novosemeistvo.bg
Май 24, 2012, 12:15:17 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: млечните храни  (Прочетена 961 пъти)
0 Членове и 2 Гости преглежда(т) тази тема.
Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 1164

Алхимик

« -: Октомври 15, 2008, 11:40:52 »

Цитат
"Животинската храна пробужда такъв живот на волята, който протича по-безсъзнателно в афектите и страстите.

Всичко, които се предлага на човешкия организъм в млечната храна, го готви към това, да бъде човешко същество на Земята, привежда го в съответствие  със земните условия, но не го приковава изцяло към Земята... не му пречи да бъде гражданин на цялата Слънчева система.

В каквато степен човек подлага своя организъм на действието на месната храна, в такава степен той се лишава от сили, необходими за освобождението от Земята, отказва се от
Небето и сякаш желае да се разтвори в условията на Земния живот.

Решението да се храни човек с млечни храни означава: аз искам да живея на Земята, искам да имам възможност да изпълня своята мисия на Земята, но не искам да съществувам само на Земята.

Това, което извършва човек в своя организъм, преработвайки растителна храна, пробужда в него сили, които се разпростират по цялата Слънчева система, затова в своята физическа обвивка той тогава става участник в действията на силите на цялата Слънчева система, и по такъв начин, не се откъсва от тях, не изтръгва себе си от тях...
Лекотата на организма, която човек придобива, хранейки се с растителна храна, го възвишава над тежестта на Земята.

За да не стане чрезмерно стремящи се към доховно развитие самотници, за да не стане чужди на другите човешки чувства, човешката дейност на Земята, ще бъде хубаво, ако приемем в себе си някаква тежест чрез млечната храна, да употребяваме млечни продукти въобще. Това може да стане даже систематична задача на човека(окултиста)... да не бъде строг вегетарианец, но да употребява също мляко и млечни продукти"

Рудолф Шайнер

Активен

Еarth turns to gold in the hands of the wise
- Rumi

Друид
Неактивен Неактивен

Публикации: 121

« Отговор #1 -: Октомври 16, 2008, 09:49:06 »

А всичките теории за трудносмилаемостта на млякото и това, че човешкия организъм не е предназначен да усвоява краве, овче и пр. млека?
Активен

Никой не прави по-голяма грешка от този, който избира да не направи нищо, само защото може да направи малко.
feather
hidden
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 1025

Орторексията - орторексична, дело на всеки! :)

« Отговор #2 -: Октомври 16, 2008, 10:01:39 »

Мда, и аз това щях да попитам. 'Айде киселото мляко и млечните продукти - добре.
Обаче прясното? Нали се отрича, понеже един възрастен индивид вече няма нужда от него. Освен това след пастьоризацията не може да се разчита на него като източник на калций...

От друга страна ако разгледаме символиката -  млякото е символ на майчините грижи, на храненето (кърменето).. и съответно има връзка с Любовта. Всеки човек има нужда от обгрижване и любов.

Къде е мястото на млякото тогава?
Активен

"Great ideas often receive violent opposition from mediocre minds" Einstein

ВАКСИНИТЕ - ИНФОРМИРАН ИЗБОР! 
Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Алхимик

« Отговор #3 -: Октомври 16, 2008, 10:13:09 »

според мен има разлика дали е прясно или кисело мляко, и дали е на кашкавал и сирене.

зависи и от каква гледна точка ще се подходи. От собствен опит имам наблюдения че силното префинване на храната може да доведе до много голяма чувствителност, и който не е подготвен да издържи може да има страдания.

Срещал съм като думи на Дънов в смисъл, че кравето мляко забавя умственото развитие. Но май съм срещал да се е изказвал за биволското като хранително. За овчето се смята че способства за развиване на някои качества.

също така по Шайнер, че при употреба на млечна храна от възрастни хора може да се развият лечителски способности.
Може да пусна конкретни цитати по-нататък.

на мен поне овче и биволско кисело мляко мисля че добре ми се отразяват.
« Последна редакция: Октомври 16, 2008, 10:59:21 от Deepinside » Активен

- Rumi

Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 601

всичко виждам и чувам

« Отговор #4 -: Октомври 16, 2008, 10:18:39 »

Чакайте да бучна и тук... Ще ме извините, но така ми е тръгнала седмицата...  ;D

Искам да попитам нещо за прясното мляко... Твърди се, че на възрастните хора прясното мляко им вреди, организмът се нуждаел от прясно мляко в кърмаческа възраст, но не и след това... Уж такава била природата ни... Та искам да питам според вас природата прави ли грешки?? Създава ли нещо ненужно и не както трябва?? Ако ние хората сами правим грешка да пием мляко от друг животински вид, какво ще кажем за животни, осиновили и кърмили друг животински вид?? Освен това всеизвестен факт е, че смоците много обичат мляко и пият, а те дори не са бозайници и никога не са кърмени с каквото и да е мляко...
Активен
Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Алхимик

« Отговор #5 -: Октомври 16, 2008, 10:57:11 »

Чакайте да бучна и тук... Ще ме извините, но така ми е тръгнала седмицата...  ;D

Искам да попитам нещо за прясното мляко... Твърди се, че на възрастните хора прясното мляко им вреди, организмът се нуждаел от прясно мляко в кърмаческа възраст, но не и след това... Уж такава била природата ни... Та искам да питам според вас природата прави ли грешки?? Създава ли нещо ненужно и не както трябва?? Ако ние хората сами правим грешка да пием мляко от друг животински вид, какво ще кажем за животни, осиновили и кърмили друг животински вид?? Освен това всеизвестен факт е, че смоците много обичат мляко и пият, а те дори не са бозайници и никога не са кърмени с каквото и да е мляко...

аз доколкото съм разбрал става дума за усвояването на лактозата(млечната захар), че ензим за нея се синтезирал в човешкия организъм до около 3 годишна възраст. Но доколкот ми е известно, при млечно-киселата ферментация се разгражда лактозата
Активен

- Rumi

Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 1025

Орторексията - орторексична, дело на всеки! :)

« Отговор #6 -: Октомври 16, 2008, 11:02:36 »

stelt77, така е малко объркано както си го написала. ;)
Природата не прави грешки, може би ние не винаги разбираме правилно нейните послания.
А и често не може да се обобщава в големи мащаби, тъй като за едни (хора, животни) може някоя храна да е вредна, а за други - не.

Смоковете няма да ги коментирам, естествено е да пият мляко, след като живеят около стадата с животни. Може би тази им привичка е по-скоро свързана с мястото и наличето на определена храна там, а не конкретно с млякото.

Бозайниците пият мляко докато са малки. После си наваксват от други места необходимото. Но. Да погледнем народности (племена, групи), които са предимно месоядни и се хранят с млечни продукти и месо. Като монголите напр. Какви други шансове имат да се изхранват в тяхното си местообитание? Според мен почти никакви.
Но те са примитивни във всяко отношение. Значи има значение къде живее рода ти (племето/общността) и какви са предпоставките, с които е свързано храненето.

Deepinside
Цитат
също така от Шайнер, че при употреба на млечна храна от възрастни хора може да се развият лечителски способности.
Много е възможно да е така, като се вземе предвид символиката.
Ако намериш конкретни цитати, особено в това отношение, ще се радвам. :)

Активен

"Great ideas often receive violent opposition from mediocre minds" Einstein

ВАКСИНИТЕ - ИНФОРМИРАН ИЗБОР! 
stelt77
hidden
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 601

всичко виждам и чувам

« Отговор #7 -: Октомври 16, 2008, 07:43:12 »

Смоковете няма да ги коментирам, естествено е да пият мляко, след като живеят около стадата с животни. Може би тази им привичка е по-скоро свързана с мястото и наличето на определена храна там, а не конкретно с млякото.

Напротив, не е естествено змийте да пият мляко и точно за това ги давам за пример... А смоците живеят около стадата с животни за да пият мляко... Защо да смятаме, че за хората не е присъщо да пият мляко над 3-годишна възраст, а за змийте да е присъщо, въпреки че не са бозайници?? В тази връзка питах природата прави ли грешки...
Активен
LOVE & JOY
Модератор
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 554

ще наредя пасианса

« Отговор #8 -: Октомври 16, 2008, 11:53:23 »

Та искам да питам според вас природата прави ли грешки?? Създава ли нещо ненужно и не както трябва?? Ако ние хората сами правим грешка да пием мляко от друг животински вид, какво ще кажем за животни, осиновили и кърмили друг животински вид??
Не, природата не прави грешки и не търпи празно място.  Това с осиновяването само потвърждава правилото. По същата причина според мен мъжът може да кърми. Не се знае, какви времена ще дойдат. Само така може да се гарантира напълно оцеляването. ;)
Активен

Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Алхимик

« Отговор #9 -: Октомври 17, 2008, 08:00:24 »

Цитат
Често хората си създават мъчнотии от нищо и никакво. Една сестра се оплакваше от силно главоболие и стомашно разстройство. Питам я, какво е яла. Оказа се, че яла кисело мляко и след това ягоди. Киселото мляко и ягодите не се спогаждат. Ако някои страда от туберкулоза или рак, да яде кисело мляко. Трябва да ядеш най-малко три години по три пъти на ден по 100 грама на всяко ядене, за да има микроскопическо подобрение. Като цяр, киселото млято е на място, но не и с ягоди. По същия начин, не смесвай несъответни мисли с чувства. Ако смесиш едно чувство с една неестествена мисъл и неестествена постъпка, ще се разстроиш.

Беинса Дуно
Активен

- Rumi

Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 554

ще наредя пасианса

« Отговор #10 -: Октомври 23, 2008, 12:24:11 »

Срещал съм като думи на Дънов в смисъл, че кравето мляко забавя умственото развитие. Но май съм срещал да се е изказвал за биволското като хранително. За овчето се смята че способства за развиване на някои качества.

Мен подобни противоречия ме провокират да чопля по- дълбоко.
Пък и най- важното да не забравя: Млякото не е това, което е било по времето на Щайнер и на Дънов.

Има и други незасегнати аспекти, на които задължително ще обърна внимание по- късно.
 hb
Активен

Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 844

« Отговор #11 -: Октомври 23, 2008, 01:52:35 »

Stelt, и аз мисля, че природата никога не прави грешки. На нас някои неща (примерът ти със смока) може да ни се струват като грешки, но те си имат свойта причина и желязна логика. А ние, хората, сме твърде малки, за да го разберем и проумеем. Точно, както е казала и Мулти.

Например, да вземем котките - те пият мляко. Но хората са ги научили на това. Има изследвания (сега не ми се търси, но на някой ако му е интересно, може да задълбаем), че котки, на които не им е давано мляко, живеят 2 пъти повече от тези, които пият мляко.

Връщам се на млякото. Ензимите, които разграждат и смилат млякото в човешкия организъм, са ренинът и лактазата. При повечето хора изчезват около 3-та годинка (което може би означава, че природата е определила децата да бъдат кърмени до тогава). Разликата между човешкото и кравето мляко е в количеството казеин - в кравето, той е над 300 пъти повече. Казеинът е протеин, необходим за изграждането на едри кости, копита и рога (има изследвания, че хора, пристрастени към прясно мляко, имат големи крайници, особено пръсти).

Човешката храносмилателна система не е устроена да преработва такива количества казеин (кравите са с 4-стомашна система) и неусвоеният казеин коагулира в стомаха и се натрупва под формата на слузеста жилава маса на различни места в тялото ни. Някои считат, че казеинът е главна причина за проблеми в щитовидната жлеза. Често малки деца, които консумират основно краве мляко, имат непрекъснато ... как да кажа... слуз от носа. Не са болни, а все им тече нещо от там. Това е от многото протеин и нишесте, с които ги хранят и има в млякото.

Има и още някои притеснения в днешно време - калцият в млякото винаги е заедно с радиоактивния стронций-90. Молекулата му е близка до тази на калция, но малко по-голяма и като попадне в организма, измества калция и се натрупва вместо него в костната система.

Киселото мляко (ама истинското) е друго нещо - поне има благотворни бактерии. От него не мога да се откажа, както и от кашкавала и сиренето. Но в неголеми количества, все пак са някакво разнообразие, че то не остана вече какво да се яде.
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: