novosemeistvo.bg
Май 23, 2012, 11:55:29 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: [1] 2   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Чаят  (Прочетена 8690 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Алиса в огледалния свят
Модератор-ученик
Друид
Неактивен Неактивен

Публикации: 130

« -: Октомври 08, 2008, 08:07:43 »

Споделете

~ какви видове чай /билков, зелен, черен/ харесвате и употребявате

~ как приготвяте чая

~ положително въздействие

* откривам темата със Зеления чай

Как действа зеленият чай?
Има благоприятно влияние върху метаболизма и пречиства организма. Стимулира произвеждането на хормона норадреналин. Особено добре се отразява на бъбреците и пикочния мехур.
Съдържа голямо количество витамин С и е силен антиоксидант; неутрализира свободните радикали. Изследователи на свойствата на зеления чай твърдят, че помага срещу образуване на ракови клетки в организма.

Как се приготвя?
Зависи от вида на зеления чай и марката. Предлага са опакован и насипен.

/материал и от сп. Розали/
Активен

Добротворене.
Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 1164

Алхимик

« Отговор #1 -: Октомври 08, 2008, 09:09:23 »

koffieB01 popc1 tomatoe

Според Рудолф Щайнер кофеина е...токсин 
и май е за предпочитане да не зависим от него, пък има значение дали пием експресо или капучино, също така в какво количество.
Според мен някои чайове са за предпочитане - мурсалски с добавка от РОЗОВИ листенца!

има някои далекоизточни билки - женшен, елеутерокок, левзея, китайски лимоник, китайско императорско плодче(червено), др. (някои неща има в китайския магазин на Пиротска 18 в София)

Цитат
В страните, където статистически се консумира по-малко захар, хората притежават по-малко един личен характер отколкото в страните, където статистически се консумира повече захар. Идете в страните, където хората се проявяват с по-личен характер, с по-развита личност, където всеки човек се чувствува така да се каже в себе си, и от там идете в страните, където, бихме могли да кажем, имат повече общия народен характер, където те са по-безлични вече във външната физическа природа, тогава ще откриете, че в първите се консумира повече захар, а във вторите по-малко.
Ако искаме да имаме от тези изживявания на хранителните вещества понятия, които бият още повече на очи, ние можем да получим такива понятия при консумирането на така наречените възбудителни средства.  Възбудителните средства биват особено живо чувствувани, изживявани още във вътрешния живот. Кафето, чаят се изживяват в повишен размер. Но това, което вече нормалният човек изживява при кафето и чая,  онзи, който минава през едно антропософско развитие го изживява до много по-висока степен. Както казахме, всичко това съвсем не е една агитация за или против кафето, а едно представяне на нещата такива, каквито те са, и моля то да бъде взето също н този смисъл. Кафето действува вече в напълно нормален живот възбуждащо върху човешката природа, също така и чаят, само че тези възбуждания, които кафето и чаят упражняват върху организма са чувствувани по-живо от душата, която минава през едно антропософско развитие. За кафето можем да кажем например, че то действува върху човешкия организъм така, щото чрез това този човешки организъм отделя по определен начин своето етерно тяло от физическото тяло но така, че физическото тяло се чувствува като една здрава основа на етерното тяло. Това е специфичното действие на кафето. Следователно при консумирането на кафе физическото тяло и етерното тяло се диференцират до известна степен, но така, че в неговите формени свойства физическото тяло е чувствувано като че под влиянието на кафето изпраща лъчи в етерното тяло, то е като един вид здрава основа за това, което се изживява тогава чрез етерното тяло. Наистина това не трябва да бъде една агитация за консумирането на кафе; защото всичко това се движи върху физическа основа и човекът би направил от себе си едно напълно несамостоятелно същество, ако би искал да се нагласява чрез консумацията на това хранително или възбуждащо средство. Аз искам само да охарактеризирам влиянието на това хранително или възбуждащо средство.
Рудолф Щайнер, GA 145

Цитат

О.: Тъй като храненето играе важна роля бих помолил г-н д-р Щайнер да
ни каже още нещо за въздействието на различните храни върху тялото.
Р.Щ.: Отчасти Ви казах нещо и по-рано, отчасти Вие бихте открили не-
що на различни места от моите лекции. Днес бих могъл да Ви кажа вси-
чки подробности в тази насока. Особено трябва да избягвате на децата
да се предлагат такива неща като чай и кафе.
Чаят въздействува така, че мислите да не могат да се съберат, да бягат от
главата. Затова чаят е подходящ за дипломатите, които винаги трябва да
дърдорят нещо и не искат мисълта им логично да произтича от предход-
ната. Избягвайте чрез употребата на чай да давате възможност на децата
за такова бягство на мисълта.
Кафето също не е добро за децата, защото от него те стават педантични.
Кафето е обичайно за журналистите, за да могат да излагат мислите си
последователно. Това не трябва да се култивира у децата. В процеса на
развитие на мисленето това качество трябва да се развие по естествен
път. Кафето и чаят са от нещата, които трябва да се избягват.
Важно за децата е всичко зелено от растенията, също и млякото.
Рудолф Щайнер, Лекции по валдорфска педагогика, GA 295

Цитат
Чудесното устройство на сърцето и на човешкия мозък могат да задоволят не само най-големите интелектуални изисквания, ако ги изучаваме от гледището на анатомията, но и да по вдигнат естетическите и морални чувства на онзи, който пристъпва към това изучаване с цялата си чувствителност. Астралното тяло не е достигнало още тази степен на съвършенство. То е носител на радостите и страданията, на инстинктите, желанията  и т.н., и трябва да признаем, че по отношение на своите наслади, на своите желания човекът се отнася по едни начин, който малко благоприятствува живота на сърцето и на мозъка. Чрез своя стремеж към наслаждения човекът консумира неща, които, като кафето, са между другото отрова за сърцето. Чрез това той доказва, че астралното тяло желае наслади, които са вредни за един така мъдро устроен орган, какъвто е сърцето. Години наред сърцето устоява на тези отрови, които човек консумира чрез своето астрално желание за наслада.
Рудолф Щайнер, GA 112

Цитат
Новият човек трябва да бъде създаден по образа на Бога в Правда, Светост и Истина; в Правда ­ по отношение на тялото, в Светост ­ по отношение на душата, в Истина ­ по отношение на ума. Затова отхвърлете лъжата, която е качество на ума, негов недостатък и всякога с ближните си говорете само истината. Всички спорове между близките стават само заради лъжата, защото се заблуждаваме един друг. “За това, отхвърлете лъжата, и всеки с ближнаго си говорете истина; защото сме удове един на друг.”    (4;25) Не се лъжете! Не лъжете и стомаха си. В Америка често хората, като са гладни, за да потиснат глада си, ядат леденица* или пият кафе. Не залъгвайте стомаха си с кафенце, с чай или с други неща. Така няма да върви колата. Ще вложиш в стомаха си нещо съществено.

Беинса Дуно

essen2
Активен

Еarth turns to gold in the hands of the wise
- Rumi

Неактивен Неактивен

Публикации: 116

Усмивка!

« Отговор #2 -: Октомври 08, 2008, 03:40:45 »

Употребявам предимно чай от билки, които сама съм си събирала. Правя един микс от мащерка, червен риган, жълт кантарион и съвсем малко бял равнец.
Две години подред пиехме от този чай и двете години не се разболяхме.
За съжаление тази година пропуснах да си събера повечвето билки и разполагам единствено с мащерка за тази зима. Мащерката и червения риган ги слагам и в ястията, които готвя.
Друг любим чай, който консумираме в големи количества през зимата е липовия. Приготвям го малко по-различно от останалите - оставям водата да кипне и слагам липата, като поври няколко минути добавям студена вода, по този начин се получава чай с приятно наситен червеникав цвят.
Активен
Ели
1
Наблюдател
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 45

« Отговор #3 -: Октомври 08, 2008, 10:04:05 »

Моя работен ден започва с чаша ментов чай. Действа ми винаги много тонизиращо. Също, когато ме боли стомах или имам менстуални болки - чаят от мента действа безотказно. Другия ми любим чай от този от шипки - съдържа много витамин Ц, но тука нещо не мога да го намеря по магазините :(
Активен

When the power of love overcomes the love of power, the world will know peace.
AFRODITA
hidden
Бард
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 86

« Отговор #4 -: Октомври 08, 2008, 11:33:15 »

Събирам планинска мащерка от Рила и Родопи, както и син риган. Майка ми събира горски шипки. Зимата от това правя чай.
Активен

Този, който не използва ума си и не се бори за свободата си, не усеща липсата й!
mimito
Наблюдател
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 4

« Отговор #5 -: Октомври 20, 2008, 10:47:21 »

У дома се пие чай основно от мащерка, а ако не ме домързи сама смесвам чай от мащерка риган и липа. Всички ги събирам от Родопите.

Мащерката е една от най-широко използваните билки у нас. Използва се и като подправка.

Тя спокойно може да бъде наречена лек за всичко. Използват се цъфтящите й части. Поради богатото съдържание на етерично масло притежава отхрачващо, антисептично, противовъзпалително, спазмолитично и газогонно действие. Тя има и болкоуспокояващо действие.
Използва се като дезинфекциращо средство при хроничен бронхит коклюш, бронхиална астма, суха и спастична кашлица, при белодробни заболявания. Освен това има благотворно действие при хронични гастрити и язва на стомаха, колики, диарии, гнилостни процеси, чревни паразити. Идеална е за успокоение при нервна възбуда, безсъние, главоболие, малокръвие. Може да се използва за гаргара при зъбобол и възпаление на устната лигавица.
Добре действат бани с отвара от мащерка при ставни и нервно-мускулни заболявания, радикулит, неврит, миозит.

Приготвям го като кипвам вода и после заливам мащерката с вряла вода. След като си запаря чая наливам прецеден и чакам да изстине. Добавям си мед(липов, акация или боров) и лимон...и се наслаждавм на аромата на планина, отмора и релакс!
Активен
Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Алхимик

« Отговор #6 -: Октомври 21, 2008, 12:11:30 »

купувах комбинация гинко билоба и радиола, много силен. фирма  "МС Кармен" www.carmenbg.com
Активен

- Rumi

Друид
Неактивен Неактивен

Публикации: 130

« Отговор #7 -: Октомври 23, 2008, 03:46:12 »

* Шипката:

Поради богатото съдържание на витамини и флавоноиди плодът на шипката има разнообразно действие. Притежава диуретично, кръвоспиращо и запичащо действие. Понижава съдържанието на холестерол в кръвта, забавя отлагането на атероматозни плаки в кръвоносните съдове.

В плодовете на шипката се съдържат почти всички витамини — С, Р, В, Е, К и каротин.

Шипката помага активно при пясък и камъни в пикочните пътища, жлъчнокаменна болест, маточни кръвотечения, анемия, изтощение на организма, при атеросклероза, като средство, повишаващо съпротивителните сили на организма
Активен

Добротворене.
feather
hidden
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 1025

Орторексията - орторексична, дело на всеки! :)

« Отговор #8 -: Октомври 24, 2008, 02:20:39 »

Но пък и запича ужасно, така че не е подходяща за хора, които са предраположени.  mdrbig
Активен

"Great ideas often receive violent opposition from mediocre minds" Einstein

ВАКСИНИТЕ - ИНФОРМИРАН ИЗБОР! 
LOVE & JOY
Модератор
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 554

ще наредя пасианса

« Отговор #9 -: Октомври 24, 2008, 04:47:01 »

Но пък и запича ужасно, така че не е подходяща за хора, които са предраположени.  mdrbig

Калкареите ли? ;D

Кажете ми за глога? Набрах си червен и черен. Специално за черния има усещане , че е някак- си специален. 514 Трябва ми апокрифно инфо, нещо забравено..В традиционните източници нищо не открих.
Няма да остане нищо за изсушаване. Просто така си го ям. essen2
Активен

feather
hidden
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 1025

Орторексията - орторексична, дело на всеки! :)

« Отговор #10 -: Октомври 25, 2008, 01:41:47 »

Калкареите ли? ;D

Тях и още.. половината лекарства ;) - рубриката е доста голяма.

Кажете ми за глога? Набрах си червен и черен. Специално за черния има усещане , че е някак- си специален. 514 Трябва ми апокрифно инфо, нещо забравено..В традиционните източници нищо не открих.
Няма да остане нищо за изсушаване. Просто така си го ям. essen2

Ми дават го за сърце, подобрява функциите. Апокрифно - трябва да се търси някой от старите билкари.
Тук има табличка с основното действие на някои билки: http://bilkite.hit.bg/dejstvie.htm#tab2

" Глогът, червен или черен също има магическа сила - разгонва зли духове. В чийто двор расте черен глог, там таласъми не влизат,а клонка от червен глог, сложена под прага на къщата, спира болестите. От него се правят и кръстчета за късмет и здраве. Който носи глогова пръчка може без страх да пътува нощно време."
Нищо че звучи малко наивно, в тези "бабешки" обяснения има доста истина: http://mirolm.hit.bg/Darv_dr.htm
« Последна редакция: Октомври 25, 2008, 01:57:09 от multimodal » Активен

"Great ideas often receive violent opposition from mediocre minds" Einstein

ВАКСИНИТЕ - ИНФОРМИРАН ИЗБОР! 
LOVE & JOY
Модератор
Приор
Неактивен Неактивен

ще наредя пасианса

« Отговор #11 -: Октомври 25, 2008, 03:06:06 »

Ми дават го за сърце, подобрява функциите. Апокрифно - трябва да се търси някой от старите билкари.
Тук има табличка с основното действие на някои билки: http://bilkite.hit.bg/dejstvie.htm#tab2

" Глогът, червен или черен също има магическа сила - разгонва зли духове. В чийто двор расте черен глог, там таласъми не влизат,а клонка от червен глог, сложена под прага на къщата, спира болестите. От него се правят и кръстчета за късмет и здраве. Който носи глогова пръчка може без страх да пътува нощно време."
Нищо че звучи малко наивно, в тези "бабешки" обяснения има доста истина: http://mirolm.hit.bg/Darv_dr.htm

Ей, мулти, златна си! 514
Знаех си, че не е плод само на развинтената ми фантазия. Излъчва се особеното.. Много интересно!
Активен

Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 844

« Отговор #12 -: Януари 04, 2009, 10:36:09 »

Дийп, кажи как точно се прави мурсалският. Върти ми се нещо като 1 стръкче се запарва в 1 л вода около час??
Активен
Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Алхимик

« Отговор #13 -: Януари 04, 2009, 11:57:59 »

Дийп, кажи как точно се прави мурсалският. Върти ми се нещо като 1 стръкче се запарва в 1 л вода около час??

така мисля че става!
Активен

- Rumi

Приор
Неактивен Неактивен

ще наредя пасианса

« Отговор #14 -: Януари 04, 2009, 12:43:37 »

Никъде не съм го срещала да се прави с толкова много вода. Максимум 500- 600 мл, като количеството дрога варира от 1 до 3 стръка/ с. л./
Активен

Страници: [1] 2   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: