novosemeistvo.bg
Май 22, 2012, 03:25:50 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: 1 ... 3 4 [5] 6   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Силата на осъзнатото сънуване  (Прочетена 3627 пъти)
0 Членове и 2 Гости преглежда(т) тази тема.
Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 1164

Алхимик

« Отговор #60 -: Август 27, 2009, 11:54:44 »

когато се развива еднонасоченост и концентрация, може да е по-лесно да се спрем на свойството на всеки обект поотделно - по избор, и да го изследваме съзнателно - вътрешен скан:)
Активен

Еarth turns to gold in the hands of the wise
- Rumi

Неактивен Неактивен

Публикации: 231

« Отговор #61 -: Август 27, 2009, 12:39:56 »

Правилно ли те разбирам, че трябва да разглеждам всеки обект за да търся качеството му?
Активен

per aspera ad astra
Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 1164

Алхимик

« Отговор #62 -: Август 27, 2009, 09:45:29 »

ако са много може да е ангажиращо, може  първо да се стесни областта и тогава към уточняване
Активен

Еarth turns to gold in the hands of the wise
- Rumi

Неактивен Неактивен

« Отговор #63 -: Август 28, 2009, 10:14:30 »

Понеже аз пак отклоних темата, да се върна на нея. Не е ли тази тема свързана с концепцията за сънуване на Кастанеда? Поне аз не съм чела другаде за осъзнато сънуване.
Активен

per aspera ad astra
LOVE & JOY
Модератор
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 554

ще наредя пасианса

« Отговор #64 -: Август 29, 2009, 12:56:25 »

Enchev , придържай се към темата, ако обичаш! Оспамил си наред.
Активен

zdravka
Друид
Неактивен Неактивен

« Отговор #65 -: Декември 27, 2009, 01:43:32 »

Разкри ми се напълно идеята за осъзнатото сънуване!
Ще я споделя с вас. Като се има предвид, че хората, обладани от егото си (разбира се в различна степен)са в процес на сънуване почти непрекъснато, то осънзатото сънуване е да осъзнаваш его-драмите (или драмите, в които се въвлича егото) като това, което са  - именно его-драми....това означава, че ти сънуваш (т.е. участваш в дадена его-драма) и в същото време осъзнаваш това..т.е. все едно си хем участник, хем наблюдател.
Ето това се нарича осъзнато сънуване и ако се практикува рано или късно води до изчезване на егото по един естесвен начин....точно както светлината изгонва тъмнината по един естесвен начин, без битки и пр.
Веднага ще ви дам един пресен пример - преди известно време влязохме с егото на някои от вас, не помня в момента с кого точно  в една лека его-драма...егото на една от вас нещо се жегна и това пък дръпна моето его, така, че то отреагира...от там се заформи една лека его-схватка...като дори едно его нападна с опит за обида ....(наистина не помня чие беше и няма сега да се ровя да гледам..).
Осъзнаването на случващото се като драма на его-та, неотъждествяването с нея е осъзнато сънуване.
Когато се осъзнава его-плоскостта, това означава, че вече една друга плоскост, по-обширна е разкрита.
И това е май начинът - да влизаме осъзнато в его-драматизациите си и да ги осъзнаваме като такива.
Абсолютно всеки конфликт, страдание, обида и пр. без никакво изключение е именно такава его-драма...
Погледнато от този ъгъл всяка драма , конфликт и страдание са невероятен шанс да се пробудим в разгара им и да осъзнаем, че това, което се случва е просто история, разигравана от 2 его-та с цел взаимното им утвърждаване.
Това е осъзнато сънуване и нямам капка съмнение в това.
Я да видим сега дали някое его няма да извади шпагата  367

Активен

per aspera ad astra
Андреана
Старши Друид
Неактивен Неактивен

Публикации: 375

Земята не принадлежи на хората. Те й принадлежат

« Отговор #66 -: Декември 27, 2009, 02:12:35 »

Правилно ли разбирам-осъзнатото сънуване е всъщност когато сме будни или не съм разбрала нищо?
На мен понякога ми се е случвало да сънувам и да зная че сънувам, а друг път съм се наблюдавала отстрани в съня си но тогава съм винаги мъж -не зная защо. Като се събудя ми е хем смешно хем странно -аз и мъж. 
Активен

С годините навярно променена,отхвърляна,отчаяна,сломена, и весела и тъжна,мълчалива,безкруполна,надменна,горделива,достъпна в мигове на доверчивост,неузнаваема във своята свенливост,това съм аз-човекът и жената,за себе си безкрайно непозната.
zdravka
Друид
Неактивен Неактивен

« Отговор #67 -: Декември 27, 2009, 02:59:22 »

Да, не е задължително да спим във физиологичния смисъл за да сънуваме. Понятията "заспал", "буден" и "сънуване" просто имат по-широко значение.
Ние сънуваме дори, когато по всички физиологични критерии сме уж будни - например срещаме се с хора, говорим, ядем, вършим някаква работа (рутинна обаче) и пр. 
Да осъзнаем това като сънуване е осънзато сънуване. То не е по-различно от осъзнаването, че сънуваме докато наистина спим (физиологично).
И двете са пробуждане в съня. И определено има връзка между тях.
Активен

per aspera ad astra
zdravka
Друид
Неактивен Неактивен

« Отговор #68 -: Декември 27, 2009, 03:20:08 »

За това дон Хуан ги караше да си намират ръцете в съня, защото това е активизиране на един процес наречен СЪБУЖДАНЕ...и ако го активизираш докато физиологично спиш, ще стане и докато физиологично си буден.
На мен ми изглеждаше сякаш да се събудиш докато физиологично спиш е по-трудно.
Но явно не е така. Защото докато си физиологично буден (т.е. мислиш си, че си буден ама сънуваш)...тогава всички около теб участват в този колективен сън и затвърждават илюзията, че си буден...така, че да се събудиш при подобни обстятелства наистина май ще да е много по-трудно....
Например да се ядосаш на нещо и в момента докато вилнееш да осъзнаеш "ТОВА Е РЕАКЦИЯ НА ЕГОТО МИ"
Активен

per aspera ad astra
Андреана
Старши Друид
Неактивен Неактивен

« Отговор #69 -: Декември 27, 2009, 04:50:20 »

Сега се сетих нещо, случвало се е сигурно на всеки, както си говори или върши нещо и изведнъж започва да сънува буден, в смисъл представя си разни ситуации, хора-съвсем неосъзнато става. Все едно отиваш в друг свят, понякога е много приятно. Даже съм виждала по улиците хора, вървят и се усмихват или промърморват нещо, не защото са луди ами толкова са се концентрирали в съня, че го изживяват и външно. Това е много интересно, поне за мен.   
А веднъж така се бях вкарала в един сън, че дълго след като се събудих не можех да разбера кое е истината. Бях повярвала, че майка ми е починала, това сънувах, и толкова бях повярвала на съня си, че като се събудих не можех да си спомня починала ли е майка или не. Трябваха ми поне 10 минути за да се върна в действителността.
Сънищата са интересен феномен.         
« Последна редакция: Декември 27, 2009, 04:53:46 от Андреана » Активен

С годините навярно променена,отхвърляна,отчаяна,сломена, и весела и тъжна,мълчалива,безкруполна,надменна,горделива,достъпна в мигове на доверчивост,неузнаваема във своята свенливост,това съм аз-човекът и жената,за себе си безкрайно непозната.
zdravka
Друид
Неактивен Неактивен

« Отговор #70 -: Декември 27, 2009, 06:30:19 »

Андреана, това, което ти описваш е по-различно от това, за което аз говоря и наричам сънуване. Тези хора дето си се усмихват (естествено и аз много пъти съм го правила, както и всеки един човек) си е по-скоро отнесеност....сън в съня на съня... yelrotflmao
Аз имам предвид, че сънуват дори хора, които никак не изглеждат отнесени, ами точно обратното. Те така са се вживяли в ролята, която изпълняват в тоя живот, че напълно са се загубили е нея.
Те са супер сериозни, супер вглъбени в ролята си и се имат самите те за нещо много важно...Въпреки, че не дават вид да са отнесени те също сънуват....
Съниват и вечно нещастните и депресираните, които непрестанно си преговарят ролята на жертва и на обект на лошо отношение, не зависимо, че в дадения момент може да нямат никакъв повод за това....
Сънуват и майките, които се държат като майки, след като дето им вече има свои деца....

Сънувам понякога и аз когато се вживея в ролята на провъзгласител на някакви истини...слава богу се усещам насред съня....
Всички сънуваме колективно
Идете да гледате пиесата на Теди Москов "Красотата спи" в театър зад канала.....
От този сън е най-трудно да се събудиш, а понякога и опасано защото разваляш и чуждият сън....сънят на чуждото его....и то е бясно...

Активен

per aspera ad astra
Андреана
Старши Друид
Неактивен Неактивен

« Отговор #71 -: Януари 03, 2010, 07:02:46 »

Сега вече разбрах какво имаш предвид. Много интересно, не бях се замислила над това.Изглежда, че през по-голямата част от времето ние просто сънуваме- осъзнато , неосъзнато.   
Активен

Андреана
Старши Друид
Неактивен Неактивен

« Отговор #72 -: Януари 06, 2010, 10:02:50 »

От друга страна си мисля, кой от нас може да потвърди кое е сън и кое реалност, кой е начина да разберем съня ли е реалност или събуждането? Мъдреците  от древността казват, че истинската реалност това са сънищата.
А тибетските монаси може още да повтарят безпир думите когато се молят  -този свят е илюзия.. този свят е илюзия! 
Активен

zdravka
Друид
Неактивен Неактивен

« Отговор #73 -: Януари 06, 2010, 07:02:45 »

Разбираш, че си сънувал, когато се събудиш, па било то и за малко преди пак да заспиш. Просто, когато си буден го разбираш. Но когато спиш, не го знаеш.
Ако се питаш "аз сега спя ли или сънувам" значи спиш.Защото ако беше буден щеше да го знаеш без капка съмнение. Просто в будно състояние съмнения няма, нито объркване.
Активен

per aspera ad astra
апулей
Бард
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 70

« Отговор #74 -: Март 20, 2010, 01:51:01 »

http://psychologyjournalbg.com/index.php?option=com_content&task=view&id=155&Itemid=64

И аз съм от сънуващите, Психологията се занимава много със съня, чрез него може да се направи заключение за психологическото състояние на всеки, също според психолозите хората, които сънуват повечко са по-защитени от психологически заболявания, защото по време на сън се освобождава нагнетената енергия от изминалите ни събития и се раззиграват подсъзнателните ни страхове и подтиснати емоции, състояния, въпроси, разиграват се и ситуации, които попринцип избягваме. Сънуването е и прозорец към дясното мозъчно полукълбо, от където идват доста идеи и отговори на занимащите ни в момента неща- да сънуваш за доста от нас означава и прочиит на енергията около нас, което помага за по-ясна представа какво ще ни се случи в бъдеще.
Активен

Gurudevo Charanam
Страници: 1 ... 3 4 [5] 6   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: