|
богата
|
 |
« -: Октомври 16, 2008, 10:41:39 » |
|
Моля, споделете вашите проучвания за нетоксичен матрак. Вече се загубих по трасето...
Да не е с дунапрен и ПВЦ , това е ясно. Кокосовия слой е стабилно обработен с химия. Евтините (доста са скъпи) латексови матраци са с ИЗКУСТВЕН "латекс" - къде 80%(българските), къде 50%. Ако пише 100% латекс просто означава, че няма пружини и дунапрен, не че е от 100% естествен латекс.
Има органични латексови матраци , наистина от 100% естествен латекс. Но алергиите? Не ми става ясно кое е добре?
Ако е пружинен е по-некомфортно спането, но дори и тогава остава въпроса какво омекотява под дамаската? Накрая ако си събера старите чаршафи и ги накъсам ще получа един безвреден и нетоксичен дюшек... Купеният е от оцветени боклуци, не става.
А японците спят на памучен фотонов матрак, т. е. с памучен пълнеж и трябва всеки ден да го навиват/развиват и изнасят сутрин за напичане/изсъхване , но само до 14 ч, защото после отнова поглъщат влага... Каша някаква...
Е, поне завършващия слой е лесно да се избере- вълнена подложка за ЛЯТОТО( няма грешка) и за зимата и отгоре 100% памук(ако може неизбелен). А поддръжката? Трябва да е с цип за да може да се проветри , изпере...
А пълнеж от люспи от спелта?
|
|
|
|
« Последна редакция: Октомври 16, 2008, 10:44:34 от богата »
|
Активен
|
|
|
|
сребърен облак
hidden
Друид

Неактивен
|
 |
« Отговор #1 -: Октомври 16, 2008, 03:29:20 » |
|
Само да кажа, че не виждам нищо лошо в спането на пружини. Наскоро купувахме матраци на децата, и определено смятам, ще качествения пружинен матрак е много удобен, а и прекрасен за скачане ;)
Иначе варианта на баща ми е дървено легло (като нар), върху което е опънал няколко одеала - вълнени и памучни. Първо ми се струваше твърдо, сега - нормално.
|
|
|
|
|
Активен
|
Никой не прави по-голяма грешка от този, който избира да не направи нищо, само защото може да направи малко.
|
|
|
Hadderahh
ECOcentric
Moderator
Приор

Неактивен
|
 |
« Отговор #2 -: Октомври 20, 2008, 10:38:01 » |
|
Органик матраци от вълна съм убедена, че все още няма тук, а цените им са страховити навън.
Уловка при матраците е, ако имат от незапалимо покритие и не се пробиват от цигара. Това означава, че са третирани с противопожарни химикали, най-често "polybrominated diphenyl ethers" (PBDEs), които много бързо се натрупват в човешкия организъм. Те са много близки до PCBs - полихлорирани бифенили, които е доказано, че причиняват имунна недостатъчност, нарушения в ендокринната система, поведенчески проблеми. Излагането на PBDEs може да бъде особено опасно за деца и бебета, защото се акумулират в кърмата. Така че, с матраците трябва да се подходи сериозно.
Загледах един бебешки матрак на Mothercare с пружини, но като прочетох антибактериален и антигъбичен веднага се сетих за триклозана. Ужас!
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
богата
|
 |
« Отговор #3 -: Октомври 30, 2008, 11:18:33 » |
|
Загледах един бебешки матрак на Mothercare с пружини, но като прочетох антибактериален и антигъбичен веднага се сетих за триклозана. Ужас!
Не съм проучила, но се надявам да има естествени материали, които не завъждат бактирии и гъбички и без обработка. Че има много изкуствени такива, това е ясно. сребърен облак , вариантът с няколко вълнени одеала много ми хареса. Може да се закопчават по някакъв начин по периферията, за да може периодично да се разделят и проветряват/перат. Ако имат и ленен калъф с цип, дали това не е домашния, нетоксичен матрак, който търся?
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Hadderahh
ECOcentric
Moderator
Приор

Неактивен
|
 |
« Отговор #4 -: Октомври 30, 2008, 01:54:04 » |
|
Ама тези няколкото одеала няма ли да се събират отдолу и да правят неприятни гънки. Ако трябва всеки ден да ги оправяш и изпъваш си е хамалогия... Ето тук попаднах на технология как сам да си направиш матрак, но не знам дали необходимите неща могат да се намерят из нашата държавица, например 100% натурален латекс, вълнен или памучен "топер" (не знам как точно да го преведа) за матраци и т.н.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|
богата
|
 |
« Отговор #5 -: Октомври 31, 2008, 02:50:22 » |
|
Моята идея първоначално беше същата - да си купя латексовия слой от завода в Бяла и да го опаковам с неизбелено вълнено одеяло и отгоре лен/памук. НО! българския "латекс" е само 20%, останалото е химия.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
OMega
Центрирана
hidden
Старши Друид

Неактивен
Публикации: 302
|
 |
« Отговор #6 -: Ноември 02, 2008, 11:36:03 » |
|
Разгледай тук,може да открие6 не6то: http://matraci.start.bg/
|
|
|
|
|
Активен
|
"Вземи най-хубавото от изтичащото време, живей в настоящия миг и най-ясно от всички ще прозреш мъдростта. Ако погледът ти е замъглен от света на миналото и от света на бъдещето, вече не живееш във вечността, а в ограничения свят. Затова бъди тук и сега."
|
|
|
Hadderahh
ECOcentric
Moderator
Приор

Неактивен
|
 |
« Отговор #7 -: Ноември 06, 2008, 11:13:28 » |
|
Това ми хареса :) 
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
kanichka
Наблюдател
Неактивен
Публикации: 2
|
 |
« Отговор #8 -: Ноември 08, 2008, 06:36:24 » |
|
Ето това може да те заинтересува: http://spelta.biz/sleep_mat.php Пише, че матракът е изцяло пълен само с обвивки на спелта.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
OMega
Центрирана
hidden
Старши Друид

Неактивен
|
 |
« Отговор #9 -: Ноември 08, 2008, 09:16:29 » |
|
Много интересен матрак,но ми се вижда малко тъничък,май трябва да се слага върху друг.Ще потърсия още инфо.Но дали след време не трябва да се замени с нов,заради тази пшеница вътре...
|
|
|
|
|
Активен
|
"Вземи най-хубавото от изтичащото време, живей в настоящия миг и най-ясно от всички ще прозреш мъдростта. Ако погледът ти е замъглен от света на миналото и от света на бъдещето, вече не живееш във вечността, а в ограничения свят. Затова бъди тук и сега."
|
|
|
Hadderahh
ECOcentric
Moderator
Приор

Неактивен
|
 |
« Отговор #10 -: Ноември 08, 2008, 09:24:56 » |
|
Да, и аз се заинтригувах от матрака, но и на мен ми се струва тънък. Ако реша да го сложа на спалнята, той няма да стигне за да се запълни мястото. Омега, какво имаш предвид, че ще старее бързо?
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
OMega
Центрирана
hidden
Старши Друид

Неактивен
|
 |
« Отговор #11 -: Ноември 09, 2008, 10:43:46 » |
|
Всъщност малко се заблудих-вътре няма пшеница,а само обвивките,в такъв случай може и да няма проблем...Доста интересно,може да се пробва да речем от възглавничкиите.Според писанията спелтата или динкела не може да се ГМ,което е добре.
P.S.Всъстност според мен това не е матрак,ами си е точно мате-т.е. някаква подложка.
|
|
|
|
« Последна редакция: Ноември 09, 2008, 12:25:50 от OMega »
|
Активен
|
|
|
|
OMega
Центрирана
hidden
Старши Друид

Неактивен
|
 |
« Отговор #12 -: Ноември 09, 2008, 11:12:02 » |
|
До сега се чудих каква ще е тази прастара пшеница спелта,дето няма да я има в БГ...Щото е известно,че пшеницата е позната още от времето на траките.И се оказа,че спелтата е всъщност лимец.Т.е. има си я у нас само че е под друго име.
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
kanichka
Наблюдател
Неактивен
Публикации: 2
|
 |
« Отговор #13 -: Ноември 09, 2008, 08:56:19 » |
|
А ти как разбра, че спелта и лимец е едно и също? Аз се пробвах да намеря нещо по нета, но не успях. Единственото споменаване на лимец като пшеница видях в Уикепедия, и тука има споменати два вида лимец, но нито един от тях не е Triticum spelta. На мен ми е малко объркано честно да си кажа като гледам колко видове пшеница има изброени ... И как се знае точно кое българско название на кое латинско отговаря ....
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
Hadderahh
ECOcentric
Moderator
Приор

Неактивен
|
 |
« Отговор #14 -: Ноември 10, 2008, 04:36:32 » |
|
Всъщност малко се заблудих-вътре няма пшеница,а само обвивките,в такъв случай може и да няма проблем...
A какво мислиш за това, което са препоръчали - да се излага на не силно слънце от време на време? И как ли стои въпросът с разните му там гадинки? Дали няма да им се хареса тая спелта?
|
|
|
|
|
Активен
|
|
|
|
|