novosemeistvo.bg
Май 22, 2012, 02:31:27 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: [1] 2   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Човек не е само физическо тяло...  (Прочетена 2511 пъти)
0 Членове и 3 Гости преглежда(т) тази тема.
Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 1164

Алхимик

« -: Септември 18, 2008, 02:36:35 »

Освен физическото тяло човек има и други тела, които за сега са невидими за повечето хора.
Те съответстват на други светове освен физическия и чрез тях човек може да оперира в съответните светове. Може би не е съвсем подходящо да се нарекат тези светове "паралелни реалности", това е част от Реалността, но трябва просто да станем будни за тези светове - а това е възможно - постепенно.

В Библията има указание за преживяване на по-висш свят още по време на земния живот.

Цитат
И казваше им: Истина ви казвам, че има некои от стоещите тука, които
нема да вкусят смърт докле не видят царството Божие дошло в сила.
Евангелие от Марко 9:1

Както във физическото тяло имаме сетива за физическия свят, така и в по-висши тела има органи за възприятие на по-висши светове, това касае и вярващи и атеисти. С помощта на прости упражнения висши органи могат да бъдат пробудени, има различни методи, които човек може да използва.
един от методите е отново дълбокото дишане - това е метод, който помага за много неща.

Цитат
Дишайте съзнателно и с любов. Като станете от сън, преди да започнете, каквато и да е работа, направете няколко дълбоки вдишки. Дишането помага за оформяване на човешкия характер. Правилното дишане усилва светлината на ума и топлината на сърцето. Правилното дишане прави лицето красиво. Ако човек не диша правилно, кожата на лицето и на ръцете му преждевременно се набръчква. Набръчкването се дължи на разстройство на черния дроб и на неправилно дишане. Щом започне да диша правилно, бръчките от лицето и от ръцете на човека постепенно изчезват. Някои избягват дълбокото дишане, защото се измъчвали. Какво от това? В човека има нещо инертно, което не обича да се измъчва. Нека се мъчи, няма защо да го жалите. Като се мъчи инертното, човек се възпитава. Същото се отнася и до малките деца. Ако не дишат правилно, те не могат да мислят и да чувствуват правилно.

Един метод за дишането е следният: След като приемете в дробовете си чистия въздух, и го задържите 15-20-30 секунди, трябва да кажете в себе си положителните думи: “Господи, заради голямото благо, което си ми дал, аз съм готов да изпълня Твоята Воля.”
трептения, които излизат чрез въздуха, отиват в пространството и се хроникират. И това, което си приел от въздуха, образува се една реакция. И тогава приетата сила от въздуха се нагажда в организъма. И съществата от другия свят като ви слушат и те ще възприемат тази формула, която за тях е едно благо. Тъй щото едновременно с вас и те ще приемат благото от въздуха. Не само един път трябва да казваш тези думи, но колкото пъти дишаш през деня, все трябва да си служиш с някоя формула. Няколко формули трябва да употребява човек при дишането.

Цитат

Ако човек диша 1-2 години наред правилно, дълбоко, той ще развие в себе си известни дарби и способности. Той ще стане по-търпелив, по-разсъдлив, ще развие въображението си, ще придобие по-голямо спокойствие.

друг метод за развитие на нови центрове е концентрацията на съединени пръсти, наричани мудри. Пръстите на ръцете са свързани с енергийни канали и мозъчни центрове и могат да бъдат ценен метод за развиване на по¬висши степени на съзнание, подходящи дори за деца.
http://www16.brinkster.com/freejobonline/P.html
(цитатите са от Беинса Дуно (Петър Дънов))

друг хубав метод за развиване на органи в по-висши тела е работата с духовни символи - графични знаци, носещи положителна енергия. - всекидневно по няколко минути концентрация на символа с отворени очи.

Цитат
“Както някога влиянието на външната светлина е създала очите от нечувствителни органи, точно така и отдаването на символите от духовния свят създава органи за възприемане на духовния свят..”
„символите и образите и извлечените действително от природата и същината на по-висшите светове съотношения между числа и форми, когато са приети от душата, подбуждат в нея истински душевни сили под формата на представи, мисли, идеи и усещания, те имат формиращо въздействие.”
“символите са ваятели на душата ни. Те изпълват душата ни със сила и въздействие, те са най-великите и ефективни възпитатели на човешкия ни род.” Р.Щайнер – GA 101 - II

« Последна редакция: Март 02, 2010, 11:07:11 от Deepinside » Активен

Еarth turns to gold in the hands of the wise
- Rumi

*
Неактивен Неактивен

Публикации: 5

« Отговор #1 -: Септември 18, 2008, 05:19:15 »

За любителите на МУДРИте
Активен
Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Алхимик

« Отговор #2 -: Септември 19, 2008, 01:27:37 »

Цитат
Като правите тия упражнения, умът ви трябва да се концентрира в пръстите. На пръв поглед това ще ви се види детинско упражнение, но в дадения случай, когато концентрирате ума си, ще видите, че то има добри резултати. Всеки един пръст е свързан с известни течения. За пример, вие искате да образувате в себе си една черта на достойнство и благородство. Ако искате да работите над ума си, съединете палеца и показалеца си много бавно, а другите пръсти да останат свити. Съсредоточете ума си върху тази група пръсти (палеца и показалеца съединени). Искате да развиете самосъзнанието, съединете палеца и средния пръст, и ще възприемете онази необходима енергия, която ще въздейства на съзнанието ви. Искате да развиете изкуството, обичта към Природата, съединете безименния с палеца. Искате да бъдете тактични, ще съберете палеца и малкия си пръст, защото някой път вие постъпвате нетактично, сприхави сте.
Сутрин и на обед ще правите това упражнение и ще видите какво влияние ще окаже. Това са елементарни упражнения. Имайте едно нещо предвид: ако вие отидете да разправяте тези неща другиму, този ключ е изгубен. Знаете ли защо е изгубен? Този, който ще прави упражнението, ще мисли за вас, ще си казва: Чакай, какво ли прави онзи? И като мисли така за вас, веднага ще се прекъснат съобщенията. Ако вие кажете тези упражнения някому, той ще каже: Аз с тия залъгалки с пипане на пръстите не се занимавам, това е глупава работа. Ти ще се
върнеш дома с едно прекъсване на сърцето. Не трябва така да постъпвате. Най-първо вие ще проверите тия работи сами. Ще направите туй упражнение веднъж, дваж, и като видите резултата тогава може да го препоръчвате и на другите. Тия упражнения може да ги употребите и за възпитание на децата си. Ще кажете на детето си: Ха, татовото, ха да направим едно упражнение. Някой път майката не може да умири детето си. Ще вземе да направи туй упражнение с детето си и то ще се умири. Някой път се скарате в къщи. Ще правите упражнението с пръстите, то е свирене, и ще се свърши работата. Едно отлично упражнение е то. Ако някой път не си разположен духом, прави туй упражнение, и ще видиш, че няма да минат 5-10 минути, и ти ще имаш едно прекрасно разположение на духа, иначе  ще мислиш защо светът е тъй създаден, и какви ли не други въпроси.
А тъй, ще си побуташ пръстите и туй, което ти трябва, ще го приемеш. Някой път има изключения, но все-таки ще гледате всякога умът ви да присъства, в правенето на упражнението, да вярвате, но твърдо да вярвате, а не само някаква глупава вяра да имате. Опитайте един закон, да видите има ли резултати или не. Последователност се иска в това, за туй Природата е създала ръцете, известно предназначение имат те.

