novosemeistvo.bg
Май 24, 2012, 12:23:43 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: [1] 2   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Домашни добри играчки  (Прочетена 1799 пъти)
0 Членове и 4 Гости преглежда(т) тази тема.
богата
hidden
Старши Друид
Неактивен Неактивен

Публикации: 268

« -: Октомври 16, 2008, 12:49:58 »

Споделям с вас радостта си от посещението ни с децата при дърводелец. Покрай една поръчка, в купчините стърготини на пода, изровихме еднакви дървени парчета. Естествено ни ги подариха и настана всеобща радост. В къщи ги довърших с шкурка, заоблих ръбовете, въобще ...спомних си стари мои емоции, насладих се и аз... Забърсах с влажна салфетка и настана строителство...

Не толкова перфектно-нетоксична, но пък перфектна еко играчка е къщичката от кашон. Изрязах с макетен нож прозорчета, отварящи се като на пантички, врата, апликирахме комин. Вътре детето си нарисува стълба, мебели, ... проветрява, наднича, полягва да почине. Вратата има нарисувана ключалка и детето разполага с истински ключ, който пъха вътре. Най-голямата веселба е като идваха гости- това беше хита. Друго си е различна къщичка! Иначе всички къщички по домовете са еднакви- от ПВЦ и с дисни сюжети. Такава имахме и много мразех.  Скоро склоних собственика й да я махнем... Засега стои прибрана в плик. А кашонената къщичка след амортизирането й просто смачкахме и сложихме при хартиените отпадъци. Днес направих нова, този път прилича на колибка. Такъв ми беше кашона.

(махнала съм и 90% от дисни книжките от полезрението си, но това е друга тема)

« Последна редакция: Октомври 16, 2008, 01:01:28 от богата » Активен
LOVE & JOY
Moderator
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 554

ще наредя пасианса

« Отговор #1 -: Октомври 17, 2008, 12:30:17 »

богата, вие сте за завиждане с вашите дървени парчета.  :) Аз отдавна се каня да направя едно посещение  при дърводелеца.

А такива кашонени къщички сменихме вече няколко. Вратичката им се отваря и затваря, докато кашонът стане на парцал. ;D Специално тапети ( на тухличчки) бях купила за облепване, но така и не стигнах дотам. Наистина голяма игра пада, но детето ни караше всички да влизаме  вътре, та горката къщичка..Дядовата ръкавичка ряпа да яде. clap

Ние сме събрали две торби кестени и с тях детето" рисува " по пода. Нарежда ги във вид на различни фигурки, влакчета, къщички и т.н.. Всякакви природни материали влизат в употреба- шишарки, жълъди, пръчици, мидички, охлювчета. За апликации и за аранжировки.
Активен

сребърен облак
hidden
Друид
Неактивен Неактивен

Публикации: 121

« Отговор #2 -: Октомври 17, 2008, 10:37:45 »

Ооо, и аз правих няколко пъти такава къща :) всеки път обаче с притеснението да не се нарежат по ръбовете.
Други идеи?
Я кажи ти как махна Дисни-книжките? при нас това е сериозна болест... Замислила съм се да "счупя" двд-то....
Активен

Никой не прави по-голяма грешка от този, който избира да не направи нищо, само защото може да направи малко.
Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 1164

Алхимик

« Отговор #3 -: Октомври 17, 2008, 10:52:50 »

притеснението да не се нарежат по ръбовете.

може да се облепят ръбовете с тиксо или изолираща лента(или просто с хартия)
Активен

Еarth turns to gold in the hands of the wise
- Rumi

Старши Друид
Неактивен Неактивен

« Отговор #4 -: Октомври 17, 2008, 01:04:30 »

Дийп, тиксото да не е от ПВЦ? Че то ни дебне отвсякъде!

Аз също се притеснявам от ръбовене и ги омачквам с дръжката на макетния нож или така режа, че остава ок 1см от съседната стеничка. Става нещо като "Г" , за да не се удрят директно в среза.

Аз лично се научих да пиша с дървени пръчици на село. И то интересното беше , че Б, В, Я не можеш да ги направиш лесно и бяха едни чуденици...
Активен
Dream
Stars
Старши Друид
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 260

Fairy - Cherry Iceglow :)

« Отговор #5 -: Октомври 17, 2008, 10:03:48 »

Дийп, тиксото да не е от ПВЦ? Че то ни дебне отвсякъде!

има и хартиено тиксо, не е от най-здравите, но може и да стане

от кашон също така може да се измайстори и кола. Като се намери по-дълъг кашон, трябва да се резне така, че да не е много висок, правят се врати, по желание може да се нарисуват колела, и др. неща, измайсторява се волана...

А по отношение на дисни незнам ще му мисля като му дойде времето, но ако съм честна не илюстрациите на дисни ме притесняват, а тези на барби, все пак не ми се иска някои ден детето ми да реши, че е дебело и с това да осакати здравето си.
Активен

Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Алхимик

« Отговор #6 -: Октомври 17, 2008, 11:08:53 »

куклата барби  се свързва с анорексията (отпечатвайки в подсъзнанието се като модел за подражание) s045

съвременни манекенки май принудително са били подлагани на диети, за да се "вместват" в определени размери - но повечето жени не са като тях по телесна конституция, и това дали не създава допълнителен стрес подсъзнателно...
« Последна редакция: Октомври 17, 2008, 11:14:44 от Deepinside » Активен

- Rumi

Старши Друид
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 260

Fairy - Cherry Iceglow :)

« Отговор #7 -: Октомври 17, 2008, 11:50:27 »

Deepinside, точно за това говоря. Гледайки "изящните" фигури с неестесвено дълги крака и вдлъбната талия много деца решават, че това е идеала за красиво и често без родителите да забележат децата започват с разни диети, които и възрастен човек едва ли може да спазва (дори и за вегетарианство знам, че се препоръчва то да започне не по-рано от 18-21г. и то при условие, че организма е подготвен за това). Разбира се, стурктурата си е структура и става едно..
Активен

LOVE & JOY
Moderator
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 554

ще наредя пасианса

« Отговор #8 -: Октомври 19, 2008, 07:09:25 »

(дори и за вегетарианство знам, че се препоръчва то да започне не по-рано от 18-21г. и то при условие, че организма е подготвен за това).
Това пък за първи път го чувам. JNoeps
Активен

Deepinside
Administrator
Приор
Неактивен Неактивен

Алхимик

« Отговор #9 -: Октомври 20, 2008, 12:22:59 »

Това пък за първи път го чувам. JNoeps

споко, някои така се раждат - от поколения (примерно в Индия)
Активен

- Rumi

Старши Друид
Неактивен Неактивен

« Отговор #10 -: Октомври 20, 2008, 03:22:28 »

Споделям една идея, която не е точно за играчка...

От картонени кутии (от бебешка каша например) изрязвам долната половина, подравнявам (малко е трудничко да не се изкриви) и стават чудесни контейнерчета за дребни нещица.
Децата си събират мидички, капачки, щипки (дървени), съкровища...
Аз съм подредила няколко в канцеларското си чекмедже, а също и в кухненското чекмедже с подправки. Много е удобно.
Активен
богата
hidden
Старши Друид
Неактивен Неактивен

« Отговор #11 -: Ноември 13, 2008, 02:33:15 »

Сварих едни чудесни български царевици от стари сортове и се вдъхнових да направя кукли от листата. Просто не можех да ги изхвърля!

Кукли от царевични листа
подобни на Пижо и Пенда    

Удоволствието беше невероятно - ухание, лесно се работи, чудесен резултат... Нямах предварителна подготовка (освен, че съм правила мартеници...). Царевичното листо лесно се цепи и бързо се правят нужните на ширина парчета.Връзването е изключително лесно - тясно парче от листото е чудесна жилава връзка!
   Аз използвах за глава жълъди, но това беше грешка, защото след като изсъхнаха, листата се свиха невероятно и връзките  се отхлабиха, съответно отпуснаха това, което е като забрадка, за да държи жълъда. Но ние си ги харесваме и така!
Активен
Вела
Наблюдател
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 32

Щастлива съм

« Отговор #12 -: Ноември 13, 2008, 09:01:04 »

Ние също имаме къща от кашон. Правих я преди около година и половина. Отвън я облепих с тапет имитация на дърво, за да изглежда по- автентична. Действително на гостите ни много се харесва. Дори по - големите деца обичат да играят в нея.

Напълно съм съгласна с мнението ви за съвременните кукли. От месец и половина обикалям по детските магазини, за да избера за дъщеря си голяма кукла с нормални пропорции, а не с манекенски. От малки приучват децата, че това телосложение е еталон, а посля се чудят защо страдат от анорексия и булимия. Да не говоря, че някои кукли имат лампички в ушите, а продавачките се опитват да ме убедят, че това били обеци.
« Последна редакция: Ноември 13, 2008, 09:03:51 от Велкова » Активен

Тайната на щастието не е в това да стремиш да имаш повече, а да развиеш способността да се наслаждаваш на по-малкото.
Hadderahh
ECOcentric
hidden
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 844

« Отговор #13 -: Ноември 13, 2008, 09:58:02 »

А какво мислите за куклите - бебета, за които малките момиченца се грижат - возят ги, хранят ги, приспиват ги, обличат ги. Колкото и прекрасни да са домашните творения, трудно ще се докара да прилича на истинско бебе.
Активен
Вела
Наблюдател
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 32

Щастлива съм

« Отговор #14 -: Ноември 13, 2008, 11:57:20 »

Според мен те определено допринасят за развитието на децата. На куклата гледам като на " детето" на детето. Нормално е да изглежда като бебе или като малко дете. Макар, че сега производителите на детски играчки твърде много експлоатират куклите бебета.
Активен

Тайната на щастието не е в това да стремиш да имаш повече, а да развиеш способността да се наслаждаваш на по-малкото.
Страници: [1] 2   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: