novosemeistvo.bg
Май 22, 2012, 02:55:36 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: 1 [2]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Медът  (Прочетена 2559 пъти)
0 Членове и 2 Гости преглежда(т) тази тема.
feather
hidden
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 1025

Орторексията - орторексична, дело на всеки! :)

« Отговор #15 -: Февруари 14, 2009, 12:18:59 »

въпрос на съставки и район.
Подобно обяснение не е изчерпателно за моето силно любопитство :))
Активен

"Great ideas often receive violent opposition from mediocre minds" Einstein

ВАКСИНИТЕ - ИНФОРМИРАН ИЗБОР! 
Бенджи
Наблюдател
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 49

« Отговор #16 -: Февруари 14, 2009, 10:48:13 »

Преди време бях попадала на някакъв начин, вид тест, който може да се направи при домашни условия, за да се разбере медът чист мед ли е или има добавки разни, разреден с глюкоза и т.н....
Но не се сещам как беше точно.

Някой да е чувал за такъв тест?

Активен

Тя на 10г.           Той на 7г.
LOVE & JOY
Модератор
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 554

ще наредя пасианса

« Отговор #17 -: Февруари 15, 2009, 01:29:16 »

То в България може да пишат "био" на кой знае какво, като няма никакъв контрол.

Не могат. Искат им сертификати.
Виж, "натурален", също както при другите продукти :"дерматологично тестван". "препоръчва се от Българската асоциация на педиатрите' примерно са кухи фрази, незначещи нищо!

Преди време бях попадала на някакъв начин, вид тест, който може да се направи при домашни условия, за да се разбере медът чист мед ли е или има добавки разни, разреден с глюкоза и т.н....
Но не се сещам как беше точно.
Някой да е чувал за такъв тест?

И аз е интересувам. Купих си страхотен ароматен мед от бяла мента от Триград.  Течен е и трябва да го оставя да се захароса поне, за да разбера, дали е чист/ Така знам, че се проверява, дали е чист медът./, но как ще устискам на тази вкусотия, не знам. e010 Жената си остави телефона. Каза, че праща и по пощата.
« Последна редакция: Февруари 15, 2009, 01:33:51 от LOVE & JOY » Активен

feather
hidden
Приор
Неактивен Неактивен

« Отговор #18 -: Февруари 16, 2009, 09:55:02 »

Така знам, че се проверява, дали е чист медът
Чист е относително понятие, така се проверява дали има глюкоза - ако е разреден (но колко?)- не захаросва.
Другото е, че самите кошери не ги знаеш в кой район са, колко е замърсен той. Е, води се Триград.., но това само по себе си нищо не значи.

Другото кофти е, че пчеларите захранват пчелите със захар (понеже им отнемат меда, който събират за да се изхранват). То винаги ще го има този момент, но знам, че не се препоръчва да се вземе целия мед и напълно да се замести със захар. Това води до беледуване на самите насекоми (да не си мислите, че захарта е много полезна за тях :). И храйнеки се самите те нездравословно, сответно не дават добра продукция.
Но няма гаранция колко е съвестен пчеларя! Насекомите също боледуват и има специфични лекарства за пчели.., които няма как да не присъстват и в меда. Така че не възприемайкте меда като най-малко замърсената храна!

Ако питате от къде знам тези неща - едния ми дядо, лека му пръст, имаше кошери и четеше много, и много се грижеше за пчелите си. Не сме били чак толкова близки, иначе можеше да знам и повече подробности.
Активен

Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 844

« Отговор #19 -: Февруари 16, 2009, 01:27:14 »

Бях чела или чула, че вече почти няма истински мед - така, както казваш, Мулти. Доколкото аз разбрах, през зимата в кошера трябва да се оставя от изработения през лятото мед, за да има с какво да се хранят до пролетта. Сега, в общия случай слагали захар, за да може всичкият мед да продадат. Точно вчера имаше по новините репортаж за меда, във връзка с някакво изложение на медопроизводителите. Някаква жена обясни, че качественият мед трябва да е гъст и показа как като обърнеш рязко бурканчето с дъното нагоре, трябва да се образува сферична въздушна капка, която се качва нагоре по-бавно. Това по отношение на технологията.

А замърсеността си е друга работа. За да е чист медът трябва много голям район около кошерите да е екологично чист, защото пчелите летят... всъщност не знам на какво разстояние от кошера. Заинтригувах се от този мед, ще взема да потърся нещо по-подробно в нета като остане време.

Вече има поне няколко вида български биологичен мед - единият е на Хармоника, видях и калоферски мед, на Герада (чийто е кремообразният мед) и др. Дали това е гаранция, че е спазена технологията и не са използвали захар?
Активен
Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 1164

Алхимик

« Отговор #20 -: Февруари 16, 2009, 03:04:33 »

Някъде дали не беше поне 10-15 км облитането. Според мен за предпочитане от планински райони. Рилски мед може да е много силен.
Активен

Еarth turns to gold in the hands of the wise
- Rumi

Приор
Неактивен Неактивен

ще наредя пасианса

« Отговор #21 -: Февруари 17, 2009, 02:05:49 »

Е, води се Триград.., но това само по себе си нищо не значи.

Със сигурност там е значително по- чисто от тук. , и въздухът и водата. Макар, че и там са почнали едни строежи ...

Естествено , и аз предпочитам кошерите да са мои, да не ги боядисвам с оловна боя,  да ги позиционирам колкото се може по- високо в планината и пчелите да събират цветен прашец само от билки. И пак не бих имала пълен контрол.  wink Досега купувах мед само от познати пчелари, но този път се "жертвах".
Сетих се, че жената продаваше  и  мед от любимия ми мурсалски чай.
Активен

ani
Наблюдател
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 1

« Отговор #22 -: Февруари 26, 2009, 09:59:23 »

Може ли някой да ми напише телефонен номер на хората, които продават мурсалски мед но входа на Триград.
Преди две седмици бяхме там и си купих от този мед. За съжаление не запазих телефония им номер за да си поръчам. А меда наистина е страхотен .
Благодаря предварително!
Активен
LOVE & JOY
Модератор
Приор
Неактивен Неактивен

ще наредя пасианса

« Отговор #23 -: Февруари 26, 2009, 12:44:04 »

Може ли някой да ми напише телефонен номер на хората, които продават мурсалски мед но входа на Триград.
Преди две седмици бяхме там и си купих от този мед. За съжаление не запазих телефония им номер за да си поръчам. А меда наистина е страхотен .
Благодаря предварително!
Aко медът, който купих, се захароса, ще напиша номера. В противен случай ще трия всичко, което звучи като реклама на този мед. policeman
Активен

Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 1164

Алхимик

« Отговор #24 -: Февруари 26, 2009, 06:16:56 »

Aко медът, който купих, се захароса, ще напиша номера. В противен случай ще трия всичко, което звучи като реклама на този мед. policeman

заинтригувахте ме с мурсалския мед:)

иначе на мен много ми е харесвал от кориандър и от лавандула
Активен

Еarth turns to gold in the hands of the wise
- Rumi

Приор
Неактивен Неактивен

« Отговор #25 -: Февруари 26, 2009, 06:33:09 »

иначе на мен много ми е харесвал от кориандър и от лавандула

Абе някак си не ми звучи пчелния прашец да е събран само от 1 вид, респективно съдържанието на меда да чак толкова конкретно.
Вярно, че ако в близост има големи полета с култивирани растения, може да се твърди, че основно от тях е събиран прашеца.
Но пък е доказано, че активните вещества, както и лечебните им свойства, се губят.. в сравнение с естествено разпространените билки.
За сметка на това може да се получи манипулация - ароматизирането на какъвто и да мед никак не е трудно.
Активен

vagrant
Наблюдател
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 1

« Отговор #26 -: Март 14, 2011, 01:50:34 »

Добър ден,
Кремообразния мед се прави по специална технология включва разтапяне на меда във водна баня в продължение на много часове пълнене под налягане и изстудяване на етапи до точни температури. Технологията не е сложна, но е прецизирана с години. В България контрола на био храните не е много добър, но като се има предвид, че българските фирми се сертифицират в чужбина от където контрола е убийствен, мисля че био продуктите в хранителната мрежа са наистина био. Иначе фирма герада е единствената която продава в световен мащаб доста свой иновативни продукти:

www.honeyrepublic.com- за американския пазар
www.honeystyle.eu- за европейския пазар
Активен
Страници: 1 [2]   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: