novosemeistvo.bg
Май 22, 2012, 02:21:39 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: [1] 2   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Съществува ли Дядо Коледа ?!  (Прочетена 1348 пъти)
0 Членове и 2 Гости преглежда(т) тази тема.
богата
Moderator
Старши Друид
Неактивен Неактивен

Публикации: 268

« -: Декември 12, 2008, 01:08:02 »

Моето обяснение е такова:
Има празник и той е за Рождения ден на Христос. Празникът се казва Рождество Христово. Понякога го наричаме Коледа, но не си честитим Коледа. Честитим си Рождество Христово.

Има един образ на дядо Коледа, който НЕ съществува наистина, но хората се преобличат с интересни червени дрехи, и то не само актьори, а и родителите, за да зарадват децата си с веселба. По улиците има много кукли, които са произведени , за да ни развеселяват и да ни карат да си купуваме една неприятна напитка "кока-кола". Също са под формата на усмихнат дядо. Но всяко дете иска да си има дядо, нали? Е, който иска, може да си избере и този дядо за себе си... Ние обаче не сме в Америка и този не е наш дядо.

Това са моите обяснения за детето ми, което на 2 годинки видя жив човек , костюмиран и го е помнило докато стана на 3 г. Обясни ми къде точно живее този дядо и как му е махал от балкончето. Тогава взех решение да се отърва от тази заблуда. С подкрепата на таткото изместихме фокуса от образа му и подаръците, към празничната подготовка, организацията на семейното събиране, други интимни неща свързани с Рождеството.

На 5 годинки в мое отсъствие дядката беше прецакан именно от най-големите си поддръжници. Първо, той винаги пие кока-кола, а децата не пият... Второ, на Бъдни вечер някой звъннал на вратата и детето в щастлив потрес отворило вратата (имам снимка даже). Но после разпознало почерка на баба си и средно разочаровано ми каза, че тя е надписала пакетите, а той се е правел, че не разбира и ги раздавал от чувала. "Мамо, дядо Коледа не съществува наистина, нали? Нали тя е звъннала на вратата, но как го направи?"
Обещах му да играем тази игра докато ни харесва.

Искам да развенчая ширещата се заблуда, че Коледа е, защото се коли прасето. Едни празнуват Раждане, други...

Коледа не е и плюскане и напиване, затрупване с подаръци и амбалаж около тях, изпукването на фойерверки колкото е външния дълг на 2-3 държави. НАЛИ?

И последно да си кажа, правя тези трудни акробатики, за да не живеем в красива лъжа, а в красива истина. Мисля, че има смисъл.

А вие?
Активен
богата
Moderator
Старши Друид
Неактивен Неактивен

« Отговор #1 -: Декември 12, 2008, 01:14:50 »

Обаче има и още. Не одобрявам писането на писмо до дядото- слушкал съм, искам подарък.
Красиви играчки ще има, от любов,а не защото са заслужени. Не е ли така всъщност?

Иначе отговорността за детето става непоносимо огромна. То как да си обясни тези определения- лошо ли е било, добро ли... да слуша повече... А пък ако е поносимо малка, то кому е нужен този маскарад?
Активен
feather
hidden
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 1025

Орторексията - орторексична, дело на всеки! :)

« Отговор #2 -: Декември 12, 2008, 01:19:54 »

Ами да си призня честно - на мен не ми се е случвало да развенчавам митове (едно че дъщеря ми не пие Кока-кола).
Очвидно децата обичат много празниците. Не само заради това, че получват подаръци.., ами изобщо. Приповдигнат дух, особено ежедневие, което не им се случва често...

Митът няма нужда да се превръща в лъжа.
Моят отговор е, че когато човек вярва в нещо, то се случва.
Дядо Коледа е символ, не наш - български, разбира се. Много години сме живяли и без него.
Въпрост е какво влагаме ние, пък и децата ни... в това?
Активен

"Great ideas often receive violent opposition from mediocre minds" Einstein

ВАКСИНИТЕ - ИНФОРМИРАН ИЗБОР! 
Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 1164

Алхимик

« Отговор #3 -: Декември 12, 2008, 06:48:16 »

Истината действа освобождаващо. Според мен подхода на богата е яко "ноу-хау", което според ситуацията и условията може да се прилага и други случаи.  thumbsup newyear a106
Активен

Еarth turns to gold in the hands of the wise
- Rumi

Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 601

всичко виждам и чувам

« Отговор #4 -: Декември 12, 2008, 09:03:30 »

богата, интересно ми е какво мислиш за Дядо Мраз, с който всъщност израстнахме ние и идва на Нова Година? Относно подаръците и слушкането, едва ли има дете, което в собствените си очи е било непослушно или лошо...  wink
Активен
Dream
Stars
Старши Друид
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 260

Fairy - Cherry Iceglow :)

« Отговор #5 -: Декември 12, 2008, 09:18:27 »

ейй Стелт, и аз това се канех да попитам. Дядо Коледа пие кола, а Дядо Мраз.. лимонада

Цитат
НОВОГОДИШНА ПЕСЕН
текст: Леда Милева
музика: Петър Ступел

Снежинки разстилайте чергите меки
над друми широки и тесни пътеки –
че тая нощ във късен час
при нас ще дойде Дядо Мраз.

Звездици небесни огрейте отгоре
горите, полята и равните двори –
че тая нощ във късен час
при нас ще дойде Дядо Мраз.

Дечица, да пеем най-весели песни,
елхата ни хубава нека да блесне –
че с кош подаръци за нас
пристига вече Дядо Мраз.
Активен

Ярка птица
...
Друид
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 159

« Отговор #6 -: Декември 12, 2008, 02:52:47 »

Дядо Коледа и Германската нова медицина grin (по молба на богата).

Скорошен разказ на един баща, публикуван в http://www.pilhar.com/Hamer/NeuMed/Erfarung/20081205_Krupp.htm

"Т.нар. псевдокруп (дихателна недостатъчност при възпаление на епиглотиса) се среща предимно при кърмачета и малки деца и може да стане хроничен.
   След като за пръв път се срещнах с тази болест малко преди Бъдни вечер, аз се опитах да намеря причината за нея при дъщеря ми според Германската Нова Медицина.
   Ето и резултатът от моите размишления, но да подчертая, че не съм терапевт:
   ДХС на възпалението на епиглотиса е конфликт на ужасяващ страх, т.е. напълно неочаквана, непозната опасност. В конфликтно-активната фаза не се наблюдават особени симптоми. След решението на конфликта се подува (лигавицата на) епиглотиса, затруднява се дишането и гласът се променя осезаемо. В интернет и съответните книги със съвети прочетохме, че псевдокрупът се среща предимно през студените месеци на годината и може да се превърне в хроничен.
   ДХС при моята дъщеря (тогава почти на 2 г.) беше дядо Коледа!
   90% съм сигурен, че причината беше неочакваната среща с една кукла дядо Коледа с човешки ръст, която заговори внезапно в един доста тесен магазин. Ние не помислихме тогава за това, но нейната реакция беше съвсем ясна. В следващите седмици тя не обръщаше внимание на това червено създание, избягваше определени книги и на лицето и се появяваше израз на страх, когато се заговореше за него. Ние, разбира се, започнахме да смекчаваме страха. Някъде след третия Адвент (това е към средата на декември) тя очевидно се спогоди с този човек и вече не говореше за дядо Коледа, а за "куклата дядо Коледа" и че той е мил и носи подаръци. Аз не знам кога и как, но конфликтът явно се е решил, поради при липса на повече негативни преживявания или чрез разговорите с нас и баба и.
   Атаките на епиглотитис при нея в лечебната фаза звучаха доста опасно - като лаене, но в крайна сметка не бяха. Мисля, че ако предотвратим това детето да се възбужда и плаче (изпълнявайки желанията му) и ако не се затопля гърлото, а по-скоро се охлажда, не съществува опасност от дихателна недостатъчност поради отока. От домашния ни лекар получихме кортизонови свещички против подуването при спешни случаи (задушаване), но не сме ги използвали.
   Изхождайки от моя опит, трябва сериозно да се замислим, трябва ли да използваме дядо Коледа като възпитателен метод при малки и/или чувствителни деца и дали ходим в подходящите магазини по тъмно. (Между другото, изглежда студените месеци с тяхната рано настъпваща тъмнина и зловещите звуци са особено подходящи да създават конфликти на ужасяващ страх) А как става хронично, може да се досетите - "всяка година отново". Независмо от това, тази болест беше за моето малко мишле един житейски урок."
Активен
Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 844

« Отговор #7 -: Декември 12, 2008, 02:56:58 »

Всъщност, дядо Коледа е Свети Николай (Санта Клаус, Синт Николаас, Синтер Клаас и т.н.). С годините легендата за неговия образ се е променяла и модифицирала в различните страни.

Образът на днешния Дядо Коледа идва от един карикатурист Томас Наст. През 1881 г. рисунките му излизат на страниците на Harpers Weekly и представят Дядо Коледа като закръглен и усмихнат мъж с обемиста и бяла брада, държащ чувал с играчки за щастливите деца. Той също така рисува и работилницата на Северния полюс, елфите и т.н.

В последствие някой си, за да увеличи продажбите в магазина си, написал приказка, добавил елените, и така. Продажбите се увеличили и от тук нататък пътят на Дядо Коледа е ясен. Кой къде го свари, го експлоатира като индийче на памукова плантация, очевидно с най-проста консуматорска цел. Накрая горкичкият старец е яхнат свирепо от Кока-Кола, емблемата на най-консуматорската нация в света.

Просто историята този мил старец пресъздава развитието на обществото ни в последните 100-тина години. Каквото обществото - такъв и Дядо Коледа!
Активен
Ярка птица
...
Друид
*
Неактивен Неактивен

« Отговор #8 -: Декември 12, 2008, 03:48:23 »

Не знаех, че карикатурист го е измислил такъв. Явно се е оказал печеливш. :)   
   Санта Клаус оставя орехчета и сладко в чорапите на децата на 6. декември (при католиците), НО не знам от кога и на 25.декември - тогава на всички. А приказката с елените ни я представят като финландска народна в една книжка, която четем от време на време, но в нея дядо Коледа не е никакъв герой - там е еленчето с червения нос. :)
Активен
богата
Moderator
Старши Друид
Неактивен Неактивен

« Отговор #9 -: Декември 12, 2008, 04:29:27 »

Анна, благодаря ти!
Стелт, аз си го обичам Дядо Мраз. Нищо лошо не виждам да е направил.
Но за съжаление, това : "едва ли има дете, което в собствените си очи е било непослушно или лошо...   " мисля ,че не е вярно.

По-големите дечица са яростно манипулирани да "слушат" и от рано изпитват чувство на вина, че не са достатъчно добри, не са "заслужили", че не са били послушни... Наблюдавах го при една моя съученичка в началногто училище и бях озадачена. После го виждах при възпитанието на малките деца на познати...

Вие наблюдавали ли сте го? (дано да не сте)

Всъщност идеята да се печели от рекламен образ е излязла извън контрол и сега битува като фалшива религиозност и  подкупност (слушай, за да получиш подарък).
Активен
stelt77
hidden
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 601

всичко виждам и чувам

« Отговор #10 -: Декември 12, 2008, 09:20:13 »

богата, мерси за отговора...
Аз също харесвам Дядо Мраз със Снежанка, но не зная как да заместя Дядо Коледа с него... Факт е, че по коледните и новогодишни празници по телевизията излъчват всякакви детски филмчета, но във всичките присъства Дядо Коледа... Спомням си колко радостна и изненадана бях като малка, когато на вратата се звънеше и отпред имаше подаръци... Не искам да лишавам детето си от това, но искам Дядо Мраз, който идва на Нова Година... 
Активен
Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 844

« Отговор #11 -: Декември 12, 2008, 11:29:14 »

Мойто дете от сега още е объркано. Все се е намерило някой да му каже и за двамата, и сега тя казва ту Дядо Маз, ту Дядо Кольо (Коледа демек).
Активен
Ярка птица
...
Друид
*
Неактивен Неактивен

« Отговор #12 -: Декември 13, 2008, 12:06:50 »

Моето е малко още, но май ще последвам примера с развенчаването на мита, когато стане на 3-4 - сигурно няма да успея да лъжа и мажа, като се знам. Иначе, нашият е "гаго Коли" и ще и донесе "колака" - нещо, което мама не дава (шоколад). cray А от живи такива изпитва панически страх и ги заобикаляме отдалеч с прикрити очички. looking
Активен
Dream
Stars
Старши Друид
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 260

Fairy - Cherry Iceglow :)

« Отговор #13 -: Декември 13, 2008, 09:34:45 »

според мен въпроса е не дали добрия дядо ще бъде дядо Коледа или дядо Мраз, а проблема е в това точно какво той ще означава за детето. И как точно ще бъде представен той. Може би трябва да се покаже на детето, че не трябва да свързва образа на белобрадия старец с продуктите, а защо да не се научи детето, че не е задължително подаръци, които иска да получи от дядо Мраз или Коледа да са материални?
Темата ме накара да си спомня как аз съм се чувствала. Сетих се как заедно с мама изрязвахме разни картинки, от които "пишехме" писмо на дядо Мраз, как едно кученце играчка биваше назначено да носи писмото до него, как се чудех дали кученцето е занесло писмото (всъщност кученце, идваше от една детска книжка, ако не се лъжа по руска приказка, в която точно кученце носеше писмо до дядо Мраз), как нетърпеливо чаках да дойде дядо Мраз, незнам колко съм била голяма, но една година от бързане си облякох роклята на обратно..
и някак си като чета темата малко се разочаровам, дали все още не вярвам в добрия дядо? - сигурно. Никога до сега не бях свързвала дядо Коледа с кока-кола, нито пък какъвто и да е друг продукт. За мен той си остава един образ на радоста, на добрината. Може би идеята е да се покаже на децата, че кола (или шоколад, или каквото решите) не е равносилно на белобрадия старец. Незнам дали ще мога да развенчая мита и защо да отнемам емоциите на детето? Може би ще е редно да й обясня, че всички дядо мразовци по магазините са само преоблечени хора, който искат да ни накарат да влезем имено в този магазин, а истинския дядо идва точно на... (коледа, или нова година - тук незнам кое е по-добре да се избере), колкото и да са малко децата могат да разберат умеренета истина, а и от истината няма по-хубаво. Още повече, колкото ако едно дете рано осъзнае, какво точно е рекламата има шанса да се научи да се пази от нея. Сигурна съм, че децата разбират много повече от колкото ние си мислим.
newyear

Активен

Брюнетка
Наблюдател
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 6

« Отговор #14 -: Декември 14, 2008, 11:49:47 »

Преди няколко години се наложи да заместя една приятелка, която щеше да играе ролята на Снежанка, в яслата в която работеше майка и.
Баща и се беше дегизирал, като дядо Коледа.
Та влязохме ние по обяд в яслата, докато "лапитата" спят, но едно ни беше видяло и когато се появихме то се разкрещя:
-Ей това не е дядо Коледа, одеве го видях да се крие в тоалетната!!!
 hah hah hah
И учителките се впуснаха в купом да обясняват на детето, че се е объркало....
А друго момиченце попита:
-А Снежанка истинска ли е!!!
И малкият отговори:
-Май да....не съм я видял в тоалетната!!! yelcutelaughA
И момиченцата се заблъскаха коя по напред да се снима с мен..... wondering wondering wondering
Полудях ви казвам....
За два часа ми се наду главата....
То не бяха снимки, то не беше дърпане, крясъци, писъци....
Трябваше и да чета, кой слушал и кой не през годината, кой какво си е поръчал....
Добър хонорар взех, но когато, след два дни ме поканиха в същата ясла, но на друга група им отказах....
Нямах намерение да си тръгна пак с главоболие....все едно съм присъсъвала на футболен мач!!!
Та мисълта ми беше, че е тъпо да лъжеш едно дете, че има дядо Коледа и Снежанка и след като свърши празника  или преди това, както в този случай да видят хората преоблечени като въпросните герои, да си тръгват преоблечени в нормални дрехи... shok
Детето ми е малко и не знае още за митични добри старци, но и не смятам да я лъжа....

Активен
Страници: [1] 2   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: