novosemeistvo.bg
Май 23, 2012, 11:36:38 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: 1 [2]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Педагогиката на Монтесори- споделете опит  (Прочетена 1644 пъти)
0 Членове и 3 Гости преглежда(т) тази тема.
Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 844

« Отговор #15 -: Ноември 02, 2009, 02:27:22 »

мен ми е интересно по какъв критерий приемат там, щом някои не са били приети?

Не е ясна причината и дали изобщо има критерий. Ярка птица казва, че са били в листа на чакащите. Възможно е просто да не се е освободило място.
Активен
Ярка птица
...
Друид
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 159

« Отговор #16 -: Ноември 02, 2009, 02:39:36 »

Ами, при нас беше се освободило само едно място (от общо 22), а има много кандидати.
Подбират първо по възраст, за да има баланс и после по симпатии явно. Аз напълно блокирах,
когато срещу мен седнаха директорката, учителката и председателката на родителския съвет.
Явно не съм блеснала. 48
Активен
valko
1
Друид
Неактивен Неактивен

Публикации: 202

« Отговор #17 -: Ноември 11, 2009, 09:07:29 »

Аз имам много силна лична съпротива срещу този метод. Честно да си кажа нямам много рационално обяснение  JNoeps
Наблюдавала съм как действа методът при деца с проблеми в развитието и наистина има много добри резултати.
Ето един цитат от М. Монтесори, който ама никак не ми харесва:
"If I were persuaded that children needed to play, I would provide the proper apparatus; but I am not so persuaded"
Цялата система ми е твърде обучителна и неестествена с нейните специални материали. Иначе принципите за уважение към личността на детето, свободата на избора и т.н. са много хубави.
И аз бих искала Крис да сподели за манипулациите...
Активен
Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор
Неактивен Неактивен

« Отговор #18 -: Ноември 13, 2009, 11:40:45 »

Аз мисля, че има много недоразумения около метода. valko, цитатът който си дала действително не звучи добре, изваден от контекста. Монтесори тук има предвид всичките онези измислени от възрастните игри и играчки, с които те (възрастните) са решили, че децата трябва да играят. Също така тя има предвид най-вероятно "игрите", които не предполагат концентрация. Според нея децата "играят" като подражават света на възрастните. Т.е. за тях игра могат да бъдат всички домакински задължения. Неслучайно децата непрекъснато искат да помагат - да бършат прах, да мият пода, да поливат цветя, да простират и т.н. За съжаление не им даваме тази възможност, за да не разлеят повече или да изцапат. А въпросът е в процеса, не в резултата.

Колкото до материалите - основният смисъл да има такива материали е, че просто комерсиалните играчки не дават на децата, това, което наистина им е интересно. Най-важното - че децата учат различни неща с няколко сетива и задължително с ръката. Съвсем различно е да можеш да пипнеш нещото, да го почустваш меко ли е твърдо ли е, да го помиришеш, да го чуеш и т.н. Децата не могат просто да наизустят разни неща, те трябва да могат да ги пипнат, да си ги представят, да ги визуализират, за да ги разберат (много възрастн също, например). Пример за по-големи деца - вместо да обясняваш на детето какво е езеро, какво е остров, полуостров и т.н. и да му показваш картинки, има далеч по-интересен материал - релефни формички. Тези формички се пълнят с вода и децата си умират да си играят с тях.

Ето ги:

Когато нареждаш пъзел - отделните парченца не са подредени без всякакъв смисъл, а са отделните части на даденото нещо:

Ето затова има толкова материали - не защото е "твърде обучително и неестествено", а защото целта е да могат да пипнат, видят, чуят, помиришат. А такива модели просто не се продават в детските магазини.

Основното недоразумение, обаче, е свързано с фантазията и творчеството. В днешни дни тези думи са почти синоними. Но Монтесори е влагала съвсем различен смисъл и е правила разлика между фантазия и креативност, а и на италиански самите думи имат други нюанси. Под фантазия тя е имала предвид нещо, над което не можеш да се съсредоточиш. Докато креативността - да изработиш нещо ново. Тя е смятала, че способността да създадеш нещо ново идва от познаването и разбирането как на практика се случват и работят нещата. Монтесори много силно провокира въображението на децата - как иначе без въображение могат да разберат какво е вселена, какво е космос и т.н. Единственото, което прави е да им създаде реалистични модели, за да могат най-добре да си ги представят.

Понеже се изразявам трудо в по-късните часове, по ми е лесно пак пример да дам. Има една типична игра на рожденни дни. Слага се в средата една запалена свещ - това е слънцето. Детето - рожденник държи в себе си топка - глобус и обикаля в кръг около слънцето. В този кръг има наредени снимки от изминалата година и всички ги разглеждат и коментират. Обикалянето на детето около свещта илюстрира как земята се завърта около него и е минала 1 година.

Та... такива ми ти работи. Не знам разбрахте ли ме или не.
Активен
Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор
Неактивен Неактивен

« Отговор #19 -: Ноември 13, 2009, 11:54:47 »

И още нещо исках да кажа за материалите - има критики, че даден материал може да се подреди само по определен начин. Целта тук не е моделът, а контролът на грешката. Т.е. топчето може да влезне само в дупката. Всеки материал има за цел да се постигне дълбока концентрация (стига да е подбран подходящ за развитието на детето, т.е. нито да е над, нито под възможностите му и да му е интересен. Според М. концентрацията е особено важна за мозъка - той така си отпочива, релаксира. Да прекъснеш концентрирано дете (и възрастен) е все едно да го събудиш от сън. След дълга концентрация, работейки над нещо, мозъкът е напълно релаксиран. По този начин тя обяснява раздразнителното поведение на много деца - просто защото не им е осигурена възможност да се концентрират.
Активен
valko
1
Друид
Неактивен Неактивен

« Отговор #20 -: Ноември 14, 2009, 10:01:31 »

Хадера, много благодаря за разясненията!ь Сега не мога да се концентрирам:), защото малкия ми виси на ръката и пищи, но като се откача, ще пиша пак.
Активен
valko
1
Друид
Неактивен Неактивен

« Отговор #21 -: Ноември 15, 2009, 04:54:32 »

малко хубави линкове искам да споделя:
http://homepage.mac.com/montessoriworld/mwei/default.htm
http://homemademontessori.blogspot.com/
http://mymontessorijourney.typepad.com/my_montessori_journey/
http://www.montessorimaterials.org/
Активен
Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор
Неактивен Неактивен

« Отговор #22 -: Ноември 29, 2009, 04:03:37 »

valko, благодаря.

Специално Крис искам да попитам - знаеш ли, че Монтесори всъщност гради вижданията си за развитието на детето и за поведението изобщо на базата на ембриологията? Също както Хамер като лекар тръгва от там, за да открие законите на човешкия организъм, така и тя като педагог открива законите на човешката психика. Чел ли си в някоя от книгите й за ембриологията и за връзката й с психиката и поведението, също за "spiritual embryo"? Много интересно. Тя също тръгва от 3-те зародишни листа (екто-, ендо- и мезодерма).
Активен
Christian
1
Старши Друид
Неактивен Неактивен

Публикации: 473

« Отговор #23 -: Ноември 30, 2009, 02:35:06 »

Да,чел сьм.Повечето нейни  книги сьм чел и други по темата ЗА и ПРОТИВ.
Няма сьмнение,че е била силно интелигентна жена и е направила открития.
Проблемьт е,че това,което днес се представя за Монтесори педагогика,не можем да сме сигурни,че отговаря на нейния метод 100%.
Защото няма нито един пряк неин ученик,който да го предаде на децата ни.
Жена ми посети няколко семинара по Монтесори преди години след като беше прочела доста материал и като се врьщаше от тях винаги беше огорчена от оскьдността (ако има такава дума) на предлаганата материя,а която децата ще бьдат "вьзпитавани".
Всьщност М.Монтесори предлага много богат и дьлбок педагогически подход,който обаче можем сами да предложим на децата си,ако имаме достатьчно знание за метода.
А понякога сьм забелязьл,че родителите и най вече майката,се отнасят кьм децата си точно по този метод без дори да го осьзнават.Разбира се,необходимо е да имат малко "инакомислие" за света,за да се получи.
Активен

ПравЙ непоискано добро.
Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор
Неактивен Неактивен

« Отговор #24 -: Декември 06, 2009, 03:38:39 »

Съвсем скоро ще има нов съвсем истински Монтесори център в София на Симеоновско шосе. И съвсем скоро ще го посетя.

Давам ви една идея за игра навън. Ние събрахме сума дечурля на всякаква възраст в квартала и падна голям кеф. Нещо като слалом - нареждат се на зиг-заг на достатъчно голямо разстояние напълнени на 1/2 малки бутилки с вода (или каквото и да е друго подобно, но все пак да не е много леко, за да не пада съвсем лесно). И децата карат с колела или коли, целта естествено е да не бутнат бутилките.

Същите бутилки (4-5) могат да се използват и като кегли и да се целят с топка.

Важно е да се спазват някои правила естествено - да има стартова линия (може да се начертае с тебешир или да се отбележи с пръчка), да си има ред и всеки да си изчаква реда, както и всеки да си вдигне и постави на мястото съборените бутилки.

Не знам сега дали децата играят на игрите, на които ние играехме навремето. Май не, поне аз не съм виждала. Обаче тези игри са страхотни - ръбче, дама, народна топка.
Активен
OMega
Центрирана
hidden
Старши Друид
Неактивен Неактивен

Публикации: 302

« Отговор #25 -: Януари 26, 2010, 05:52:05 »

Ето, споделям - дете на 2г. и половина може да "чете" някои думички. При Монтесори не се учат отделни букви, а направо цели думи, целта е визуалната памет за цялата дума. Всеки вкъщи може да си направи комплект карти, сортирани по някакъв признак - плодове, зеленчуци, животни, за по-големите деца мебели, цветя, дървета и т.н. Да вземем пример с животните - изрязват се снимки с различни животни (самите те се сортират на домашни, диви, от африка...) и се залепват на изрязани от бял картон "карти". Под всяко животно с големи печатни букви пише името на животното.

Подобни неща и Лозанов за книгата си за сугестопедия.Интересното на неговия метод е,че в него е включено Златното сечение.
Активен

"Вземи най-хубавото от изтичащото време, живей в настоящия миг и най-ясно от всички ще прозреш мъдростта. Ако погледът ти е замъглен от света на миналото и от света на бъдещето, вече не живееш във вечността, а в ограничения свят. Затова бъди тук и сега."
Страници: 1 [2]   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: