novosemeistvo.bg
Май 23, 2012, 11:06:55 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: 1 2 3 [4] 5   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Вегетарианството  (Прочетена 4025 пъти)
0 Членове и 3 Гости преглежда(т) тази тема.
LOVE & JOY
Модератор
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 554

ще наредя пасианса

« Отговор #45 -: Март 03, 2009, 04:04:42 »

Според аюрведистите от правилно усвоената храна се получава тънко материално вещество, което те наричат "оджас" или жизнена сила. Самите хранителни продукти трябва да са пресни, термичната им обработка да е минимална и храната да се употребява веднага.

Интересно е да се знае, че при консумация на месо не се изработва "оджас." wink
Активен

Андреана
Старши Друид
Неактивен Неактивен

Публикации: 375

Земята не принадлежи на хората. Те й принадлежат

« Отговор #46 -: Август 24, 2009, 06:42:06 »

Не консумирам месо от както се помня,а сега се налага да се крия, че съм такава,защото хората започват едни дебати как трябва да ям месо и как ще се разболея ако не го консумирам-доста неприятно.Веднъж преди две години реших да опитам една хапка, последствията бяха потресаващи три дни бях болна и то от една малка хапка месо, тогава се замислих колко ли е токсично щом организма ми реагира така остро.Но съм чувала и хора които твърдят, че им е лошо ако не ядат месо и нямат никаква сила. 10
Активен

С годините навярно променена,отхвърляна,отчаяна,сломена, и весела и тъжна,мълчалива,безкруполна,надменна,горделива,достъпна в мигове на доверчивост,неузнаваема във своята свенливост,това съм аз-човекът и жената,за себе си безкрайно непозната.
HardRockMum
hidden
Друид
Неактивен Неактивен

Публикации: 174

« Отговор #47 -: Август 25, 2009, 11:00:31 »

Андреана,  за първи път чувам, че се налага вегетарианец да се крие.
Около мен има доста вегетарианци и никой не се е оплаквал от такова нещо.
Отделно, служебно имам доста международни срещи, при подготовката на които винаги има отделно вегетарианско меню с бройка на хората, които го предпочитат. Очевидно вегетарианството е прието като начин на хранене по света и много хора се съобразяват с това. Също както и със заведенията, в които не се пуши (но това е само в цивилизования свят).
Учудвам се, честно. Явно хората, с които общуваш са ограничени и не могат да приемат различната гледна точка и право на избор, или пък ти самата се притесняваш да отстояваш позицията си.
Активен
Андреана
Старши Друид
Неактивен Неактивен

Публикации: 375

Земята не принадлежи на хората. Те й принадлежат

« Отговор #48 -: Август 25, 2009, 04:52:53 »

Андреана,  за първи път чувам, че се налага вегетарианец да се крие.
Около мен има доста вегетарианци и никой не се е оплаквал от такова нещо.
Отделно, служебно имам доста международни срещи, при подготовката на които винаги има отделно вегетарианско меню с бройка на хората, които го предпочитат. Очевидно вегетарианството е прието като начин на хранене по света и много хора се съобразяват с това. Също както и със заведенията, в които не се пуши (но това е само в цивилизования свят).
Учудвам се, честно. Явно хората, с които общуваш са ограничени и не могат да приемат различната гледна точка и право на избор, или пък ти самата се притесняваш да отстояваш позицията си.

Привет! Ти си щастливка , щом не ти се е налагало да се оправдаваш и да спориш, та дори и да премълчаваш по отношение на избора си как  се храниш. Много повече са хората които консумират месо от тези които не, за ужас на горките животни.
« Последна редакция: Август 25, 2009, 05:10:50 от Андреана » Активен

С годините навярно променена,отхвърляна,отчаяна,сломена, и весела и тъжна,мълчалива,безкруполна,надменна,горделива,достъпна в мигове на доверчивост,неузнаваема във своята свенливост,това съм аз-човекът и жената,за себе си безкрайно непозната.
Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 1164

Алхимик

« Отговор #49 -: Август 25, 2009, 06:16:12 »

Проблема според мен за някои хора е психологически - ако те ядат месо, а някой друг не яде - това дали не се възприема като отричане на самите тях и техния начин на живот. Според мен е за предпочитане да се действа тактично, но безкомпромисно! - Включително и за намесата на баби и дядовци в храненето на децата на родители вегетарианци.
Активен

Еarth turns to gold in the hands of the wise
- Rumi

Друид
Неактивен Неактивен

« Отговор #50 -: Август 26, 2009, 09:08:58 »

Проблема според мен за някои хора е психологически - ако те ядат месо, а някой друг не яде - това дали не се възприема като отричане на самите тях и техния начин на живот. Според мен е за предпочитане да се действа тактично, но безкомпромисно! - Включително и за намесата на баби и дядовци в храненето на децата на родители вегетарианци.
По принцип това може да е проблем на всеки, независимо дали е вегетарианец или не. Аз лично съм имала случаи на опити да ми се вмени вина от вегетарианец защо ям месо, а също и доброжелателен съвет да не си захранвам децата с месо. Щастливка съм по отношение на това, че не давам възможност да се "грижат" за здравето ми без да съм поискала съвет по въпроса. Затова и не изпадам в ситуации на спорове и оправдания. Според мен не би следвало да чувстваме вина за избора, който сме направили съзнателно и в чиято правота сме убедени. thumbsup

Активен
Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 844

« Отговор #51 -: Август 26, 2009, 12:44:02 »

И аз се учудих на това с вегетарианството. Може би по-близките хора все още да се бъркат в хранителния режим (особено на децата), но хората са свикнали отдавна с вегетарианството и го приемат съвсем естествено. Вече дори и по най-обикновени събития и мероприятия има избор на месно и безмесно меню.

Да не ви казвам пък по европа и щатите за разни детски градини, които освен, че имат всякакви опции ("diary free", "nuts free", "gluten free" и т.н.), родителите могат да избират и "vegetarian" и дори "vegan" менюта. И тука ще стане така след някоя  и друга година, споко. Просто много трудно се наваксва след желязната завеса.
Активен
богата
hidden
Старши Друид
Неактивен Неактивен

Публикации: 268

« Отговор #52 -: Октомври 19, 2009, 10:11:37 »

Аз най-редовно крия вегетарианството от лекарите.
И хомеопатията.
И гладуването като сила, възстановяване, лечение.
И неяденето на бонбони и близалки от децата.

Активен
feather
hidden
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 1025

Орторексията - орторексична, дело на всеки! :)

« Отговор #53 -: Октомври 19, 2009, 07:32:35 »

Тъкмо обяснявах на дъщеря ми, че е излишно да се говори на китайски на човек който не разбира езика.  grin
Да се говори за хомеопатия, ваксини, здравосливно хранене и начин на живот е не само излишно, а понякога опасно. Особено при децата.
Активен

"Great ideas often receive violent opposition from mediocre minds" Einstein

ВАКСИНИТЕ - ИНФОРМИРАН ИЗБОР! 
HardRockMum
hidden
Друид
Неактивен Неактивен

« Отговор #54 -: Октомври 22, 2009, 09:24:02 »

Малко ми е трудно да се съглася с последните два поста. Не говоря за натрапване на идеи, но да криеш едва ли не начина си на живот.... Не знам, може би имате аргументи...
Активен
Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 1164

Алхимик

« Отговор #55 -: Октомври 22, 2009, 01:23:29 »

Малко ми е трудно да се съглася с последните два поста. Не говоря за натрапване на идеи, но да криеш едва ли не начина си на живот.... Не знам, може би имате аргументи...

Някои хора дали не го приемат като отрицание на самите себе си и на техния начин на живот. Дори в случая , когато с вегетарианството и алтернативността не се парадира.
Така че основания има:)
Активен

Еarth turns to gold in the hands of the wise
- Rumi

Друид
Неактивен Неактивен

« Отговор #56 -: Октомври 23, 2009, 11:17:18 »

Някои хора дали не го приемат като отрицание на самите себе си и на техния начин на живот. Дори в случая , когато с вегетарианството и алтернативността не се парадира.
В смисъл, че невегетарианците и неалтернативните могат да си помислят, че се отрича техния начин на живот? И не искаме да ги "обиждаме" един вид?
Просто наистина искам да си изясня мотивите и вижданията, надявам се да не го приемате като зяждане.
Активен
feather
hidden
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 1025

Орторексията - орторексична, дело на всеки! :)

« Отговор #57 -: Октомври 23, 2009, 11:56:07 »

Нали ме чете в темата за проблемите на децата в учлищна възраст - там бях написала за щерка ми.
Децата не обичат различните и ги изолират от колектива, а избора на приятели в толкова тесен кръг не е голям.
На този етап за тях е по-важно да не бъдат изолорани.

Аз също не говоря на тези теми с хора, които не биха ме разбрали.
Безмислено е. :)
Активен

"Great ideas often receive violent opposition from mediocre minds" Einstein

ВАКСИНИТЕ - ИНФОРМИРАН ИЗБОР! 
Artemida
Бард
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 56

« Отговор #58 -: Ноември 13, 2009, 09:22:51 »

Не консумирам месо от както се помня,а сега се налага да се крия, че съм такава,защото хората започват едни дебати как трябва да ям месо и как ще се разболея ако не го консумирам-доста неприятно.

Да, често се случва да ме критикуват и да изсмукват от пръстите си какви ли не доводи срещу начина ми на живот. Малко хора, могат да разберат убежденията ми и никога не изтъквам с какво и защо се храня така. Ако се случи, предпочитам да развия темата на разговор в друга посока.
 Голямата ми дъщеря не яде месо по свой избор/ не наложен от мен/, за разлика от малката, която обича месото. 48
 Личното ми мнение е, че храненето е личен избор, който трябва да се уважава. 551

Активен
rossi9
Наблюдател
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 3

« Отговор #59 -: Декември 16, 2009, 02:09:02 »

Личното ми мнение е, че храненето е личен избор, който трябва да се уважава. 551

Точно така!
Като малка съм тъпкана насила с месо. Като тийнеджър, прохождайки във вегетарианството, се карахме с майка ми. Сега съм вегетарианка от 10 г. и въпреки ниския хемоглобин месо не ям. Понякога млечни, но наблягам на салати, ядки, фрешове, плодове,кълнове love021
Активен
Страници: 1 2 3 [4] 5   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: