novosemeistvo.bg
Май 23, 2012, 10:13:55 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Малки практични улеснения за здравословен живот с дете  (Прочетена 1353 пъти)
0 Членове и 5 Гости преглежда(т) тази тема.
богата
Moderator
Старши Друид
Неактивен Неактивен

Публикации: 268

« -: Септември 30, 2008, 10:42:51 »

Понякога правя своите малки открития и искам да чуя и вашите.
Мое много весело улеснение е КЪПАНЕ С ХУМА. d042
Когато се налага да се изкъпя, а нямам помощник да гледа детето, правя една хууубава КАЛ и се мажем както си искаме. Всичко е позволено - мазало с една дума. После няма проблем да се изчисти за секунди, а аз съм с чувство , че съм използвала най-щадящото измивно средство.
« Последна редакция: Октомври 02, 2008, 01:32:38 от богата » Активен
богата
Moderator
Старши Друид
Неактивен Неактивен

« Отговор #1 -: Октомври 02, 2008, 02:03:09 »

За тези, които се чудят, как да опазят детето си от подобието на храни на детските площадки, рождени дни и т.н. , моите правила са:

1. детето да не гладно, когато контактува с хрупащите зрънчовци деца. Дори го натъпквам преди особено "хрупащи" събития.
2. ако усетя, че иска нещо да опита, за отрицателно време изваждам вкусни, любими здравословни хранички от чантата . Но не му давам да черпи останалите деца, защото те вече  хрупат и облизват отровните артикули и ще загубим битката. Леко му насочвам вниманието към нещо интересно настрана и там се храним. Ако има възможност , черпим другите дечица и то с надеждата да дадем пример.
3. включвам винаги детето в готварските дейности, като то изпитва удоволствие да мачка, бърка, маже, реже, украсява. Казвам, че приготвяме храна за да си носим на площадката. Постоянно обяснявам защо точно така "готвим"- за да се запазят ценните витамини, за да дава сила ... а не като онези пакетирани храни, в които няма живот и са опасни за детските коремчета. Когато детето приготви само храната си, винаги е щастливо да си я изяде. Може би като стане в тинейджърска възраст няма да е така, но дотогава имам време ...
4. ако се стигне дотам, да черпят детето ми с боклучава храна, отказвам с твърд, тих тон и се оттегляме, за да не ни текат лигите по изкуствените ароматизатори. Но наблюдавам и избягвам тези ситуации.
5. на рождени дни предупреждавам да не подаряват на детето ми близалки и подобни, както и да не го рисуват по лицето с уж безвредните бои.

Какви са вашите методи за спасение?
Активен
богата
Moderator
Старши Друид
Неактивен Неактивен

« Отговор #2 -: Октомври 02, 2008, 02:09:26 »

Предлагам на детето алтернатива на бонбоните

Първи вариант - сушени плодове, по възможнаст домашни, т.к. купените са с консерванти
Втори вариант- домашни бонбони от смлени всякакви семена и ядки + мед, оформени като топчета, оваляни в счукани ядки или кокосови стърготини

Черпим на воля, всички ги харесват!
Активен
Алиса в огледалния свят
Модератор-ученик
Друид
Неактивен Неактивен

Публикации: 130

« Отговор #3 -: Октомври 02, 2008, 07:31:39 »

~ практично улеснение за мен е сокоизтисквачката; снабдих се дори с две - едната е само за цитруси, другата за плодове и зеленчуци.

~ също уредът за готвене на пара

...колкото до хрупането на зрънчовци, гледам да го избягваме, но пък не правя трагедия ако се случи ...по~скоро се стремя да ни е весело и забавно с детенце 90
Активен

Добротворене.
Dream
Stars
Старши Друид
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 260

Fairy - Cherry Iceglow :)

« Отговор #4 -: Октомври 02, 2008, 02:22:01 »

ооо да сокоизтисквачаката е голяма работа  thumbsup
заради малкото мишле взех и пасатор, който се оказа голям помощник в приготвянето на пюренцата :) - а за кухни или консервирани и дума не може да става.
на нас ние много рано а бонбони и гадните зрънчовци, но със сигурност ще опитам съветите ви (аз също никак не ги харесвам)
Активен

basilisk
Наблюдател
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 1

« Отговор #5 -: Октомври 03, 2008, 01:24:33 »

Такъв уред на пара беше купил и мъжът ми, но се оказа, че пластмасовите части са от поликарбонат, който съдържа бисфенол А и сме го ползвали само 2 път, чудя се какво да го правя. Но вашият може и да е от друг материал, тъй като е друга марка. Иначе си готвя на пара в тенджерата с онова приспособление с дупчиците. Много ми хареса идеята за хумата.
Активен
Мери
Наблюдател
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 1

« Отговор #6 -: Октомври 04, 2008, 12:36:17 »

basilisk пусни го в Продавалника  biggrinangelA

На зрънчовци и солети аз давам алтернатива моркови, краставици или ябълки, обелени и нарязани на едри парчета. Е верно че витамините изфирясват така, ама все пак не е химия. Всички деца посягат, майките изумени казват Мммм трябва и аз да започна да давам така, и на следващия ден пак са с пакета зрънчо  hah
Активен
богата
Moderator
Старши Друид
Неактивен Неактивен

« Отговор #7 -: Октомври 04, 2008, 11:17:49 »

Голямо практично улеснение е да си носим домашна храна, ако сме навън. Приготвям я от вечерта, защото сутрин няма да остане време. В специални кутии, моите са от РР или обикн стъклени буркани. Така сме независими от моментите на огладняване на децата, веднага изваждам подходящата храна. Няма мрънкане и търсене, моткане...
Активен
Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 844

« Отговор #8 -: Октомври 14, 2008, 11:10:46 »

Богата, много хубава тема. По площадките като ходим се опитвам се елегантно да излизам от ситуации и гледам да имам винаги под ръка нещичко, въпреки че като цяло съм против подхапванията и погризванията на това и онова. Най-доброто ми попадение засега са сушените банани, защото са хрупкави или стафиди. Другите сушени плодове са лепкави и става мазало по ръцете, полепва мърсотия, а дребната обича да си похапва бавничко и по мъничко, така че не са ми любими за тази цел. Все се каня да направя домашни солетки, ама още не съм стигнала до там.

Друго какво? Ако става въпрос за храна вкъщи съм се въоръжила с всякакви екстри - добавки, които бутам във всяка подходяща манджа или десерт. Например: пшеничен зародиш, прясно смлени ядки и семена, авокадо, ленено, кокосово олио и други растителни масла, сусамов тахан, сушени плодове, меласа от захарна тръстика (N 1 по съдържание на калций и калий, както и желязо).
Активен
Artemida
Бард
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 56

« Отговор #9 -: Октомври 15, 2008, 08:06:31 »

Аз също не давам на децата си чипсове, зрънчо и тем подобни. Когато откажа в градинката или на детската площадка ме гледат така, като че ли съм майка-садистка, която лишава децата си.
 Голямата ми дъщеря е първи клас, всичките й съученици идват на училище с дъвки и близалки. Добре, че детето ми е свикнало на храна, която е здравословна и не си купува. Готвя всеки ден и не ги спирам да ядат между обяда и вечерята. На масата има зеленчуци и плодове, разбира се в сурово състояние.
 Може да звучи смешно отстрани, но дори от зелката си късат листа и си похапват. yelrotflmao
 Обикновено, не им режа плодовете и зелнчуците вкъщи. Похапват ги цели, но когато излизаме на вън ги режа и ги слагам в кутия. Честно казано, не се бях замисляла за пластмасовите кутии. ???
 Сандвичите правя с пълнозърнест хляб и гледам да набутам в него, колкото се може повече зеленчуци. hb За вън е добро решние да се взимат и ядки. Обикновено винаги имам под ръка лешници и бадеми. С орехите на прекалявам, а фъстъците гледам да ги избягвам. thumbsup

Активен
shivani
Бард
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 52

« Отговор #10 -: Декември 28, 2008, 02:11:19 »

Такъв уред на пара беше купил и мъжът ми, но се оказа, че пластмасовите части са от поликарбонат, който съдържа бисфенол А и сме го ползвали само 2 път, чудя се какво да го правя. Но вашият може и да е от друг материал, тъй като е друга марка. Иначе си готвя на пара в тенджерата с онова приспособление с дупчиците. Много ми хареса идеята за хумата.
basilisk пусни го в Продавалника  biggrinangelA

На зрънчовци и солети аз давам алтернатива моркови, краставици или ябълки, обелени и нарязани на едри парчета. Е верно че витамините изфирясват така, ама все пак не е химия. Всички деца посягат, майките изумени казват Мммм трябва и аз да започна да давам така, и на следващия ден пак са с пакета зрънчо  hah

Мисля, че не говориш сериозно, Мери!
Аз не бих продала и на врага си нещо, което съм сметнала, че не е добро за мен самата.

hb

Богата, благодаря за споделените идеи, особено за храненето навън са мъничето.
Аз този момент го мислех известно време, тъй като на нас ни предстои (моето мъниче е твърде мъничко още tongue), но сега ти ни даде безценни идеи. yes
« Последна редакция: Декември 28, 2008, 03:07:45 от LOVE & JOY » Активен
богата
Moderator
Старши Друид
Неактивен Неактивен

« Отговор #11 -: Декември 28, 2008, 11:31:49 »

Шанти, това е голям проблем - как да постъпя с вещ, която не е добра за експлоатация според мен, но за друг е ценна и желана...
Той така или иначе ще си я купи.
Аз даже на приятелка продадох на половин  цена такава вещ. Обясних как съм я избрала, колко си я харесвам, но вече не я искам защото...
Продължаваше да я иска...
Моля се да не ми се налага да правя такъв избор...
Активен
Lady Frost
Наблюдател
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 13

« Отговор #12 -: Февруари 24, 2009, 10:58:12 »

Страхотно полезна темичка! Благодаря за идеите!  4  hb Надявам се някой път и аз да мога да споделя някоя хитринка.
Активен

богата
Moderator
Старши Друид
Неактивен Неактивен

« Отговор #13 -: Април 03, 2009, 01:38:13 »

Малко на размер, но огромно улеснение е слинга! То си има много теми за него, но трябва и тук да се спомене! Почти безплатен !
Както и кърменето и педагогическото захранване.
Активен
богата
Moderator
Старши Друид
Неактивен Неактивен

« Отговор #14 -: Май 27, 2009, 12:55:28 »

Все се чудех къде да го споделя, но понеже много прилича на номера с къпането/мазаница с хума...и реших да е тук.

1.  ЛУда игра с руло домакинска хартия, от по-обемните. Два дни бясно търкаляне, сядане, балансиране с това опаковано цилиндърче. Накрая опаковката се прокъса и поставих задача да се накъса на "салфетки" и подредят, може и вариант със сгъване.... ей, голяма забава беше, трябва пак да купим домак. хартия...( много я пестя и затова още не е свършила. НЕ СЕ РЕЦИКЛИРА, затова...)

2. От домакински гъби - супер композиции стават! С един пакет дори, а какво ли ще е с 2-3... Даже леко се слепват и стават много устойчиви, макар и клатушкащи се. Така накрая нищо не се хвърля от омръзналата играчка!

Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: