novosemeistvo.bg
Май 24, 2012, 12:24:08 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
Изгуби ли регистрационния е-мейл?

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

Начало   Помощ Вход Регистрация  
Страници: [1] 2 3   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Нетоксичен матрак  (Прочетена 2494 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
богата
hidden
Старши Друид
Неактивен Неактивен

Публикации: 268

« -: Октомври 16, 2008, 10:41:39 »

Моля, споделете вашите проучвания за нетоксичен матрак. Вече се загубих по трасето...

Да не е с дунапрен и ПВЦ , това е ясно. Кокосовия слой е стабилно обработен с химия.
Евтините (доста са скъпи) латексови матраци са с ИЗКУСТВЕН "латекс" - къде 80%(българските), къде 50%. Ако пише 100% латекс просто означава, че няма пружини и дунапрен, не че е от 100% естествен латекс.

Има органични латексови матраци , наистина от 100% естествен латекс. Но алергиите? Не ми става ясно кое е добре?

Ако е пружинен е по-некомфортно спането, но дори и тогава остава въпроса какво омекотява под дамаската?
Накрая ако си събера старите чаршафи и ги накъсам ще получа един безвреден и нетоксичен дюшек... Купеният е от оцветени боклуци, не става.

А японците спят на памучен фотонов матрак, т. е. с памучен пълнеж и трябва всеки ден да го навиват/развиват и изнасят сутрин за напичане/изсъхване , но само до 14 ч, защото после отнова поглъщат влага...
Каша някаква...

Е, поне завършващия слой е лесно да се избере- вълнена подложка за ЛЯТОТО( няма грешка) и за зимата и отгоре 100% памук(ако може неизбелен).
А поддръжката? Трябва да е с цип за да може да се проветри , изпере...

А пълнеж от люспи от спелта?
« Последна редакция: Октомври 16, 2008, 10:44:34 от богата » Активен
сребърен облак
hidden
Друид
Неактивен Неактивен

Публикации: 121

« Отговор #1 -: Октомври 16, 2008, 03:29:20 »

Само да кажа, че не виждам нищо лошо в спането на пружини. Наскоро купувахме матраци на децата, и определено смятам, ще качествения пружинен матрак е много удобен, а и прекрасен за скачане  ;)

Иначе варианта на баща ми е дървено легло (като нар), върху което е опънал няколко одеала - вълнени и памучни. Първо ми се струваше твърдо, сега - нормално.
Активен

Никой не прави по-голяма грешка от този, който избира да не направи нищо, само защото може да направи малко.
Hadderahh
ECOcentric
Moderator
Приор
Неактивен Неактивен

Публикации: 844

« Отговор #2 -: Октомври 20, 2008, 10:38:01 »

Органик матраци от вълна съм убедена, че все още няма тук, а цените им са страховити навън.

Уловка при матраците е, ако имат от незапалимо покритие и не се пробиват от цигара. Това означава, че са третирани с противопожарни химикали, най-често "polybrominated diphenyl ethers" (PBDEs), които много бързо се натрупват в човешкия организъм. Те са много близки до PCBs - полихлорирани бифенили, които е доказано, че причиняват имунна недостатъчност, нарушения в ендокринната система, поведенчески проблеми. Излагането на PBDEs може да бъде особено опасно за деца и бебета, защото се акумулират в кърмата. Така че, с матраците трябва да се подходи сериозно.

Загледах един бебешки матрак на Mothercare с пружини, но като прочетох антибактериален и антигъбичен веднага се сетих за триклозана. Ужас!
Активен
богата
hidden
Старши Друид
Неактивен Неактивен

« Отговор #3 -: Октомври 30, 2008, 11:18:33 »

Загледах един бебешки матрак на Mothercare с пружини, но като прочетох антибактериален и антигъбичен веднага се сетих за триклозана. Ужас!
Не съм проучила, но се надявам да има естествени материали, които не завъждат бактирии и гъбички и без обработка. Че има много изкуствени такива, това е ясно.

сребърен облак , вариантът с няколко вълнени одеала много ми хареса. Може да се закопчават по някакъв начин по периферията, за да може периодично да се разделят и проветряват/перат. Ако имат и ленен калъф с цип, дали това не е домашния, нетоксичен матрак, който търся?
Активен
Hadderahh
ECOcentric
Moderator
Приор
Неактивен Неактивен

« Отговор #4 -: Октомври 30, 2008, 01:54:04 »

Ама тези няколкото одеала няма ли да се събират отдолу и да правят неприятни гънки. Ако трябва всеки ден да ги оправяш и изпъваш си е хамалогия...

Ето тук попаднах на технология как сам да си направиш матрак, но не знам дали необходимите неща могат да се намерят из нашата държавица, например 100% натурален латекс, вълнен или памучен "топер" (не знам как точно да го преведа) за матраци и т.н.
Активен
богата
hidden
Старши Друид
Неактивен Неактивен

« Отговор #5 -: Октомври 31, 2008, 02:50:22 »

Моята идея първоначално беше същата - да си купя латексовия слой от завода в Бяла и да го опаковам с неизбелено вълнено одеяло и отгоре лен/памук. НО! българския "латекс" е само 20%, останалото е химия.
Активен
OMega
Центрирана
hidden
Старши Друид
Неактивен Неактивен

Публикации: 302

« Отговор #6 -: Ноември 02, 2008, 11:36:03 »

Разгледай тук,може да открие6 не6то:
http://matraci.start.bg/
Активен

"Вземи най-хубавото от изтичащото време, живей в настоящия миг и най-ясно от всички ще прозреш мъдростта. Ако погледът ти е замъглен от света на миналото и от света на бъдещето, вече не живееш във вечността, а в ограничения свят. Затова бъди тук и сега."
Hadderahh
ECOcentric
Moderator
Приор
Неактивен Неактивен

« Отговор #7 -: Ноември 06, 2008, 11:13:28 »

Това ми хареса :)

Активен
kanichka
Наблюдател
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 2

« Отговор #8 -: Ноември 08, 2008, 06:36:24 »

Ето това може да те заинтересува:
http://spelta.biz/sleep_mat.php

Пише, че матракът е изцяло пълен само с обвивки на спелта.
Активен
OMega
Центрирана
hidden
Старши Друид
Неактивен Неактивен

« Отговор #9 -: Ноември 08, 2008, 09:16:29 »

Много интересен матрак,но ми се вижда малко тъничък,май трябва да се слага върху друг.Ще потърсия още инфо.Но дали след време не трябва да се замени с нов,заради тази пшеница вътре...
Активен

"Вземи най-хубавото от изтичащото време, живей в настоящия миг и най-ясно от всички ще прозреш мъдростта. Ако погледът ти е замъглен от света на миналото и от света на бъдещето, вече не живееш във вечността, а в ограничения свят. Затова бъди тук и сега."
Hadderahh
ECOcentric
Moderator
Приор
Неактивен Неактивен

« Отговор #10 -: Ноември 08, 2008, 09:24:56 »

Да, и аз се заинтригувах от матрака, но и на мен ми се струва тънък. Ако реша да го сложа на спалнята, той няма да стигне за да се запълни мястото. Омега, какво имаш предвид, че ще старее бързо?
Активен
OMega
Центрирана
hidden
Старши Друид
Неактивен Неактивен

« Отговор #11 -: Ноември 09, 2008, 10:43:46 »

Всъщност малко се заблудих-вътре няма пшеница,а само обвивките,в такъв случай може и да няма проблем...Доста интересно,може да се пробва да речем от възглавничкиите.Според писанията спелтата или динкела не може да се ГМ,което е добре.

P.S.Всъстност според мен това не е матрак,ами си е точно мате-т.е. някаква подложка.
« Последна редакция: Ноември 09, 2008, 12:25:50 от OMega » Активен

OMega
Центрирана
hidden
Старши Друид
Неактивен Неактивен

« Отговор #12 -: Ноември 09, 2008, 11:12:02 »

До сега се чудих каква ще е тази прастара пшеница спелта,дето няма да я има в БГ...Щото е известно,че пшеницата е позната още от времето на траките.И се оказа,че спелтата е всъщност лимец.Т.е. има си я у нас само че е под друго име.
Активен

kanichka
Наблюдател
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 2

« Отговор #13 -: Ноември 09, 2008, 08:56:19 »

А ти как разбра, че спелта и лимец е едно и също?
Аз се пробвах да намеря нещо по нета, но не успях. Единственото споменаване на лимец като пшеница видях в Уикепедия, и тука има споменати два вида лимец, но нито един от тях не е Triticum spelta.
На мен ми е малко объркано честно да си кажа като гледам колко видове пшеница има изброени ... И как се знае точно кое българско название на кое латинско отговаря ....
Активен
Hadderahh
ECOcentric
Moderator
Приор
Неактивен Неактивен

« Отговор #14 -: Ноември 10, 2008, 04:36:32 »

Всъщност малко се заблудих-вътре няма пшеница,а само обвивките,в такъв случай може и да няма проблем...

A какво мислиш за това, което са препоръчали - да се излага на не силно слънце от време на време? И как ли стои въпросът с разните му там гадинки? Дали няма да им се хареса тая спелта?
Активен
Страници: [1] 2 3   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на: