novosemeistvo.bg
Май 22, 2012, 02:31:52 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: 1 [2]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Човек не е само физическо тяло...  (Прочетена 2511 пъти)
0 Членове и 4 Гости преглежда(т) тази тема.
LOVE & JOY
Модератор
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 554

ще наредя пасианса

« Отговор #15 -: Октомври 29, 2008, 10:02:14 »

Artemida , много хубаво обяснение. hb
Ще се спра на този откъс, защото ми напомни две неща:

Човек има 4 тела -физическо и три свръхсетивни.  Докато човек има физическо тяло и неразвити духовни органи на възприемане, съзнателен нощен живот не може да има. Това е поради обстоятелството, че цялостното му съзнание може да съществува само при наличието на физически възприятия. След смърта физическото тяло отпада. Тогава между по-висшите тела на човека се създават други връзки и съзнанието започва да живее с друг вид възпрития.Това е така защото физическите не съществуват и вечната човешка същност/ Аза/,влиза в различни отношения със заобикалящата го духовна дейсвителност.
  Знам че е труднио разбираемо. Ще се опитам да дам пример. Да приемем че пред нас стоят физическите възпрития като завеса. Единият вариянт е да протегнем ръка и да я повдигнем/ пътя на духовният ученик,медитации и т.н./, Другият начин е след смъртта завесата сама пада и тогава вече човек поглежда в духовният свят. Единият е акт на свободна воля -  приживе. След смъртта това става по необходимост.                      

Първо > Преди време бях гледала по ТВ  Лиана Антонова при Васа/ или Веса/  JNoeps Ганчева.
Тя обясняваше, защо е толкова важно да изучваме тези неща и да сме подготвени, още преди да настъпи смъртта, защото иначе ще се озовем в един нов свят напълно неподготвени и ще загубим ценно време, вместо да спечелим такова.
Другото, което се сетих е, от една книга на Р. Монро, който при няколко от опитностите си извън тялото вижда такива "заблудени души". На повечето даже и на ум не им идва, че вече са починали. Суетят се,  викат, но никой не ги чува, опитват се да вземат някои предмети, но ръцете им минават през тях..

Представям си , какъв шок би било това,  особено за материалистите. Съжалявам ги. :( Те ще са най- ужасени оттатък.

Третото , което ми хрумна, е, да препоръчам един филм: What the Bleep Do We Know.
« Последна редакция: Ноември 01, 2008, 08:15:06 от JOY » Активен

Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 1164

Алхимик

« Отговор #16 -: Октомври 29, 2008, 11:59:17 »

Цитат
Единият вариянт е да протегнем ръка и да я повдигнем/ пътя на духовният ученик,медитации и т.н./

във връзка с практикуването на медитативни практики може да се постигне качествено нов начин на мислене, както и да се развият/активират нови центрове в мозъка, които до тогава не са били толкова активни. (за връзката между медитативни процеси и активиране на мозъчни центрове има експериментални данни, правени от американски учени на тибетски монаси http://www.newsru.com/arch/religy/05nov2004/mozgi.html )
Активен

Еarth turns to gold in the hands of the wise
- Rumi

*
Неактивен Неактивен

Публикации: 30

« Отговор #17 -: Декември 21, 2008, 10:20:04 »

Темата е интересна, но нещо замря...
Аз продължавам да си задавам въпроси, на които не мога да намеря отговор... Никой не обясни въздействието на някои химични вещества (напр. наркотични, алкохол, лекарствени препарати...) върху съзнанието- те могат да го накарат да се промени- замъглен разсъдък, халюцинации, депресивни състояния и т. н. Това говори за материалният му произход (поне аз така си го обяснявам), т.е. без материя няма съзнание. Или пък чувствата- те зависят изцяло от хормоналните нива- те също са просто химия. Спомените пък се съхраняват някъде из мозъка... Изобщо тези неща ми се връзват само с "физическото тяло". Има ли адекватен отговор на това (от гледна точка на настоящата тема)?
Активен
Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Алхимик

« Отговор #18 -: Декември 22, 2008, 02:04:48 »

