Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор

Неактивен
|
 |
« -: Юни 05, 2009, 02:27:55 » |
|
Пускам тази тема да си има отделна само за изпробвани рецепти за сурови ястия. Лично аз съм пробвала малко засега неща, не всички от които са ми станали сполучливи. Пускам тук едно изпробвано лакомство.
Сурови КЕКСЧЕТА (мъфини)
Продукти:
1 ч сурови слънчогледови семки (аз предпочитам кашу, но все пак слагам оригиналната рецепта) 1 ч начукани орехи 1 ч кокосово месо (може и кокосови стърготини, но с прясното кокосово месо става по-вкусно) 1 ч стафиди 3-4 с.л. мед (най-добре без, че става много сладко) 1/2 ч кокосово масло (неразтопено) 1 с.л. канела (по избор)
Семките, орехите и парченцата кокосово месо се слагат в блендер или робот, докато се наситнят (не знам дали ако се ползват кокосови стърготини не е добре предварително да се накиснат и отцедят). Добавят се всички останали продукти и се пасира до хомогенна смес. Изсипва се във формички за мъфини (около 12 броя, пълни на 2/3) и се “натъпкват” с пръсти или лъжица. Формичките се слагат без да се покриват във фризера за поне 1 час.
Междувременно се приготвя някаквa плодовa заливка. Например ягоди или малини, пасирани с малко мед (сироп от агаве, кленов сироп) и малко кокосово масло. Може да се добави и натурална ванилия.
Когато мъфините са готови, формичките се обръщат и се изваждат с помощта на нож или шпатулка. Заливат се с плодовата заливка и се украсяват с цели плодчета, листенца мента, цели ядки и т.н.
Сега нямам снимков материал, но следващия път, когато правя, непременно ще нащракам.
|
|
|
|
« Последна редакция: Юли 08, 2009, 10:13:24 от Hadderahh »
|
Активен
|
|
|
|
Zvezdi4ka
Бард

Неактивен
Публикации: 74
Believe in something Better!
|
 |
« Отговор #1 -: Юни 05, 2009, 10:22:14 » |
|
Мда,и аз тъкмо днес се бях размислила,че ни трябва отделна тема за суровите рецепти  Hadderahh,тази рецептичка ми звучи доста добре,даже леко ми напомня на друга  Беше пускала преди време една друга със замразени банани,оваляни в агаве и овес,аз я направих,но без да замразявам и малката си облиза прастите,а в допалнение бях направила ванилово мляко/бадемово.Хм,то май е точно за тази тема.
|
|
|
|
« Последна редакция: Юни 05, 2009, 10:27:41 от Zvezdi4ka »
|
Активен
|
Breath,Believe,Receive-It's all Happening!
|
|
|
Zvezdi4ka
Бард

Неактивен
|
 |
« Отговор #2 -: Юни 05, 2009, 10:42:55 » |
|
Ето и рецептата за ваниловото мляко.
1/2 чаша бадеми 1/2 чаша фурми/без ядките/ 1 ванилова сушилка/vanilla bean/ аз слагам 1ч.л. ванилова есенция като нямям сушилка,може и малко повечко щипка морска сол 5 ч.вода
сложете всички продукти както е дадено в блендера и блендирайте докато се смели всичко, хубаво.Срок на годност в хладилника-4 дни. Ние си го пийваме доста честичко.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор

Неактивен
|
 |
« Отговор #3 -: Юни 06, 2009, 09:12:20 » |
|
Мммм, страхотно мляко. А не го ли прецеждаш? Аз тъкмо днес купих от био магазина един десерт "Бадем ванилия", който е направен да изглежда като плодовите млечни йогурти, но няма нищо общо с тях. Смятам да импровизирам по съдържанието, което е:
вода, бадеми, кафява захар (заменя се с мед), нишесте от тапиока (това ще го пропусна), рожково брашно, екстракт от ванилия - да ти прилича на нещо:tongue:
Дали, обаче, рожковото брашно ще е достатъчно да го сгъсти при положение, че няма да слагам нишесте? Или ако ползвам фурми вместо мед ще стане?
Иначе, аз съм си направила собствена натурална ванилия. Ето как: 3 пръчки ванилия се разрязват през средата (там се намират зрънцата ванилия, които всъщност правят работата). Слагат се в плътно затварящ се стъклен буркан или друг подобен съд, заливат се с 250 мл водка, разтръскват се добре и се оставят на сухо, тъмно място. Разтръскват се от време на време и след 2-3 седмици екстрактът от ванилия е готов. След като се използва определено количество, отново се допълва с водка и така.
|
|
|
|
« Последна редакция: Юни 06, 2009, 09:21:12 от Hadderahh »
|
Активен
|
|
|
|
Zvezdi4ka
Бард

Неактивен
|
 |
« Отговор #4 -: Юни 06, 2009, 11:23:44 » |
|
Ако имаш хубав блендер,не ти трябва да го прецеждаш,ако ли пък не,може да се разходиш до Англия  .За консистенцията не разбирам защо трябва да се сгъстява,мойто става бая течно,има малко утайка по дъното,но преди употреба разклащам шишето и готово.Но наистина си зависи от блендера.Направи ми впечатление,че ако се прецеди,вкуса му се изтънява,тоест усеща се повече водния вкус,отколкото този на бадемите и ванилията.За ванилията също,по-добре да е шушулкова,иначе супер е тази рецепта за натуралната ванилия.За рожковото брашно нямам идея,пробвай,да видим какво ще излезне и аз мога да поровя за какаово мляко.Ми то такова ще стане накрая
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор

Неактивен
|
 |
« Отговор #5 -: Юни 07, 2009, 08:41:25 » |
|
Вие там с готините блендери да фнимавате в картинката!
Да се сгъсти имах предвид да стане на десерт като кремче. За разнообразие.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Zvezdi4ka
Бард

Неактивен
|
 |
« Отговор #6 -: Юни 08, 2009, 01:10:47 » |
|
Да се сгъсти имах предвид да стане на десерт като кремче. За разнообразие.
Не разбрах,че става въпрос за кремче.А тези...мъфинчета...така ли трябва да изглеждат?   ... или може би така?  
|
|
|
|
« Последна редакция: Юни 08, 2009, 01:22:55 от Zvezdi4ka »
|
Активен
|
|
|
|
Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор

Неактивен
|
 |
« Отговор #7 -: Юни 08, 2009, 09:38:46 » |
|
Аууу, много си бърза! Страхотно изглеждат! Сега ще ме амбицираш и аз пак да правя.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор

Неактивен
|
 |
« Отговор #8 -: Юни 08, 2009, 10:13:12 » |
|
Ей ги на и мойте мъфинки. Само че уточнявам: първо, не ги смлях нарочно толкова фино, защото обичам да чувствам парченцата ядки. Пък и да исках, блендера не е на това мнение. Второ - реших аз да се избарам голям майстор и прекарах малиновия сос през найлонов шприц. Получи се ефект ала "нацвъкано с кетчуп". Но нищо, ето ги миньонките:  В разрез:  П.С. Забравих да кажа - сега като ги правих изобщо не сложих нито мед, нито друго и пак си станаха сладки от стафидите. Иначе стават свръх сладки. Те и без това са си малко тежички. Ако не е малиновия сос няма изяждане.
|
|
|
|
« Последна редакция: Юни 08, 2009, 10:21:31 от Hadderahh »
|
Активен
|
|
|
|
Zvezdi4ka
Бард

Неактивен
|
 |
« Отговор #9 -: Юни 08, 2009, 11:10:12 » |
|
Hadderahh,много добре изглеждат,аз мойте ги направих по-големи,защото нямах такива формички под ръка,пък доста вкусничко ми звучаха тия мъфинчета и нямaх търпение да ги направя хахахахахаха ,нали съм си сладокусчо 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Zvezdi4ka
Бард

Неактивен
|
 |
« Отговор #10 -: Юни 11, 2009, 08:01:38 » |
|
Шоколадов мус
1/4 ч. фурми, накиснати без костилката 1/4 ч.кленов сироп или агаве 1/2 ч.л. ванила екстракт 1/4 ч. намачкано авокадо /1 1/2 авокадо/ 1/4 ч. плюс 2 ч.л. какао или рожков 1/4 ч. вода
сложете фурмите,сиропа,и ванилията в робота и процесрайте до гладка смес.Прибавете авокадото и какаото и процесирайте до кремообразна смес.Прибавете водата и процесирайте кратко.Може да се съхрани за 3 дни в хладилник. Стават 2 порции.Много е вкусно,но и много засища,може да се сложат настрани малини или да се смессят с муса.Да ви е сладко!
|
|
|
|
« Последна редакция: Юни 11, 2009, 08:05:05 от Zvezdi4ka »
|
Активен
|
|
|
|
Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор

Неактивен
|
 |
« Отговор #11 -: Юли 08, 2009, 01:23:47 » |
|
Аз най-накрая се сдобих с рошково брашно и goji berries и веднага се метнах да направя рецептата на escorial за шоколада. Само че! Реших да пробвам първо с 1/2 от количеството на съставките, но така се бях заплеснала нещо, че сложих пълното количество рошково брашно. Е, получи се... но черен шоколад.
Освен това направих и някой друг ъпгрейд - добавих едро начукани орехи и отгоре набучих цели ядки шам-фъстък. Аз по принцип не харесвам черен шоколад, но ако някой е фен може да пробва.
Не знам защо, но и аз се вдъхновявам повече да правя сладки неща. Ето до какви гурме висоти ме отведе суровата ми муза тези дни.
Сорбе от диня
4 ч.ч. диня, почистена от семките 1/2 ч.ч. вода 1/3 ч.ч. кленов сироп (или сироп от агаве) 1 с.л. лимонов сок
В съвсем леко затоплената вода се добавя кленовият сироп и се разбърква, за да се разтвори. После и лимоновият сок. След това всичко заедно с динята се слага в блендер или кухненски робот, докато се хомогенизира. Става за секунди. Изсипва се в тавичка и се пъха във фризера. Трябват му поне 5-6 часа, за да се втвърди, като през 2 часа се разбърква с вилица, за да се "разроши". Сервира се в стъклени чаши, украсено с листенца мента. Аз направих допълнително и сироп от агаве и листенца мента - пасирах и стана превъзходно.
По-късно ще пусна и снимки.
П.П. По принцип високата класа на гурме кухнята изисква сорбето да се сервира преди основното ястие. За да изчисти вкуса от салатите и предястията, и да подготви рецепторите да се насладят максимално на следващият кулинарен взрив на емоции в устата. Но разбира се нищо не му пречи да се сервира и като десерт. Или още по-добре като пред-десерт, последван от суров черен шоколад с шам-фъстък.
|
|
|
|
« Последна редакция: Юли 08, 2009, 10:16:55 от Hadderahh »
|
Активен
|
|
|
|
Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор

Неактивен
|
 |
« Отговор #12 -: Юли 09, 2009, 04:53:28 » |
|
Малеее, тези дни нямам спирка. Понеже ми донесоха хубави едри черни боровинки, та седнах да потърся как да ги оползотворя. И намерих разкошна рецепта за Чийзкейк с боровинки. ЧИЙЗКЕЙК С БОРОВИНКИБлат:1/2 ч орехи 1/4 ч бадеми 1/4 ч кокосово месо на парченца 1 с.л. сурово неподсладено какао или рошково брашно 1 с.л. екстракт от ванилия щипка сол 2 фурми без костилките 1 ч.л. сироп от агаве Всичко без сиропа от агаве се слага в кухненски робот и се наситнява. Добавя се агавето и се пуска още малко, докато се смеси. Излива се във формичка за торта и се притиска равномерно с лъжица или с ръка, за да стане равномерен блат. Крем: 2 ч пресни боровинки (или замразени) 1 ч сурово кашу, смляно 5 с.л. разтопено кокосово масло 2 с.л. разтопено какаово масло (аз го правя без) 1/4 ч мед 1 с.л. лимонов сок 1 щипка сол Всичко се блендира до кремообразна смес и се изсипва върху блата. Слага се във фризер, докато стегне. Ако ползвате замразени боровинки, медът и кокосовото масло трябва да се добавят най-накрая, за да не се втвърдят. Сос: 1 ч боровинки мед или сироп от агаве на вкус (аз сложих 1 с.л. и стана добре) Декорира се с цели боровинки. 
|
|
|
|
« Последна редакция: Юли 09, 2009, 09:57:51 от Hadderahh »
|
Активен
|
|
|
|
Zvezdi4ka
Бард

Неактивен
|
 |
« Отговор #13 -: Юли 10, 2009, 12:48:55 » |
|
Baby,утрепа рибата!Направо изглежда невероятно и оттук мога да усетя вкуса!БРАВОС!!!!!  Ох,и аз имам много рецепти и снимкови материали,само да дойде някой да ги качи  Проблема е,че всички са десерти Трябва да се взимаме вече в ръце и да почнем да майсторим и "основни" блюда хахахаха
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор

Неактивен
|
 |
« Отговор #14 -: Юли 12, 2009, 07:18:07 » |
|
 Хайде на следващия сладкиш. Този път е ЯГОДОВ ЧИЙЗКЕЙКРецептата е същата, но с диви ягоди (седяха ми от сума време замразени, та викам си да ги оползотворя). Понеже нямах обелени бадеми и не ми се занимаваше, в блата сложих кашу вместо тях. Установих, че ако се сложи по-малко кокосово масло в крема ще е по-добре. Иначе кокосовият вкус е една идея в повече. Този ми хареса повече, щото аз си обичам киселките плодове. Само че не ми останаха ягодки за украса, та сложих къпини.  Спирам вече, честно. Аман!
|
|
|
|
« Последна редакция: Юли 12, 2009, 07:23:30 от Hadderahh »
|
Активен
|
|
|
|
|