novosemeistvo.bg
Май 23, 2012, 11:02:25 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: 1 [2]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Преодоляване на тютюнопушенето  (Прочетена 2199 пъти)
0 Членове и 5 Гости преглежда(т) тази тема.
Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 1164

Алхимик

« Отговор #15 -: Септември 26, 2008, 12:13:24 »

според мен ако се работи с положителни утвърждения и визуализация може да е доста по-лесно (сменяйки енергиите по този начин, и нагласите в подсъзнанието)
Активен

Еarth turns to gold in the hands of the wise
- Rumi

*
Неактивен Неактивен

Публикации: 9

Талия

« Отговор #16 -: Септември 27, 2008, 12:51:32 »

Да споделя и моят опит- с достатъчна мотиваця и от раз. Пушех от 8ми клас, докато не забременях на 21г. След като разбрах, че съм бременна, с пълното съзнание, че детето ми не заслужава да го тровя, просто спрях да пуша. Вече не помня дали ми липсваше. Спомням си последната цигара, докато се прибирах от работа и размишлявах, дали все пак няма някакъв шанс да съм бременна и защо пък де не си взема един тест за успокоение. След това главата ми се напълни с куп други размишления, та не съм имала време да мисля за цигари. И така бременността и кърменето с времето ме отвратиха от този навик.
Активен
LOVE & JOY
Модератор
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 554

ще наредя пасианса

« Отговор #17 -: Ноември 30, 2008, 09:01:29 »

Вижте, какво съветва Ошо. Много интересно. Ако някой го пробва, моля да сподели резултата.     4              

МЕДИТАЦИЯ С ПУШЕНЕ

МЕДИТАЦИЯТА НЕ Е ПРЕЖИВЯВАНЕ, ТЯ Е ДА ОСЪЗНАЕШ СВИДЕТЕЛЯ. ПРОСТО ГЛЕДАЙТЕ. НАБЛЮДАВАЙТЕ И ОСТАНЕТЕ ЦЕНТРИРАНИ В НАБЛЮДАВАНЕТО, И ТАМ ВСИЧКО Е ЦЯЛОСТНО. ИНАЧЕ НИЩО НЕ Е ЦЯЛОСТНО. И ТОГАВА ВСИЧКО Е УДОВЛЕТВОРЯВАЩО; ИНАЧЕ НИЩО НЕ Е УДОВЛЕТВОРЯВАЩО. МЕДИТИРАЙТЕ ВЪРХУ ЛИЦЕТО НА ВАШИЯ ЛЮБИМ. АКО ОБИЧАТЕ ЦВЕТЯ, МЕДИТИРАЙТЕ ВЪРХУ РОЗАТА. МЕДИТИРАЙТЕ ВЪРХУ ЛУНАТА, ВЪРХУ ТОВА КОЕТО ОБИЧАТЕ. АКО ОБИЧАТЕ ХРАНАТА. МЕДИТИРАЙТЕ ВЪРХУ ХРАНАТА. 

При мен дойде един мъж. Той страдаше от непрекъснато пушене, продължило тридесет години; той беше болен и лекарите му казали, "Ти никога няма да оздравееш, ако не спреш да пушиш". Но той беше страстен пушач; нищо не можеше да направи. Беше опитвал - не че не беше опитвал - беше опитвал упорито и при тези опити беше страдал много, но само за един или два дни, и след това подтика да пуши идвал толкова силно, че просто го увличал. И той отново попадал в същата привичка.

Заради това пушене той изгубил самоувереността си - виждал, че не може да направи дори едно толкова дребно нещо - да спре да пуши. Станал недостоен в собствените си очи, мислел се за най-недостойния човек на света. Нямал уважение към себе си. И той дойде при мене.
Каза: "Какво да правя? Как да спра да пуша?" Аз му отвърнах: "Никой не може да спре да пуши. Трябва да разбереш. Пушенето сега не е само въпрос на твоето решение, то е навлязло в света на твоите навици, пуснало е корени. 30 години са много. Пуснало е корени в твоето тяло, в химията ти; разпространило се е навсякъде. То не е само въпрос да го решиш в главата си; главата не може да направи нищо. Главата е безсилна; тя може да започне нещо, но не може да го спре. Веднъж щом си започнал и си практикувал толкова дълго, ти си велик йога - трийсет години да практикуваш пушене! То е станало независимо: ти трябва да го деавтоматизиращ." Той каза: "Какво разбирате под деавтоматизиране?"

И ето за какво е медитацията: за деавтоматизиране.

Аз му казах: "Направи едно нещо, забрави за спирането. Няма нужда от него. Трийсет години си живял и пушил; разбира се било е страдание, но ти също си свикнал с това. А какво значение има дали ще умреш няколко часа по-рано, отколкото ако не пушеше? Какво ще правиш тук? Какво си правил? Какъв е смисълът - дали ще умреш в понеделник или вторник, или в неделя; тази година или другата - какво значение има?"
Той каза: "Да, това е вярно, няма значение." Тогава му рекох: "Забрави за това; ние въобще няма да го спираме. По-скоро ще го разберем. И така, следващия път направи от това медитация."
Той каза: "Медитация от пушенето?" Отвърнах му: "Да. ако практикуващите дзен могат да превърнат в медитация пиенето на чай и могат да го превърнат в церемония, защо не? Пушенето също може да бъде прекрасна медитация."

Той изглеждаше развълнуван. Попита: "Какво казвате?" Оживи се. Каза: "Медитация? Кажете ми веднага - горя от нетърпение!"

Дадох му медитацията и му казах: "Прави едно нещо. Когато изваждаш пакета с цигари от джоба си, прави го бавно. Наслаждавай му се, без да бързаш. Бъди съзнателен, буден; извади го бавно, с пълно осъзнаване. След това извади цигарата от пакета напълно осъзнато, бавно - не по стария забързан, несъзнателен начин, механично. След това започни да потупваш цигарата върху пакета - но много бдително. Слушай звука, точно както хората на дзен правят: когато самоварът започне да пее и чаят започне да ври... и аромата.
След това помириши цигарата, усети красотата на аромата й..."

Той каза: "Какво говорите? Красота?" - "Да, тя е хубава. Тютюнът е така божествен като всичко друго. Помириши го; това е божествен аромат."

Той погледна малко изненадано. Каза: "Какво? Шегувате ли се?" - "Не, не се шегувам."

Дори когато се шегувам, аз не се шегувам. Аз съм много сериозен.

"След това я сложи в устата си с пълно осъзнаване, запали я с пълно осъзнаване. Наслаждавай се на всяко действие, всяко малко действие, и го разделяй на колкото е възможно по-малки действия, така че да можеш да осъзнаваш все повече и повече.
"След това направи първото смукване: Бог във формата на дим. Хиндуистите казват: "Аннам Брахма" - "Храната е Бог". Защо не и димът? Всичко е Бог. Напълни дълбоко дробовете си - това е пранаяма. Аз ти давам новата йога за новия век! След това изпусни дима, отпусни се, ново смукване - и продължавай много бавно.

"Ако можеш да го правиш, ще се изненадаш; скоро ще видиш цялата му глупост. Не защото други са ти казали, че е глупаво, не защото други са ти казали, че е лошо. Ти ще го ВИДИШ. И виждането няма да бъде само интелектуално. То ще бъде от цялото ти същество; то ще бъде виждане на твоята цялост. И тогава ако един ден изчезне, изчезва; ако продължи, продължава. Ти няма защо да се тревожиш за това."
След три месеца той дойде и каза: "То отпадна".

"Сега", му казах, "опитай същото и с други неща."

Това е тайната, тайната е: деавтоматизиране. Когато вървите, вървете бавно, внимателно. Когато гледате, гледайте внимателно и ще видите, че дърветата са по-зелени от всякога и розите са по-розови от всякога. Слушайте! Някой говори, бърбори: слушайте, слушайте внимателно. Когато вие говорите, говорете внимателно. Нека цялата ви дейност в будно състояние да стане деавтоматизирана.
« Последна редакция: Ноември 30, 2008, 09:04:16 от LOVE & JOY » Активен

Dream
Stars
Старши Друид
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 260

Fairy - Cherry Iceglow :)

« Отговор #18 -: Декември 29, 2010, 01:07:48 »

и най-вече пред компютъра.... аз все още не пуша след голямото събитие, но не съм сигурна дали няма да ги започна пак... оправдания бол thinkerg

даммм две години след този пост мога да заява, че съм по-зле от преди

наскоро попаднах на един различен и в първия момент доста съмнителен метод за отказване - книжката е от спиралата казва се "cigarite" (името й като файл)

Цитат
КАК ДА ОТКАЖА ЦИГАРИТЕ
Джилиан Райли

Как да откажа цигарите предлага техника, коренно различна от всички, на които съм попадал в тази област. Тя прилага традиционната познавателна психология новаторски и има забележителни постижения по отношение броя на отказалите се успешно от пушенето.
Джилиан Райли споделя опита, придобит през десетте години, през които интензивно се занимава с консултиране на пушачи; работила е с тях не само в началния стадий на опита им да спрат, но и много месеци впоследствие. Авторката предлага предизвикателна и комплексна информация, напълно разбираема за широката публика, привежда примери от множество случаи в практиката си и се базира на богат изследователски материал.
Горещо препоръчвам изследователите в сферата на пристрастяването да се запознаят с предлаганите тук техники, защото - според мен - те хвърлят нова и оригинална светлина върху този проблем и, което е най-интригуващото, приложими са и при най-различни видове пристрастяване.
Подходът на Джилиан Райли заслужава вниманието на най-широк кръг читатели. Той ще помогне на милиони пушачи да спрат да пушат; ще намали чувствително броя на дихателните, сърдечните и злокачествените заболявания, както ще доведе и до значително материално състояние на индивидите и корпорациите и на и без това претоварената здравна система.
Доктор Рой Ескаш, клиничен психолог

книжката е тук

надявам се скоро кажа чао на гадните цигарки
« Последна редакция: Януари 14, 2011, 01:57:06 от LOVE & JOY » Активен

Страници: 1 [2]   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: