Author Topic: Гражданска петиция за забрана на ГМ царивичен хибрид MON810  (Read 1868 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Offline Вятич

  • Наблюдател
  • *
  • Posts: 2
Коалиция «За да остане природа в България» пусна на своя сайт Петиция за забрана на ГМ царевичен хибрид МОN 810

Петицията може да се подкрепя на този сайт.
http://forthenature.org/petitions/12/
Малко по-подробно нещата са обяснени в:
Quote
ОТВОРЕНО ПИСМО

ОТ Коалиция „ДА ОСТАНЕ ПРИРОДА В БЪЛГАРИЯ”
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР? ПРЕДСЕДАТЕЛ,
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕ,
УВАЖАЕМА ГОСПОЖО   МИНИСТЪР НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ,
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО,

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Сериозно сме обезпокоени от разнопосочните позиции, които изпращате относно политиката на България  в областта на ГМО. На 25 ноември т.г. в статия на  вестник „Стандарт”,  министърът на икономиката г-н Симеон Дянков обявява новата стратегия на правителството – проект „Зелена България”, като един от аспектите е развиване на селското стопанство,  екологичните и биопродуктите. А от друга,  в интервю пред  Нова Телевизия, в  предаването „На четири очи” от 22 ноември т.г.,  министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов заяви,  че режимът за отглеждането на ГМО в България, трябва да стане по-либерален.

Нашата позиция е, че това са две несъвместими стратегии, с оглед на това, че е много трудно да се контролира разпространението и замърсяването с ГМО на конвенциалните и биокултурите, и това е независимо от целите, с които се отглеждат ГМО- за животински фураж или хранителна стока.

Припомняме, че в програмата за Европейско развитие на България на ПП „ГЕРБ”, публикувана на 1 юни 2009, в точка 2.5. „Селското стопанство- основа на ново развитие на страната” е посочено:  „Земята, горите, биоразнообразието са най- голямото и безценно богатство на страната ни.”, приоритет I-т. 7- „Насърчаване …на устойчивото развитие на селското стопанство”, приоритет ІІІ.т.8 – „Регламентиране и защита на традиционните български селскостопански производства”, т.9 – „Осигуряване на прилагането на държавната политика за сертифициране, регламентиране и подкрепа за производството на екопродукти”.

Поради тази причина бихме искали България да заеме ясна позиция в подкрепа на биоземеделието и опазване на околната среда като  приеме предпазната клауза по чл. 23 на Директива 18/2001 на ЕС със забрана на царевичния хибрид МОN 810, от която досега са се възползвали 6 страни- членки: Австрия (1999), Гърция (2005), Унгария (2006), Франция (2008), Люксембург (2009), Германия (2009).

В подкрепа на нашето становище се позоваваме на следните аргументи и факти относно опасното въздействие на  царевичния хибрид МОN 810 и на ГМО като цяло, върху околната среда, биоразнообразието и човешкото здраве:
През последните 3 години се натрупаха достатъчно научни доказателства, които показват убедително, че ефектът на Bt сортовете царевица са твърде далеч от очаквания и че техният опасен потенциал е дори по-голям от предвижданията.
През февруари 2008 г. 37 учени от 11 страни написаха отворено писмо до Европейския комисар Ставрос Димас, подкрепяйки неговото предложение за отхвърляне за оторизиране отглеждането на ГМ сортове Bt царевица 1507 и Bt11. Те подчертаха липсата на консенсус относно безопасността на ГМ растенията и се аргументираха с искане за «временна забрана за култивирането, докато не се направи обоснована оценка на риска».

Целевите насекоми развиват резистентност към пестицидите, произвеждани от Bt ГМ растения. MON810 царевицата има свойството да произвежда инсектицидните молекули Cry1Ab в голямо количество и непрекъснато. Това свойство дава възможност за възникване на резистентност в неприятелите.

Активният токсин CRY1AB, произвеждан от царевицата MON810 съществува в почвата и водните екосистеми повече от 350 дни след култивирането, което може да доведе до ефект в нецелевите организми. Това дава основание да се каже, че този сорт царевица е опасен за околната среда.

В доклад на Междинната комисия на върховния орган по генно-модифицираните организми във Франция (Yvon Le Maho, 2008) се посочва, че разстоянието, което преминават полените е много голямо (повече от 10 км). Царевицата е чувствителна култура за кръстосано опрашване и е доказано, че търговските хибриди произвеждат повече полени, отколкото техните родителски линии.

Според Илзе Айгнер,  министър на земеделието на Германия, „Сортът царевица на Монсанто MON810 е опасен за околната среда и има наистина нови доказателства за това”.
                                                                                                                                               
Bt протеинът, произвеждан от MON810 за разлика от естествено произвеждания от бацилите, е модифициран допълнително, което променя неговите функции, правейки го патогенен. Засега няма нито едно научно изследване, което доказва безвредността на това трансгенно растение относно здравето на хората, а има проучвания, които показват реакцията на имунната система при мишките и други организми, причинена от протеина Cry1ab.                                                                                                                                             

Според научни доказателства и изследвания, а именно  МОН810 не убива само целевия вредител (стъблопробивач), но и други организми, като ларвите на калинката, малки водни организми и пеперуди. Това води до отрицателно въздействие по хранителната верига нагоре и към други по-големи организми.

Изследване в Люксембург показва, че полените на MON810 могат да се разпространяват на много по-голямо разстояние, отколкото се смяташе досега. Обикновените растения могат да бъдат опрашени от полени на ГМ растения. Вятърът, насекомите и животните благоприятстват разнасянето на полените на големи разстояния, което може да доведе до кръстосано опрашване и замърсяване на обикновените растения с ГМО.  Ето един пример: в Мексико царевицата е национална гордост и присъства в над 100 разновидности. За да бъде предпазена тази традиционна култура от замърсяване с ГМО, в страната е забранено отглеждането на ГМ царевица. През 2000 г. професор Игнасио Чапела от Университета в Калифорния прави съпоставка между ГМ и обикновена царевица, като за целта използва американска ГМ царевица и царевица от дивите райони на Оахака, Южно Мексико, за която е сигурен, че няма начин да е заразена с ГМО. Резултатът е шокиращ – дивата мексиканска царевица е генно модифицирана. Изследването на професор Чапела предизвиква бурни реакции в Мексико и Националният институт за околна среда започва да прави изследвания, които потвърждават наличието на RR и Bt гени в царевицата в 5 отделни района на страната.

Царевицата е широко разпространена култура в България и е особено важно опазването на не-ГМ полета – конвенционална и биологична царевица.

С оглед на горепосочените факти и противоположните цитирани по-горе позиции,  на министъра на икономиката г-н Симеон Дянков и министъра на земеделието д-р Мирослав Найденов, относно развитието на българското земеделие, каним Вас и или Ваши представители на вземете участие в специално организираната среща за обсъждане на политиката на България по отношение на ГМО и забраната на царевичния хибрид MON810.

Среща за обсъждане ще се проведе в София на 3.XII (в сряда). Ако има интерес да се присъства на обсъждането, трябва да се обърне към сдружение АгроЛинк.

Offline Hadderahh

  • ECOcentric
  • hidden
  • Приор
  • *****
  • Posts: 844
  • Gender: Female
Ама то абсурдите в тая държава няма никога да спрат ми се струва. Ква "зелена България", кви пет лева с това застроено черноморие и планински курорти?!

Както и да е, отдавна подписах петицията. Дано има успех!