Author Topic: От вътрешна свобода към външна...  (Read 6069 times)

0 Members и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Offline Deepinside

 • Administrator
 • Приор
 • *******
 • Posts: 1193
 • Алхимик
  • http://www.novosemeistvo.bg - Сайт за семейството в епохата на Водолея
От вътрешна свобода към външна...
« on: Януари 19, 2011, 11:12:08 am »
Quote
Дойде
ли злото срещу вас, не го нападайте, но само се отбранявайте. За да се пазите от злото, да не ви побеждава, вие трябва да държите в ръцете си мощно оръжие.

Кое е мощното оръжие срещу злото? Казано е в Писанието: Възлюбил си истината в човека. Значи, истината се намира в човека. Ето защо, нападне ли ви зло, кажете си следната формула: Бог е любов. Бог е мъдрост. Аз съм добро. Аз съм истина. Тази формула ще ви послужи при всички нещастия, противоречия и злини в живота ви. Доброто е една от проявите на Битието, с която можете да се защищавате от всякакво зло. Злото носи в себе си сили противоположни на любовта, мъдростта, на истината и на доброто, вследствие на което става неутрализиране на тези сили. Човек може да живее съзнателно дотолкова, доколкото проявява доброто и истината, които са вложени в него.
Съвременните хора говорят за любовта, стремят се към нея, но, като я придобият, не могат да я задържат за дълго време. Защо? Защото любовта вирее само в чистота. Наруши ли човек чистотата на своите мисли, чувства и действия, любовта моментално го напуска. Дойде ли някакво изкушение, за да запазите любовта си, изговорете тихо в себе си формулата: Бог е Любов. Бог е Мъдрост. Аз съм добро. Аз съм истина. Затова е казано в Писанието: Побеждавайте злото с добро, а лъжата с истина. Дайте път на Бога в себе си, Той да прояви своята Любов и Мъдрост. Не дадете ли път на великата Любов в себе си, ще видите, че това, което наричате любов, не е нищо друго, освен любовна каша. Любовната каша на хората е старият живот, а великата Любов е новият живот. Човек не трябва да прави компромис с новото. Той трябва да постави старото за почва, а с новото да гради. Новият живот е живот на изобилие. Любовта ражда изобилието. Да живеете в изобилие, това значи, да живеете при Вечния Извор, откъдето можете да черпите, колкото искате.

Като ученици вие трябва да имате права мисъл, прави чувства и прави действия. Какво сте били в миналото, какви ще сте в бъдеще, това не е важно. Какво сте в настоящия момент, това е важно. Щом се намерите в известно противоречие, кажете си: Аз съм добро. Аз съм истина. Щом сте добро и истина, вие трябва да проявявате живота на доброто и наистината. Като съзнавате това, вие всякога ще можете да палите своя огън, както и огъня на своите ближни. Достатъчно е да запалите една от своите клечки, за да запалите своя огън. Така постъпват и ангелите. Със своята любов, със своята светла мисъл те палят слънцето, на чиито лъчи ние се греем. Ако ангелите не палят слънцето, хората щяха да живеят във вечен мрак. Тогава те щяха да разберат какво представя тяхната мисъл. Мисъл, която не може да осветява пътя на човека, не е още истинска мисъл. Някога и земята е била светла като слънцето, но като я населили, със своя живот хората постепенно я изгасвали, докато най-после я обърнали в тъмно тяло. Разликата между ангела и човека се заключава в това, че ангелът пали огъня, а човек го гаси. Кой човек не се оплаква, че е загасил своите светли мисли? Мине ли някоя светла мисъл през ума му или някое светло чувство през сърцето му, той казва: Не е време сега за светли мисли и чувства.Не е време още за светли и благородни постъпки. Днес изгаси една светла мисъл в ума си, утре изгаси едно светло чувство в сърцето си, докато най-после стане тъмен като земята и започне да страда за изгубеното щастие.

Това са фигури на речта, които трябва да превеждате, да ви станат ясни. Настанало е време, когато всяка мисъл, всяко чувство и всяка постъпка трябва да се превърнат в запалена свещ, която никога да не изгаря. Когато дойде това време, светлината на слънцето ще стане седем пъти по-ярка от сегашната. Причината за това ще се крие в мислите на бъдещите хора. Със светлината на своите мисли те ще увеличават светлината на слънцето. Който погледне към земята, ще види, че тя свети, като слънце. Отдалеч ще изглежда, че земята гори. Невидимият свят се интересува от хората дотолкова, доколкото излиза светлина от умовете им. Колкото по-силна е светлината им, толкова по-голям е интересът на разумните същества към тях. Дето има мисъл, там има светлина. При това положение виждаме, че животът на хората заслужава интерес и внимание.

И тъй, искате ли да се справяте с мъчнотиите, нещастията и противоречията в живота си, прилагайте дадената ви формула, било в единствено, било в множествено число. Кажете си: Бог е Любов. Бог е Мъдрост. Ние сме добро. Ние сме истина. Произнасяйте формулата съзнателно и следете да видите какви резултати ще имате. Дали сте гладен, болен, слаб, произнасяйте формулата смело, без колебание. Дето минавате, произнасяйте формулата и мислете върху съдържанието и смисъла и. Мисли за Бога, за ближния си и ще намериш своето благо. Мислиш ли първо за своето лично благо, ти ще станеш нещастен. Бог е предвидил твоето благо, няма защо да мислиш за себе си. Когато ви канят на гости, в дома на някой граф или княз, трябва ли вие да носите хляба си? Той е предвидил всичко, което е необходимо за вашето гостуване при него. Следователно, отидете ли при Бога, ще се облечете с най-хубавите си дрехи, но хляб няма да носите. Бог е предвидил всичко което е нужно за вас. Докато мисли, какво ще яде, как ще се облича, как ще свърши живота си, човек е роб на условията. Едно се иска от човека - работа. Като работи, всичко ще му се даде.

Ползвайте се от формулата, която днес ви дадох, при всички трудни случаи на живота си. Произнасяйте я с всичкото уважение и почитание. Дръжте тази формула в ума си като добро оръжие, с което можете да се защищавате. Ако държите оръжието си чисто, каквото желаете, можете да постигнете. Оставите ли го да ръждяса, други ще го вземат от ръцете ви. Щом изгубите оръжието си, с него заедно ще изгубите и свободата си. Човек е дотолкова свободен, доколкото носи в себе си оръжие, на което разчита при всички трудни моменти в живота си. Свободен човек е онзи, който признава Бога за Любов, за Мъдрост, а себе си за добро, за истина. Дойде ли до това съзнание, човек е придобил онази свобода, която търси.

Бог е Любов. Бог е Мъдрост. Ние сме добро. Ние сме истина.
Еarth turns to gold in the hands of the wise
- Rumi

_________________________________________
Истинската Алхимия

Offline Андреана

 • Старши Друид
 • ****
 • Posts: 374
 • Gender: Female
 • Земята не принадлежи на хората. Те й принадлежат
Re:От вътрешна свобода към външна...
« Reply #1 on: Февруари 01, 2011, 12:12:14 pm »
Сподели малко опит!Според мен  за да отваряш темата имаш причина...
Злото и доброто си вървят ръка за ръка, едната без другото  не могат от как свят светува.
С годините навярно променена,отхвърляна,отчаяна,сломена, и весела и тъжна,мълчалива,безкруполна,надменна,горделива,достъпна в мигове на доверчивост,неузнаваема във своята свенливост,това съм аз-човекът и жената,за себе си безкрайно непозната.

Offline Андреана

 • Старши Друид
 • ****
 • Posts: 374
 • Gender: Female
 • Земята не принадлежи на хората. Те й принадлежат
Re:От вътрешна свобода към външна...
« Reply #2 on: Февруари 01, 2011, 05:02:19 pm »
 Страданието е родено от чувството на дълбоко разиденение. :imgh:

Единствената истина е  любовта.
Само мъдростта, чрез любовта може да ни освободи от страданието, защото когато ние вредим на някоя част/аспект/  от живота, ние вредим на част от себе си ..... това на свой ред носи страдания чрез законите на кармата.Не е необходимо да  се борим със злото, необходимо е единство и познание за любовта .

Ако това се случи,  и се  пробудим, в широк, глобален мащаб .... тогава ние ще променим самата същност на нашето измерение. Ние ще се повишим до ниво, на по-висока вибрационна  чистота а  :imgwings: това би повлияло  на света около нас и цялата природа. Метафорично, Лъвът ще почива с Агнето. Всичко е възможно. Единствените ограничения са тези , които създаваме в нашите умове.
« Last Edit: Февруари 01, 2011, 06:37:18 pm by Андреана »
С годините навярно променена,отхвърляна,отчаяна,сломена, и весела и тъжна,мълчалива,безкруполна,надменна,горделива,достъпна в мигове на доверчивост,неузнаваема във своята свенливост,това съм аз-човекът и жената,за себе си безкрайно непозната.

Offline Deepinside

 • Administrator
 • Приор
 • *******
 • Posts: 1193
 • Алхимик
  • http://www.novosemeistvo.bg - Сайт за семейството в епохата на Водолея
Re:От вътрешна свобода към външна...
« Reply #3 on: Август 09, 2011, 11:06:49 am »
Има една такава гледна точка, че "позитивно мислене без позитивно действие е едно позитивно ...'нищо'". Ако човек има проблеми, по-подходящо е да се направи дълбок и детайлен анализ на причините, те може да бъдат астрологични, кармични, енергийни, др. Ако само се самохипнотизираме, че "всичко ни е добре", но човек не променя реално отношенията и поведението си, след време проблемите може да изплуват още по-силни от подтискането. Понякога може да не е лесно човек да признае пред себе си собствените си слабости и оттам да започне съзнателно и целенасочено да работи за тяхното преодоляване. За това е важно човек да може да се абстрахира от личните си желания и предпочитания/интереси, и да развива съзнателно способност за обективно и недетерминирано мислене. За това може да спомогне техниката с дишане през едната и другата ноздри, както и техниката за спиране на мислите - за определен период време (който от начало може да е много кратък) да се стараем да не мислим за нищо, но да оставаме съзнателни - спиране на мисленето и освобождаване от образи и мисли чрез усилие на волята. ако се появи някаква мисъл, не се смущаваме а се връщаме към практиката, стараейки се да увеличаваме колкото може повече времето, в което пребиваваме без мисли(за това може да спомогне и заемане на неподвижна поза - примерно египетската поза седнал с ръцете върху долната част на бедрата до коленете. Техниката със спирането на мислите може да спомогне за реално опознаване на нашето истинско Аз, а оттам и някои проблеми естествено могат постепенно да отпаднат. "Thinking for nothing the limited self unlimits" - "Мисленето за нищо ограниченото аз прави Безгранично/освобождава" - Виджнана Бхайграва т.
Еarth turns to gold in the hands of the wise
- Rumi

_________________________________________
Истинската Алхимия

Offline Андреана

 • Старши Друид
 • ****
 • Posts: 374
 • Gender: Female
 • Земята не принадлежи на хората. Те й принадлежат
Re:От вътрешна свобода към външна...
« Reply #4 on: Август 11, 2011, 05:26:47 pm »
Ако ти си станал вътрешно свободен, то задължително ти си вече и външно свободен. След като сме станали външно свободни/ масовият случай/  трябва да намерим път и към вътрешната си свобода. Мисля, че това е по-често срещаната ситуация.
Ако мислим положително, без никакво действие .....хм, струва ми се невъзможно, само мисълта е действие вече.  Може и да не е толкова явно изразено действието ни ако само мислим позитивно но то определено ще има ефект върху самият позитивно мислещ както и за хората около него.
Съгласна съм, че е хубаво да се действа когато има проблеми, и да се вземат мерки за решаването им. То дори и да отрича човек очевидното, като си казва, че всичко е наред те проблемите рано или късно ще го настигнат, ако побърза може човека  да  настигне тях.
Темата е интересна и може много да се разсъждава.       
С годините навярно променена,отхвърляна,отчаяна,сломена, и весела и тъжна,мълчалива,безкруполна,надменна,горделива,достъпна в мигове на доверчивост,неузнаваема във своята свенливост,това съм аз-човекът и жената,за себе си безкрайно непозната.

Offline апулей

 • Бард
 • **
 • Posts: 70
 • Gender: Female
Re:От вътрешна свобода към външна...
« Reply #5 on: Август 18, 2011, 08:45:26 am »
Свободата е чувство, усещане за себе си, външните фактори малко влияят на усета за свобода. Дори човек да е в затвора-между 4 стени, когато у него текат творчески процеси, чувството за свобода е неогасимо. Външното проявление на свободата отново се забелязва в градивните, творческите и простите действия на човека. Човек по един парадоксален начин е свободен, дори да се чувства затворен. Единсвено не е свободен да не Е, съществуването му е задължително и никой неможе да избяга от себе-то си, затова е важно творческото и духовното развитие, защото те пречистват човека и му дават усет за свобода. :img3:
Gurudevo Charanam