novosemeistvo.bg
Май 23, 2012, 10:20:03 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Здравословна торта - става и за вегани и за суровоядци  (Прочетена 1761 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
богата
hidden
Старши Друид
Неактивен Неактивен

Публикации: 268

« -: Май 18, 2009, 03:07:41 »

По идеи от Хадера от този форум и от форума "Земя на заем" формовах моята
здравословна торта от ядки, семена и банани.

Време да купувам специално продуктите нямах, затова използвах наличните (с което се хваля, какъв старателен семеноядец и ядкоядец съм...).

Конструкцията е от 2 твърди "блата", в средата "крем.

Продукти за "блата" :
ок. 20 суп. л. с връх кокосови стърготини (моите бяха готови, естествено по-добре е да е истински смлян кокосов орех)
ок. 300 гр сусам (моят е от "Балчо", за съжаление е китайски, но пък не се налага чистене) -смила се с кафемелачка (моята е купена само за такива неща, кафе не е помирисвала...)
ок. 1/2 ч.ч. кафява тръстикова захар
1 истинска ванилия
1 равна с. л. канела (и/или други подобни- карамфил, инд орехче...)
1 ч.ч. бадеми (може би обелени е по-добре, моите не бяха)
ок . половин ч.ч. изворна (минерална) вода

Приготвих го , като първо смесих кокоса с водата. Постигнах пълно омокряне, без неусвоена вода да остане или пък ненакиснати стърготини.
После добавих захарта и ванилията и се оказа, че влагата пое захарта напълно. (тук преценявайте дали още захар е нужна, аз добавих 1-2 лъжици фруктоза, че беше за гости, ако беше за мен, предпочитам да не е много сладко). После добавих канелата и още малко сусам смлях, за да стане полутвърдо. Бърках и мачках с обикн. лъжица.

Разделих на 2 части. Едната използвах за дъно, като първо наръсих тавичката с едро счукани орехи и кокос, за да не залепне и да може да се обърне после. После сложих

"Крема" -

пасирах 2 банана с 1/4 ч.ч. вода (не мога да я избегна)
добавих 2 с л ленето семе, смляно
2 с.л. тиквено семе, смляно
малко от основната смес (вместо захар, но го направих от страх, че ако сложа само захар ще се разтече отново...)
и понеже вече не ми се мелеха семена и ядки, смлях 2 с. л. био овесени ядки (много вкусни) за сгъстяване.
когато прецених, че съм постигнала консистенция, която при престояване ще се стегне от набъбването на сухите съставки, добавих
1/2 ч.ч. едро начупени орехи

Изсипах го върху "блата", после направих на питка останалата част от блата и готово.
(малко се затрудних с питката, защото се разкъсва, но го натъкмих като отделни, съединени питки)

Престоя само 6 часа в хладилник и успях да я обърна! Украсих с портокал, 1 сушена кайсия (много ми беше свито за тая боядисана с някакъв си диоксид  кайсия...) и кокосови стърготини (нямах вече никакви други плодове...)

Изяде се (но гостите бяха деца и орторексици, може би затова...)

Бих променила следващия път:
 най-много 1 суп лъжица овесени ядки, защото се усещат.
Повече портокалова украса или друг кисел плод, защото вкусът е тежък.
ако няма да се яде от много малки дечица, бих добавила 1-2 с.л. какао или украсата да е настърган черен шоколад (край със суровоядството?)
« Последна редакция: Май 18, 2009, 03:19:11 от богата » Активен
богата
hidden
Старши Друид
Неактивен Неактивен

« Отговор #1 -: Май 19, 2009, 12:44:28 »

Всякакви промени са възможни в "рецептата", но според мен задължително трябва да има освен смляните продукти и цели, за да има нещо твърдо за дъвчене.
Основната цел е подходяща консистенция +цели парчета орехи(или други)= торта
Активен
Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 844

« Отговор #2 -: Май 19, 2009, 01:51:59 »

Богата, мисля, че си се справила блестящо с тази торта. Ммммм, колко вкусничко звучи.
Аз бих заменила:

**сусама, лененото семе и тиквените семки (защото леко нагарчат) с орехи и сурово кашу
**водата с кокосово масло (или друго негорчиво ядково масло)
**в крема също вместо овесени ядки - смляно кашу за сгъстяване

Суровото неподсладено какао мисля, че е ОК за деца, особено щом е 1-2 с.л. на цялото количество. Ако се намери, рожковото брашно е идеален заместител.

Активен
богата
hidden
Старши Друид
Неактивен Неактивен

« Отговор #3 -: Май 20, 2009, 08:19:47 »

Да, рожковото брашно съм го купила (по съвети на канадската майка от този форум), но бях го забравила...
Суровото кашу не било сурово(от сайта на суровоядците) , освен ако не е указано изрично , върху някоя скъпарска опаковка...
Орехите- да , те са най-подходящи, най-суровото нещо..., но толкова прясно счукани, че не ни стигна времето да чукаме цяла сутрин...

А използването на ядково масло... правя от години подобни бонбони и енергийността им става суперхипермакс. Мога да изям само 3-4 бр. Идеални са за поход в планината...
Активен
Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 1164

Алхимик

« Отговор #4 -: Май 21, 2009, 01:58:37 »

Активен

Еarth turns to gold in the hands of the wise
- Rumi

Старши Друид
Неактивен Неактивен

« Отговор #5 -: Май 21, 2009, 04:13:44 »

Да де, това е моята торта, но не можах да кача снимките навреме (и поради неумения...)
Благодаря Дийп!
Активен
сребърен облак
hidden
Друид
Неактивен Неактивен

Публикации: 121

« Отговор #6 -: Май 21, 2009, 09:36:12 »

Таман викам - а, и Дийпи метна торти да прави  grin

Има една страхотна торта, но е с мляко и не става точно за тази тема, ще я пъхна другаде :)
Активен

Никой не прави по-голяма грешка от този, който избира да не направи нищо, само защото може да направи малко.
богата
hidden
Старши Друид
Неактивен Неактивен

« Отговор #7 -: Май 21, 2009, 10:33:55 »

368   368 368
Активен
LOVE & JOY
Модератор
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 554

ще наредя пасианса

« Отговор #8 -: Май 28, 2009, 11:27:34 »

Богата, ако знаеш що лиги ми изтекоха по тази торта, но не знам дали ще я харесат гостите ми- неорторексици.

Таман викам - а, и Дийпи метна торти да прави  grin

Има една страхотна торта, но е с мляко и не става точно за тази тема, ще я пъхна другаде :)

Пъхна ли я вече, че ми трябва спешно рецепта. 545

Само ме дразните с тези кокосови и какаови масла, ей.
Тук има само кокосово за масаж.
« Последна редакция: Май 28, 2009, 11:58:39 от LOVE & JOY » Активен

Zvezdi4ka
Бард
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 74

Believe in something Better!

« Отговор #9 -: Юни 05, 2009, 11:12:29 »

Богата,много добре изглежда тортата! hb Може ли само да опишеш как е на вкус,дали е много сладка,не сладка,кисела т.н.
Благодаря ти!
« Последна редакция: Юни 05, 2009, 11:15:40 от Zvezdi4ka » Активен

Breath,Believe,Receive-It's all Happening!
богата
hidden
Старши Друид
Неактивен Неактивен

« Отговор #10 -: Юли 08, 2009, 01:00:06 »

...Бих променила следващия път:
 .....
Повече портокалова украса или друг кисел плод, защото вкусът е тежък.

Плътен, тежък, сладък, нахранващ вкус. Нуждае се от олекотяване! Но след консумацията не става тежко на корема , както след обикновени торти...
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: