Author Topic: Същност и материя на антропософската медицина  (Read 3845 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Offline Artemida

 • Бард
 • **
 • Posts: 56
Ако изходим от естественонаучният светоглед характерен за един днешен непредубеден учен, неминуемо се натъкваме  на начина на мислене характерен за съвременната наука. Същото важи и за медицината, като цяло.  Всяка болест има етиология/причина/, както и патогенеза/ механизъм на анатомични и физиологични изменения с болния човек,/ клиника / клинични признаци на болестта/ и съответно лечение съобразено с последните. И всеки уважаващ себе си лекар е на мнение, че не може да има адекватно лечение на дадена болест без точно поставяне на диагнозата и откриването на точният причинител на заболяването. И е  напълно естествено за съвременният лечител да промени начина си на лечение, ако в хода на изследванията се окаже,че причинителят на заболяването е различен от този който първоначално е предположил.  Но ако на същия този лекар му се спомене, че е напълно възможно в причината за заболяването да не е в микроорганизма , а в душата на човека , тогава той започва да става скептичен. И току виж би могъл да изневери на непредубеденият си естественонаучен подход и да обяви подобни твърдения, най- меко казано за невежи. А ако съществува една наука за света разположена зад света на сетивата ?! И ако тази наука има своите закони, също, както съвременната наука. И ако вникнем непредубедено в естеството на тези задсетивни закони, не бихме ли могли да научим много повече за причините на болестта?! Ако един съвременен учен не изневерява на чистия научен подход, би трябвало да допусне съществуването и на причини,които на са му известни. И вместо да ги отхвърли с лека ръка би могъл да проучи тази първоначално чужда му материя и задълбочавайки се в нея, да намери начин да разшири и задълбочи своите лечебни методи. В противен случай, той би приличал на онзи лекар, при когото идва пациент с болки в кракът и открита рана. Лекарят веднага, взима материал за антибиограма, превръзва кракът и хоспитализира болният. След седмица той е здрав , но след месец отново пациента го посещава със същият проблем . Лекарят предприема същото лечение и така до безкрай.  А всъщност, пациентът страда от умело скритата мания да се самонаранява. И в случая не трябва да обръщаме само внимание на лечението на тялото, въпреки, че то е важно. За да решим проблема,трябва да обърнем внимание и на психиката, душата на пациента и да намерим начин как да я лекуваме.
  И както съвременната медицина иска с години залягане над учебниците, така и духовно-ориентираната медицина иска упорито обучение.
 Причината за това самонараняване, може да бъде-кармична или проява на автоагресия. И сега духовнонаучният подход има за цел, да установи истинската етиология, тоест истинската причина, за този проблем.
 В случая, Азът- не е установил достатъчен контрол върху астралното(тялото на инстинктите и желанията).
 И изводът е, че Астралното тяло, придава характерен отпечтък върху характера на етерното(тялото на строителните сили).
 Инициалната (началната), терапия започва с повишаване на душевната стабилност на индивида.Това означава, че Азът трябва да установи, по-стабилен контрол върху астралното тяло. И лечителят трябва да помага на пациентът, точно в тази насока.
« Last Edit: Октомври 02, 2008, 10:30:43 pm by Artemida »

Offline Бунгичка

 • Наблюдател
 • *
 • Posts: 2
 Наскоро ползвах едно антропософско лекарство "Роса" при настинка и ми помогна.Интерсното е,че винаги усещах едно освежаващо действие при отпиването.

Offline Deepinside

 • Administrator
 • Приор
 • *****
 • Posts: 1193
 • Алхимик
  • http://www.novosemeistvo.bg - Сайт за семейството в епохата на Водолея
в антропософската медицина се използват и хомеопатични препарати
Еarth turns to gold in the hands of the wise
- Rumi

_________________________________________
Истинската Алхимия