novosemeistvo.bg
Май 23, 2012, 11:56:38 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: 1 2 3 [4] 5 6 ... 11   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Свежи, здравословни, но и вкусни рецепти  (Прочетена 21371 пъти)
0 Членове и 4 Гости преглежда(т) тази тема.
LOVE & JOY
Модератор
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 554

ще наредя пасианса

« Отговор #45 -: Ноември 18, 2008, 03:17:55 »

За комбинирането мислех че става дума за пресни плодове, ама знам ли.. s045

Накои могат да се комбинират. Май не е добре да се смесват кисели и сладки плодове.  s045
Имах една таблица май на тази тема. Трябва да я потърся.

кога ще черпиш  a106
Ще ти пратя за рождения ден. ;)

А сушените плодове могат ли да се накълцат в кухненски робот?
Защо да не може? Но моят мотив беше, да не се смесват и хомогенизират много, за да се разграничават отделните вкусове. Следващия път бих сложила и малко смлени ядки , примерно бадеми вътре, за по- лесно оформяне на топчетата.

Давайте идеи за модификации.
Активен

Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 844

« Отговор #46 -: Ноември 18, 2008, 12:07:56 »

Ето я таблицата за комбиниране на плодовете.
Активен
Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 1164

Алхимик

« Отговор #47 -: Ноември 18, 2008, 12:38:28 »

Това което съм срещал от Дънов е в смисъл между яденето на 2 различни плода да има 1 час разлика, тоест да не се консумират два различни плода едновременно. За точната причина (дали касае храносмилателните сокове, или нещо друго), не съм сигурен.
Моя опит за смесване на плодове бил доста напрягащ за мен и предпочитам да не го повтарям. Възможно е стомаха ми да е по-чувствителен, но според мен приоритет трябва да е правилото.
(мога да потърся текста)
Активен

Еarth turns to gold in the hands of the wise
- Rumi

Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 1025

Орторексията - орторексична, дело на всеки! :)

« Отговор #48 -: Ноември 19, 2008, 08:44:29 »

Напоследък, понеже моите домашни все врънкат за сладко.., а аз обяснявам на детето колко вредна е захарта и всички пакетирани вафлички, близалки и шоколадови десерти, приготвям домашни бисквити от овесени ядки. Рецептата намерих в интернет и  замених рафинираните храни. Оказаха се страшно вкусни и лесни за приготвяне. Надявам се да ви харесат.

Овесени бисквити

Продукти:

1.5 ч.ч. фини овесени ядки
3 ч.ч. пълнозърнесто брашно
1 ч.ч. кафява захар
1 ч.ч.мед
1 ч.л. бакпулвер
1 с.л. канела
щипка сол
1 ч.ч. размекнато масло
2 яйца
1 ч.ч. стафиди

Разбийте добре маслото със захарта и тогава прибавете яйцата. Отделно смесете брашното с бакпулвера, овесените ядки, канелата и щипката сол. Прибавете в първата смес стафидите, разбъркайте отново и прибавете внимателно сухата смес. Трябва да се получи нещо изключително лепкаво, но не се притеснявайте, тези бисквити не се разточват. От готовата смес загребвате 1 супена лъжица и я слагате върху тава, постлана с хартия за печене. Оставете малко място между суровите бисквити, тъй като в процеса на печене “порастват”. :)
Пекат се в загрята фурна на 200 градуса за около 12 минути. Трябва да са все още меки, когато ги извадите от фурната. Най-вкусни са след като са престояли в хладилника 1 нощ.

Активен

"Great ideas often receive violent opposition from mediocre minds" Einstein

ВАКСИНИТЕ - ИНФОРМИРАН ИЗБОР! 
Serenity
Бард
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 54

« Отговор #49 -: Ноември 19, 2008, 01:32:31 »

Правила съм бисквити с овесени ядки, но малко по-различна рецепта.
А вие тази рецепта правили ли сте я? Защото ми се струва, че на такова количество оведсени ядки меда и захарта са прекалено много!!

Моята беше само с 1 яйце, 1 пакет овесеви ядки (около 250г), няколко лъжици захар /вече не си спомням, но слагам малко, на око/, 1 пакетче масло 125г, ванилия непременно и малко брашно за още сгъстяване, ако е необходимо.
Престояват в хладилник да се стегне маслото и после се правят топчета с ръка. Тестото наистина е мекичко. Пече се в предварително загрята фурна.

Много са вкусни, а и действат добре на храносмилателната система и на хора с констипация.
Отделно ползата от овесени ядки като източник на незаменими вещества. zzz

90

Ще намеря точната рецепта и ще ви я дам.
А сега замесих такива бисквити и ги сложих в хладилника. Ще ги пробвам по вашата идея като топчета в средата със стафидка или парче орех и ще ви кажа резултата.   14
« Последна редакция: Ноември 19, 2008, 02:27:16 от Serenity » Активен
Serenity
Бард
**
Неактивен Неактивен

« Отговор #50 -: Ноември 19, 2008, 04:00:38 »

Чудесни станаха.
Моята рецепта е с 125г масло, разбито с непълна чаша пудра захар, плюс 1 яйце. Прибавят се 250г овесени ядки, ванилия и 5-6 с.л.л брашно (аз слагам малко повече). По желание може да се прибавят и счукани орехи.
Правят се топчета с намаслена лъжичка.

Аз ги направих с орехи и стафиди в средата и станаха много вкусни. Също и замених част от захарта с мед.
Активен
feather
hidden
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 1025

Орторексията - орторексична, дело на всеки! :)

« Отговор #51 -: Ноември 19, 2008, 07:02:02 »

Ами аз не спазвам рецептата съвсем точно - слагам продуктите на око. По-малко захар и по-малко брашно, за сметка на овесените ядки.
Е, все пак не бива да стане съвсем суха сместа, за да може да се разпределя с лъжичка и да се оформя върху хартията за печене.
Наистина са много вкусни, моите домашни хич и не чакат бисквитите да изстинат и да се втвърдят, половината ги изяждат още като ги извадя от тавата.
Активен

"Great ideas often receive violent opposition from mediocre minds" Einstein

ВАКСИНИТЕ - ИНФОРМИРАН ИЗБОР! 
AFRODITA
hidden
Бард
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 86

« Отговор #52 -: Ноември 20, 2008, 10:23:16 »

Да кажа за меда и печенето при висока Т! Не е желателно! Всичките му полезни качества отиват на кино!
По-добре сложете повече кафява захар и при консумация намажете бисквитатат с мед.
Активен

Този, който не използва ума си и не се бори за свободата си, не усеща липсата й!
Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор
Неактивен Неактивен

« Отговор #53 -: Ноември 25, 2008, 10:08:54 »

Аууу, каква вкусотия измайсторих днес от зор. Щом и милото я хареса....
Супер бързо, за спешни случаи и приятно разнообразие.

Бърза пица

Изрязах кората на няколко филийки пълнозърнест хляб.
Полях ги със зехтин.
Намазах с доматено пюре (за предпочитане домашно или поне да е без сол)
Отгоре наслагах кубчета домати и малко нарязани маслинки (зелени).
Поръсих с настърган кашкавал (биволски на Бор Чвор) и малко босилек (или риган).
И запекох на добре загрята фурна (около 200 градуса) за 10-тина - 15 минути, така че хлябът да стане леко хрупкав.

Могат да се правят всякакви вариации.
Само забравих да ги снимам, нищо - другия път.

Активен
Serenity
Бард
**
Неактивен Неактивен

« Отговор #54 -: Ноември 25, 2008, 11:44:11 »

Хубаво е да си обменяме идеи тук.
И аз много обичам да експериментирам в кухнята.
Някой от вас прави ли си домашен хляб? Аз днес например си замесих малко мая с бяло и ръжено брашно, прибавих и малко копривено брашно /смляна коприва/, вода и яйце.
Като втаса го разточих на тънък фитил с ръце и го навих на спирала в тавичка, с разстояние между витките. Така стана много хрупкаво, с коричка.
Активен
LOVE & JOY
Модератор
Приор
Неактивен Неактивен

ще наредя пасианса

« Отговор #55 -: Ноември 28, 2008, 05:11:59 »

Ето я таблицата за комбиниране на плодовете.

Ooo, точно нея търся, благодарско!! hb

Аз да си напиша любимата маслинова паста, с която преяждам редовно. Ако сте хлебомани като мен, по- добре се направете , че не я виждате.. yelrotflmao

Какво да пиша, то е елементарно.  Можете да си я купите готова от магазина или да си направите домашна. Аз предпочитам второто.

Избирате си любимите маслини, обезкостявате и пасирате..Може да се добави и зехтин.

Като имам авокадо, пасирам вътре едно.. Ммм..Мляс- мляс.. grin
Активен

Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 1164

Алхимик

« Отговор #56 -: Ноември 28, 2008, 07:29:26 »

"всяка хапка след най-сладката, е отрова"

(преяждане -> отравяне)  bncry
Активен

Еarth turns to gold in the hands of the wise
- Rumi

Приор
Неактивен Неактивен

ще наредя пасианса

« Отговор #57 -: Ноември 30, 2008, 03:15:11 »

Мога да ви споделя, как префасонирах оригинална рецепта за пица , която измъкнах преди време от истински сицилиански pizzaiolosmileв здравословен вариант, но само кажете, че пицата може да има и здравословен вариант.

Все още експериментирам, като досега съм заменила 60% от брашното с пълнозърнесто, без да пострада вкусът. 2136
Активен

Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор
Неактивен Неактивен

« Отговор #58 -: Ноември 30, 2008, 09:39:37 »

Всъщност, кое й е толкова нездравословното на една вегетарианска пица например? Хляб със зеленчуци и кашкавал? За дребните си е много добра, особено с пълнозърнесто брашно. JOY, ти малко по малко увеличаваш, а?! Казвай, моля те, че точно се чудех и аз как да стане така, че да се получи с пълнозърнесто.
Активен
LOVE & JOY
Модератор
Приор
Неактивен Неактивен

ще наредя пасианса

« Отговор #59 -: Ноември 30, 2008, 10:32:11 »

Рецептата е следната:

Продукти: / за 5 пици/

1 кг брашно /аз слагам 60: 40 ръжено пълнозърнесто: бяло/

550 мл хладка вода

1/6 от кубче прясна мая

1 щипка захар/ кафява, рзбира се :) /

4- 5 с.л. зехтин

Изсипва се брашното в подходящ съд. Прави се кладенче. в него се налива водата, маята се размива постепенно с вода и се прибавя вътре. Добавят се останалите продукти и се разбъркват добре. Меси се гладко тесто и се оформя на топка. Оставя се на топло да втаса, като преди това се намазва отгоре със зехтин.

След като втаса тестото, от него се оформят  5 равни по големина топки и се слагат в намазана със зехтин тава да втасат повторно./ Това го правя, само ако имам гости, т.е. трябва да изпека 5 пици примерно. В противен случай повторно втасват топките, които ще ползвам сега, а останалите покривам и прибирам в хладилника. Те продължават да си втасват, дори на студено./

Как правя пицата:

Разстилам топката тесто в тавичката, като задължително правя ръбче nyam1 по края и гарнирам за мен само със зехтин, подправки и пресни домати примерно / може и маслини, гъби, броколи/ а за домашните със сос/ домати, зехтин, подправки/ и кашкавал.
Отгоре ръся със смлени сусамени семена и пшеничен зародиш.

Да ви е сладко!

« Последна редакция: Ноември 30, 2008, 10:45:59 от LOVE & JOY » Активен

Страници: 1 2 3 [4] 5 6 ... 11   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: