Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор

Неактивен
|
 |
« -: Януари 12, 2009, 09:48:58 » |
|
Хубав материал за ефективността на Хомеопатията в сравнение с традиционните ваксини при 2.5 млн.души в Куба. "Successful Use of Homeopathy In Over 2.5 Million People Reported From Cuba"Нямам никакво време сега да преведа, но се изкуших да цитирам част от материала на английски: "Until Aug 2007, the Finlay Institute (a part of the Ministry of Public Health, Cuba) has been distributing its own allopathic Lepto vaccination. August is the height of the hurricane season. Annually, many are left homeless, flooded out and under the stress of disaster situation. There is a sharp rise in the lepto epidemic (абсолютно обяснимо с ГНМ между другото).
The usual expectacy of infection even with allopathic vaccination would have been around a few thousands, with some deaths included.
Part of the reason for this is that the high cost of vaccination prevents putting but the most at-risk populations (ie children, pregnant women, elderly) on vaccination. The cost of such limited vaccination is about US$3,000.000.
But in Aug 2007, Finlay put approximately [2,500,000] people (yes! 5 million doses!) in 2 provinces on homoepathic nosode prophylaxis at the cost of about only US$ 200,000.
That figure represents the entire population of the 2 provinces. The prophylaxis consisted of 2 single doses about 2 weeks apart. Included in the dose was the Lepto nosode + some Bach flower remedies to address the mental distress of the disaster situation.
How very amazing it was to watch this presentation being made. Up to the point, the presenters were showing us graph after graph of the usual rise of the epidemic, year after year, even with the use of allopathic vaccination. Each year the graphs would edge higher and higher towards the year-end, reaching up to the thousands of infected.
But this time, within 2 weeks after Aug 2007, the rising lines literally dropped off the chart to ZERO - Ten infections only! Yes. Near-zero infections, zero deaths from leptospirosis after Aug 2007. And in 2008, no deaths, infections less than 10 a month."
|
|
|
|
« Последна редакция: Януари 12, 2009, 09:52:00 от Hadderahh »
|
Активен
|
|
|
|
Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор

Неактивен
|
 |
« Отговор #1 -: Януари 13, 2009, 01:56:55 » |
|
Въпреки, че аз лично, вярвам, че хомеопатични лекарства (в случая "ваксини") не трябва да се използват на здрав човек. Но пък в случая става въпрос за епидемия, а не просто стандартните ваксини от имунизационен календар да се заменят с хомеопатични такива.
Румене, какво е твоето мнение за тези нозоди, нали така ги наричат?
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
Румен
|
 |
« Отговор #2 -: Януари 13, 2009, 03:14:32 » |
|
Нозодите са много ценни хомеопатични лекарства. Те представляват потенцирани препарати, чиито изходни субстанции са болестно променени тъкани или болестотворни причинители. Някои от тях са преминали много подробни доказвания и имат добре развити картини, включително и психо-емоционални.
Нозодите са много мощни препарати, чието назначаване изисква наличие на специфични показания. Много често към тях се прибягва при липса на реакция у пациента след прием на показано хомеопатично лекарство, когато се прецени, че тази липса на реакция се дължи на потисната реактивност на организма, вследствие от прилагана в миналото потискаща алопатична терапия на остра или хронична инфекция.
В този случай в Куба е приложен потенциран препарат от болестотворен причинител, на който доколкото ми е известно не са правени доказвания. Този начин на прилагане на хомеопатични лекарства представлява нещо като клон на хомеопатията и се нарича „изопатия” – лекарството се прилага не на хомеопатичния принцип, който е „Подобно се лекува с Подобно”, а на изопатичния – „Същото се лекува със Същото”. Най-често на изопатичен принцип се назначават потенцирани ваксини. Например, когато е абсолютно ясно, че здравето на пациент (най-често дете) се е влошило като директно следствие от приложена ваксина, като лечебен агент може да се даде същата ваксина, но в потенциран вид. Това е поведение, което много често дава отлични резултати, а понякога е и най-добрата или единствена опция. С цел да се избегнат подобни проблеми, понякога потенцираният болестотворен причинител се дава превантивно, какъвто е и този случай в Куба.
Що се отнася до използването на хомеопатични лекарства при здрави хора, опираме до дефиницията за здраве, което е доста разтегливо понятие. В хомеопатичното разбиране за здраве се вземат предвид и болестните предразположения – унаследени и придобити. Ясно е, че ако такъв поглед се приеме за резонен, няма как да открием някъде по белия свят здрав човек, тъй като всички имаме някакви болестни предразположения. Дори и при липса на клинично проявена болест наличието на такова предразположение е достатъчно основание за прилагане на хомеопатични лекарства. Друг важен аспект е този, че колкото по-добро е цялостното здравословно състояние на един човек, толкова по-добра е реакцията му спрямо хомеопатичното лекарство. Според мен, това аргументира достатъчно решението да се даде хомеопатично лекарство на клинично здрав човек. Именно тогава неговият ефект е в много голяма степен превантивен, а нали уж такъв трябва да бъде стремежът на всяка медицина.
Моля да бъда извинен за многословието си, не успях да изложа тезата си с по-малко думи.
Между другото, аз не съм изненадан от това, което са направили в Куба; изненадан съм, че са го направили в такива мащаби и съм силно респектиран и възхитен от мъдростта, която са проявили кубинските власти. Така постъпват държавници, които са истински загрижени за хората си и не им се занимава с глупави спорове. Умно и храбро!
Hadderahh, благодаря и за информацията, и за добрия сайт, който ми посочи.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор

Неактивен
|
 |
« Отговор #3 -: Януари 13, 2009, 03:51:40 » |
|
Много ти благодаря, многословието ти е задължително условие, за да е разбираемо ;) Единствено не ми стана ясно - удачно ли е използването на хомеопатични ваксини, вместо алопатични такива, съгласно даден имунизационен календар. Т.е., вместо БЦЖ, ДТК, ХБ и т.н. или само при подобни случаи на епидемия? Защото едно е всяка година да има епидемия от лептоспироза, както е в Куба, друго е я те "хване" Хепатит Б, полио, морбили и т.н.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
feather
hidden
Приор

Неактивен
Орторексията - орторексична, дело на всеки! :)
|
 |
« Отговор #4 -: Януари 13, 2009, 06:48:05 » |
|
Единствено не ми стана ясно - удачно ли е използването на хомеопатични ваксини, вместо алопатични такива, съгласно даден имунизационен календар. Т.е., вместо БЦЖ, ДТК, ХБ и т.н. или само при подобни случаи на епидемия? Защото едно е всяка година да има епидемия от лептоспироза, както е в Куба, друго е я те "хване" Хепатит Б, полио, морбили и т.н.
Извинявайте, че се намесвам, но за мен това звучи като.. противоречие с концепцията за здраве. Какво ще му лекуваш на едно здраво дете? ;) Имам предвид потенцираните ваксини, а не нозодите изобщо (които имат картина, както и др. хомеопатични лекарства) Hadderahh, защо да се прилагат на здрав човек, след като той може изобщо да не се разболее? А и, прилагайки ги по този начин, няма ли опасност от доказване?
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор

Неактивен
|
 |
« Отговор #5 -: Януари 13, 2009, 09:16:52 » |
|
Именно, multi. Просто се опитвам да си изясня разликата в двете ситуации. Да предположим (не дай си Боже) избухне в Бг епидемия от полио или друго сериозно "инфекциозно" заболяване. В такива случаи удачно ли е да се направи потенцирана хомеопатична ваксина?
Слагам кавичките, защото не мога да пренебрегна всичко, което до този момент знам за ГНМ (а според нея такова понятие не съществува). И въпреки това се опитвам да отговоря като че ли сама на себе си - ще ме бъде ли страх, ако избухне епидемия.
|
|
|
|
« Последна редакция: Януари 13, 2009, 09:33:52 от Hadderahh »
|
Активен
|
|
|
|
|
Румен
|
 |
« Отговор #6 -: Януари 14, 2009, 09:53:41 » |
|
...удачно ли е използването на хомеопатични ваксини, вместо алопатични такива, съгласно даден имунизационен календар. Т.е., вместо БЦЖ, ДТК, ХБ и т.н. или само при подобни случаи на епидемия? Даването на потенцирани ваксини и то по календар не само че не е удачно, но ми звучи почти абсурдно. Дори и когато здравословните проблеми са причинени от ваксина, потенцираната ваксина е само една от възможностите. Обикновено се предпочита да се започне с друг тип предписание, което да възможно най-индивидуализирано. И когато се убедим, че реакция липсва или е много слаба и това се дължи на острия миазъм, активизиран от ваксината, потенцираната ваксина излиза на първо място. Определяща е оценката за степента на неблагоприятно въздействие на ваксината. Към по-масово даване на потенцирана ваксина може да се прибегне, когато се очаква или е в ход епидемия, причинена от много вирулентен микроорганизъм; основанието в такъв случай е предположението, че популацията като цяло (извинете, ако този ремин не ви звучи добре) не е подготвена да се справи бързо с патогена.
Какво ще му лекуваш на едно здраво дете? Едно здраво дете с майка и братче-астматици определено се нуждае от лечение. Моля, имайте предвид, че при хомеопатичното лечение много често 'лечение' и 'профилактика' се покриват в огромна степен.Да предположим (не дай си Боже) избухне в Бг епидемия от полио или друго сериозно "инфекциозно" заболяване. В такива случаи удачно ли е да се направи потенцирана хомеопатична ваксина? В случай на подобна епидемия лично аз мисля, че е добре да имаме на разположение съответния нозод - не потенцирана ваксина, а нозод, приготвен от полио-вируса. Това не означава, че трябва да се дава на всички. Тънкостта е, че не всички пациенти, чието здраве ще се влоши, биха реагирали еднотипно. При някои ще се развие специфична за тях картина; тя ще обоснове предписването на конкретно хомеопатично лекарство на базата на съвкупността от симптоми - конституционално или класическо, или ханеманово предписание, нарича се по различни начини. При други може да се активизира латентен миазъм (или болестно предположение). Това може да стане под въздействие на различни стресови фактори, просто случайността е избрала тук факторът да е полио-вирусът. При трети се получава много неясна, замъглена картина; човекът е зле, но липсват ярки симптоми, на база на които да се предпише. В тези случаи се обмисля специфичният нозод, в случая, потенциран полио-вирус.
|
|
|
|
« Последна редакция: Януари 18, 2009, 05:00:39 от Румен »
|
Активен
|
|
|
|
feather
hidden
Приор

Неактивен
|
 |
« Отговор #7 -: Януари 14, 2009, 10:32:41 » |
|
Благодаря за подробната информация. Доколкото схващам не обсъждате хомеопатията като вариант за превенция.., или? А при лечението - това и е хубаво на хомеопатията - индивидуалния подход е неоценим, дори в случаи на епидемия. Въпреки, че подобни инфекциозни вълни предизвикват еднакви симптоми при голяма група от хора, които водят до едно и също лекарство, имам предвид т.нар. генус епидемикус. Цитат Какво ще му лекуваш на едно здраво дете?
Едно здраво дете с майка и братче-астматици определено се нуждае от лечение. Моля, имайте предвид, че при хомеопатичното лечение много често 'лечение' и 'профилактика' се покриват в огромна степен. Явно не съм обяснила добре, моля да бъда извинена. Тук имах предвид конкретно даването на потенцирана ваксина като превенция (при здраво дете). Макар че, тъй като здравето е доста относително понятие (състояние при липса на болест), се стига до субективната преценка на пациента, т.е. дали се чувства здрав. Нямах предвид да си затваряме очите за хроничните състояния и да приемаме като такива само острите или обострените хронични.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор

Неактивен
|
 |
« Отговор #8 -: Януари 18, 2009, 04:56:16 » |
|
Сега като препрочетох нагоре - навсякъде под хомеопатична ваксина съм имала предвид точно потенциран препарат от болестотворен причинител, а не потенцирана обикновена ваксина.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
feather
hidden
Приор

Неактивен
|
 |
« Отговор #9 -: Февруари 10, 2009, 09:42:13 » |
|
Сега като препрочетох нагоре - навсякъде под хомеопатична ваксина съм имала предвид точно потенциран препарат от болестотворен причинител, а не потенцирана обикновена ваксина.
Отдавна мислех да допиша в тази тема - принципно се реперторизира, понеже болестта протича различно при всеки човек, въпреки някои еднакви симптоми, типични конкретно за заболяването. Особено внимание се отделя на модалностите, както и на общите симптоми (Generals) - смята се, че те са индивидуалните за всеки човек. Треската, например, се приема от медиците само в един аспект, а хомеопатите ще питат как точно протича - кога е възникнала (етимология), в кои части на тялото се усещат студа/горещината, дали пациента се поти - къде и кога, какво е усещането за вътрешна и външна Т, от какво се подобрява/влошава, какво е състоянието на пациента (тревожно/отпуснато), иска ли да пие вода -кога и колко, има ли конкретни времеви изявления и пр... Дава се подходящото лекарство в предвидената потенция. В случай на временно или краткотрайно подобрение, непоследвано от реалното очакване (ако все пак се потвърди категорично даденото лекарство) се смята, че има блокаж. Тогава е подходящо да се даде т.нар. нозод (от болестотворен причинител или потенцирана ваксина, ако става въпрос за реакия от нея). Има и други възможности. Ханеман пише (Chronic Disease), че в случаите на комбинирани миазми, ако псората е в акутно (не латентно състояние), трябва да се даде антипсорично лексртво, и после да атакуват дргуите миазми.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
Румен
|
 |
« Отговор #10 -: Февруари 11, 2009, 06:57:42 » |
|
Явно не съм обяснила добре, моля да бъда извинена. Тук имах предвид конкретно даването на потенцирана ваксина като превенция (при здраво дете). Не става ясно - даването на потенцирана ваксина като превенция (при здраво дете) правилно ли е, или не?- принципно се реперторизира, понеже болестта протича различно при всеки човек, въпреки някои еднакви симптоми, типични конкретно за заболяването. Особено внимание се отделя на модалностите, както и на общите симптоми (Generals) - смята се, че те са индивидуалните за всеки човек. Треската, например, се приема от медиците само в един аспект, а хомеопатите ще питат как точно протича - кога е възникнала (етимология), в кои части на тялото се усещат студа/горещината, дали пациента се поти - къде и кога, какво е усещането за вътрешна и външна Т, от какво се подобрява/влошава, какво е състоянието на пациента (тревожно/отпуснато), иска ли да пие вода -кога и колко, има ли конкретни времеви изявления и пр... Бихте ли посочили какъв тип предписание е това? И как след събирането на посочената информация се решава кое е "подходящото лекарство"?
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
feather
hidden
Приор

Неактивен
|
 |
« Отговор #11 -: Февруари 11, 2009, 07:28:06 » |
|
Трябва ли да се чувствам като на изпит?  Явно не съм обяснила добре, моля да бъда извинена. Тук имах предвид конкретно даването на потенцирана ваксина като превенция (при здраво дете). Не става ясно - даването на потенцирана ваксина като превенция (при здраво дете) правилно ли е, или не? Не става ясно от вашето мнение, Румен. Моето е, че детето никога може да не се разболее, независимо че е/било контактно. А и да се разболее, както вече съм написала - се търси индивидуално за него лекарство: принципно се реперторизира, понеже болестта протича различно при всеки човек, въпреки някои еднакви симптоми, типични конкретно за заболяването. Потенцираните ваксини се ползват за лоши последици след имунизация. Подходът е същия като при нозодите - търси се подходящото лекарство. И ако то е добре подбрано, но не свърши работа, тогава се дава потенцираната ваксина. Вторият ви въпрос е доста неясен, но предполагам, че питате кои симптоми се взимат за реперторизиране при остра ситуация (в цитата се споменава треска). :) Най-характерните и силно изявени (ако има ключови или СРОС най-добре - това директно препраща към лекарството) и не повече от 4-5, за да не се обърка случая. Ако при реперторизацията излязат няколко еднакво поставени лекарства, се задават допълнителни въпроси за ДД.
|
|
|
|
« Последна редакция: Февруари 11, 2009, 07:35:15 от multimodal »
|
Активен
|
|
|
|
feather
hidden
Приор

Неактивен
|
 |
« Отговор #12 -: Февруари 11, 2009, 09:06:35 » |
|
Може ли сега аз да попитам за нещата, които не ми станаха ясни. :) Какво общо има този случай на астма с употребата на потенцирана ваксина като превенция? Какво ще му лекуваш на едно здраво дете? Едно здраво дете с майка и братче-астматици определено се нуждае от лечение. Моля, имайте предвид, че при хомеопатичното лечение много често 'лечение' и 'профилактика' се покриват в огромна степен. От това обяснение не става ясно дали препоръчвате превенция с нозод, или не. От една страна пишете, че е хубаво да има нозод при евентуална епидемия, от друга - че той няма да даде резултат при някои хора, при други може да активира латентен миазъм.. Бихте ли уточнили все пак. В случай на подобна епидемия лично аз мисля, че е добре да имаме на разположение съответния нозод - не потенцирана ваксина, а нозод, приготвен от полио-вируса. Това не означава, че трябва да се дава на всички. Тънкостта е, че не всички пациенти, чието здраве ще се влоши, биха реагирали еднотипно. При някои ще се развие специфична за тях картина; тя ще обоснове предписването на конкретно хомеопатично лекарство на базата на съвкупността от симптоми - конституционално или класическо, или ханеманово предписание, нарича се по различни начини. При други може да се активизира латентен миазъм (или болестно предположение). Това може да стане под въздействие на различни стресови фактори, просто случайността е избрала тук факторът да е полио-вирусът. При трети се получава много неясна, замъглена картина; човекът е зле, но липсват ярки симптоми, на база на които да се предпише. В тези случаи се обмисля специфичният нозод, в случая, потенциран полио-вирус.
|
|
|
|
« Последна редакция: Февруари 11, 2009, 10:23:27 от multimodal »
|
Активен
|
|
|
|
|
Румен
|
 |
« Отговор #13 -: Февруари 12, 2009, 01:42:17 » |
|
Уважаема multimodal,
Когато споменахте по-горе, че здравото дете няма нужда от лечение, останах с впечатление (може би погрешно), че имате предвид лечение изобщо, а не с потенцирана ваксина.
Превенцията със специфичен нозод е един от възможните подходи на един хомеопат, когато се очаква или е в ход епидемично разпространяваща се инфекциозна болест. Той си има своите за и против, както всички други подходи. Понякога е най-препоръчителният подход, друг път - не. Не случайно казах, че е "добре да имаме на разположение съответния нозод", което не означава, че трябва да го раздаваме на всеки срещнат.
Във въпросния редактиран пост бях изпуснал една запетая.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
feather
hidden
Приор

Неактивен
|
 |
« Отговор #14 -: Февруари 12, 2009, 02:07:30 » |
|
Може би просто сте пропуснал, че коментара ми е под цитат от поста на Hadderahh, в който съм болднала точно за кое се отнася написаното от мен. Това е типичен форумен маниер, и мисля че на Hadderahh стана ясно какво искам да кажа. Единствено не ми стана ясно - удачно ли е използването на хомеопатични ваксини, вместо алопатични такива, съгласно даден имунизационен календар. Т.е., вместо БЦЖ, ДТК, ХБ и т.н. или само при подобни случаи на епидемия? Защото едно е всяка година да има епидемия от лептоспироза, както е в Куба, друго е я те "хване" Хепатит Б, полио, морбили и т.н. Извинявайте, че се намесвам, но за мен това звучи като.. противоречие с концепцията за здраве. Какво ще му лекуваш на едно здраво дете? ;) Имам предвид потенцираните ваксини, а не нозодите изобщо (които имат картина, както и др. хомеопатични лекарства)
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|