Това същото ли е като шпелта?? Има го в мултизърнестата каша на бебето ми, но пише шпелта (предполагам е едно и също)...
Да, същото е.
Дийп, ти спелта на зърна ли купи или хляб? Мен суровината ме интересува. :)
Чудесно е, че някой се е сетил да внася. Чаках отдавна.
Сега се надявам, поне един широкоскроен производител да го засее. ;)
Ето нещо за запалените по хлебопеченето:
Суха закваска със спелтаФаза 1
продукти:
50 гр. брашно от спелта
150 гр. бяло брашно
20 гр биологичен мед
150 гр топла вода
Слагаме всички продукти в голяма купа, смесваме много добре.Разрязваме голяма торбичка за фризер, покриваме купата и завързваме с ластик.
Оставяме на топло място (около 30° C) за 36-48 часа, докато тестото се е разтекло и мирише силно на алкохол, също така трябва да е потъмняло отгоре и ще се показват балончета, които се пукат бавно.
Това са знаците, че ферментацията е започнала.В тази точка започваме да отглеждаме собствената си мая.
Готови сме да преминем към втора фаза, където ще "храним" закваската, за да помогнем на клетките да растат и да се размножават.
Фаза 2
продукти:
цялата смес от фаза 1
30 гр брашно от спелта
280 гр бяло брашно
150 гр топла вода
Смесваме добре брашната и заедно с водата прибавяме при закваската.
Смесваме добре. Завиваме отново с топбичката и затваряме с ластика, както във Фаза 1.
Оставяме за 24 часа на същото топло място (бъдете сигурни че температурата не пада под 24°C, това ще убие ферментацията), докато сместа се е развила и увеличила малко, и е започнала да мирише сладникаво.
Изсушаване на закваската
В тази фаза се нуждаем от 600гр закваска. Смесваме я с 500 г бяло брашно.
Застиламе тавичка с пекарска хартия. Загряваме фурната на най-ниска степен 30-40°C.
Нарязваме закваската на възможно най-малки парченца и ги разтиламе равномерно в тавичката.
Оставяме във фурната за 2-3 часа, докато закваската се е изсушила.
Поставяме гранулите в кухненски робот и смиламе на ситно.
Запазваме в херметически затворен буркан.
*Аз не суших моята закваска във фурната, а на стайна температура, за 1 ден беше готова.
Реактивиране на закваската
За да реактивираме гранулите, ги поставяме в буркан със същото количество вода (напр. 100г гранули със 100гр. вода). Затваряме буркана и разклащаме много добре. Оставяме буркана на топло място ( не по-малко от 25°C). След 1-2 дена сместа се реактивира. Започват да се образуват балончета. В тази точка прибавяме същото количество като гранулите бяло брашно ( 100г) и половината от количеството им вода (50 г)
Оставяме за 24 часа.
Закваската е готова за приготвяне на хляб.
източник