novosemeistvo.bg
Май 22, 2012, 03:01:56 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: [1] 2 3   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Супер бързи здравословни рецепти  (Прочетена 4456 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
богата
hidden
Старши Друид
Неактивен Неактивен

Публикации: 268

« -: Януари 11, 2009, 12:28:37 »

Моля, тук да пишем само рецепти, които да са с максимално една топлинна обработка, без кълцане на ситнежи, да стават между другото, а най- добре и сами да се сготвят....
И никакво пържене, микровълнови, бяла захар, бяло брашно, готови полуфабрикати и овкусители... еееех!

Днес нахвърлях няколко продукта в една тава и стана нещо приказно - засища, здравословно, вкусно... не се сетих да помоля по-голямото дете да разбърка продуктите... Като го сготвя втори път ще проследя пропорциите и ще поправя  рецептата.

НЕЩО КАТО ВЕГЕТАРИАНСКА МУСАКА

ПРОДУКТИ:

1-2 ч ч ориз
1-2 ч ч овесени ядки
1-2 ч ч брашно от нахут
3 с л зехтин
1 буркан /пакет грах
някакво количество вода, примерно 4-5 ч ч вода буркана вода
много праз лук на парчета(покри плътно цялата повърхност) или цели глави лук(много, много вкусен е , ако се пече цял. Леко загаря отгоре....)
подправки по желание

Сухите съставки се разбъркват, после зехтина и водата. Много е лесно.
Пече се ок 30 мин.
При печенето доливах вода.

Изглежда накрая като ябълков пай, но с лук... Нещо като блат от сухите съставки, а грахът и лукът са останали отгоре. Не се захваща за дъното, реже се като пай, на парчета.

При сервиране всеки си прави заливка със зехтин, сусамов тахан, хрян, маслини...

« Последна редакция: Януари 11, 2009, 12:43:39 от богата » Активен
Zvezdi4ka
Бард
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 74

Believe in something Better!

« Отговор #1 -: Януари 11, 2009, 08:18:32 »

Богата,докато ти четох рецептата,направо ми се прияде.Ще си спретна и аз една такава вкуснотия веднага!!!!И без това вече си изсмуквам от пръстите какви да ги забърквам,а и както е тръгнало си мисля да се запътя към суровоядството.Поръчала съм си няколко книжлета,та да видим,може да се намери нещо интересничко за таз тема. nyam1
Благодарско от все сърце
Активен

Breath,Believe,Receive-It's all Happening!
LOVE & JOY
Модератор
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 554

ще наредя пасианса

« Отговор #2 -: Януари 11, 2009, 09:39:52 »

Богата, много ме заинтригува..Как така се реже на парчета.Ще чакам точните пропорции и ще го пробвам това веге- чудо..

А малките лукчета и ние много ги обичаме.. love021  Днес ги правих с картофи, моркови и грах на фурна и прясна мащерка отгоре..Но си иска и белене и кълцане..Не е за тази тема.

Обаче имам една друга рецепта- фаворит, точно за тук. kissing

млади картофи на фурна

Измивам малки, ранни картофки и ги хвърлям в тавичката с мазнина/ 2 с. л./ и малко подправки по избор/в оригиналната рецепта се прибавят червен пипер и сол..в по- здравословния и вариант това отпада star/ Пекат се в предварително загрята фурна на 250 ° C. 5 минути преди да се изключат се прибавя чаша вода.
Добър апетит!   
« Последна редакция: Януари 11, 2009, 09:48:10 от LOVE & JOY » Активен

богата
hidden
Старши Друид
Неактивен Неактивен

« Отговор #3 -: Януари 12, 2009, 12:54:20 »

LOVE & JOY , какво се получава по-специално, ако се сложи водата 5 мин преди края? Аз пека по този начин, но слагам 1-2 ч ч вода в началото, че после да не ги мисля, да не отварям, да не спада температурата и да хабя енергия....

КАРТОФИ И ЛУК НА ФУРНА - С КАРАМЕЛЕН ВКУС

Продукти:
 картофи с приблизително еднакъв, среден размер- небелени - примерно 2 кг
 кромид лук обелен - десетина броя
1-2 ч ч вода

Картофите се накисват и измиват, но не е нужно да е старателно, освен ако няма да ги ядете цели.
Лукът се бели за съжаление, но ако е подготвен предварително от милостив съпруг...
Всичко се наблъсква в най-голямата тава. От печенето намаляват обема си, така че ако искате да ядете нещо, слагайте големи количества...
Пече се ок 30 -40 мин в загрята фурна, до леко почерняване отгоре и при продупчване на картофите да не са твърди. Лукът омеква и се сплесква.

Лукът става много сладък, а от леко загорялото , цялата глава придобива карамелен вкус.
Картофите ги беля, но мъжът ми все налита да ги яде небелени...
Понеже са цели продуктите, вкусът им е сладко-солен. Категорично не се налага използването на сол. Веднъж се разсърдих на мъжът ми , че е сложил сол, но той се закле, че не го е направил...
 Зехтин или масло се добавя при консумация.
« Последна редакция: Януари 12, 2009, 01:04:29 от богата » Активен
LOVE & JOY
Модератор
Приор
Неактивен Неактивен

ще наредя пасианса

« Отговор #4 -: Януари 12, 2009, 02:17:02 »

LOVE & JOY , какво се получава по-специално, ако се сложи водата 5 мин преди края? Аз пека по този начин, но слагам 1-2 ч ч вода в началото, че после да не ги мисля, да не отварям, да не спада температурата и да хабя енергия....

Специалното е, че вкусът е на нещо печено и после леко задушено, а не варено. Правила съм ги  и по обратния начин, но мъжът ми не ги одобри. Всъщност стават доста бързо, за петнадесетина минути май/ не съм засичала точно/. Точно затова се прави с ранни картофи, защото са малки, с тънка кожица, няма нужда от белене и ненужни процедури.
Аз редовно пропускам да сложа вода, и пак стават супер. five

Това ми хареса:
Цитат
Лукът се бели за съжаление, но ако е подготвен предварително от милостив съпруг...
И моят милостиво ми обели малките лукчета днес. 56

Нямам търпение да пробвам твоята технология. Аз съм "картофената Джой". 368 bye2 yelrotflmao
« Последна редакция: Януари 12, 2009, 02:44:11 от LOVE & JOY » Активен

Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 844

« Отговор #5 -: Януари 12, 2009, 10:29:15 »

Това, дето се е опекло до "почерняване" не е ли... токсично?
Активен
LOVE & JOY
Модератор
Приор
Неактивен Неактивен

ще наредя пасианса

« Отговор #6 -: Януари 12, 2009, 10:34:08 »

Това, дето се е опекло до "почерняване" не е ли... токсично?

Hadderahh , кого питаш? Май богата питаш, но да си кажа
и аз без бой.  yelrotflmao Според статиите , които съм чела> Да,като препечеш въглехидратни продукти/ картофи, хляб/ се отделя отровното съединение  акриламид. Затова внимание!! Препечени филийки - да, но на най- ниската степен...картофите - леко препечени..без да почервеняват..

Аз предлагам да не плашим хората чак толкова, че..гладни ще останем вече. bye2 368
« Последна редакция: Януари 12, 2009, 10:39:19 от LOVE & JOY » Активен

богата
hidden
Старши Друид
Неактивен Неактивен

« Отговор #7 -: Януари 13, 2009, 09:32:49 »

Да, изгорялото е токсично, махаме го него. Но ако не се стигне до позагаряне , сигурно е , че картофите и лука не се се изпекли вътре. Проверила съм многократно...
На препечените филийки винаги изстъргвам черното (ако го има). А какво ли е загоряла мазнина?
Активен
escorial
Наблюдател
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 17

« Отговор #8 -: Януари 13, 2009, 06:13:22 »

Здравейте,

Ето една рецепта от мен.
Но понеже аз си купувам продуктите от Монреал ги знам как се казват на английски, и не всички мога да ги преведа на български. Просто не знам как се казват на български. Затова, за да не ви объркам, ще ви ги напиша на английски.

Рецепта за суров шоколад (без мляко, захар и какао):

200gr goji berries (накиснати за 20мин във вода)
150gr coconut butter
150gr carob
3 teaspoons agave nectar

Затопля се малко вода и кокосовото масло се разтапя в нея. Водата няма нужда да е гореща.
Всички продукти се слагат в блендер и се миксират докато се получи хомогенна смес.
След това аз лично го разстилам върху прозрачно фолио и го покривам с друг лист прозрачно фолио - слагам го във фризера за около час и шоколада е готов.
Правила съм го и във формички за лед, като съм слагала посредата цял лешник - стават като шоколадови бонбони.
Активен

Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор
Неактивен Неактивен

« Отговор #9 -: Януари 13, 2009, 06:22:39 »

Значи, тези goji berries какви са не знам.
Кокосово масло може да се намери в Биомагазина или на био щанда в Елемаг.
Сироп от агаве лично аз съм си поръчвала от чужбина, тук не съм виждала. Да кажем, че може да се замени с друг подсладител.
Рожков също ми се струва, че няма да се намери. Как изглежда, Escorial?
Активен
escorial
Наблюдател
*
Неактивен Неактивен

« Отговор #10 -: Януари 13, 2009, 06:46:16 »

Чакай сега да видим как да преиначим рецептата за БГ...
Защото е много вкусна ;)

Агавето може да се замени с мед според мен...

Рожков (ако наистина това е carob) е от семейство бобови. Суши се (или пече) и се настъргва на ситно. Т.е. тук се продава направо на прах. Изглежда досущ като какао. Само, че ако го опиташ не е горчиво, а е леко сладникаво.

А годжи берита...Те са тибетски берита, които изглеждат малко като шипки в суровия си вариант. Аз ги купувам сушени, затова и се накисват във вода. В интерес на истината не съм виждала сурови да се продават, а само сушени.
Ето в Уикипедия как ги описват:
http://en.wikipedia.org/wiki/Wolfberry

И тях вече не знам с какво могат да се заменят. Но аз лично, ако бях в БГ бих си поръчала един голям кашон от чужбина, защото ги ядем много. Мъжа ми си прави мюсли с тях, стафиди, овесени ядки, семена и ядки.
На децата правя едно много вкусно кремче с ябълки, бадемово масло, годжи берита и канела. Всичко се пасира докато стане на крем. Пропорциите са горе долу 2 ябълки, половин лъжичка канела, една шепа годжита, 2-3 с. л. бадемово масло.

И се водят пълни с витамини, минерали и какво ли още не...много полезни :-)
Активен

Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор
Неактивен Неактивен

« Отговор #11 -: Януари 13, 2009, 10:00:57 »

Мдааам, имам спомен за някаква инстантна каша с рожкови, дали ще свърши работа :)
Агавето, освен с мед, може и с кленов сироп.
Кокосовото масло казахме.
Само тия годжита... добре, какъв вкус имат поне. Едва ли са като шипки, щото не ми се връзва да стане хубаво. Някакви боровинки ще станат ли? Ванилия вместо тях?
Активен
escorial
Наблюдател
*
Неактивен Неактивен

« Отговор #12 -: Януари 13, 2009, 10:07:49 »

Ами доста им е специфичен вкуса...леко нагарчат, хем са и сладки...не знам как да го опиша, много са специфични.
Като са изсушени са доста сухички...та затова си мисля, че стафидите няма да свършат работа, а пък и вкуса им е много различен.

Но пък може и да провате със стафиди. Аз лично не съм, но може и да стане нещо.
Активен

LOVE & JOY
Модератор
Приор
Неактивен Неактивен

ще наредя пасианса

« Отговор #13 -: Януари 14, 2009, 01:21:01 »

Мерси за рецептата, escorial ! hb

Hadderahh , рожково брашно съм купувала от диетичен магазин.  Бях оваляла част от бонбонките, които показвах тук вече,  с него и гостите ми го объркаха с какао. Точно на какао си прилича, но не мирише на такова.

Тези годжи берита май са лиций. В БГ са ми казвали, че се продават сушени в китайските магазини.
А, ето..
http://www.dnk.bg/index.php?id=14
« Последна редакция: Януари 14, 2009, 01:31:53 от LOVE & JOY » Активен

escorial
Наблюдател
*
Неактивен Неактивен

« Отговор #14 -: Януари 14, 2009, 01:38:10 »

А, да!
Много е вероятно в китайските магазини да ги има. Те от там идват.
Активен

Страници: [1] 2 3   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: