|
богата
|
 |
« -: Февруари 27, 2009, 06:29:11 » |
|
Има ли такива? Давайте тук да съберем информация, но само проверена! Гости няма да пускаме!
Аз започнах от ориза - намерих чисто български, фирмата произвежда сама и само ориз. Няма ГМО. Но още не си бях избистрила въпросника и пропуснах да питам коварно-заобиколно " А как се грижите за трайността - мухъли, плесени, животинки... Имате ли машина за облъчване? Или само химически средства, консерванти, доколко е надеждно...."
Много ме притесняват например такива пакетировачи, дето се хвалят, че " със съвременни средства гарантират здравословността на продуктите си..." Ужас!
Когато завърша разследването за ориза, ще започнем да съставяме СПИСЪК .
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
feather
hidden
Приор

Неактивен
Орторексията - орторексична, дело на всеки! :)
|
 |
« Отговор #1 -: Февруари 27, 2009, 07:02:47 » |
|
Ох, Богата.., болна тема си захванала.. Аз се опитах в мама-та, обаче то се обърна на говорилня. Не че е лошо, но така си останах с пръст в уста.., всеки път си губя часове в проучването на етикети, марки и пр.. и пак не съм до никъде. Дано, ако успеем да се организираме, да съберем повечко информация.. за да не откриваме топлата вода..
|
|
|
|
« Последна редакция: Февруари 27, 2009, 08:39:56 от multimodal »
|
Активен
|
|
|
|
LOVE & JOY
Модератор
Приор

Неактивен
Публикации: 554
ще наредя пасианса
|
 |
« Отговор #2 -: Февруари 28, 2009, 05:09:02 » |
|
Богата, идеята е чудесна! Предлагам докато траят проучванията ни да не споменаваме марки.  Много правилно си "пропуснала" тази информация. Сега, аз умувам над това, как можеш да разбереш , дали го облъчват радиактивно..Ако ги питаш директно Имате ли машина за облъчване?
да не вземеш да ги мотивираш така, да си купят такава  Обмисли го добре. / Гледам ги, че са ти далеч. Няма да можеш да отидеш на място./ Успех!  Да споделя и за моето "разследване"  : Намерих лютеница, която не съдържа изкуствени ароматизатори и консерванти. Притесняваше ме едно "растително масло" на етикета, но според информация от вътрешен човек това не е маргарин/ наложи се да разпитвам, защото много често на етикетите не се отбелязва "хидрогенирано раст. масло", т.е. маргарин, а направо "раст. масло"  / Оказа се, че фирмата ползва зехтин от Гърция/ сигурно няма да е 1. качество, но все пак зехтин/. Другото, което ми хареса в тази фирма, е, че не се правят огромни количества, а се работи по поръчка/ което доказва и липсата на консерванти/ и обяснява, защо тази лютеница не се намира на всеки ъгъл. Продуктите им се приготвят според сезона и се замразяват. При поръчка се мели точно определено количество и се пълни в буркани. И не на последно място- ВКУСНА Е! 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Passiflora
Друид

Неактивен
Усмивка!
|
 |
« Отговор #3 -: Февруари 28, 2009, 06:18:17 » |
|
Ееее, коя е лютеницата? Така я описа, че ми се прияде. 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор

Неактивен
|
 |
« Отговор #4 -: Февруари 28, 2009, 06:35:05 » |
|
Ааа, Джойке, щом си проверила нещата, казвай коя е лютеницата да я тургаме в СПИСЪКА.
Добре де, а не се ли облъчваха само пресните зеленчуци и плодове? И пакетираните храни ли? И ако е сертифицирано био значи ли, че не е облъчено?
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
LOVE & JOY
Модератор
Приор

Неактивен
ще наредя пасианса
|
 |
« Отговор #5 -: Февруари 28, 2009, 07:17:45 » |
|
Мани, мани..Знаех си, че съм си сбъркала професията. Трябваше да уча за на-стар-краставичар-краставицо-продавачка  Ее,много бързате де. Дерзайте!  Хадерахче, и опаковани стоки се облъчват. Но по последния ти въпрос нищо не мога да кажа.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
feather
hidden
Приор

Неактивен
Орторексията - орторексична, дело на всеки! :)
|
 |
« Отговор #6 -: Февруари 28, 2009, 08:11:19 » |
|
Хадерахче, и опаковани стоки се облъчват. Но по последния ти въпрос нищо не мога да кажа.
Мисля, че за малките фирми е почти невъзможно - много е скъпа техниката, а и радиоактивните елементи като консуматив. Затова пък разни химии може да се очакват като решение, а с този контрол в България изобщо не може да се разчита, че всичко се описва на етикетите.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
богата
|
 |
« Отговор #7 -: Февруари 28, 2009, 11:55:04 » |
|
Купувах една пълнозърнеста юфка от брашно и вода.... и ХОП ! С моето изкривяване да чета съдържанието, какво да видя! Небрежно добавили: консервант Е 280(по спомени) Проверявам таблицата и .... забранен в Русия и още някъде.... Обаждам се на производителя.... Мъка... От ХЕИ им препоръчали да използват консервант, че през лятото открили нещо си.... Питам - Защо точно тази отрова? Ами от ХЕИ ми казаха него да слагаме...
Простих се с пълнозърнестата юфка.
Това се явява спам, но може като съберем информация да си отворим нова тема, само със СПИСЪКА.
Ето ви моя ВЪПРОСНИК, моля да го обсъдим:
1 Интересувам се за детска кухня, дали можете да гарантирате, че във вашите опаковки има само българска продукция? 2 Използвате ли от съвременните генетичномодифицирани семена? (при отрицателен отговор поздравявам и отбелязвам, че ГМО води до фалит подлъганите производители и до изродско заразяване на земята ни...Предлагам да го отразят с очебиен надпис на опаковката, за да са в крак с модните тенденции и т. н. При положителен отговор, казвам същото + че това не е отразено на опаковката и са нарушили Закона, подлежат на охулване и санкции ...) 3 Използвате ли вносни хибриди или български сортове? 4 Как се справяте с надеждността за липса на плесени, паразити... (изкопчване на инф за облъчване, консерванти, стерилизиране...) 5 Ако съдържа "растителни мазнини" - какви точно са?
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
богата
|
 |
« Отговор #8 -: Март 01, 2009, 12:04:48 » |
|
Целим се във всички сухи продукти- боб, леща, сушен грах, елда (нали е от Украйна(и Китай) - сертификати за радиоактивност?), жито, овесени ядки, др. зърнени ядки, брашно, царевично брашно, качамак, соя, макаронени, ...... лешници, бадеми, орехи, шам, ..... консерви... замразени плодове и зеленчуци... вносни пресни плодове и зеленчуци... вносни сушени плодове... маслини млечни хляб... необикновени бисквити, другите здравословни бисквити...
......
Данни за пестицидно замърсяване, нитратно.... ех, мечти!
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
богата
|
 |
« Отговор #9 -: Март 09, 2009, 02:28:12 » |
|
Разпитах във фирмата и ето резултатите: ОРИЗ "Възрожденец", фирма ЛМ ЕООД, българско производство, бълг. семена, без ГМО. Обезпаризитяване прилагали "само ако има нужда". Не знам какво значи това, но явно нямам какво повече да желая. Не се похвалиха, че облъчват, за да предотвратят... Има различно качество, цената е ок. 2 лв.
Надявам се да намираме вътрешна информация, че така нищо не е сигурно.
|
|
|
|
« Последна редакция: Март 09, 2009, 03:19:08 от богата »
|
Активен
|
|
|
|
Меги
Бард

Неактивен
Публикации: 56
|
 |
« Отговор #10 -: Март 11, 2009, 12:54:28 » |
|
Много полезно начинание!!!! За суровите ядки аз още не съм намерила решение (освен "дядо на село"), доколкото знам всички промишлено пакетирани се обработват срещу плесени, което не им пречи като ми постоят по-дъго в долапа (в затворени буркани!) да завъдят молци! Бадеми се намират и родни, но лешниците масово са от Турция. За мен е много притеснитено като видя "растително масло", че може да е всичко - и палмолин!!!
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
Deepinside
|
 |
« Отговор #11 -: Март 11, 2009, 03:00:55 » |
|
за ядките важно нещо - желателно е да не са белени дълго преди това(или неизвестно кога), дори да са сурови, примерно мазнината в орехите след счупване/белене може да почне да "съхне" - май нещо като гранясване, предполагам може да касае и други ядки, особено при по-дълъг срок на съхранение. Променя се дори вкуса. затова - по-удобна и безопасна трошачка(имам една като с кошничка, обхващаща ореха, а не само като клещи) и чупене преди консумация или скоро след това. Също така по готови обелени насипни ядки мисля че съм виждал следи от нахапване (предполагам от насекоми).
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Вятич
Наблюдател
Неактивен
Публикации: 2
|
 |
« Отговор #12 -: Май 25, 2009, 11:41:25 » |
|
Преди няколко години моя позната ме заведе в една оризария в Пазарджишко, та донесохме в София две чувалчета кафяв ориз направо от хармана.
По моите наблюдения се получава един информационен хаос: потребителите (т.е. ние) не можем да намерим качествени продукти, а малкото ентусиасти-производители, които биха искали да произвеждат действително ценни неща, не могат да стигнат до пазара, не могат да преценят колко да произведат, какви сортове, какви култури [да вземем елда (доколкото знам, преди II-та Световна война в Старозагорско са я гледали), папуда, вкусни сортове грах (зрял), голосеменните ечемик и овес и др.]. Та дори истински мед не се намира лесно.
За сушените плодове. Никой търговец не може да каже как са сушени (на слънце или в сушилни камери със серни пари), от каква реколта (случвало ми се е да купя стафиди и да се окаже, че вътре има поне от две реколти).
За ядките. Съгласен съм, че мн. по-добре е да се чупят малко преди да се използват. Лошото е, че като ги купуваме с черупки - хем не се виждат колко са качествени, хем излиза по-скъпо заради ниския рандеман (отделно - времето за чупенето).
Въпросителни и удивителни.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
LOVE & JOY
Модератор
Приор

Неактивен
ще наредя пасианса
|
 |
« Отговор #13 -: Май 26, 2009, 12:28:38 » |
|
Някой може ли да ми каже, колко време могат да издържат в хладилника обикновени кори за баница /без консерванти/, че заподозрях една фирма в издънка.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
богата
|
 |
« Отговор #14 -: Май 26, 2009, 01:08:01 » |
|
По спомени от миналата ера - около 3-4 дни . После изсъхват или мухлясват. Предполагам, че няма "пресни" кори в търг. мрежа. Затова си купувам само сухи, пърлени или не правя баница...
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|