escorial
Наблюдател
Неактивен
|
 |
« -: Януари 10, 2009, 07:34:30 » |
|
Здравейте, Темата е за съвместното спане с бебето. Било то в едно легло с родителите или в легло, залепено за това на родителите. Първите ми две деца като бебета си спяха в отделно легло, залепено до моето. Така до към 8мия месец, когато ги преместих в друга стая. Бях чела, че ако искаш да отделиш детето в самостоятелна стая това трябва да стане между 6тия и 9тия месец, защото след това ставало много трудно. Затова и така направих с първите две бебета. Сега обаче, третото хлапе си спи до мен, в моето легло. Нямаме нито кошче, нито детско/бебешко легло. То и да имаме, няма къде да го сложим  Та затова си мисля...според вас до каква възраст може бебето да си спи така с мен. Има ли някакъв период, в който е добре да се отдели и има ли наистина такова нещо, че след 9тия месец вече не можеш да го отделиш и става много трудно? На мен така ми е много удобно, да си спи при мен...въобще не искам да я отделям. Ако някой има повече информация по въпроса, моля да сподели.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Маминка
Наблюдател
Неактивен
Публикации: 8
|
 |
« Отговор #1 -: Януари 12, 2009, 03:27:11 » |
|
Елена като бебе си спеше на нейното легло,не беше долепено до нашето. Сега е на 1г и 6 м. и спи с мен от около 4 месеца
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
сребърен облак
hidden
Друид

Неактивен
|
 |
« Отговор #2 -: Януари 12, 2009, 04:27:04 » |
|
Голямата ми дъщеря спеше в легло, залепено до нашето, докъм 3г възраст. След това я преместихме в отделна стая "с розови пердета и балдахин", и нямаше по-щастливо дете от нашето, че си има прицеска стая. Е, сега не бих наблегнала на принцесите, но все още смятам, че не е трудно да отделиш детето, когато решиш, че е станало крайно време, стига да създеш търсене предварително, например да си помечате няколко месеца за новата стая (легло, завивка и пр.), която ще има... силно материален подход, но действа. Малката ми дъщеря е на 3 г. и малко, спи по-скоро на нашето легло, отколкото на своето, и засега изобщо не ми пречи. Малко по малко и обясняваме колко ще е страхотно да спи в стаята при кака. Ако не беше кърменето, сигурно вече щеше да е там :) Дали става по-трудно? Ами сигурно, защото децата вече просто могат да покажат, че са направили разликата... има разни теории, но напоследък предпочитам да се доверявам на инстинкта си.
|
|
|
|
|
Активен
|
Никой не прави по-голяма грешка от този, който избира да не направи нищо, само защото може да направи малко.
|
|
|
escorial
Наблюдател
Неактивен
|
 |
« Отговор #3 -: Януари 13, 2009, 12:03:37 » |
|
А не ви ли е страх, че бебето може да падне от леглото? Аз това си мисля сега...все още Карина не се върти, но като започне да се върти как ще я оставям сама в нашето легло да спи? Тя си ляга в 20:30...аз си лягам по-късно. Не мога всеки ден да си лягам с нея, за да я пазя. Въпреки, че съм сложила преграда на леглото от страната, от която тя спи, като започне да се върти не ми се струва, че тази прерада ще е достатъчна. Вие как сте преминали периода, докато се научат да не падат от леглото? (Малкия ми син на 2 години все още падаше от леглото :-) Тази преграда за него сме я купували всъщност...)
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Маминка
Наблюдател
Неактивен
Публикации: 8
|
 |
« Отговор #4 -: Януари 13, 2009, 12:12:02 » |
|
Охооо,Елена е падала доста пъти  Ама нищо и няма
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Ярка птица
...
Друид
Неактивен
|
 |
« Отговор #5 -: Януари 13, 2009, 12:46:01 » |
|
Възглавници наоколо и дебело одеало и възглавници на пода. Една нощ падна в легенчето за изпишкване  и тогава разбрах, че вече е станала по-подвижна, а дотогава спокойно я оставях да спи от външната страна - голямо куку съм била.  Много пъти съм мислила да я отделя, но виждам, че не е дорасла и ще я разстроя, а така ми е по-удобно и на мен. Сега си спи на нейното легло, залепено за нашето и ни е добре така (2г.5м.)
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Меги
Бард

Неактивен
Публикации: 56
|
 |
« Отговор #6 -: Януари 13, 2009, 10:50:41 » |
|
Първите 4 седмици спеше на една обикновенна възглавница и така го разнасях изцялото жилище - много удобно беше - изобщо не се будеше и можеше във всяка стая да спи. Нощем възглавницата беше на нашето лего, но от външната страна до мен, че баща му е като кит в леглото и като нищо мошеше да го отнесе, ако беше в от другата страна. После пак на нашето легло, но на пеленка или чаршафче върху нашия чаршаф и така до 3 м, когато започна много да се протяга - да спи с разперени на страни ръци и да заема място колкото вързрастен. Тогава купихме много просто креватче с единствен критерий матракът да е на равнището на нашия. Сега спи в залепеното до нашето легло креватче - не се върти насън - само се обръга от едната страна на другата, и пак няма вероятност да падне. Много ми е удобно така за кърмене. Неговата стая е огромна - поне за 2 деца е, но засега е на ниво залепен долен ред тапети и като гледам още 1-2 години няма да ни трябва. Не знам кога ще го преместим - най-вероятно, когато се откаже от нощното кърмене и е достатъчно голям да ходи и да си отваря вратите сам.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор

Неактивен
|
 |
« Отговор #7 -: Януари 13, 2009, 11:35:44 » |
|
Най-добрият вариант е да спите на матрак, а не на спалня, и по края да наредите възглавници. По този начин и бебето ще свикне на самостоятелност още от най-ранни месеци, и няма да е ограничавано в движенията си. Ако това не ви е възможно на този етап, може да сложите допълнителни прегради - каквито се продават за детските легла.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
богата
|
 |
« Отговор #8 -: Януари 13, 2009, 03:41:42 » |
|
Ние демонтирахме краката на общото легло, когато падна 3 пъти в 3 последователни дни от различни места. Не ми се проверява сега на каква възраст беше това, че ме е срам... Спахме "на земята" (подматрачна скара 5-6 см. + матрак) докато дойде зимата и затова решихме да се вдигнем. На възраст година и половина. Но винаги около свободните страни имаше дебели неща, а при високото положение- още по-дебели...
ПП сетих се, на 5 месеца и 2 седмици точно понижихме леглото.Със закъснение...
Пожелавам ви леки, напомнящи превъртания !
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Евридик@
1
Бард

Неактивен
Публикации: 55
|
 |
« Отговор #9 -: Януари 13, 2009, 04:02:14 » |
|
И моят син спи при мен, откакто се е родил. Има си негово легло, на метър от нашето. Заспива вечер там и по-късно, когато се събуди за пръв път през нощта, го вземам при нас. Почти на 6 месеца е, но не е особено повратлив :) Обръща се вече и се върти, но не ме е страх засега, че ще падне. Обикновено спи между нас. Ако се налага да спи от външната страна, слагам една дебела възглавница и го обгръщам с една ръка. Не мисля да го местя от нашето легло в близката година...Предполагам, че подходът на Сребърен облак ще сработи и при мен.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Artemida
Бард

Неактивен
Публикации: 56
|
 |
« Отговор #10 -: Януари 22, 2009, 11:50:05 » |
|
Голямата дъщеря я отделих на 4год и спи в ъглов креват, който е разположен до спалнята ми. Малката, която е на 3г и 2м. спи при мен на спалнята. Все още я кърмя и ми е много удобно да е до мен. Нощно време се отвива и я завивам постоянно. В момента в който се върнахме от болницата спалнята беше наша. Тати сме го изхвърлили в друга стая.  Всеки родител има различни виждания по въпроса, но лично аз мисля, че за децата ми е по-добре да са близо до мен, защото емоционално се чувстват по-сигурни.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
valko
1
Друид

Неактивен
|
 |
« Отговор #11 -: Февруари 16, 2009, 06:22:42 » |
|
Дъщеря ми спеше на собствено легло в нашата стая до година и нещо. Първите 3 месеца се будеше само по веднъж за нощно кърмене, а след това спря да се буди, така че този вариант ни устройваше. Около год. и половина обаче, при поредица от боледувания се премести в нашето легло. Тогава махнахме преградата и залепихме нашето до нейното. тя реално спеше с глава на нашето и крака на нейното. След като се роди брат и и купихме матрак. Естествено, с розови чаршафи. Сега конфигурацията е следната: бебешкото легло, на което никой не спи - до него е нашето легло, на което спим ние и бебето - до него е матрака на дъщеря ни, която често "пада" на нашетп легло. Бебето/на 8 месеца/ суче често през нощта и затова спи до мен. Решихме, че не е моментът да отделяме каката/почти на 5/, за да не се почувства изгонена, заради бебето. Докога ше спим така, не знам. На нас не ни пречи. Чакаме каката да се реши на собствена стая:) Аз лично, смятам, че когато детето е готово, то ще се отдели.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
сребърен облак
hidden
Друид

Неактивен
|
 |
« Отговор #12 -: Февруари 16, 2009, 08:14:31 » |
|
Teзи дни ходихме на почивка. В малка стая със спалня сложиха допълнително легло, и резултата беше огромен матрак от едната до другата стена. Спахме четиримата - мама, татко, дете на 8 и дете на 3 години. По-уютно не сме се чувствали никога! Никакви проблеми кой, кога, как, защо ляга и става, никакви ставания или едночасови "Мамо, целуни ме за лека нощ". Беше прекрасно! Единствения проблем беше, че секса беше направо невъзможен. Обаче пък отдавна сме се научили, че спалнята не е за секс  Замислих се колко добре биха се чувствали децата, ако леглата им в стаята бяха поне по-близо (абе направо залепени), защото сега са на различни нива и не се виждат. Друго си е да могат да си говорят, като се виждат, да се боричкат, да се крият под одеялото... Това би бил идеалния вариант за отделяне на малката при каката.от нас.
|
|
|
|
|
Активен
|
Никой не прави по-голяма грешка от този, който избира да не направи нищо, само защото може да направи малко.
|
|
|
escorial
Наблюдател
Неактивен
|
 |
« Отговор #13 -: Февруари 16, 2009, 09:08:47 » |
|
Благодаря Ви, че споделяте опита си :-) Ние все още си спим заедно. Тя е доста кротка и не се върти, докато спи. Като е будна обаче вече започва... Засега се кърмим доста през нощта, така, че надали скоро ще спим на отделни легла. Така като сме си заедно, много ми е лесно да кърмя. Даже си мислех...другите ми бебета на 3 месеца вече спяха по цяла нощ. Но те спяха в отделно легло, до нашето. И ако през нощта се събудят, сигурно съм побутвала леглото (те бяха леки, сгъваеми легла), за да го приспя и да не ставам да го храня. Та си мисля, дали защото спим заедно с Карина, тя толкова много папка през нощта. Защото всъщност това ми е най-лесния начин да я приспя отново сребърен облак Моите момчета спят в една стая, на легла на еднаква височина. Не са залепени едно до друго. На 1 метър растояние са. Но никога не можем да сложим само единия да спи. Ако единия го сложим по-рано, дори и защото е просто много уморен и сам си казва, че иска да спи - той не може да заспи, докато другия не си легне също. През 10 мин се отваря вратата, той излиза и пита кога ще си легне другия :-)
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
LOVE & JOY
Модератор
Приор

Неактивен
Публикации: 554
ще наредя пасианса
|
 |
« Отговор #14 -: Февруари 17, 2009, 01:52:51 » |
|
А не ви ли е страх, че бебето може да падне от леглото? .....Вие как сте преминали периода, докато се научат да не падат от леглото?
След като падна 3 пъти, я научих да слиза сама от леглото/ пък тя си пада малко алпинистка  / и нямахме проблеми. Иначе и ние сме 3 в 1 на спалнята.  До този извод обаче не стигнахме сами, а чрез нея.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|