Беинса Дунo
« Последна редакция: Септември 19, 2008, 01:31:00 от Deepinside » Активен

- Rumi

Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 554

ще наредя пасианса

« Отговор #3 -: Септември 19, 2008, 03:46:59 »

Аз ползвам успешно две мудри, когато трябва да усмиря детето, тъй като е доста палаво, меко казано. ;D
Просто веднъж, след поредната истерична проява, му казах: "Я виж, можеш ли така?" И доближих палците с показалците, другите пръсти изпънах. *
Това предизвика:
1. отвличане на вниманието
2. любопитство
3. широка усмивка
4. КОРЕННА ПРОМЯНА НА ПОВЕДЕНИЕТО :)

А за да задържа вниманието на детето по- дълго време така, пеем песни.

Успех!! hb

*Другата мудра, за която говорех, е същата, само че вместо показалеца, се докосва малкия пръст.
Активен

Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Алхимик

« Отговор #4 -: Септември 19, 2008, 04:13:35 »

Аз ползвам успешно две мудри...
  2136
Активен

- Rumi

*
Неактивен Неактивен

Публикации: 30

« Отговор #5 -: Октомври 24, 2008, 02:36:55 »

А какво се случва със съзнанието когато спим (без да сънуваме)? Аз не мога да повярвям, че продължава да съществува след физическата смърт.
Активен
Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Алхимик

« Отговор #6 -: Октомври 24, 2008, 03:31:52 »

А какво се случва със съзнанието когато спим (без да сънуваме)? Аз не мога да повярвям, че продължава да съществува след физическата смърт.

самия факт, че има "осъзнато сънуване" мисля че е знак, че съзнанието не изчезва по време на сън. Само че не при всички хора е развита пробудеността във съня - тя може да се развива.
Осъзнато сънуване

що се отнася до вярването за съществуването след смъртта, щом някои хора могат да общуват с починали хора, явно нещо от тях остава, нещо, различно от физическо тяло...
Активен

- Rumi

**
Неактивен Неактивен

Публикации: 56

« Отговор #7 -: Октомври 24, 2008, 05:45:13 »

Будното дневно съзнание живее в света на възприятията. Възприятията, това е тази част от действителността, преработена от нашите сетивни органи, когато достига до нашето съзнание. Когато дадено физическо сетиво е увредено е невъзможно и съответстващото му възприятие да достигне до съзнанието. Ако слепият прогледне в резултат на очна операция , той открива напълно непознати за него възприятия. Будното дневно съзнание за повечето хора, може да съществува напълно веществено само при наличието на сетивни възприятия.
 В човекът съществуват духовно възприемателни органи. Тях човек може да развие, чрез упорито вътрешно себевъзпитание и упорство със специални медитативни техники. Когато духовно възприемателните органи се събудят, човек започва да възприема духовният свят. Неговият сън започва все повече да се изпълва с впечатления от духовния свят. Така се достига до непрекъсността на съзнанието. По време на сън, при положение, че не са развити духовните органи, а се изключени и сетивните съзнанието е лишено от възможността да изживява каквито и да било възприятия.  След смъртта със висшите духовни тела на човека се извършват много сложни трансформации. На ред с това много сложни трансформации се извършват в съзнанието на починалия. Будното дневно съзнание, може да си изгради само бегла представа, поради ограничените си възможности за състоянието на свръх съзнание-характерно за починалите.
Активен
Рени
Наблюдател
*
Неактивен Неактивен

« Отговор #8 -: Октомври 24, 2008, 09:12:52 »

Deepinside, статията ще я прочета по-късно, но относно общуването имам резерви- не можем да знаем дали се случва в действителност.

Artemida, благодаря за изчерпателния отговор, но пак имам въпрос- съзнанието не е само възприятия. Дори и да е прекъсната връзката със заобикалящият ни свят, ние пак можем да мислим и чувстваме. А в стъстояние на дълбок сън липсва всичко това- сякаш спираме да съществуваме, въпреки, че мозъкът продължава да функционира. А когато окончателно спре?!
Активен
Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Алхимик

« Отговор #9 -: Октомври 24, 2008, 09:42:51 »

Цитат
относно общуването...

това са го можели със сигурност духовни Учители и Просветлени - Дънов, Щайнер, др...
Активен

- Rumi

*
Неактивен Неактивен

« Отговор #10 -: Октомври 28, 2008, 07:45:09 »

На мен ми се искаше да обсъдим малко фактите, а не да се доверяваме сляпо на нечии думи. И понеже и осъзнато сънуване не ми се е случвало, а съм скептик по природа, продължавам да се търся отговори... Тогава ще задам въпроса по друг начин- след като с хим. в-ва може да се повлияе върху съзнанието (включително да се накара временно да изчезне), то не говори ли това за изключителната му връзка с материята?
Активен
Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Алхимик

« Отговор #11 -: Октомври 28, 2008, 09:15:47 »

ако залееш клавиатурата на един компютър със сярна киселина, може да не може да пишеш в него, но именно човека е този който чрез една машина може да напише нещо красиво, по аналогия - физическото тяло и мозъка са инструмент... Човека, който има космически живот, за сега не съвсем осъзнато - но чрез работа за разширение на съзнанието може да има конкретни следствия(обективно изследвани).
някои за сравнително кратко време са имали преживяване на осъзнаване в съня след започване на упражнения!
(много е силно прегледа на деня в обратен ред)
Активен

- Rumi

Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 554

ще наредя пасианса

« Отговор #12 -: Октомври 29, 2008, 12:46:20 »

Летенето на сън също е знак.. ;) Начало..

Четох някъде, че насън трябва да си търсиш ръцете, но не разбрах защо. Някой знае ли нещо?
Активен

Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Алхимик

« Отговор #13 -: Октомври 29, 2008, 01:22:09 »

Летенето на сън също е знак.. ;) Начало..

Четох някъде, че насън трябва да си търсиш ръцете, но не разбрах защо. Някой знае ли нещо?

това за ръцете е от книга на Карлос Кастанеда, но не бих го препоръчал като източник, неговите книги са определяни като... езотерична фантастика (първокласна)  ;D
Активен

- Rumi

**
Неактивен Неактивен

Публикации: 56

« Отговор #14 -: Октомври 29, 2008, 09:39:14 »

Artemida, благодаря за изчерпателния отговор, но пак имам въпрос- съзнанието не е само възприятия. Дори и да е прекъсната връзката със заобикалящият ни свят, ние пак можем да мислим и чувстваме. А в стъстояние на дълбок сън липсва всичко това- сякаш спираме да съществуваме, въпреки, че мозъкът продължава да функционира. А когато окончателно спре?!
Напълно си права, че съзнанието не е само възприятия. Но възприятията са една част от мисловниия живот без която, той не може да протече по правилен начин. Има вътрешни и външни възприятия . Вътрешните възприятия са примерно- чувствата.
  Съвременната наука , е изключително напреднала в изучаването на света на външните възприятия. Погледнете познанията за генетичния строеж на клетката или  за биохимията на мозъка. Това са проучвания на много голямо научно ниво. Ако тръгнем по естественонаучната логика можем да разсъждаваме в следната посока. Гледаме скилидка чесън с очите. Но очите са несъвършенни. Гледаме скилидката под микроскоп. Виждаме клетка. Ето че имаме друго възпритие , то е по съдържателно от първото, защото окото е невъоръжено.После гледаме скилидката под електронен микроскоп. Тук виждаме още по големи подробности. Така можем да продължаваме до безкрайност и да имаме все по съвършенни възприятия. Но в съзнанито ни изниква въпрос, дали след като имаме безкрайни възможности за подобряване на възприятията, дали виждаме самата истина или само тази част от нея, която ни показват нашите инструменти?  Има ли някакъв друг елемент, който да гарантира стабилният ни логичен душевен живот освен възприятията, а без тях не можем,защото трябва все от някъде да започнем/.
  Да кажем, че аз съм биолог и започвам да се замислям. Как осъзнавам скилидката чесън ? Първо седя пред нея и си казвам. Скилидката е това което виждам - оформена  и бяла . После си казвам - не, аз виждам това от скилидката, което ми позволява да видя оптичната система на моето око. Но все пак съм учен. После кавам: Но, Аз не виждам само това което ми позволява да видя окото, защото информацията за предмета се предава като биохимичен импулс по очния нерв. Но и това не е точно така защото аз анализирам тази информация в зреителният дял на кората на крайният мозък. Бих си казал да -аз виждам всъщност нервният биохимизъм в кората на крайният мозък. Но зреителният дял е свързан с много други дялове- лимбичната система , двигателният кортекс и т.н. В един момент съвсем се обърквам . С целият научен арсенал от познания пак не съм сигурен точно какво виждам. И ако трябва да съм честен със себе си , за да обясня един елементарен познавателен процес аз само се прехвърлям от възприятие на възприятие без да мога да обясня неговата същност. Какво ми убягва ? Аз съм съзнателен човек и съм сигурен че имам здрав разум! Опитвам се да обясня строежа на скилидката. Първо възприятие е самата тя. Второ възприятие окото.Трето -оптичният нерв. Четвърто, сетивна кортексна зона и т.н. Приличам на бегач, който питат защо е спечелил съзтезаниято -а той механично, като робот отговаря. Прескочих първото препятстви 30 см., второто-40 см , третото 50 см. Но пак ме питата защо спечели съзтезаниято : И аз пак повтарям същото.
  Истината е че, чрез понятита ние живеем в реалността. За наличието на понятитие освен възпрятие е нужно и мислене. То свързва отделните възприятия в понятия и вкарва човека в света на реалността. Да предположим че видам една семка от диня, поникналото стръкче от нея и плодът разположени едни до други, без да мисля. Тогава по никакъв начин не бих живял в реалността.За мен те ще са хаотично подредени възприятия. Едва когато започна да мисля си изгражам правилното понятие и заживявам в реалният свят. Мисленето свързва отделните възприятия в понятия ,и по този начин навлизам в реалното обективно познание за света. Мисленето по самата своя същност е един чисто духовен процес. Но за повечето хора е трудно да го наблюдават. Защото докато мисли, човек е затруднен да наблюдава самото мислене. Мисленето е един чисто духовен процес и е първото нещо, което душата ни може да усети за да добие представа за процесите в духовният свят.
  Това ,че когато спим дълбоко и не сънуваме , нямаме съзнание за нашето съзнание, не значи че съзнанието не същесвува. Просто за да се събуди нощното съзнание трябва да ни станат достъпни духовните възприятия.Когато мислим не виждаме самото мислине но го извършваме и по този начин създаваме тъй нужните за нашето съзнание понятия.  Да кажем че някой ни сложи черни очила и забравим всичко, което някога сме виждали. Нека си представим че подобно нещо се случи със всичките ни сетива и потънем в пълна забрава за миналото. Съзнанито ни не угасва, просто няма възприятия с които да взаимодейства,защото духовно възприятелните органи са неразвити. Познанието става невъзможно.
  Човек има 4 тела -физическо и три свръхсетивни.  Докато човек има физическо тяло и неразвити духовни органи на възприемане, съзнателен нощен живот не може да има. Това е поради обстоятелството, че цялостното му съзнание може да съществува само при наличието на физически възприятия. След смърта физическото тяло отпада. Тогава между по-висшите тела на човека се създават други връзки и съзнанието започва да живее с друг вид възпрития.Това е така защото физическите не съществуват и вечната човешка същност/ Аза/,влиза в различни отношения със заобикалящата го духовна дейсвителност.
  Знам че е труднио разбираемо. Ще се опитам да дам пример. Да приемем че пред нас стоят физическите възпрития като завеса. Единият вариянт е да протегнем ръка и да я повдигнем/ пътя на духовният ученик,медитации и т.н./, Другият начин е след смъртта завесата сама пада и тогава вече човек поглежда в духовният свят. Единият е акт на свободна воля -  приживе. След смъртта това става по необходимост.                       
Активен
Страници: [1] 2   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: