Author Topic: Слабите хора също страдат от затлъстяване  (Read 1350 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Offline LOVE & JOY

  • Модератор
  • Приор
  • *****
  • Posts: 554
  • ще наредя пасианса
С помощта на ядреномагнитен резонанс(ЯРМ) учени от Лондониспели да изяснят как се разпределя мастната тъкан. С помощтта на новите технологии в медицината учените получили изображения на разпределението на подкожната и висцералната мастна тъкан в тялото. Дори при хора без видимо затлъстяване, било установено натрупване на мастна тъкан около органите. Разпределената около жизнено важни органи като сърце, черен дроб и панкреас, тя е също толкова опасна за здравословното състояние,  колкото натрупаната  под кожата.
 

 

Проучването било проведено сред група от 800 доброволци. На всеки един от тях били направени пълни изследвания с ЯМР и били създадени  т.нар. "карти на мазнините", демонстриращи разпределението им. Установено е, че при хората, които поддържат формата си чрез диета вместо чрез спорт, е твърде вероятно да имат натрупване на големи количества мазнини около вътрешните органи, въпреки че изгледжат слаби.

 

На база на проведените изследвания, учените апелират към промяна в концепцията за затлъстяването. Липсата на видимо затлъстяване, всъщност изобщо не означава, че такова липсва, както и не е показател за добро здравословно състояние. Прекомерната консумация на неподходящи храни, съчетана с малко движения води до отлагане на скрити мазнини, но все пак е недостатъчна, за да станат явни, т.е.подкожни.
 


В рамките на проучването при 45% от жените е установено натрупване на мазнини около жизненоважни органи, независимо от нормалния Body Mass Index (BMI). При мъжете процентът стига до 60. Най-голямата изненада е установяването на подобна тенденция и сред професионални модели. Оказва се, че BMI не дава разпределението на мастната тъкан. Въпреки това той остава важен показател в клиничната практика.
 


Всеизветсно е, че хората, водещи активен начин на живот, са много по-здрави от тези, които макар и стройни, ограничават движенията. Дори и да звучи парадоксално, смята се, че сумистите имат по-добър метаболитен профил от самите любители на спорта. Добрата новина е, че "невидимите" мазнини могат лесно да бъдат отстранени чрез спортуване и подходящ начин на хранене.
http://www.puls.bg/health/food/news_2205.html