|
богата
|
 |
« -: Октомври 03, 2008, 01:47:15 » |
|
Много ми е мъчно, да гледам хабенето на природните и създадените от човека ресурси. Това е моята промяна. Тя диктува и промените в поведението ми. Някои от тях са:
Купувам по-качествени, безвредни, дълготрайни стоки , за да не тръгват към контейнерите за разделно събиране... И най-важното - по-малко стоки!
Никакво хабене на хартия, никакво купуване на пластмаси, ако няма вариант за стъкло, дърво .... Нищо, което може да се рециклира не отива в общия боклук (т.е в Пловдив или Силистра..щото го хвърлям в София)
Никакви ел уреди на стендбай. Ако съм на чуждо място - същото!
Вие? Дайте ми кураж!
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
Deepinside
|
 |
« Отговор #1 -: Октомври 03, 2008, 01:55:07 » |
|
по-малко телевизия - освен създействието на съзнанието - телевизорите харчат ток (и енергия ангажират от гледащите) Предпочитам да не описвам какво е енергийното поле на Телевизията  (хитър трик за приспиване на масите в планетарен мащаб)
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
HardRockMum
hidden
Друид

Неактивен
|
 |
« Отговор #2 -: Октомври 03, 2008, 04:06:11 » |
|
Мислех си да пусна подобно въпросче, защото и мен ме вълнува тази тема. Да, аз лично се променям,моето семейство се променя, възпитавам така и децата си. - по-малко ползване на автомобил, повече ходене пеш и с велосипед, много са ми интересни новите (за БГ) методи на car-sharing и car-pooling;
- пестене на енергия, вода и всякакви други природни ресурси-каквото зависи от нас самите;
- светим си с енергоспестяващи крушки;
- събираме разделно отпадъците, а хартията предавам специално на вторични суровини, защото гледах предаване с представител на Еко пак, който каза, че все още хартията от контейнерите изобщо не се преработва; :-X Това било засега само за свикване на населението :nana6:
- по-малко телевизия и компютърни игри за децата
- опитвам се всячески да участвам в инициативи по засаждане на дървета, протести срещу изсичането и застрояването и подобни
- опитваме се да се храним по-здравословно
- четох някъде препоръка за пазаруване по интернет, само че това за БГ е все още невъзможно, мисля си аз
За съжаление, в нашата мила родина не виждам светлина в тунела....много е голяма алчността и безхаберието. Не говоря празни приказки, виждам го всеки ден с очите си  А простотията на народа е просто без коментар
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
LOVE & JOY
Moderator
Приор

Неактивен
Публикации: 554
ще наредя пасианса
|
 |
« Отговор #3 -: Октомври 05, 2008, 01:43:36 » |
|
*От години не ползвам найлоновите торбички в магазините, а си нося лични, платнени в чантата/ а вече и + малък формат за детето ;) ) Ако все пак ми пробутат някоя, я ползвам ненормален брой пъти ;D. * почти не купувам опакована храна и гледам да редуцирам опаковките, за да не се стига до контейнера *разделното събиране се подразбира..След прочетеното от HardRockMum за хартията, ще се преориентирам подобаващо. *избягвам пластмаси, доколкото ми е възможно *не разхищавам вода и електричество/ изключение е PC- то, където съм доста разточителна :-[ / *веган *ползвам за почистване прости, екологични алтернативи- оцет или сода+ оцет. /сода също и вместо омекотител за прането/.Прозорци и под мия само с вода. *опитвам се да дам нов живот на старите неща, вместо да купувам нови *обратната страна на непотребната хартия детето ползва за рисуване *все още не съм се разболяла от шопинг- мания, особено от онази и разновидност, при която купуваш, купуваш и накрая половината заминава на боклука
ще дописвам, ако се сетя нещо
|
|
|
|
« Последна редакция: Октомври 05, 2008, 09:16:48 от JOY »
|
Активен
|
|
|
|
|
Алиса в огледалния свят
|
 |
« Отговор #4 -: Октомври 05, 2008, 09:19:46 » |
|
~ вегетарианец (не потребявам месо, риби, яйца и прозводни) ~ не гледам ТV (мислех, че това няма особено значение ...ама след няколко години подобна "практика" явно се усеща свободата от тв-и мисловни модели  ) ~ пазарувам при възможност от дребни производители, донесли стока (плодове, зеленчуци и зелени подправки) от градинките си
|
|
|
|
|
Активен
|
Добротворене.
|
|
|
|
богата
|
 |
« Отговор #5 -: Октомври 05, 2008, 03:29:12 » |
|
Преди около 2 години прочетох във в. Дневник, на страницата на Горичка, че авторката ДОРИ БИЛЕТЧЕТО си слагала разделно при хартиените отпадъци. Към онзи момент реших , че е позьорка или луда, аз цял живот съм събирала хартията, но такова нещо... Да си призная ... сега чегъртам етикети , режа мет пръстенчета, мия от мазнини (не винаги), изтръгвам телбодчета, отлепвам тиксо ....
-ако сме извън София, събираме обелки и всякакви хранителни отпадъци и храним разни животни с децата, но не ги хвърляме в контейнера
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
LOVE & JOY
Moderator
Приор

Неактивен
Публикации: 554
ще наредя пасианса
|
 |
« Отговор #6 -: Октомври 05, 2008, 06:09:48 » |
|
Преди около 2 години прочетох във в. Дневник, на страницата на Горичка, че авторката ДОРИ БИЛЕТЧЕТО си слагала разделно при хартиените отпадъци. Към онзи момент реших , че е позьорка или луда, аз цял живот съм събирала хартията, но такова нещо... Да си призная ... сега чегъртам етикети , режа мет пръстенчета, мия от мазнини (не винаги), изтръгвам телбодчета, отлепвам тиксо ....
-ако сме извън София, събираме обелки и всякакви хранителни отпадъци и храним разни животни с децата, но не ги хвърляме в контейнера
На мен много ми е мъчно, че растителните отпадъци заминават в общия боклук, а става чудесен компост от тях. :( Относно билетчето: Интересно е, на фона на онова, което каза Hardrockmum за хартията, дали са оправдани усилията ни. Също така бях чела, че не всяка хартия става за преработка. Добре е населението да бъде информирано за това, ..Иначе двойна работа.- и за нас и за онези, които после разделят боклука. Излишни ресурси пак. На мен ми се ще да надникна , какво става с боклука, след като пристигне на мястото, където трябва да се преработва. 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
сребърен облак
hidden
Друид

Неактивен
|
 |
« Отговор #7 -: Октомври 05, 2008, 08:31:49 » |
|
Да си призная ... сега чегъртам етикети , режа мет. пръстенчета, мия от мазнини (не винаги), изтръгвам телбодчета, отлепвам тиксо ....
Същата работа - не само с билетчето, ами и обирам боклуците на хората около мен, таман преди да ги хвърлят в общия боклук, съответно чантата ми редовно е пълна с всякакви хартийки и найлончета (а, и редовно мятам някое шише, намерено пред входа, в правилния кош). Друг е въпроса, че чантата ми е голяма и яка, а вътре има поне една сгъваема найлонова торба. На работа вече наистина печатаме всички вътрешнофирмени документи на гърбове, отне ми няколко месеца. Промених страницата на фактурите, за да не остава никакво поле под текста (на матричния принтер). В тоалетната сложих хавлиена кърпа, успоредно със задължителните хартиени кърпи, поне аз не ги докосвам. Определено на работа има още много работа да се върши, най-вече в посока убеждаване на колегите. Като ходим на палатка, слагам няколко чувала по дърветата в района на "тоалетната" - и без това осираме пейзажа, поне хартията да не се подмята. То хартията лесно, ама повечето са с мокри кърпички. Което ми напомня - ползваме биоразградими мокри кърпички за спешните случаи. Естествено, след нас само трошички остават. Хартията отива при "Лист по лист", а останалото - в разделния боклук. Обяснявам на децата, възпитаваме се - днес направих забележка на щерката, че се опита да пише съчинение на нова страница, при условие, че на предната страница има само един ред... :) Купувам по-големи опаковки от нещата, чиито опаковки не могат да се избегнат - тоалетна хартия, прах за пране и т.н., пестим ток и вода. Пластмаса вече се старая да не купувам. Това с по-малкото стоки ми е най-трудното, но и натам вървим :) Мечтаем за зелена къща и проучваме как стои въпроса с термопомпите, слънчевите панели и колектори и екологичните строителните материали.... някой ден и това ще стане. - четох някъде препоръка за пазаруване по интернет, само че това за БГ е все още невъзможно, мисля си аз
Не ти схващам идеята, но ме подсети точно обратното - доскоро поръчвах доста по нета, сега си избирам в мрежата книги, и вместо някой да ми ги праща от София, и куриер да идва специално до нас, използвам някоя разходка и си ги купувам сама. А, да - и много се старая, ако има повече служебни пратки за един ден, да ги изпратя с един и същ куриер. Направо ме боли сърцето, като видя как колата си тръгва, само за да дойде пак след 20 минути. Същата работа и като видя как някой съсипва чист лист за нещо маловажно. Дали няма да ми открият някоя "...рексия"?
|
|
|
|
|
Активен
|
Никой не прави по-голяма грешка от този, който избира да не направи нищо, само защото може да направи малко.
|
|
|
Eowyn
Наблюдател
Неактивен
спасител на снежни човеци
|
 |
« Отговор #8 -: Октомври 05, 2008, 10:24:21 » |
|
Опитвам се, къде успявам, къде не. - наложено вето на найлонови торбички - не взимам в магазина, дори гледам да не взимам за зеленчуците, на което продавачките много се дразнят...Само един касиер досега ме е поздравявал за отговорното ми поведение - пластмасова коледна елха - вярно, пластмаса, ама поне не купувам нова отсечена, до скоро живите с корен не ми бяха по джоба, сигурно и тази година няма да са - по-малко ток - не се гледа тв вкъщи, изключват се уредите, които могат да не стоят на стендбай, презареждаеми батерии - водата - бързо къпане, не повече от 5 мин. под душа - тук имаме скандали с мъжа ми , той обича да виси под душа, а на мен сърцето ми се свива :-[ - по-малко битова химия (и без това съм алергична към ароматите на повечето препарати) - бях въвела и разделното събиране, но в новия квартал няма разделни кофи :( Не много, но от сърце. Искам и да засаждам дръвчета, но все не мога да се организирам.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
Deepinside
|
 |
« Отговор #9 -: Октомври 05, 2008, 10:46:26 » |
|
Дали няма да ми открият някоя "...рексия"? много сме, силни сме  искренния стремеж към природосъобразен живот не е болест!
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
feather
hidden
Приор

Неактивен
Орторексията - орторексична, дело на всеки! :)
|
 |
« Отговор #10 -: Октомври 06, 2008, 08:33:20 » |
|
Абе не изглежда да сме много - около блоковете е обсипано с найлонови пликчета, пластмасови чашки и бутилки и пр. – цветен панаир (покрай бурята тия дни всичко това се носеше в бясна въртележка из въздуха). Контейнерите преливат, а покрай тях живуркат и войнствено си защитават териториите глутници кучета. Това май е картинката на всеки голям град..
Иначе и ние се опитваме да се зеленеем. Капка в морето. - Водата се пести – душовете са кратки, дори уча детето да я спира, докато се сапунисва. - Използваме енергоспестяващи крушки. Гасят се лампи в коридора или другите помещения, които в момента не се ползват. Обаче компютъра върви дененощно, с това не мога да се преборя... - Гледам да ползвам минимално найлонови торбички. Течности в пластмасови бутилки (бира, безалкохолно) не се купуват вкъщи. Дори вода вече пием чешмяна, след като си купих кана с филтрираща система. Полуфабрикати не ползвам, избягвам да купувам всякакви опаковани продукти. - Препарати почти не ползвам, с изключение на прах за пране и препарат за миене на чинии. Фаянса мия с праха, измива се чудесно. Содата за хляб добре замества абразивните препарати. - Искам да събираме разделно, но засега в квартала няма контейнери на Екопак. То не че като се събират така, не отиват на общото сметище.. - Автомобил нямаме, въпреки че и двамата имаме книжки. Аз съм по-мързелива, но така съм принудена да ходя повече пеша. - Пластмасовата елхичка въведох преди десетина години. Жал ми е да се отсичат милиони малки дръвчета, за да си украси човек къщата за няколко дни. И понеже обичам миризмата, за Коледа украсявам с няколко зелени клончета, които намирам покрай пазарите за дръвчета (от тези, които махат за да сложат кръстачката)
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
HardRockMum
hidden
Друид

Неактивен
|
 |
« Отговор #11 -: Октомври 06, 2008, 12:43:56 » |
|
Не ти схващам идеята, но ме подсети точно обратното - доскоро поръчвах доста по нета, сега си избирам в мрежата книги, и вместо някой да ми ги праща от София, и куриер да идва специално до нас, използвам някоя разходка и си ги купувам сама.
Сега се сещам, че не само го четох това нещо, ами и го превеждах за една брошура именнно във връзка с промените в климата и пестенето на енергия. Само че не мога да намеря брошурата  В общи линии, идеята беше, че вместо да разходваш гориво (и съответно да замърсяваш) и да ходиш с колата си до магазин за покупки, можеш да си ги поръчаш по интернет, и да ти бъдат доставени с поща (така и така влака пътува до твоя град; има много други клиенти на тези стоки, които биват обслужвани по този начин, следователно те не ползват автомобилите си; поръчвайки чрез интернет правиш точно това, което правиш и в офиса-с едно идване на една кола вземаш/получаваш няколко пратки/стоки). Това, разбира се, е по-съответстващо на големи градове с по-развита разносна търговия дори и за стоки от първа необходимост. Не знам дали обясних добре, но този пост го пиша от стутринта от 10ч..... 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор

Неактивен
|
 |
« Отговор #12 -: Октомври 11, 2008, 01:26:03 » |
|
И аз се променям доста интензивно в последната година. За да не изреждам всичко, което се повтаря с горните постинги, ще напиша само неща, които не са били споменавани: - power managment на компютъра - вижте тук, за който не знае как да си го настрои - никога не източвам водата от чешмата или по-точно източвам я като пълня бутилки за поливане на саксиите - това съм го виждала да го правят баба ми и майка ми, но те май го правят, за да е водата със стайна температура. Сега разбрах, че хлорът се изпарява за 2-3 дни от водата и така не тровя цветята си. Още по-наложително е, ако имате домашни саксии с билки, подправки и др. неща, които консумирате - пускам само добре напълнена пералня и миялна машина - опитвам се да запаля всички свои познати да бъдат по-отговорни и да ги информирам за много от нещата, които не знаят - не си спестявам да се обадя на различни търговци или производители, които са ме подразнили със своята безотговорност или вредност - събирам разни пластмасови и др. боклуци пред къщи и ги хвърлям разделно -гледам да спазвам мотото "reduce, reuse, recycle" Ако се сетя друго ще допълвам.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Zvezdi4ka
Бард

Неактивен
Публикации: 74
Believe in something Better!
|
 |
« Отговор #13 -: Октомври 22, 2008, 09:50:55 » |
|
Освен горе изброените,ето още някои нещица,които правим в къщи.Разрязваме хартиените салфетки на 4.Така вместо една салфетка да се използва еднократно,се използа реално 4 пьти. -пера само със хладка или студена H2O -използвам био прах за пране,който е много по-икономичен от обикновенния и без никакви миризми -хартията за принтера се използва само,ако наистина е належащо и то от двете страни,че и повече от 2 пъти се е случвало да се ползва един лист -пълня мивката с Н2О,хубаво насапонисвам чиниите и чак тогава ги изплаквам -при миене на зъби,Н2О се спира,докато си четкаме зъбите -ароматизатори,било то пръскащи се,течни, за контакта или за колата-не ползваме -найлоновите торбички за плодове и зеленчуци ги използваме отново и отново при всяко ново ходене до магазина.Което ме навежда на мисълта,някой знае ли от къде мога да си закупя торба-мрежичка,като тези едновремешните на нашите баби? -купуваме само дървени и играчки и занимавки от плат -използваме памучни памперси,а не еднократни.Наистина e страховито,като си помисли човек,че отнема между 250 и 500 години за напълното разлагане на само един памперс :o за какво въобще говорим! http://www.realdiaperassociation.org/diaperfacts.php -не се лакирам -ползвам сода за хляб,вместо дезодорант -паста за зъби без флyор и другите му гадости -правя си домашни мокри кърпички -като готвя,затварям пo 2 буркана.Така хем не изхвърляме нищо,хем яденето винаги е прясно,хем менюто винаги е разнобразно и може и да не готвиш,ако излезне нещо непредвидено в последния момент -асансьор ползвам рядко.живеем на 4 етаж, хем си правя гимнастика ,хем спестяваме електричество -също ползваме платнена завеса за банята,а не пластмасова.Тьй като при повишаване на Т в помещението по време на къпане ,от пластмасовата завеса започва отделянето на ПВЦ тип токсични газове.През същото това време порите на кожата ни са широко отворени от топлината и така по този начин ние приемаме тези вредни газове,без нищо и да подозираме. -и най-важното:Не се ваксинираме!ИМУНИЗИРАМЕ СЕ чрез кърмене и здравословна храна! Ох,то май взе,че стана дълъг списъка.Но като ги правиш всекидневно и ти става втора природа. Е ако това не е орто,здраве му кажи!!! ;D
|
|
|
|
« Последна редакция: Октомври 22, 2008, 10:25:05 от Zvezdi4ka »
|
Активен
|
Breath,Believe,Receive-It's all Happening!
|
|
|
Dream
Stars
Старши Друид
Неактивен
Fairy - Cherry Iceglow :)
|
 |
« Отговор #14 -: Октомври 22, 2008, 11:05:07 » |
|
по-малко телевизия - освен създействието на съзнанието - телевизорите харчат ток (и енергия ангажират от гледащите) Предпочитам да не описвам какво е енергийното поле на Телевизията  (хитър трик за приспиване на масите в планетарен мащаб) телевизията е толкова мощен комерсиален манипулатор, че нямам думи Звездичке, наистина голям списък и много, много полезен има неща, които не ми бяха хрумвали айде за принтера, памперсите и водата ясно ;), аз също не харесвам ароматизаторите, незнам защо, но от тях ми става лошо. - аз също използвам найлонови торбички многократно - от тези с картинките, а и рядко ги взимам ако ми дават от магазина (особено ако съм взела нещо малко) - за играчките хей, още ни е рано, но се оказа, че от моите са останали толкова много играчки и все хубави, разбира се повечето са правени като от онова време - лакиране - цъ, не мога да си представя идеята да мириша на ацетон на мишлето. - виж за содата за хляб, незнаех, но пред дезодорант предпочитам парфюм - мирише по-хубаво, по трайно, а и няма от оня газ дето "..." на озона. списъка е голям, но дали с това нещо ще се промени? честно казано се съмнявам! за света не мога да кажа, но докато в българия на първи план се изтъква секс за един ден, кючека и евтинджосите едва ли ще има напредък. В този смисъл се сетих за един доста глупав филм "Идиокрация", но ми хареса една от идеите във филма - масовият нека го нарека чалгаджия е осакатен от страна на мисли и съответно се размножава с пълна сила - като зайците да кажем (един пример - една комшийка вече чака 4-то дете и ако не се лъжа няма две деца от един баща), а съответно "умния" човек, се замсиля над голямата отговорност да отгледаш човек и съответно не бърза да се размножава докато не е напълно убеден в своите способности.... и се ражда в най-добрия случаи едно дете, едва ли е нужно да обяснявам, че дори това едно дете да бъде възпитано да обича и пази земята! другите 4-ри няма да са възпитани така...
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|