novosemeistvo.bg
Май 22, 2012, 02:34:27 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Рецепти за Бъдни вечер  (Прочетена 953 пъти)
0 Членове и 2 Гости преглежда(т) тази тема.
Ярка птица
...
Друид
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 159

« -: Декември 24, 2008, 02:25:42 »

Помощ! Питка или малки питки без мляко, моляяя!!! Знаете ли? Моите са с кисело мляко, а содената питка никога не ми става. Как да я направя? За предпочитане с пълнозърнесто брашно. Само такова имам. 48
Имам две малки тикви - ще ги пробвам със стафидки, ммм... clap
« Последна редакция: Декември 25, 2008, 12:33:35 от LOVE & JOY » Активен
LOVE & JOY
Модератор
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 554

ще наредя пасианса

« Отговор #1 -: Декември 24, 2008, 12:36:40 »

Правила съм я веднъж за мъжа ми , преди да имаме деца. А сега, когато имаме, дали ще имам време?
Това е въпросът. Аз все се нахвърлях преди на едни грандиозни проекти, като се зададат празници, но детето ме накара да се кротна малко.

Помощ! Питка или малки питки без мляко, моляяя!!! Знаете ли? Моите са с кисело мляко, а содената питка никога не ми става. Как да я направя? За предпочитане с пълнозърнесто брашно. Само такова имам. 48
Имам две малки тикви - ще ги пробвам със стафидки, ммм... clap

Без мляко и без мая, предполагам. Мая май не се разрешава днес? s045

Постна питка

1 кг брашно
 300 мл вода
 10 г сол
 1 пак. бакпулвер

В пресятото два пъти и смесено с бакпулвера брашно направете кладенче , в което сложете солта и сипете постепенно хладката вода , докато се получи тесто . Омесете го добре и оформете питка . Изпечете я в силно загрята фурна 

Но не съм я пробвала.
« Последна редакция: Декември 24, 2008, 01:00:29 от LOVE & JOY » Активен

Ярка птица
...
Друид
*
Неактивен Неактивен

« Отговор #2 -: Декември 24, 2008, 03:09:05 »

Стана! Прекрасни питки излязоха! Може би, маалко повече вода е нужна, но наистина съмвсем малко, ок. 50мл.
А аз си открих грешката - много вода съм слагала. Тестото трябва да се "удря", за да поеме хубаво водата и да бухнат питките.
Активен
OMega
Центрирана
hidden
Старши Друид
Неактивен Неактивен

Публикации: 302

« Отговор #3 -: Декември 24, 2008, 11:44:19 »

Постна питка
...........................

И аз правих по тази рецепта,да не ти е от едно старо списание? Само 4е добавих и пълнозърнесто бра6но,вместо бакпулвер сложих сода, и естествено препе4ени семена кимион,кориандър и сусам.Май стана по-разли4на всъ6тност.Ина4е питката, за да се омеси добре се удря 100 пъти на масата или плота(кой където си знае).
Активен

"Вземи най-хубавото от изтичащото време, живей в настоящия миг и най-ясно от всички ще прозреш мъдростта. Ако погледът ти е замъглен от света на миналото и от света на бъдещето, вече не живееш във вечността, а в ограничения свят. Затова бъди тук и сега."
Ярка птица
...
Друид
*
Неактивен Неактивен

« Отговор #4 -: Декември 25, 2008, 01:12:50 »

Omega, да не би баба ти да е от едно село с моята баба? yelrotflmaoТя така ми казваше - 100 пъти да я блъскам в масата и наистина - тестото стана мекичко. И аз я правих от смес с пълнозърнесто брашно и сода, но без семенца.
   Кюфтенца от боб с печен червен пипер и сос от праз - някъде я четох и я направих. Намачква се 500 г сварен бял боб, 2 червени печени чушки, 1 глава лук, 1 ч. л. чубрица, 1/2 ч. л. джоджен, 1 ч. л. червен пипер, 1 ч. л. сол, олио - за намазване на тавичката. Празът задуших за 2-3 мин. и после го пасирах с малко сол. Мисля, че редовно ще ги ядем занапред.
Активен
OMega
Центрирана
hidden
Старши Друид
Неактивен Неактивен

Публикации: 302

« Отговор #5 -: Декември 25, 2008, 01:39:52 »

Аз съм се у4ила от една приятелка да меся.А тези кюфтенца пържени ли бяха или пе4ени?Аз пълних 4ервени 4у6ки с боб,лук,орехи ,чубрица,джоджен, червен пипер, сол и олио.Съ6то станаха бомбастик!
Активен

"Вземи най-хубавото от изтичащото време, живей в настоящия миг и най-ясно от всички ще прозреш мъдростта. Ако погледът ти е замъглен от света на миналото и от света на бъдещето, вече не живееш във вечността, а в ограничения свят. Затова бъди тук и сега."
Ярка птица
...
Друид
*
Неактивен Неактивен

« Отговор #6 -: Декември 25, 2008, 01:08:08 »

Печени, печени, то се подразбира. Чушките, не са ли изсушени, не са ми вкусни, та си ги направих на салатка. :)))
Активен
LOVE & JOY
Модератор
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 554

ще наредя пасианса

« Отговор #7 -: Декември 26, 2008, 01:50:46 »

Ето тиквената торта, моя вариация на тортата на богата:

Беше изключително вкусна и "нетиквена" на вкус, но следващия път ще направя по оригиналната рецепта.
Активен

богата
hidden
Старши Друид
Неактивен Неактивен

Публикации: 268

« Отговор #8 -: Декември 27, 2008, 04:00:46 »

Аз мисля, че си постигнала истинска наслада за всички сетива, съчетана с изискванията за Храна.

Тази година направих тотална промяна на всички манджи- замених навсякъде олиото със зехтин (студенопресован, защото само такъв купуваме).
За вкуса няма да казвам, че беше много по-лек, но най-важното - преядох с всичко и не ми стана тежко нито вечерта, нито на сутринта. Освен това децата ми ядоха от всичко! А едното е още мъничко и яде подбрани работи все още(1г 7 м).
Не ми излиза много по-скъпо, защото аз по принцип пестя мазнините, които пека. Свиди ми се да ги унищожа, слагаме си при сервиране.

Тиквеник със зехтин - божествено!
Сърми, чушки - също.
Боб- добавих го след изстиване.
Питка - 2 лъжици само, но сигурно има значение. А дъното не мажа с нищо, а наръсвам с брашно. (така правя и за пици и др.)

Ошаф- исках да е от накиснати сушени плодове, но айде, от мен да мине, сварих ги за 5 минути. Преди съм правила само с накисване и става добре.
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: