LOVE & JOY
Модератор
Приор

Неактивен
Публикации: 546
ще наредя пасианса
|
 |
« -: Декември 15, 2008, 06:00:36 » |
|
Чета и отказвам да повярвам... 
Бебетата на ясла от 3-месечни?
10 ноември 2008 / News.dir.bg
Бебетата да тръгват на детски ясли след навършване на 3 месеца, а не от десет, както е сега. Революционната промяна е записана в нова наредба на Министерството на здравеопазването.Документът е минал през необходимото съгласуване и предстои да бъде подписана от министъра д-р Евгений Желев, за да влезе в сила, съобщи "Градски вестник". Според авторите на проекта така ще бъдат улеснени жените, които искат да се върнат по-бързо на работа след раждането. "Таксата за детска ясла в София е 40 лева на месец, а бавачка се наема за поне 400 лева", коментираха те. В кърмаческите групи ще се приемат от 6 до 8 бебета на възраст 3 до 9 месеца. Когато има достатъчно желаещи майки, всеки директор на детска ясла е длъжен да открие група. Бебетата обаче могат да останат там само през деня. В наредбата се запазва изискването за праг от 10 месеца на бебетата при записване в седмична ясла. Малчуганите, както и досега, ще ходят на ясла, докато навършат 3 години. Групите могат да бъдат смесени - с 8 до 16 деца на различна възраст. Новата наредба задължава заради кърмачетата яслите да наемат медицинска сестра с висше образование или акушерка-бакалавър, педагог и детегледачка. В задълженията на сестрата и акушерката влиза и правенето на гимнастика и масаж на кърмачетата. "Като представител на община, в която има недостиг на места в детските заведения, смятам, че още повече ще се увеличи дефицитът." Така столичният заместник-кмет по образованието Йорданка Фандъкова коментира идеята за кърмачетата. Според нея дете на 3 месеца трябва да се отглежда в семейството си, а не в ясли. Докато не навърши две-две и половина години, няма място в институция, но все пак това си е лично решение на майката, добави тя. Фандъкова, която се спряга за вицепремиер при евентуален кабинет на ГЕРБ догодина, смята, че у нас постепенно трябва да се въведе изискването от 3-годишна възраст децата да тръгват задължително на градина. В момента тази възраст е 6 години в България и 5 - в други европейски държави. http://dnes.dir.bg/2008/11/10/news3578150.html
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
Deepinside
|
 |
« Отговор #1 -: Декември 15, 2008, 11:31:14 » |
|
 до 7 години детето трябва да е в близост до майката!
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Ярка птица
...
Друид
Неактивен
|
 |
« Отговор #2 -: Декември 15, 2008, 11:47:31 » |
|
Тук има детски ясли, където бебетата ги взимат на 4 седмици (а може и по-малко да беше). Честно казано, може и грубо да звучи, но ако нямах възможност да съм с детето си всеки ден и по цял ден поне три години, нямаше да пристъпя към действие бебеправене. Моите уважения към работохолиците и хората, които трябва да работят да издържат семейството си, но по-добре без деца, отколкото с деца далеч от очите и сърцето. Пък и всяка баба гледа едно детенце по-добре от ясла и градина. (моята майка е детска учителка и е на същото мнение, тя е отчаяна от днешните родители). И като чуя някоя мадама как се била "върнала" на работа на следващия ден след раждането (последно това беше Юлияна Дончева!), лошо ми става - каква гордост е това?!? Сякаш работата е основното ти занимание, а детето те е отклонило от пътя за един ден, колкото да го родиш... А задължителна градина няма, какво е това последно изречение на статията??
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
LOVE & JOY
Модератор
Приор

Неактивен
Публикации: 546
ще наредя пасианса
|
 |
« Отговор #3 -: Декември 15, 2008, 01:11:36 » |
|
А задължителна градина няма, какво е това последно изречение на статията??
Браво , че го забеляза! Майки, запомнете това име и следете действията му отблизо!! Очевидно жената не е с всичкия си, да ни иска децата задължително на детска градина от 3- годишна възраст.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Ярка птица
...
Друид
Неактивен
|
 |
« Отговор #4 -: Декември 15, 2008, 01:37:07 » |
|
Сега е задължителна само предучилищната група, която може да бъде и като клас в училище. На наши приятели дъщеричката ходи в училище на предучилищна (става дума за България), след като не е посещавала изобщо детска градина и се справя много добре. Фандъкова, запомних я. 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
stelt77
hidden
Приор

Неактивен
всичко виждам и чувам
|
 |
« Отговор #5 -: Декември 15, 2008, 03:07:07 » |
|
Ако някой разбере в кой брой на ДВ е обнародвана новата наредба за яслите - да свирка тука или на ЛС... П.С. Намерих я...
|
|
|
|
« Последна редакция: Декември 15, 2008, 03:14:27 от stelt77 »
|
Активен
|
|
|
|
Dream
Stars
Друид
Неактивен
мечтател
|
 |
« Отговор #6 -: Декември 15, 2008, 03:48:33 » |
|
ужас и безумие... 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
богата
|
 |
« Отговор #7 -: Декември 15, 2008, 08:49:16 » |
|
Егати млеконадоя трябва да постигат сестрите и акушерките. Как 2-3 жени ще кърмят 6 до 8 бебета?
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
Deepinside
|
 |
« Отговор #8 -: Декември 15, 2008, 09:20:50 » |
|
а ако е част от оферта за доставка на тонове "адаптирано мляко", което да се ..."усвои" 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Dream
Stars
Друид
Неактивен
мечтател
|
 |
« Отговор #9 -: Декември 15, 2008, 10:07:13 » |
|
ама нещо тук не се връзва, нали наскоро приеха закон за майчинството и взимането на 90% от заплатата, което ще се удължи до 12м. след раждане на детето (дори и мен ме хваща). ама нищо чудно и двете да са като възможност.. ужас..
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Ярка птица
...
Друид
Неактивен
|
 |
« Отговор #10 -: Декември 15, 2008, 11:13:14 » |
|
Егати млеконадоя трябва да постигат сестрите и акушерките. Как 2-3 жени ще кърмят 6 до 8 бебета?
Хахахаха, богата, това много ме разсмя! "медицинска сестра с висше образование или акушерка-бакалавър, педагог и детегледачка" - е аз като не съм нито едно от изброените как го кърмя моето?  Предполагам, че не това се има предвид. 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
stelt77
hidden
Приор

Неактивен
всичко виждам и чувам
|
 |
« Отговор #11 -: Декември 15, 2008, 11:23:17 » |
|
ама нищо чудно и двете да са като възможност..
Да, това е само възможност... Дано се възползват родители, които наистина имат нужда... Все пак всичко се случва, дано човек не опира до този вариант...
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Меги
Бард

Неактивен
Публикации: 56
|
 |
« Отговор #12 -: Декември 17, 2008, 01:22:51 » |
|
Аз съм от работохолиците, но пак не мога да си представя бебе на 3 м. отделено от мама за 8-9 часа  Има и други възможности човек да поработва, без да страда детето. Когато тази идея излезе в медиите, детето ми беше тъкмо на 3 месца и също се запитах, как 4 жени ще могат да хранят 8-9 бебета. Да ги носаят и им отделят достатъчно внимание?!? Но, то тръгне ли се на този вариант вероятно през деня децата ще са на АМ или поне частично, ще ги хранят под час, ще дават вода и залъгалки в останалото време, или просто ще ги оставят да реват. А за носенето и занимаването със всяко дете изобщо не си го представям... Хубаво, че се прие 1 година високо платено майчинство, но все още има една голяма дупка в уредбата на по-добри условия за майките и децата - възможността за почасова работа, без това да отнема правото на финансова помощ от фонда. В крайна сметка, майката и бищата и бабите и дядовците на това дете са всенли достатъчно във въпросния фонд, а допълнителните доходи на майката от почасова работа ще генерират и данъци за държавата.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Андреана
Старши Друид

Неактивен
Земята не принадлежи на хората. Те й принадлежат
|
 |
« Отговор #13 -: Декември 11, 2009, 04:05:02 » |
|
в България що годе се ползваме с привилегии, две години майчинство, плюс още една ако искаме. Имам роднини в Кипър, скоро им се роди дете, на четвъртия месец вече нямат майчинство, и са принудени да си дават децата в ясла или бавачка да се грижи, бях втрещена. Дано тук не стане така.
|
|
|
|
|
Активен
|
С годините навярно променена,отхвърляна,отчаяна,сломена, и весела и тъжна,мълчалива,безкруполна,надменна,горделива,достъпна в мигове на доверчивост,неузнаваема във своята свенливост,това съм аз-човекът и жената,за себе си безкрайно непозната.
|
|
|
апулей
Бард

Неактивен
|
 |
« Отговор #14 -: Април 27, 2010, 10:43:29 » |
|
Е...... направо ми засяда буца на гърлото, като се замисля- деца със здрави и прави родители отглеждани по начин подобен на тези, които са лишени от родителска грижа по институциите, коя майка смята, че два часа вечер-след работа ще компенсират липсата и през целия ден? Направо трагедия за децата на тези, които се възползват от това- "ограбване на семейства"
|
|
|
|
|
Активен
|
Gurudevo Charanam
|
|
|
|