novosemeistvo.bg
Май 23, 2012, 11:35:51 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: [1] 2   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Педагогиката на Монтесори- споделете опит  (Прочетена 1644 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
LOVE & JOY
Модератор
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 554

ще наредя пасианса

« -: Октомври 18, 2009, 07:12:31 »

Тъй като съседна тема заби в друга посока, бих искала тук да се обсъжда педагогиката на Монтесори. Принципи, цели, опит..

Какво практически можем да използваме от нея вкъщи при заниманията с децата си.
 1923 56
Активен

Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 844

« Отговор #1 -: Октомври 18, 2009, 09:00:05 »

записсссс
Активен
LOVE & JOY
Модератор
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 554

ще наредя пасианса

« Отговор #2 -: Октомври 19, 2009, 09:16:44 »

Стига съска ,ами разказвай. 1923
Активен

Андреана
Старши Друид
Неактивен Неактивен

Публикации: 375

Земята не принадлежи на хората. Те й принадлежат

« Отговор #3 -: Октомври 26, 2009, 03:27:33 »

тази заран по канал едно, даваха за училища по метода на Монтесори. Това е един метод  поддържащ естественото развитие на децата (надарени, слепи, умствено изостанали,
бедни, богати).                                                                                                                                                                                                                                           Децата развиват креативност, умения за разрешаване на различни проблеми, развиват критическо мислене и умения за оптимално разпределение на времето, за да могат след това като пълноценни личности да внесат своя принос към обществото и околната среда.                                                              

Основният принцип на системата Монтесори е свободата и личният избор на детето. То само изгражда своето собствено „Аз“, самостоятелно решава в кой етап от живота си кой „прозорец“ за познания да отвори и да направи възможно възприемането на определени умения и знания.
Възпитанието на детето е умение да се балансират свободата и дисциплината, като същевременно детето развива своите вродени способности. „Дисциплина в свободата“ - детето владее и се разпорежда с живота си, само трябва да открие какво му е приятно.
 Родителите се намесват, за да подпомогнат неговото развитие.
Така детето израства със самосъзнанието, че може да се справи с всичко, което развива самочувствието му и увереността му, които са важни за развитието му в пълноценна личност.
Възпитанието се осъществява без опити за манипулация на поведението чрез награди или наказания.

Обучението:
Възпитанието на децата в духа на идеите на Мария Монтесори трябва да започнат преди детето да навърши 3 години. От 0 до 6 години децата се учат от директния контакт с

обкръжаващата среда, чрез всичките си сетива и чрез движението. Играчките и училищните материали трябва да бъдат от най-добро качество (и от естествени материали), за да предизвикват самоуважение, уважение към останалите и грижа спрямо околната среда.

Телевизията и компютрите в ранна възраст оказват по-скоро негативно, отколкото позитивно влияние. Според д-р Силвана Монтанаро, психиатър, педиатър и последовател на системата на Монтесори, телевизорът е машина, която възпрепятства развитието и придобиването на нови познания, защото отделя личността от околната среда и създава нереална представа на децата, че живеят, докато те само пасивно наблюдават какво някой друг е решил да им предложи за гледане.
Според д-р Петер Гебхарт-Сийл, педагогиката на Монтесори се фокусира не толкова върху пълненето на съзнанието с информация, а по-скоро върху конструирането му така, че да е насочено към реализирането на собствените убеждения и ценности.

Практическото приложение на системата на Монтесори се основава на човешките заложби – човек изследва, изучава, движи се, споделя с групата, човекът е независим и взема самостоятелни решения, създава ред, развива самоконтрол, прави разлика между идеи и опит, използва креативно въображение, работи усилено, повтаря, концентрира се, перфекционизира постиженията си.

Детето винаги научава нещо, което индиректно го подготвя да научи нещо друго, като обучението се превръща в забавно откритие, вместо тежка и скучна работа.

Като гледах децата, чувстваха се доста спокойни и уверени, чрез игрови елементи можеха да умножават  с големи цифри.  Монтесори-учителя индивидуално се занимава с децата и се намесва в дейността на детето само когато е необходимо.
НФОРМАЦИЯТА СЪМ ВЗЕЛА  ОТ САЙТОВЕ ПО ТАЗИ ТЕМА!
Активен

С годините навярно променена,отхвърляна,отчаяна,сломена, и весела и тъжна,мълчалива,безкруполна,надменна,горделива,достъпна в мигове на доверчивост,неузнаваема във своята свенливост,това съм аз-човекът и жената,за себе си безкрайно непозната.
Christian
1
Старши Друид
Неактивен Неактивен

Публикации: 473

« Отговор #4 -: Октомври 26, 2009, 04:51:37 »

http://www.jhsmontessori.com/Maria.htm

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F_%D0%9C%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%81%D0%BE%D1%80%D0%B8
Активен

ПравЙ непоискано добро.
Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор
Неактивен Неактивен

« Отговор #5 -: Октомври 26, 2009, 05:38:20 »

Ето, споделям - дете на 2г. и половина може да "чете" някои думички. При Монтесори не се учат отделни букви, а направо цели думи, целта е визуалната памет за цялата дума. Всеки вкъщи може да си направи комплект карти, сортирани по някакъв признак - плодове, зеленчуци, животни, за по-големите деца мебели, цветя, дървета и т.н. Да вземем пример с животните - изрязват се снимки с различни животни (самите те се сортират на домашни, диви, от африка...) и се залепват на изрязани от бял картон "карти". Под всяко животно с големи печатни букви пише името на животното. Най-хубаво е ако се ламинират, за да не се повредят бързо.

Друг вариант е, ако имате играчка ферма с животни. Тогава се правят само етикетчета и се слагат пред всяка отделна част на фермата, където се намират съответния вид животни.

Друго - изрязват се от семейни снимки всички в семейството - пак се прави комплект карти и под всяко лице си пише "мама", "тати", "баба" и т.н.

Ако се правят карти с дървета още по-хубаво е ако освен снимка на дървото (например орех) с името, към нея има и едно истинско орехче и истинско листо от дървото. Всичко това заедно в някаква кутийка.
Активен
feather
hidden
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 1025

Орторексията - орторексична, дело на всеки! :)

« Отговор #6 -: Октомври 26, 2009, 10:10:21 »

Крис, доколкото разбирам от поста му, акцентира на това, че Мария Монтесори е с еврейски произход, и че в този метод се прилагат някои не съвсем морално-възпитателни (манипулативни) прийоми.

Аз не съм запозната до степен да оспорвам, извинете. Може би ще взема участие след като се запозная подробно.
Активен

"Great ideas often receive violent opposition from mediocre minds" Einstein

ВАКСИНИТЕ - ИНФОРМИРАН ИЗБОР! 
Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор
Неактивен Неактивен

« Отговор #7 -: Октомври 26, 2009, 10:36:09 »

Крис, доколкото разбирам от поста му, акцентира на това, че Мария Монтесори е с еврейски произход, и че в този метод се прилагат някои не съвсем морално-възпитателни (манипулативни) прийоми.

Oт къде става ясно това?
Активен
Christian
1
Старши Друид
Неактивен Неактивен

« Отговор #8 -: Октомври 27, 2009, 03:46:35 »

Не става ясно от линка,но Мулти чете между редовете 514

Монтесори бяга в Индия по време на войната.Нейната история е много по дьлга отколкото е публикувано в нета.
Мьжьт й е членувал в силна масонска ложа ,кьдето педагогиката е била предмет на обсьждане и формиране.Именно от там се раждат нейните "открития".
В никакьв случай не искам да кажа,че тази педгогика няма нищо ценно.Напротив,убедил сьм се дори в това.
Преди години,когато тьрсихме за малката ми дьщеря градина,много разучавахме именно Монтесори и след 6 месечно посещение преместихме детето.
Активен

ПравЙ непоискано добро.
Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор
Неактивен Неактивен

« Отговор #9 -: Октомври 27, 2009, 10:04:45 »

Крис, хайде бъди по-подробен. Защо преместихте детето, кое не ви хареса? За мен това, че е била от еврейски произход не означава безапелационно, че педагогиката не става. Кое й е манипулативното? Кои са тънките моменти.
Активен
Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 1164

Алхимик

« Отговор #10 -: Октомври 27, 2009, 02:20:15 »

това което ми е известно е че М. Монтесори се е занимавала с йога - във връзка с школата на Шри Ауробиндо.

http://www.auroville.org/education/avschools/kindergarten/kindergarten_ch2.htm
« Последна редакция: Октомври 30, 2009, 12:19:58 от Deepinside » Активен

Еarth turns to gold in the hands of the wise
- Rumi

Старши Друид
Неактивен Неактивен

« Отговор #11 -: Октомври 30, 2009, 03:52:53 »

Zaradi samite deca i pedagozi.Diskriminiraha moeto.
V ebay i na mn.drugi mesta 4ovek moje da si poru4a materiali na Montesori i da se u4i v kushti.Dokato pri R.Steiner e malko trudno.Nujen e kolektiv.
Активен

ПравЙ непоискано добро.
Ярка птица
...
Друид
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 159

« Отговор #12 -: Октомври 30, 2009, 05:33:04 »

Бях записала дъщеря ми в листата на чакащите в Монтесори-градина и
като по чудо скоро ни извикаха на разговор. Е, не ни взеха, нямам представа
защо и вътрешния ми глас подсказва, че няма смисъл да се надявам за там повече,
но друго ми се иска да знам: Кристиан, на каква основа беше дискриминацията?
Имам големи опасения, че и при нас има много неща, заради които може и тя да
бъде дискриминарана, където и да е. В Монтесори имаше и три деца на турци и
едно американче, значи, вероятно няма религиозна дискриминация или по националност. ?
Активен
Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор
Неактивен Неактивен

« Отговор #13 -: Ноември 01, 2009, 11:35:44 »

Zaradi samite deca i pedagozi.Diskriminiraha moeto.
V ebay i na mn.drugi mesta 4ovek moje da si poru4a materiali na Montesori i da se u4i v kushti.Dokato pri R.Steiner e malko trudno.Nujen e kolektiv.

Да, и на мен ми е интересно да разбера защо са дискриминирали детенцето (ако не е твърде лично, разбира се).
Крис, кажи за манипулациите.
Активен
Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 1164

Алхимик

« Отговор #14 -: Ноември 02, 2009, 01:52:45 »

мен ми е интересно по какъв критерий приемат там, щом някои не са били приети?
Активен

Еarth turns to gold in the hands of the wise
- Rumi

Отиди на: