LOVE & JOY
Модератор
Приор

Неактивен
Публикации: 554
ще наредя пасианса
|
 |
« -: Октомври 18, 2009, 07:12:31 » |
|
Тъй като съседна тема заби в друга посока, бих искала тук да се обсъжда педагогиката на Монтесори. Принципи, цели, опит.. Какво практически можем да използваме от нея вкъщи при заниманията с децата си. 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор

Неактивен
|
 |
« Отговор #1 -: Октомври 18, 2009, 09:00:05 » |
|
записсссс
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
|
Андреана
Старши Друид

Неактивен
Земята не принадлежи на хората. Те й принадлежат
|
 |
« Отговор #3 -: Октомври 26, 2009, 03:27:33 » |
|
тази заран по канал едно, даваха за училища по метода на Монтесори. Това е един метод поддържащ естественото развитие на децата (надарени, слепи, умствено изостанали, бедни, богати). Децата развиват креативност, умения за разрешаване на различни проблеми, развиват критическо мислене и умения за оптимално разпределение на времето, за да могат след това като пълноценни личности да внесат своя принос към обществото и околната среда.
Основният принцип на системата Монтесори е свободата и личният избор на детето. То само изгражда своето собствено „Аз“, самостоятелно решава в кой етап от живота си кой „прозорец“ за познания да отвори и да направи възможно възприемането на определени умения и знания. Възпитанието на детето е умение да се балансират свободата и дисциплината, като същевременно детето развива своите вродени способности. „Дисциплина в свободата“ - детето владее и се разпорежда с живота си, само трябва да открие какво му е приятно. Родителите се намесват, за да подпомогнат неговото развитие. Така детето израства със самосъзнанието, че може да се справи с всичко, което развива самочувствието му и увереността му, които са важни за развитието му в пълноценна личност. Възпитанието се осъществява без опити за манипулация на поведението чрез награди или наказания.
Обучението: Възпитанието на децата в духа на идеите на Мария Монтесори трябва да започнат преди детето да навърши 3 години. От 0 до 6 години децата се учат от директния контакт с
обкръжаващата среда, чрез всичките си сетива и чрез движението. Играчките и училищните материали трябва да бъдат от най-добро качество (и от естествени материали), за да предизвикват самоуважение, уважение към останалите и грижа спрямо околната среда.
Телевизията и компютрите в ранна възраст оказват по-скоро негативно, отколкото позитивно влияние. Според д-р Силвана Монтанаро, психиатър, педиатър и последовател на системата на Монтесори, телевизорът е машина, която възпрепятства развитието и придобиването на нови познания, защото отделя личността от околната среда и създава нереална представа на децата, че живеят, докато те само пасивно наблюдават какво някой друг е решил да им предложи за гледане. Според д-р Петер Гебхарт-Сийл, педагогиката на Монтесори се фокусира не толкова върху пълненето на съзнанието с информация, а по-скоро върху конструирането му така, че да е насочено към реализирането на собствените убеждения и ценности.
Практическото приложение на системата на Монтесори се основава на човешките заложби – човек изследва, изучава, движи се, споделя с групата, човекът е независим и взема самостоятелни решения, създава ред, развива самоконтрол, прави разлика между идеи и опит, използва креативно въображение, работи усилено, повтаря, концентрира се, перфекционизира постиженията си.
Детето винаги научава нещо, което индиректно го подготвя да научи нещо друго, като обучението се превръща в забавно откритие, вместо тежка и скучна работа.
Като гледах децата, чувстваха се доста спокойни и уверени, чрез игрови елементи можеха да умножават с големи цифри. Монтесори-учителя индивидуално се занимава с децата и се намесва в дейността на детето само когато е необходимо. НФОРМАЦИЯТА СЪМ ВЗЕЛА ОТ САЙТОВЕ ПО ТАЗИ ТЕМА!
|
|
|
|
|
Активен
|
С годините навярно променена,отхвърляна,отчаяна,сломена, и весела и тъжна,мълчалива,безкруполна,надменна,горделива,достъпна в мигове на доверчивост,неузнаваема във своята свенливост,това съм аз-човекът и жената,за себе си безкрайно непозната.
|
|
|
|
Christian
|
 |
« Отговор #4 -: Октомври 26, 2009, 04:51:37 » |
|
|
|
|
|
|
Активен
|
ПравЙ непоискано добро.
|
|
|
Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор

Неактивен
|
 |
« Отговор #5 -: Октомври 26, 2009, 05:38:20 » |
|
Ето, споделям - дете на 2г. и половина може да "чете" някои думички. При Монтесори не се учат отделни букви, а направо цели думи, целта е визуалната памет за цялата дума. Всеки вкъщи може да си направи комплект карти, сортирани по някакъв признак - плодове, зеленчуци, животни, за по-големите деца мебели, цветя, дървета и т.н. Да вземем пример с животните - изрязват се снимки с различни животни (самите те се сортират на домашни, диви, от африка...) и се залепват на изрязани от бял картон "карти". Под всяко животно с големи печатни букви пише името на животното. Най-хубаво е ако се ламинират, за да не се повредят бързо.
Друг вариант е, ако имате играчка ферма с животни. Тогава се правят само етикетчета и се слагат пред всяка отделна част на фермата, където се намират съответния вид животни.
Друго - изрязват се от семейни снимки всички в семейството - пак се прави комплект карти и под всяко лице си пише "мама", "тати", "баба" и т.н.
Ако се правят карти с дървета още по-хубаво е ако освен снимка на дървото (например орех) с името, към нея има и едно истинско орехче и истинско листо от дървото. Всичко това заедно в някаква кутийка.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
feather
hidden
Приор

Неактивен
Орторексията - орторексична, дело на всеки! :)
|
 |
« Отговор #6 -: Октомври 26, 2009, 10:10:21 » |
|
Крис, доколкото разбирам от поста му, акцентира на това, че Мария Монтесори е с еврейски произход, и че в този метод се прилагат някои не съвсем морално-възпитателни (манипулативни) прийоми.
Аз не съм запозната до степен да оспорвам, извинете. Може би ще взема участие след като се запозная подробно.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор

Неактивен
|
 |
« Отговор #7 -: Октомври 26, 2009, 10:36:09 » |
|
Крис, доколкото разбирам от поста му, акцентира на това, че Мария Монтесори е с еврейски произход, и че в този метод се прилагат някои не съвсем морално-възпитателни (манипулативни) прийоми.
Oт къде става ясно това?
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
Christian
|
 |
« Отговор #8 -: Октомври 27, 2009, 03:46:35 » |
|
Не става ясно от линка,но Мулти чете между редовете  Монтесори бяга в Индия по време на войната.Нейната история е много по дьлга отколкото е публикувано в нета. Мьжьт й е членувал в силна масонска ложа ,кьдето педагогиката е била предмет на обсьждане и формиране.Именно от там се раждат нейните "открития". В никакьв случай не искам да кажа,че тази педгогика няма нищо ценно.Напротив,убедил сьм се дори в това. Преди години,когато тьрсихме за малката ми дьщеря градина,много разучавахме именно Монтесори и след 6 месечно посещение преместихме детето.
|
|
|
|
|
Активен
|
ПравЙ непоискано добро.
|
|
|
Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор

Неактивен
|
 |
« Отговор #9 -: Октомври 27, 2009, 10:04:45 » |
|
Крис, хайде бъди по-подробен. Защо преместихте детето, кое не ви хареса? За мен това, че е била от еврейски произход не означава безапелационно, че педагогиката не става. Кое й е манипулативното? Кои са тънките моменти.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
|
|
Christian
|
 |
« Отговор #11 -: Октомври 30, 2009, 03:52:53 » |
|
Zaradi samite deca i pedagozi.Diskriminiraha moeto. V ebay i na mn.drugi mesta 4ovek moje da si poru4a materiali na Montesori i da se u4i v kushti.Dokato pri R.Steiner e malko trudno.Nujen e kolektiv.
|
|
|
|
|
Активен
|
ПравЙ непоискано добро.
|
|
|
Ярка птица
...
Друид
Неактивен
|
 |
« Отговор #12 -: Октомври 30, 2009, 05:33:04 » |
|
Бях записала дъщеря ми в листата на чакащите в Монтесори-градина и като по чудо скоро ни извикаха на разговор. Е, не ни взеха, нямам представа защо и вътрешния ми глас подсказва, че няма смисъл да се надявам за там повече, но друго ми се иска да знам: Кристиан, на каква основа беше дискриминацията? Имам големи опасения, че и при нас има много неща, заради които може и тя да бъде дискриминарана, където и да е. В Монтесори имаше и три деца на турци и едно американче, значи, вероятно няма религиозна дискриминация или по националност. ?
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор

Неактивен
|
 |
« Отговор #13 -: Ноември 01, 2009, 11:35:44 » |
|
Zaradi samite deca i pedagozi.Diskriminiraha moeto. V ebay i na mn.drugi mesta 4ovek moje da si poru4a materiali na Montesori i da se u4i v kushti.Dokato pri R.Steiner e malko trudno.Nujen e kolektiv.
Да, и на мен ми е интересно да разбера защо са дискриминирали детенцето (ако не е твърде лично, разбира се). Крис, кажи за манипулациите.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
Deepinside
|
 |
« Отговор #14 -: Ноември 02, 2009, 01:52:45 » |
|
мен ми е интересно по какъв критерий приемат там, щом някои не са били приети?
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|