Author Topic: Преодоляване на тютюнопушенето  (Read 12207 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Offline Deepinside

 • Administrator
 • Приор
 • *****
 • Posts: 1193
 • Алхимик
  • http://www.novosemeistvo.bg - Сайт за семейството в епохата на Водолея
Re: Преодоляване на тютюнопушенето
« Reply #15 on: Септември 26, 2008, 12:13:24 pm »
според мен ако се работи с положителни утвърждения и визуализация може да е доста по-лесно (сменяйки енергиите по този начин, и нагласите в подсъзнанието)
Еarth turns to gold in the hands of the wise
- Rumi

_________________________________________
Истинската Алхимия

Offline Niccy

 • Наблюдател
 • *
 • Posts: 9
 • Талия
Re: Преодоляване на тютюнопушенето
« Reply #16 on: Септември 27, 2008, 12:51:32 pm »
Да споделя и моят опит- с достатъчна мотиваця и от раз. Пушех от 8ми клас, докато не забременях на 21г. След като разбрах, че съм бременна, с пълното съзнание, че детето ми не заслужава да го тровя, просто спрях да пуша. Вече не помня дали ми липсваше. Спомням си последната цигара, докато се прибирах от работа и размишлявах, дали все пак няма някакъв шанс да съм бременна и защо пък де не си взема един тест за успокоение. След това главата ми се напълни с куп други размишления, та не съм имала време да мисля за цигари. И така бременността и кърменето с времето ме отвратиха от този навик.

Offline LOVE & JOY

 • Модератор
 • Приор
 • *****
 • Posts: 554
 • ще наредя пасианса
Re: Преодоляване на тютюнопушенето
« Reply #17 on: Ноември 30, 2008, 09:01:29 pm »
               Вижте, какво съветва Ошо. Много интересно. :imgbf: Ако някой го пробва, моля да сподели резултата.     :4:              


                                                   МЕДИТАЦИЯ С ПУШЕНЕ


МЕДИТАЦИЯТА НЕ Е ПРЕЖИВЯВАНЕ, ТЯ Е ДА ОСЪЗНАЕШ СВИДЕТЕЛЯ. ПРОСТО ГЛЕДАЙТЕ. НАБЛЮДАВАЙТЕ И ОСТАНЕТЕ ЦЕНТРИРАНИ В НАБЛЮДАВАНЕТО, И ТАМ ВСИЧКО Е ЦЯЛОСТНО. ИНАЧЕ НИЩО НЕ Е ЦЯЛОСТНО. И ТОГАВА ВСИЧКО Е УДОВЛЕТВОРЯВАЩО; ИНАЧЕ НИЩО НЕ Е УДОВЛЕТВОРЯВАЩО. МЕДИТИРАЙТЕ ВЪРХУ ЛИЦЕТО НА ВАШИЯ ЛЮБИМ. АКО ОБИЧАТЕ ЦВЕТЯ, МЕДИТИРАЙТЕ ВЪРХУ РОЗАТА. МЕДИТИРАЙТЕ ВЪРХУ ЛУНАТА, ВЪРХУ ТОВА КОЕТО ОБИЧАТЕ. АКО ОБИЧАТЕ ХРАНАТА. МЕДИТИРАЙТЕ ВЪРХУ ХРАНАТА. 

При мен дойде един мъж. Той страдаше от непрекъснато пушене, продължило тридесет години; той беше болен и лекарите му казали, "Ти никога няма да оздравееш, ако не спреш да пушиш". Но той беше страстен пушач; нищо не можеше да направи. Беше опитвал - не че не беше опитвал - беше опитвал упорито и при тези опити беше страдал много, но само за един или два дни, и след това подтика да пуши идвал толкова силно, че просто го увличал. И той отново попадал в същата привичка.

Заради това пушене той изгубил самоувереността си - виждал, че не може да направи дори едно толкова дребно нещо - да спре да пуши. Станал недостоен в собствените си очи, мислел се за най-недостойния човек на света. Нямал уважение към себе си. И той дойде при мене.
Каза: "Какво да правя? Как да спра да пуша?" Аз му отвърнах: "Никой не може да спре да пуши. Трябва да разбереш. Пушенето сега не е само въпрос на твоето решение, то е навлязло в света на твоите навици, пуснало е корени. 30 години са много. Пуснало е корени в твоето тяло, в химията ти; разпространило се е навсякъде. То не е само въпрос да го решиш в главата си; главата не може да направи нищо. Главата е безсилна; тя може да започне нещо, но не може да го спре. Веднъж щом си започнал и си практикувал толкова дълго, ти си велик йога - трийсет години да практикуваш пушене! То е станало независимо: ти трябва да го деавтоматизиращ." Той каза: "Какво разбирате под деавтоматизиране?"

И ето за какво е медитацията: за деавтоматизиране.

Аз му казах: "Направи едно нещо, забрави за спирането. Няма нужда от него. Трийсет години си живял и пушил; разбира се било е страдание, но ти също си свикнал с това. А какво значение има дали ще умреш няколко часа по-рано, отколкото ако не пушеше? Какво ще правиш тук? Какво си правил? Какъв е смисълът - дали ще умреш в понеделник или вторник, или в неделя; тази година или другата - какво значение има?"
Той каза: "Да, това е вярно, няма значение." Тогава му рекох: "Забрави за това; ние въобще няма да го спираме. По-скоро ще го разберем. И така, следващия път направи от това медитация."
Той каза: "Медитация от пушенето?" Отвърнах му: "Да. ако практикуващите дзен могат да превърнат в медитация пиенето на чай и могат да го превърнат в церемония, защо не? Пушенето също може да бъде прекрасна медитация."

Той изглеждаше развълнуван. Попита: "Какво казвате?" Оживи се. Каза: "Медитация? Кажете ми веднага - горя от нетърпение!"

Дадох му медитацията и му казах: "Прави едно нещо. Когато изваждаш пакета с цигари от джоба си, прави го бавно. Наслаждавай му се, без да бързаш. Бъди съзнателен, буден; извади го бавно, с пълно осъзнаване. След това извади цигарата от пакета напълно осъзнато, бавно - не по стария забързан, несъзнателен начин, механично. След това започни да потупваш цигарата върху пакета - но много бдително. Слушай звука, точно както хората на дзен правят: когато самоварът започне да пее и чаят започне да ври... и аромата.
След това помириши цигарата, усети красотата на аромата й..."

Той каза: "Какво говорите? Красота?" - "Да, тя е хубава. Тютюнът е така божествен като всичко друго. Помириши го; това е божествен аромат."

Той погледна малко изненадано. Каза: "Какво? Шегувате ли се?" - "Не, не се шегувам."

Дори когато се шегувам, аз не се шегувам. Аз съм много сериозен.

"След това я сложи в устата си с пълно осъзнаване, запали я с пълно осъзнаване. Наслаждавай се на всяко действие, всяко малко действие, и го разделяй на колкото е възможно по-малки действия, така че да можеш да осъзнаваш все повече и повече.
"След това направи първото смукване: Бог във формата на дим. Хиндуистите казват: "Аннам Брахма" - "Храната е Бог". Защо не и димът? Всичко е Бог. Напълни дълбоко дробовете си - това е пранаяма. Аз ти давам новата йога за новия век! След това изпусни дима, отпусни се, ново смукване - и продължавай много бавно.


"Ако можеш да го правиш, ще се изненадаш; скоро ще видиш цялата му глупост. Не защото други са ти казали, че е глупаво, не защото други са ти казали, че е лошо. Ти ще го ВИДИШ. И виждането няма да бъде само интелектуално. То ще бъде от цялото ти същество; то ще бъде виждане на твоята цялост. И тогава ако един ден изчезне, изчезва; ако продължи, продължава. Ти няма защо да се тревожиш за това."
След три месеца той дойде и каза: "То отпадна".

"Сега", му казах, "опитай същото и с други неща."

Това е тайната, тайната е: деавтоматизиране. Когато вървите, вървете бавно, внимателно. Когато гледате, гледайте внимателно и ще видите, че дърветата са по-зелени от всякога и розите са по-розови от всякога. Слушайте! Някой говори, бърбори: слушайте, слушайте внимателно. Когато вие говорите, говорете внимателно. Нека цялата ви дейност в будно състояние да стане деавтоматизирана.
« Last Edit: Ноември 30, 2008, 09:04:16 pm by LOVE & JOY »

Offline Dream

 • Stars
 • Старши Друид
 • *
 • Posts: 260
 • Gender: Female
 • Fairy - Cherry Iceglow :)
Re: Преодоляване на тютюнопушенето
« Reply #18 on: Декември 29, 2010, 01:07:48 pm »

и най-вече пред компютъра.... аз все още не пуша след голямото събитие, но не съм сигурна дали няма да ги започна пак... оправдания бол :thinkerg:

даммм две години след този пост мога да заява, че съм по-зле от преди

наскоро попаднах на един различен и в първия момент доста съмнителен метод за отказване - книжката е от спиралата казва се "cigarite" (името й като файл)

Quote
КАК ДА ОТКАЖА ЦИГАРИТЕ
Джилиан Райли

Как да откажа цигарите предлага техника, коренно различна от всички, на които съм попадал в тази област. Тя прилага традиционната познавателна психология новаторски и има забележителни постижения по отношение броя на отказалите се успешно от пушенето.
Джилиан Райли споделя опита, придобит през десетте години, през които интензивно се занимава с консултиране на пушачи; работила е с тях не само в началния стадий на опита им да спрат, но и много месеци впоследствие. Авторката предлага предизвикателна и комплексна информация, напълно разбираема за широката публика, привежда примери от множество случаи в практиката си и се базира на богат изследователски материал.
Горещо препоръчвам изследователите в сферата на пристрастяването да се запознаят с предлаганите тук техники, защото - според мен - те хвърлят нова и оригинална светлина върху този проблем и, което е най-интригуващото, приложими са и при най-различни видове пристрастяване.
Подходът на Джилиан Райли заслужава вниманието на най-широк кръг читатели. Той ще помогне на милиони пушачи да спрат да пушат; ще намали чувствително броя на дихателните, сърдечните и злокачествените заболявания, както ще доведе и до значително материално състояние на индивидите и корпорациите и на и без това претоварената здравна система.
Доктор Рой Ескаш, клиничен психолог

книжката е тук

надявам се скоро кажа чао на гадните цигарки
« Last Edit: Януари 14, 2011, 01:57:06 am by LOVE & JOY »

Offline Deepinside

 • Administrator
 • Приор
 • *****
 • Posts: 1193
 • Алхимик
  • http://www.novosemeistvo.bg - Сайт за семейството в епохата на Водолея
Re:Преодоляване на тютюнопушенето
« Reply #19 on: Юли 09, 2014, 11:35:21 pm »
Quote
Това е ред и порядък в света. Това е съвременният живот. Това е българският хомот. Тези линии със стрелките, това са жиглите. Казва: “Ха, Иванчо, тури си главата, ха, Драганчо, тури си главата, тури жиглите. Ха и колата сега да видим.” Качи се той, те двамата теглят, колата върви. Питам: След като впрегнеш два вола на едно място, какво се постига? Но работата е, че тия волове не по свое желание вървят, впрегнали са ги там. Те са недоволни от положението, което имат. Но ако ги питате защо са впрегнати, казват: “Съдбата е такава.” И вие допущате, че съдбата е такава. 

Вие създавате един навик. Най-първо ви казват: “Я близни от тази чаша, една чаша с винце.” Близнете, доста хубаво винце. То сила дава. Изобщо се препоръчва винце на старите хора като дойдат, на 80­90 години, понеже стомахът им отслабва. Препоръчват 5­6­7­10-годишно вино за уякване на стомаха и за разположение. Даже списателите, като пийнат малко винце, пишат по-хубаво. Днес по една чаша, утре по една чаша ­ по една чаша най-първо пие. В самото начало е пил много малко, само по една глътка: сутрин една глътка, на обяд една глътка и вечер една глътка. Дойде един ден ­ не пие по една глътка, но по чаша пие. После казва: “Една чаша е много самотна, хайде още една чаша, брат и сестра станат.”  Казва: “Две чаши са много самотни, хай да се увеличи семейството!” ­ изпие и трета чаша. “Но ­ казва ­ с три работа не става!” ­ изпие и четвърта чаша. Но трябват и слуги да работят, и почне 5, 6, 7, започне по 8 чаши на ден да пие. Онези, които пушат тютюн, по колко цигари изпушват? По 30­40 цигари изпушват, а на някои и две кутии не им стигат. Вземе цигарата, пухка. Казва, много право мисли. Дига дим. Че, хората оставиха пушенето. 

Много пушене има в света. В астралния свят има два пъти повече пушене, отколкото на физическото поле. Аз виждам хората, когато пушат. Запример някой взел една пура, турил я в устата си на една страна. Англичаните и други, като тури пурата в устата си или като тури лулата в устата си, пише. Побутне лулата и пак продължава да пише. В астралния свят от двете страни на устата си имат по една пура. Гледаш, бутне лявата лула, бутне дясната лула. Ако влезете в умствения свят, по три пури пушат в устата: отстрани на устата по една пура и една в средата, перпендикулярно. Може и три лули да има, и трите димят. Сега вие искате да си го представите на физическото поле като как е тази работа. На Земята три лули може ли едновременно да ги има в устата си? Виждали ли сте човек с три лули? 

Ние наричаме тия неща навици. Следователно ти започваш да мислиш, че имаш един навик, една лула. Ти си се убедил, създал си една лула. Казваш: “Без лула не мога.” Понеже мислиш, че не можеш ­ не можеш. Лулата ще дими. Питам: Правили ли сте вие отчет за 50­60 години като живее човек и има една лула, колко ще похарчи, за да поддържа живота на лулата си? Една лула с един лев може ли да мине на ден? Десет лева трябват. 365 дена по 10 лева правят 3650 лева на година. Той живее 90 години, колко ще похарчи? Но знаете къде е загубата? Има една загуба в света. Ако не знаеш, тия пари ще ги похарчиш за нищо и никакво. Като ти дими лулата, ще гледаш как димът излиза навън. Като се занимаваш много със своята лула, освен че няма много да научиш, но ще изгубиш и това, което имаш. Един навик е подобен на лулата. Всеки ще ти създаде много неприятности. Запример ти имаш една лула, влезеш в едно общество, дето хората не пушат. Някой път влизали са при мене хора, които пушат и казват: “Моля, позволявате ли ми да пуша?” Казвам: Ще извините. Той иска аз да му позволя да пуши. Казвам: “Бих ти позволил, ако си поп. На попа с кандилницата, да ми кади стаята с тамян, бих позволил, но понеже не си поп, не позволявам.” 

Сега аз говоря за лулата, но имам пред вид навиците. Ние имаме доста навици, които ангажират част от нашата енергия и най-хубавото си време трябва да го иждивим* за тях, така че не може да схванем онова хубавото. Запример ти станеш сутрин със своята лула и понеже не си нахранил лулата си, станеш сутрин ­ лулата ти е гладна, яденето на лулата не е хубаво сготвено и заради лулата ти се разсърдиш ­ как да няма да яде лулата! Трябва да пушиш с тази лула. Ти се разсърдиш, че лулата не е яла. Ти се сърдиш, че имаш само една лула. Аз не зная как казвате, какво правят с лулите. “Опъват” ли ги? С такъв един навик човек загубва най-хубавото. 

ХIХ година (1939­-1940) 
27-а лекция на Общия окултен клас, 
държана от Учителя на 3 април 1940 г., 
София ­ Изгрев

***

После между вас, учениците, има някои, които още обичат да попушват тютюн. Колко души има още, които пушат тютюн? (Станаха четирима.) То е значи почти на 100 души 1%, нали? 

Колко души има между вас, които изкривяват фактите? Аз съм казал, че в Школата ще пазим следното правило. Ти говориш нещо, ще говориш само туй, което си видял и констатирал. Някой ти разправял нещо и ти го предаваш, значи ти си под сянката му. Щом той ти говори нещо, ти ще го провериш и ще го изнесеш тъй, както си е. Провери го и туй то. Много пъти се разпространяват такива лъжливи слухове. Един предава, друг предава, трети, четвърти и фактите се изкривяват. Аз съм ви казвал: Аз съм за Истината, нека се изнесе Истината, но тъй както си е. Това е правило. Някой път Истината трябва да се изнесе, а някой път може и да не се изнесе, но когато се изнася, трябва да се изнесе тъй, както е. Колко от вас говорят Истината тъй, както е? Не искам да си налагате да говорите Истината, но искам в туй отношение да бъдете свободни, да знаете, че ако не употребите закона на свободата, у вас ще се набере излишна енергия, която за в бъдеще, за цял един живот ще ви се наложи да изплащате. Законите на Природата не се шегуват, с тях не се играе. Не мислете, че някой може лесно да се провре през Божественото сито. То е толкова ситно, че всичко ще пресее много хубаво. Добре, сега туй правило е да се предпазвате от лъжата. Колко от вас обичат да казват Истината тъй, както е, т.е. колко от вас има, които обичат бялата лъжа? Разяснението, което тази сутрин ви дадох, че вятърът гали, че произвежда двойна пневмония, а слънцето милва и здраве дава, може да се отнесе и до бялата лъжа - някой път и тя гали. Някой път, за да избегнем някои нещастия, прибягваме до нея. Правило е: Не можеш ли да говориш Истината, по-хубаво мълчи! Кажете: Не съм разположен, не мога да говоря и нищо повече! 

Запитват пушенето на тютюн позволено ли е на един окултен ученик или не? Щом е ученик, не е позволено. Вредно е в този смисъл, че уврежда неговите способности за работа в Школата. 
...Запитват: Тия, които пушат тютюн, трябва ли временно, докато надделеят тази слабост, да напуснат Школата? Не, за тия ученици това ще бъде една задача да се справят сами с пушенето на тютюна. Ние ще им дадем най-първо една година срок да се справят с пушенето; след това ще им дадем още една година и ако пак не могат, още една година, 3 години срок, и ако пак не са се поправили, ще питам класа: Да продължават ли да стоят в Школата или не? Сега въпросът е принципиален, той е вътре в самото желание на човека. Недъзите, които съществуват, аз не считам за някакво нещастие, те са уроци, задачи, да видим каква воля имате вие. Защото вие сами сте създали тия недостатъци, вие сте техни творители, вие сами трябва да ги изправите. Следователно ще видим обратното действие на вашата воля, вие да се справите с тях. Така ще придобиете по-голяма енергия за работа. Тия недъзи няма да изкорените, но ще ги използвате за работа. 

Сега, ако един ученик се изпъди вън от Школата, това е един метод, който няма никакъв педагогически смисъл. Не, ще се справяте с недъзите си. Недъгът, това е един придобит навик, може да се справите с този навик, като присадите на него нещо добро. Като продължавате Школата, ние ще ви дадем методи как да се борите с много ваши недъзи. Ще употребите един метод, втори, трети, и то не само да корените лошите навици, но и да ги присаждате с добри присадки. След туй ще ви дадем методи за развиване на онези възвишени ваши чувства, които не са се проявили още. Те трябва да се проявят, за да се предизвика у вас нещо възвишено, благородно. 

Аз имам един метод против пушенето на тютюн, но досега още не съм го употребил. Аз ще го приложа за онези, които са страстни пушачи, само те ще го опитат. 

28 школна лекция на Общия окултен клас (II година), 13. V. 1923 г 

София. 

***
Условията, при които се е създало месоядството, условията, при които се е създало вегетарианството или плодоядството в света, са диаметрално противоположни. Месната храна, това е най-голямата отрова, която човек може да даде на света. Не е въпрос до страданието на животното. Защото, ако месната храна беше чиста, няма нищо, че животното пострадало. Ние не сме за страданията на животните, защото всички страдаме. Трябва да поставим като една норма, че не трябва да ядем месо, че те страдали. Донякъде е право, но кой не страда? Нима една жена, когато ражда, не страда. Една жена, когато ражда, животът є виси на смърт. Тогава ще кажем: “Защо да ражда, да не ражда.” Но раждането в този смисъл, както сега съществува, не е единственият процес в природата. Този начин на раждането е анормален процес, който съществува. Аз не искам да се спре. Ако разгледаме биологически въпроса, първоначално развитието на по-висшите същества как става? По-висшите същества, които са извън човешката раса, как се размножават? Там няма ни помен от този начин, по който хората се размножават. В нашето размножаване има много нечистота. Ония мисли и понятия откъде са дошли? 

Най-лошото, което човек може да си представи, то е около женитбата. В цялото органическо царство, когато дойдем до тази деятелност ­ половата деятелност, най-опасното нещо е тя. Много опасно място е там. Всичките престъпления стават в половата област. Половата област в живота е тясно свързана със стомашната система. То е физическото, то са двата полюса. Стомахът, то е благородната страна на половата деятелност. Ти, като ядеш, се облагородяваш. Ако не ядеш, ти ще гладуваш. Сега се учат хората да постят. Не да пости човек, но трябва да се научи да яде правилно. Аз бих привел думите Христови. Научете се правилно да ядете. Постът значи да се откажеш от онази храна, която носи отрова в себе си, и да намериш онази храна, която носи живот. Сега не искам да внеса в ума ви едно противоречие. Тогава как трябва да се живее? 

Питам, ако една такава публика, както сте вие, влезете в едно кафене, дето някой път има двеста, триста, четиристотин, петстотин души. В такава една кръчма, затворени, всички пушат тютюн, всички пият кафе, вино. Питам, какво ги заставя тия хора да дишат тоя въздух. Ако отворят прозореца, казват: “Скоро затворете, ще се простудим.” Не става. Не им идва на ума на тия хора, че с тоя пушек те се тровят.

Деветнадесета неделна беседа 
5 февруари 1933 г., неделя, 10 часа 
София ­ Изгрев 

Еarth turns to gold in the hands of the wise
- Rumi

_________________________________________
Истинската Алхимия