Има ли адекватен отговор на това (от гледна точка на настоящата тема)?
отговор има - всяко растение е свързано с определена енергия/ качество, употребявайки растението(или екстракт от него) внасяне и определената енергия/качество в нас. метали и минерални субстанции също са свързани с някои сили/енергии. хомеопатията може да лекува и без наличие на голямо количество вещество или много химически активни субстанции, там действа динамизираната сила...
Активен

- Rumi

**
Неактивен Неактивен

Публикации: 64

« Отговор #19 -: Декември 22, 2008, 09:34:53 »

Хъммм много интересна тема и ми е много близка. Винаги съм го правила това без да зная какво е, но се оказва че е адски уморително. Сутрин се събуждаш и се чувстваш още по-уморен отколкото си си легнал. Почти винаги на сън зная, че сънувам и дори както спя и си разсъждавам какво означава съня ми. Помня си всичко, което е заслужавало да се помни и като се събудя продължавам да си чепкам съня. Напоследък много рядко сънувам неосъзнато. То е като да си легнеш и все едно да си седнал да гледаш филм и да го коментираш по време на филма. В случая си разговаряш сам със себе си. Снощи преди лягане четох втора част на книгата "Операция троянски кон" и бях прекалено емоционална като си легнах и явно и затова съзнанието ми беше ангажирано с емоциите. Заспах и дори и не помня какво съм сънувала, но по някое време на сън си казах "Брей, че тъпотии сънувам днес я да си заспивам като хората!" и просто съм потънала в много дълбок сън и сутринта ме събуди телефона. Събудих се без дежурните 2 часа за отваряне на очите. Винаги съм го отдавала това на свръхсъзнание, което ми е било много трудно да укротя и което обикновено води до преумора и задължително недоспиване. Но за разлика от стандартното осъзнато сънуване, когато сънувам неосъзнато /демек като си изключа мозъка напълно/ и се събудя, то се събуждам бързо, но много трудно си връщам съзнанието в главата си /чувствам се замаяна доста по-дълго/. Странно ми е и до ден днешен ми е трудно да обяснявам тези неща, но винаги съм си живяла с тях. Явно в минал живот доста съм се потрудила, жалко е само, че не помня нищо от тогава 
Активен

Не се задоволявай да бъдеш дим, когато можеш да бъдеш огън!...
сребърен облак
hidden
Друид
Неактивен Неактивен

Публикации: 121

« Отговор #20 -: Декември 22, 2008, 03:44:31 »

Извинете, но ще направя нещо нетипично - просто ще се запиша, за да не забравя да прочета хубавата тема на спокойствие и да си формулирам мислите.
Активен

Никой не прави по-голяма грешка от този, който избира да не направи нищо, само защото може да направи малко.
EON
Наблюдател
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 2

« Отговор #21 -: Януари 23, 2009, 12:21:02 »

Темата е интересна, но нещо замря...
Аз продължавам да си задавам въпроси, на които не мога да намеря отговор... Никой не обясни въздействието на някои химични вещества (напр. наркотични, алкохол, лекарствени препарати...) върху съзнанието- те могат да го накарат да се промени- замъглен разсъдък, халюцинации, депресивни състояния и т. н. Това говори за материалният му произход (поне аз така си го обяснявам), т.е. без материя няма съзнание. Или пък чувствата- те зависят изцяло от хормоналните нива- те също са просто химия. Спомените пък се съхраняват някъде из мозъка... Изобщо тези неща ми се връзват само с "физическото тяло". Има ли адекватен отговор на това (от гледна точка на настоящата тема)?
  Мисля, че всеки търсещ човек си задава  подобни въпроси. И това е напълно нормално. Живеем в епохата на разсъдъчното мислене. Едва ли съвременният естесвено-научен светоглед, би приел дадено твърдение без сериозна разсъдъчна преценка. Има реалности с които трябва да се съобразяваме като необходимост на епохата в която живеем. Иначе бихме приличали на хора,които в дъждовно време излизат без чадър и отиват на плаж.
 Нещата се свеждат до това,че нещата трябва да се разглеждат като взаимно-свързани и в единство. Ако се разглеждат в този дух , по правилен начин те изглеждат доста по различно от колкото сме си ги представяли. Виждате ли духовният светоглед, трябва да оплоди естественонаучния. Иначе рискуваме да изпаднем в съня на една едностранчивост. Да си представим Светият граал, като едно прекопано лозе. То е обрасло в трева и един човек стои и го гледа. Но той не открива Сетият Граал, а седи и чака. Гледа мотиката, но не иска да я хване.Чуди се защо  няма грозде в обраслото лозе и го изучава, но не иска да хване мотиката. Само мотика и  човека обединени в едно могат да открият светият грал, т.е. прекопаното лозе. И то е една нова реалност, коренно различна от тази, която си е представял човека. Само ако Духовните истини ,навлязат и хвърлят светлина върху научните- напредъка е възможен без да се изпада в едностранчив сомнамбулизъм.
  Голяма заблуда е да не приемаме научните резултати  на съвременната наука . В частност, това естествено важи за биохимията на мозъка. При мислене и чустване може да се докаже чрез електоенцефалограма, невронална активност в мозъка. Но естесвенната наука изпада в същият този едностранчив сомнабулизъм,както и заблудените и презрели физическият свят мистици,които вдигат ръце към небето и молят Бог да ги освободи от оковите на ,,Мая''.
  Съвременният естевеник гледа и вярва само на очите си. И е много умен-чете лекции и семинари.Напреднал в своето развитие той помага на човечеството. Но идва друг още по умен естесвеник и казва: Не очите дават само една част от ралността, всъщност ние виждаме преработената от опитичната система на окото реалност. И той тръби: ето-сътворих телескоп-вижте какво открих. Окото е несъвършено не му се доверявайте. Идва трети и каза: Всъщност ние не виждаме предметите а само нервните импулси междиу зреителната зона в оксипиталният дял на мозъка и другите зони на кортекса. И той чете лекции и семинари. Обяснява даже мисленето  със сложните биохимчни и трансмитерни взаимодействия в кората на крайният мозък. И какво правят всичките тези учени - прескачат само от възприятие на възприятие. Ведниж възприятието е окото,после трактус оптикус,после кората на крайният мозък. Така в крайна сметка, ако са непредубедени и обективни,трябва да признаят, че никога на могат да са сигурни. Как обясняват предметите, чувствата и мислите, след като всяка година излизат все по-задълбочени теории и оръдията за наблюдение стават все по-сложни и предлагат качествено ''нов'' свят за наблюдение. Съвременните учени не обясняват процеса на познание, мислите и чувствата-те само прескачат от възприятие на възприятие.Всъщност истината е че рябва да признаят още една реалност,която е неоспоримо необходима за процеса на познание, освен възприятието/а то е необходимо-за неговото усъвършенстване -поклон пред съвременната наука/. И другата реалност е Духовната реалност. Чистото мислене примерно е един  духовен процес.  То обединява отделните възприятие в понятия и едва тогава навлизнаме в реалността, като познаващи индивиди. Възприятието се променя-примерно растението расте увяхва и умира. Но чрез мисленето ние свързваме отделните възприятия в понятието за растението.И само благодарение на понятието ние навлизме в реалността. Да обясняваме чисто духовната природа на мисленето с прескачане само от възприятие на възприятие, както правят съвременните учени е все едно да четем в подробности за готвенето в готварска книга,без да предполагме че готвача участва в сготвянето на едно ястие.Често забравяме за него все едно не същесвува.Естествено е, че готвача няма да сготви нищо без продукти,но и продуктите няма как да се сготвят сами.
  Днешният човек във въплъщение се състои от физическо тяло и още три духовни тела. Нормално е ако съм командир на рота войниците да ме слушат. Нормално е мисленето да предизвика биохимизъм в неговия физически инструмент- мозъка.  Войниците  изпълняват волята на ротния. Но ако ги гледаме без да знаем за неговото съществуване едва ли ще прозрем истината за техните действия..
  Има само два пътя на посвещение- правилен/под различни форми/ и погрешен.За правилния път на посвещение е нужно човек да развие разсъдъчно мислене,за да може да встъпи с волята на пълно самосъзнание в Духовния свят. Затова е нужно съвременният човек да придобива опитности в нашата материална епоха.Правилния път включва строго себевъзпитание на чуствата, мислите и волята. Който се интересува има достатъчно литература.
 Погрешният или по-точно казано атавистичният път е пътят на визионерството, дрогите и другите подобни форми на насилствено разхлабване връзките между телата на човека, без да е предварително подготвен и узрял за това. А възможностите за заблуди в Духовният свят са много по-големи,от колкото във физическият свят. И за да има обективни опитности там душевният живот на човека ,трябва да е доста укрепнал
Активен
Passiflora
Друид
Неактивен Неактивен

Публикации: 116

Усмивка!

« Отговор #22 -: Януари 23, 2009, 07:04:17 »

... Има ли адекватен отговор на това (от гледна точка на настоящата тема)?

Отговорът, който ще ти дам може и да не ти се стори много адекватен, но за мен е истина. Ти си прецени.
Истината е по средата.  grin И двете теории (1. защитниците, че всичко е физика и 2. Тези, които твърдят, че съществува и духовно) са верни до някъде. Ето и доказателството:
"Всичко е енергия." Т.е. и физиката е енергия, и мислите и доста други "духовни" неща са някакъв вид енергия. Просто науката не е достигнала необходимата висота, за да докаже, че много от нещата, които в момента наричаме духовни, всъщност са неизследвана енергия.
Активен
Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Алхимик

« Отговор #23 -: Януари 23, 2009, 11:17:12 »

въпроса е и в методите на изследване - не е все едно дали ще се правят аутопсии или ще се разглежда строежа на един жив човек - със свръхсетивно познание.
оттам и резултатите може да са различни. Официалната наука може да разгледаме като встъпление към езотеричната...
Активен

- Rumi

**
Неактивен Неактивен

Публикации: 56

« Отговор #24 -: Януари 24, 2009, 04:25:19 »

въпроса е и в методите на изследване - не е все едно дали ще се правят аутопсии или ще се разглежда строежа на един жив човек - със свръхсетивно познание.
оттам и резултатите може да са различни. Официалната наука може да разгледаме като встъпление към езотеричната...
Не е все едно ,но едното следва другото. В съвременната наука живее и узрява разсъдъчното мислене. Укрепва себесъзнанието. Без тези важни качества изучаването на свръхсетивните светове с ясно съзнание и без възможност за заблуди, е невъзмножно. Неслучайно мъдрото духовно ръководство на човечеството е включило съвременната епоха в епигенезиса на човека. Затова :
,,Официалната наука може да разгледаме като встъпление към езотеричната... ''
Активен
LOVE & JOY
Модератор
Приор
Неактивен Неактивен

ще наредя пасианса

« Отговор #25 -: Януари 24, 2009, 06:06:28 »

Според мен са просто двете страни на едно цяло. Едното без другото не може.
Активен

Рени
Наблюдател
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 30

« Отговор #26 -: Януари 27, 2009, 10:17:59 »

EON, благодаря за изчерпателния и обоснован отговор. Много ми допаднаха разсъжденията ти.
Активен
Андреана
Старши Друид
Неактивен Неактивен

Публикации: 375

Земята не принадлежи на хората. Те й принадлежат

« Отговор #27 -: Декември 06, 2009, 07:51:19 »

LOVE & JOY много мислих дали да го кажа или не но от опит мога да споделя, човек осъзнава когато е извън тялото си, разбира, че е мъртъв.
« Последна редакция: Декември 06, 2009, 07:55:51 от Андреана » Активен

С годините навярно променена,отхвърляна,отчаяна,сломена, и весела и тъжна,мълчалива,безкруполна,надменна,горделива,достъпна в мигове на доверчивост,неузнаваема във своята свенливост,това съм аз-човекът и жената,за себе си безкрайно непозната.
LOVE & JOY
Модератор
Приор
Неактивен Неактивен

ще наредя пасианса

« Отговор #28 -: Декември 12, 2009, 08:10:11 »

LOVE & JOY много мислих дали да го кажа или не но от опит мога да споделя, човек осъзнава когато е извън тялото си, разбира, че е мъртъв.

Как от опит го знаеш? 48

Между другото, човек може да е извън тялото си , без да е мъртъв. smile
Активен

Страници: 1 [2]   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: