва, каквато е "Добрата молитва", тъй както е дадена, Духът всеки ден я оживява. Тя се мени всеки ден. Добрата молитва не е една и съща. Запример, в първото предложение: "Господи, Боже наш, Благи ни Небесен Баща, Който Си ни подарил живот и здраве да Ти се радваме" - ако може да схванете Бога като свой Баща и да сте готови да се жертвувате заради Него, като съзнавате, че Той ви е дал живот и здраве да Му се радвате, знаете ли какво нещо е това? Широк свят ви се открива! И това е само в първия пасаж. Тия думи всеки ден все повече и повече ще оживяват за вас.

Беинса Дуно
« Последна редакция: Октомври 05, 2008, 11:33:53 от Deepinside » Активен

- Rumi

Приор
Неактивен Неактивен

Алхимик

« Отговор #2 -: Октомври 05, 2008, 11:32:23 »

Цитат
МОЛИТВА КЪМ ВЕЛИКОТО СЪЗНАНИЕ

О, безкрайно Велико Съзнание, моля Те, позволи ми да се приближа до Тебе и да бъда най - близко, безкрайно близко, за да се почувствувам като главна част от Битието и да се осъзная като цяло, което е произлязло от Тебе.
   Освободи ме от всяка неправа мисъл, чувство, желание, съмнение, критика и самоосъждане. И нека да бъда най - смирен, както Ти би ме създал.
   Нека да Те усещам тъй близо до себе си, като най - близък приятел, с когото да не се разделям никога! Да ми бъдеш светлина в ума и да Те виждам в нея. Да ми бъдеш живот в сърцето и да Те виждам в него, както виждам извън себе си. Да познавам само Твоите вечни Закони в Природата и в цялата Вселена. Твоята непреривна Любов да ме свърже с Тебе за всички времена.
   Амин.
Активен

- Rumi

Друид
Неактивен Неактивен

Публикации: 121

« Отговор #3 -: Декември 22, 2008, 03:52:01 »

Ако погледнете човека с окото на ясновидеца, той представлява следната картина. В средата е човекът, а от него излизат множество нишки, които го държат вързан. Тези нишки са като лъчи на слънцето. Задачата му, като ученик в Школата, се заключава в това, постепенно да къса тия нишки една след друга.
Чак ми е неудобно да се включвам след всичките велики мисли, обаче първото написано силно ме предизвика. Защото за мен е всъщност точно обратното - да, човек се свързва с нишки със света около себе си, но за мен идеята е да се чувстваш свързан със света, да виждаш себе си в другия, в небето, в полето, в мравката, в парчето свинско. Да знаеш, че те - това си ти и обратно. Че сме едно. И това е начина да се разбереш с човек, с който ти е трудно да общуваш - да видиш себе си в него, и той да види себе си в теб.
Активен

Никой не прави по-голяма грешка от този, който избира да не направи нищо, само защото може да направи малко.
LOVE & JOY
Модератор
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 554

ще наредя пасианса

« Отговор #4 -: Декември 22, 2008, 05:16:41 »

да виждаш себе си в другия, в небето, в полето, в мравката, в парчето свинско. Да знаеш, че те - това си ти и обратно. Че сме едно. И това е начина да се разбереш с човек, с който ти е трудно да общуваш - да видиш себе си в него, и той да види себе си в теб.
Хареса ми това. kissing
А да постигнеш това в последното изречение е велико ,според мен.
Активен

Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Алхимик

« Отговор #5 -: Декември 22, 2008, 06:39:19 »

според мен трябва да скъсаме тези връзки, които ни спъват, има и влияния, които може да са благоприятни за нашето развитие 
Активен

- Rumi

Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 554

ще наредя пасианса

« Отговор #6 -: Декември 22, 2008, 10:15:57 »

според мен трябва да скъсаме тези връзки, които ни спъват, има и влияния, които може да са благоприятни за нашето развитие 
А кой може да каже, кои са благоприятни и кои не. С какво сравняваш?
Активен

Майя
Бард
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 64

« Отговор #7 -: Декември 23, 2008, 08:37:43 »

Deepinside , защо трябва да се къса всичко? Нали в случая се рискува да се превърнеш в самсунест дивак живеещ в пещера  looking Човек е социално същество и едва ли може да съществува сам и отделен от собственото си стадо. Аз поне не мога. Скъсала съм адски много връзки през живота си заради моменти избухвания, а после се е оказвало, че това е било добре за мен, но не мога да скъсам всички. Децата ми, мама и приятелите ми са връзките, които никога не бих скъсала   
Бог проповядва Любов! Ако скъсаш връзките на кого ще я даваш? Ако се затвориш в себе си, как би помагал на другите? Ако скъсаш връзката със света, в който живееш нима не отричаш собственото си прераждане?
Активен

Не се задоволявай да бъдеш дим, когато можеш да бъдеш огън!...
Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Алхимик

« Отговор #8 -: Декември 23, 2008, 02:45:40 »

имах предвид връзки със същества/сили/течения/организации , които пречат на развитието.
А това кои ни пречат и кои помагат вече може да е въпрос на интуиция, вътрешно усещане и развитие.

Една Богомилска мъдрост: "Истинския път и на Изток, и на Запад е един и същ - различаване"
а молитвата смятам че ни освобождава от спъващите връзки
« Последна редакция: Декември 23, 2008, 09:27:11 от Deepinside » Активен

- Rumi

Неактивен Неактивен

Публикации: 375

Земята не принадлежи на хората. Те й принадлежат

« Отговор #9 -: Август 04, 2009, 05:37:09 »

Молитвата има ефект кагато я чувстваш в душата си , аз например си казвам молитви със свои собствени думи и така наистина чувствам по-силно и истински молитвата, като че ли правя връзка. Единствената дадена молитва която ми е най- на сърце е "Отче Наш", с другите молитви просто не мога да се съсредоточа и да ги почувствам. А ако правя това в група, никак не мога да се съсредоточа, все едно нищо не правя, празна работа.
Може би всеки трябва да се моли в определено време, в определен индивидуален час и на определено място, както и по определен начин, също индивидуален.      
Активен

С годините навярно променена,отхвърляна,отчаяна,сломена, и весела и тъжна,мълчалива,безкруполна,надменна,горделива,достъпна в мигове на доверчивост,неузнаваема във своята свенливост,това съм аз-човекът и жената,за себе си безкрайно непозната.
zdravka
Друид
Неактивен Неактивен

Публикации: 231

« Отговор #10 -: Август 05, 2009, 04:13:00 »

За връзките - дали не е по-правилно да не се използва думата "късам", а "развързвам". Тук става въпрос на връзките ни на зависимост. Само истински свободното и цялостно същество може приюти любовта, а любовта е тази плоскост, където всички сме едно цяло. Така, че тук изглежда има едно противоречие, но всъщност не е. В повечето човешки връзки има елемент на зависимост - между майка и дете, между мъж и жена....между приятели...тези връзки трябва да се развържат. И всяка една такава връзка е нещо като изпит (урок). Ако внимателно се работи над нея, ако се положат усиля...лека полека тази връзка се развързва...което съвсем не означава, че човекът изчезва от живота ти. Напротив, при късенато, когато скъсваш всякакви взаимоотношения с някого и той изчезва от живота ти, това не е скъсана връзка. само изглежда такава, тя е необработена. Защото ако беше обратена няма никаква нужда този човек да изчезва от живота ти...Ако си обработил връзката, т.е. ако си я развързвал бавно, внимателно, с цялото си внимание и с непреклонно намерение да не накърниш любовта, докато развързваш връзката, тогава ти се свободен! Човекът (който преди може да те е наранявал, да си страдал) си остава, но това, което сега чувстваш към него е ..разбиране. Приемане. Ти разбираш защо той постъпва така. В мига, в който разбереш това не можеш повече да реагираш с отричане (и желание да го няма този човек в живота ти). В мига в който го разбереш ти става толкова мъчно за него....че се чудиш как преди си се ядосвал...Ядосвал си се защото осъзнаването ти и на теб ти е било слабо. Нещо повече - ти откриваш, че същото, което те е дразнело в този човек си го правил и ти някога, или най-малкото си го имал също у себе си. Така, разработвайки това взаимоотношение ти си увеличил познанието и за себе си, ти си се саморзкрил, ти се осъществил повече. Това означава реализация и всяко едно взаимоотношения помага за нея. Не смятам, че вредни и полезни връзки. Всички без изключение са полезни когато работиш над тях. Дори понякога една привидно разрушителна връзка е много по-лесна. Кой би искал да търпи разрушителна връзка? Никой, за това ще не ще трябва да се напъне да работи, докато не се развърже. Но какво да кажем за връзката между двама души, кято е основана на тотална взаимна зависимост, която погрешно се нарича любов?! Представете си мъж и жена, които са до толкова взаимно свързани, че двамата образуват едно цяло. Те нито могат да мислят, нито да действат по отделно. Те не могат да живят един без друг. Ако единият по стечение на някакви обстоятелства изчезне другият рухва. Кой би могъл да убеди тези двамата, че връзката им не е полезна за тях, че трябва да се развържат? Аз познавам такава двойка...всеки отдаден на другия и образуват нещо като капсула. Ние - срещу целият свят. Трудно е да се разбере, че не това е целта, че това не е любов, а зависимост в най-крайна форма, която прави и двамата, или поне единия слаб и нецялостен.Всеки от тях не търси други връзки, т.е. не работи върху взаимоотоншенията, защото си има тази едниствена връзка и смята, че това е върхът.Но не е! Върхът е по-далеч. Но това наистина е трудно да се осъзнае както от двойката, така и от околните. Всеки би казал - та нали това е идеалната любов. Не е! Така, че това са по-трудните връзки за развързване, защото хората не осъзнават необходимостта от това.
Активен

per aspera ad astra
Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Алхимик

« Отговор #11 -: Август 06, 2009, 12:00:59 »

Смята се че трябва да се започне с Любовта към Бога, след това към хората и накрая към себе си.
ако се почне по обратния път може да има проблеми.
Активен

- Rumi

Неактивен Неактивен

« Отговор #12 -: Август 06, 2009, 01:23:33 »

Мисля, че е точно обратното ! Току що писах за това в темата за любовта. Всичко е обърнато наопаки. Първото, основното е любовта към себе си. Ако не знаеш как себе си да обичаш не БОГ, ами и коте няма да знаеш как да обичаш! Първо се отработва физическото тяло, после всяко следващо. След като най-висшата любов е тази към Бога , а тя се постига в резултат на трасформиране на другите форми, как ще се започва първо от нея?! Ако започнеш от нея - за какво ще търсиш другите изобщо? Ако вече си на върха какъв е смисалът на пътя?
Активен

per aspera ad astra
Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Алхимик

« Отговор #13 -: Август 06, 2009, 09:47:17 »

Ако започнеш от нея - за какво ще търсиш другите изобщо? Ако вече си на върха какъв е смисалът на пътя?

Тогава няма да търсиш, а ще даваш. Може да дава този, който има какво. Божественото е повече да даваме.
Когато се развие милосърдието - което е проява на Любовта във физическия сват, тогава човек вече не иска да взема. За развитието на милосърдието може да спомогнат различни методи, включително и развитието на мозъчния център на милосърдието. girl_angel
Активен

- Rumi

Неактивен Неактивен

« Отговор #14 -: Август 07, 2009, 07:25:22 »

Не искам да влизам в спор сега, но се сетих една интересна история. Как Учителят ме намери в моя живот. Разрешавате ли ми да ви я разкажа? Снощиси я припомних с най-големи подробности. Разказвала съм я само на 1-2 ма близки приятели, но ми се струва важна защото навсякъде се казва, че Учителят намира ученика, когато е готов...и явно аз съм била толкова тежък случай, толкова заблудена и задръстена та се наложи цял сценарий докато ми се набута словото на учителя пред очите. Ако ми разрешите ще ви я разкажа.
Активен

per aspera ad astra
Страници: [1] 2   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: