За семейството > Разумни в домакинството

Кислород или озон? Как и необходимо ли е изобщо да си ги набавим вкъщи?

(1/5) > >>

Hadderahh:
Тези дни рових някакви информации и се зачудих кое е по-добрият вариант - предлагат се озонатори, климатици с генератори за кислород или само генератори за кислород?

Всъщност, каква е разликата между озона и кислорода от гледна точка на действието им върху нас (ясно е, че знам, че единият е от 2, а другият от 3 атома кислород). Но кое е по-добре - озон или кислород? И изобщо - нужно ли ни е?

Deepinside:

--- Quote from: Hadderahh on Февруари 10, 2009, 10:58:46 pm ---Тези дни рових някакви информации и се зачудих кое е по-добрият вариант - предлагат се озонатори, климатици с генератори за кислород или само генератори за кислород?

Всъщност, каква е разликата между озона и кислорода от гледна точка на действието им върху нас (ясно е, че знам, че единият е от 2, а другият от 3 атома кислород). Но кое е по-добре - озон или кислород? И изобщо - нужно ли ни е?

--- End quote ---

озона може да е вреден! и много кислород може да е вреден (повече отколкото в атмосферата), въпреки някои краткотрайни ефекти. имаше май нещо влияние на клетките..

според мен по-добре да се проветрява по-често и да се правят упражнения с дълбоко дишане.

като видях на колко страници в гугъл има реклами за "озонотерапия", дали не бях шокиран... :STOEL: :tekst-help002:


--- Quote ---Замърсяването с озон поразява растителността

Разпространяването на парниковия газ озон може да нанесе сериозни щети върху растителността на много места по света и да намали с 12 процента селскостопанските култури до 2100 година, твърдят учени от Масачузетския технологичен институт, цитирани от Ройтерс.

Нивата на озона - форма на кислорода, която замърсява атмосферата, се увеличават близо до земната повърхност след 1850 г. Ако те не бъдат ограничени, нарастващата употреба на изкопаеми горива по света може да повиши концентрацията на озон с 50 процента до 2100 г. "Това увеличение ще има диспропорционално голямо въздействие върху растителността", твърдят учените.

Тяхното изследване потвърждава резултатите на британски учени, публикувани в сп. "Нейчър" през юли, според които озонът в тропосферата - най-ниския слой на атмосферата - уврежда растенията и намалява способността им да поглъщат въглероден двуокис.

Различни икономически, климатични и селскостопански компютърни модели показват, че има тенденция нивата на озона да са най-високи в районите, където се отглеждат селскостопански култури. Сред пораженията, които той нанася на растенията, са пожълтяване на листата, поява на петна и бронзов нагар.

Глобалното затопляне ще увеличи сушите, наводненията и бурите до края на века. То ще засегне слабо горите и пасищата, но добивът от селскостопанските култури ще спадне с почти 40 процента в глобален мащаб. Това не означава, че ще има икономически загуби. Светът се адаптира, като увеличава обработваемите площи за различните култури.

Свързаните с това разходи обаче ще намалят с 10 - 12 процента общата стойност на селскостопанската продукция. Според публикуваното в сп. "Нейчър" през юли изследване концентрацията на озон се е удвоила след средата на 19-и век заради увеличаващите се емисии от изгорели автомобилни газове, индустриални процеси и изгарянето на горите.

Озонът е вторичен замърсител на въздуха. Той се образува от реакции с други химикали, като азотен окис и въглероден окис. Действието на тропосферния озон е различно от това на стратосферния озон, който допринася за създаването на защитен слой високо над земната повърхност и предпазва от вредната слънчева радиация. БТА   
     
--- End quote ---

Озон и свободни радикали--- Quote ---
Какво представляват атмосферните замърсители и как ни вредят?

Озонът (О3) е силно реактивен безцветен газ, съдържащ три атома кислород в молекулата си. Обичайно се намира в горния атмосферен слой и предпазва земната повърхност и биологичните видове от вредните UV лъчи на слънцето. Този полезен озонов слой може да бъде разрушен от различни химически съединения, продукт на човешката дейност. Участъците, в които озоновия слой изтънява, например над северния и южния полюс, са известни като озонови “дупки”.

Озонът в приземния атмосферен слой не се емитира директно във въздуха. В случая той е продукт на химически трансформации между летливите органични съединения и азотните оксиди (ЛОС, NОx) в присъствието на слънчева светлина. Основните източници на ЛОС и NОx са: отпадни газове от транспорта (въздушен, железопътен, МПС) и от индустриални източници (енергетиката, рафинериите, вкл. бензиностанциите). Озонът в приземния слой е вреден за здравето. Той може да достигне по-високи стойности при топло, тихо и слънчево време и да се пренася и задържа във високи концентрации на хиляди километри от източниците на ЛОС и NОx.

Озонът, основният елемент на градския смог, е мощен оксидант, който след инхалиране провокира редица здравни оплаквания, като: дразнене на гърлото, дискомфорт в гръдния кош, кашлица, утежняване протичането на съществуващи хронични дихателни заболявания. Озонът е потенциален рисков фактор почти за всеки трети индивид.
   
--- End quote ---
>>>


П.П. не се "вкарвайте във филми"  :policeman:

feather:

--- Quote ---озона може да е вреден! и много кислород може да е вреден (повече отколкото в атмосферата), въпреки някои краткотрайни ефекти. имаше май нещо влияние на клетките..
--- End quote ---
Да, свързан е с процесите на вътреклетъчно горене, от които се освобождава енергия.
При твърде много кислород процесът е интензивен и може да настъпят необратими промени.

А озонът май е опасен, защото  в процеса на окисление, последния атом се свързва в кофти съединения. Или оставаше свободен..?  :s045:

OMega:
Сега пък озона докарал глобалното затопляне... :367:То изощо има ли такова?


http://www.argumenti.net/?p=76

и още


--- Quote ---Андрей Капица: Всичко е блъф!

Андрей Капица

Неочаквана позиция заема наследникът на знаменитата фамилия Капица - известният географ от Руската академия на науките чл.-кор. Андрей Капица. Според него теориите за глобалното затопляне са псевдонаучни митове и лъженаука. Ученият твърди, че дори на световни форуми са били укривани реални данни от изследвания. Хо думите м в последните 30 години е отбелязано макар и слабо захлаждане. А увеличаването на въглеродния двуокис в атмосферата е дори полезно, защото то стимулира растежа на растенията, които пък произвеждат кислород и връщат озона в атмосферата, при което колебанията периодично се уравновесяват. Освен това според Капица увеличаването на въглеродния двуокис е по естествен път и не предшества затоплянето, а става след него. Защото 90 % от този газ е разтворен в световния океан, при затопляне океанът го изхвърля в атмосферата, а при захлаждане го поглъща обратно. А озоновият слой се възстановява и от слънчевите лъчи, които разбиват молекулите на кислорода и ги превръщат в озон. Във времената на Петър I например климатът е бил по-студен, след това е настъпило затопляне, а сега обратно - вървим към ново застудяване. Андрей Капица е категоричен, че митовете за озонова дупка, за причиняващи я фреони и изгаряне на горива се правят заради финансовите интереси на определени производители и търговци. Само за смяната на фреоните в хладилниците в САЩ според него потребителите са дали 220 млрд. долара.
Интересното е, че американският президент Буш също твърди, че глобалното затопляне е мит.


--- End quote ---


сребърен облак:

--- Quote from: OMega on Февруари 11, 2009, 10:50:41 am ---Митовете за озонова дупка, за причиняващи я фреони и изгаряне на горива се правят заради финансовите интереси на определени производители и търговци...

--- End quote ---
Много офф, но и на мен ми попаднаха доста неща на тема: Мита за глобалното затопляне. Някои от тях звучат много сериозно. И не само заради интересите на определени производители...

И по темата - хвърлихте ме в размисъл с тоя озон. Аз отдавна се отказах да си купувам озонатор, но по-скоро защото реших, че няма смисъл. Но на йонизатора в стаята се кефя.

Апропо, според учителя ми по йога въглеродния двуокис в организма ни е този, който ни поддържа здрави, млади и красиви :) (дано не ме прочете, че го цитирам прекалено грубо). Или по-скоро, при дишането например - паузата при издишано положение, когато сме разкарали целия кислород, и не се окисляваме. Дааа, много неграмотно цитирам, но ми е останало в главата отпреди кой знае колко време.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Go to full version