Recent Posts

Pages: [1] 2 3 ... 10
1
Мисля, че те са твърде скъпи!
2
И аз скоро си получих килима!!! Ужасно много ми харесва! И специално за него, се чудих какъв препарат да си взема, та да го поддържам свеж и чист, и естествено да мирише добре. След много проби и грешки, открих Др. Фреш за ръчно миене на килими. След 15 минути миене, килима ми е като нов, и в стаята мирише много приятно на свежо и чисто. С един куршум 2 заека  :yelcutelaughA:
3
Quote
…прекомерната употреба на картофи нанася вреда на главата. Прекомерната употреба на картофи оказва върху човека следното влияние. Виждате ли, картофите съдържат малко белтъчини. Поради ниското съдържание на белтъчини те са добър хранителен продукт за човека. Вследствие на ниското съдържание на белтъчини, картофите, – ако обаче човек умерено ги употребява заедно с други продукти, – са добро средство за храна. Обаче, картофите съдържат извънредно много нишесте, което вътре в човека трябва да се превърне в захар; отначало в декстрин, а после в захар. Преди вече съм ви казвал; ако човек прекалява с картофите, главата му е принудена твърде много да работи; това е естествено, защото главата трябва да препятства процеса на ферментация. Ето защо възниква слабост в главата при хората, които ядат прекалено много картофи, принуждавайки главата си страшно да се пренапряга, за да се справи с ферментацията на картофите. Конкретно, средната част на главния мозък отслабва; само предната част на главния мозък остава изправна, тя по-малко е подложена на пренапрягане, за да се справи с ферментацията на картофите. Именно поради това, че картофената диета толкова широко се разпространи в новото време, възникна материализмът, защото източникът на материализма се намира в предния мозък.

Спецификата тук е такава: смята се, че материализмът произтича от логиката. Обаче, в някакво отношение материализмът в днешно време е не нещо друго, а следствие от употребата на картофи! На хората едва ли им е харесвало да живеят на едните картофи, но пък материализма те приеха след това охотно, нали така?Ако човек като дете или съвсем млад юноша яде прекалено много картофи, средната част на главния му мозък става извънредно слаба. А средната част на главния мозък е изходен пункт, източник на най-важните сетивни органи. В средния мозък се намира областта на четирихълмието, там се намира зрителният, очният нерв и други подобни; даже зрението може да отслабне поради прекомерна употреба на картофи, защото именно в средния мозък е разположен зрителният център. Някои възникващи в старостта очни болести произлизат поради това, че в детството си човек е ял твърде много картофи. При човека се появява слабост на зрението, слабост на очите. Действително, нещата са така, че по-рано хората в Европа значително по-рядко са страдали от възрастово отслабване на зрението, отколкото сега. Причината за това е пак там, че освен всичко останало, въздействащо върху очите – такива въздействия като електрическата светлина и други подобни не са така силни, тъй като действат не отвътре, – именно прекомерната употреба на картофи е много вредна за очите, за очния нерв, тя влияе даже на възможностите на вкусовия орган – даже на вкусовия орган! Виждате ли, тук става следното. Да допуснем, че още в детството човек яде прекалено много картофи. В по-късна възраст при такъв човек много често се наблюдава, че той не знае дали достатъчно е ял, дали е сит, защото вкусът му е нарушен от употребата на картофи. В същото време човек употребяващ не толкова много картофи, инстинктивно знае кога се е наситил. И така, инстинктът е свързан в по-голяма степен със средния мозък и се губи поради прекомерна употреба на картофи. Това особено силно се проявява в ново време.
Откъси от трета лекция на Рудолф Щайнер от цикъла „Природата и човекът от гледна точка на духовната наука“ – Дорнах, 23 януари 1924 година.
4
Астрология / Re:да се упражняваме
« Last post by щастие 123 on Януари 28, 2016, 02:40:14 pm »
Здравейте ,,,нова съм при вас и в астрологията също ,,,когато имам свободно време ,чета материали , радвам се ,че ви открих .
 Благодаря от все сърце на всички за споделените знания.

Ако все още някой се упражнява , ще ми бъде интересно да разбера за себе си нещо от  рождената ми дата - 31.01.1972 г.- Асеновград .

За съжаление не си знам часа на раждане.

Благодаря . :hb: 
5
Quote
Казвам: Всеки ден отваряйте душите си. Сега не че вие не я отваряте.

Сега ще пристъпим малко към  музика. Да кажем  имате обикновено пеене, пеете една песен. Имаме коя да е пе?сень, те съ обикновени работи. Азъ ще ви дамъ сега едно упражнение. Аз  ще пея на себе си, вие ще ме слушате, на себе си ще пея. /Учителя свири и пее „хаинзо“ в  много мелодии/. То вече е свободното пеене. То е един  музикален  език. „Хаинзо“, когато искаш  да примириш  хората. „Хаинзо“, когато слизаш  да помагаш.
ХХ година
17. Лекция на Общия Окултен клас 29 януари , 1941 год.


Хаинзо - мантра/формула за примиряване и помощ
6
Quote
по някой път казваме, че най-силната храна е супата, която хората правят, те все супа ядат и с нея започват. А природата в своето меню никъде не е предвидяла супа. Супа няма там, щом идеш на нейната трапеза, супа няма. А ние, първото нещо, ще изнесат супа от кокошка, от пуйка, пъдпъдъчета, с малко лимон, воденичката изрязана вътре, и гълтаме ли гълтаме. Гълташ, ама болести се раждат. И сега всичките духовни, религиозни хора искат да се хранят със супа. А Павел казва – с мляко. И вие, съвременните хора, искате да се храните с чорба. Казвам: В моето меню супа няма. Ябълки има, твърда храна има, а супа? Може да ви кажа де има най-хубава супа.

„Глава на твоето Слово е Истината.“ Следователно тази чорбеста храна, то е като някой роман. Четем романа, какво става? Някоя героиня се ожени за поет, родят се деца, скарват се, развеждат се и казват: „Отлична супа е този роман!“ Да, това е една първокачествена супа. Няма ли някой да напише един роман по друг начин, без супа? Аз още не съм срещал никой роман без супа. За пример, да напише, да прекара героите си в другия свят, без да умрат. А сега ще кажат: Еди-кой си е живял 70–80 години, че почтено го погребали, турили дървета, цветя и написали: „Тук почиват два велики героя на света“. Кои са тия герои на света? – Които обичаха да ядат супа с лъжица. И защо не се оправя света? Докато ядете супа, няма да се оправи света. Здрава, твърда храна трябва, която да подложим на нашите зъби, да я дъвчем. Ние все чакаме по благодат да дойдат дарбите. Господ иска от всички същества, от най-малките до най-големите, работа и работа. И ако ние страдаме, то е защото не сме работили в миналото. И Господ те наказва заради твоята леност. А на този, който е работил, Бог въздава повече, понеже в миналото е бил трудолюбив. Трябва да работим в каквото и да сме положение. Турен си слуга, извърши своята длъжност. Един ден твоето слугуване ще ти даде по-големи знания. Бог е предви?дял за тебе нещо по-велико, отколкото ти мислиш. И ако аз бих написал какво ви очаква в бъдещия живот, знаете ли какво би станало с вас? Вие бихте напуснали всичките ваши колиби, бихте напуснали всичките си работи.
Беседа, държана на 19 март 1922 г. в София.

Новата култура не позволява да се вадят никакви екстракти, никакви есенции от плодове. Всичко трябва да се употребява в естествен вид, както природата го е дала. Новата култура не позволява рязане на лозите. Сегашният живот е несъвместим с бъдещия. Не си правете илюзии, че можете да живеете по стар начин и да бъдете носители на новите идеи. Това, което днес научите и приложите, съставлява основа на бъдещето. Апостол Павел казва: „Отчасти знаем, отчасти мъдруваме. Когато дойде съвършеното, тогава ще познаем Бога, както сме и ние познати“.
Лекция от Учителя, държана на 16 март 1927 г., София.
7
Различните храни се нуждаят от различни храносмилателни сокове и различно време за смилане.
Много е важно да не се смесват плодове със зеленчуци, плодове с млечни продукти или с вода, чесън със сладко, домати със сирене и др.

Quote
•Който иска да бъде здрав,  не трябва да смесва храните.  Ще ядеш
една храна и като се смели, тогава ще приемеш втора.

•Мислите ли, че Природата одобрява кухнята на сегашните хора? Тя е
създала  плодовете,   зеленчуците   като   готова  храна  за  хората.  Но  като  не
знаят как да ги използват; те ги варят, пържат, турят им различни приправки.
Но вместо полза тази храна им причинява вреда. След плодове никога не пий
нито студена, нито топла вода. Преди ядене може да пиеш вода, но веднага
след ядене не се позволява.

Друг важен фактор е дъвкането на храната в устата, понеже там се усвоява финната енергия от храната, което едва ли ще е така, ако изпиеш пасирана маруля набързо като сок. Това даже може да затрудни храносмилането.

Quote
•Един   от   общите   процеси,   на   които   се   подчиняват   всички   живи
същества, е храненето. Въпреки това никое живо същество не знае как да се
храни. Дойдете ли до човека, най-съвършеното същество, и той не се храни
правилно. Той дъвче бързо, без да задържа храната в устата си, вследствие
на   което   процесът   на   храносмилането   не   става   правилно.  Преди   всичко
храната трябва да се задържа по-дълго време в устата, за да може част от
енергията   ?   да   се   всмукне   от   езика.  Чрез   езика   енергията   се   предава   в
мозъка, а оттам - в сърцето. Езикът възприема духовната енергия от храната,
която   по   друг   начин   не  може   да  се   възприеме.  За   да  се  ползва   от   тази
енергия, човек трябва да бъде свободен, да не се безпокои.

•Изучавайте влиянието на храната по отношение на тялото, на сърцето
и на мозъка. Ако сте се хранили правилно, ще имате добри резултати както
върху здравето, така и върху мислите и чувствата. Ето защо пазете следното
правило при храненето: преди да започнете да ядете съсредоточете мисълта
си към храната, която Природата ви дава като велико благо за Живота. Като
мислите върху храната,  вие се свързвате с Разумната Природа и внасяте
спокойствие   в   мислите   и   чувствата   си.   Така   успокоени,   пристъпете   към
яденето. Каквото и да е сложено на трапезата, приемете го с благодарност.
Може да имате само хляб и сол, благодарете и за това. Хлябът е най-важният
елемент за организма Като ядете,  стремете се да дъвчете храната добре.
Никакво бързане не се позволява. Не мислете за никаква друга работа, освен
за яденето. Когато се храните, по-важна работа от яденето няма. Постигнете
ли   това,   вие   ще   използвате   храната   разумно,   а   това   ще   се   отрази
благотворно върху организма ви.  Щом физическото ви състояние е добро,
щом  сте  физически   здрави,   и   психически  ще   бъдете   добре.  При   това   не
трябва да преяждате.  Ще ядете дотогава,  докато дойдете до най-сладката
хапка и там ще спрете. Ако продължавате още да ядете, стомахът ще погълне
всичката енергия и няма да остане нищо  за мозъка.  Ето  защо,   който яде
много, не дава храна на мозъчната система, физическото му тяло се развива
за сметка на мозъка.

•Правилното дъвчене оказва влияние върху човешките мисли, чувства
и постъпки. С други думи казано, правилното дъвчене оказва влияние върху
човешкия характер. 

•Здравето  зависи от  правилното  хранене.  Който има  здрави  зъби и
добре дъвче храната си,  той не боледува. 

Какво   представлява   храносмилателната   система?   Основа   на
физическия живот. Ето защо вие трябва да обърнете внимание на храненето,
да се смила храната добре.  Първото условие при храненето е дъвкането.
Който яде, без да дъвче храната, съкращава живота си. Като ядете плодове,
пак трябва да дъвчете. Мнозина ядат гроздето бързо, като гълтат цели зърна.
В  люспицата   на   гроздето   се   намират  много   витамини,   които  могат   да   се
използват само при много дъвчене.
Добре е семките на  гроздето да не се
гълтат.
Човек трябва да гледа на храненето като на свещен акт. За сутришната
закуска трябва да употребява половин час, за обяд - около 40-50 минути и за
вечеря   -   пак   половин   час.   Който   се   храни   бавно,   с   разположение   и
съзнателно, той всякога ще бъде здрав.
http://petardanov.com/index.php/forum/88-%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5-%D0%B8-%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%81%D1%82/

Така, че по-важно е да сме в хармония със законите на Природата, отколкото дали сме вървежно-модерни, правейки всякакви ново-постнати във форуми или фейсбук смути-смески.
Не смущавайте стомаха си!
8
Хомеопатия / Неспираща кашлица и гадене
« Last post by Emo_vt1 on Октомври 19, 2015, 09:31:18 pm »
Здравейте. Нов съм в форума и се извинявам ако сгреша нещо. Въпроса ми е за майка ми. Тя от 8 месеца има страшна суха кашлица с гадене. Ходи на доктор по белите дробове направиха и ренгенова снимка на белия дроб и и казаха че е добре и и изписаха антибиотик,но няма промяна. Ако ми помогнете ще съм много благодарен.
9
Хомеопатия / Re:Въпроси онлайн към класически хомеопат
« Last post by zagito on Октомври 13, 2015, 08:40:43 am »
Здравейте д-р Стойчев ! Бих искала да Ви попитам за Хиперикум Перфоратум.Баща ми е с ампутиран десен крайник над коляното вече от 10 години . В повечето случаи вечер изпитва така наречената фантомна болка , която понякога е много силна.Четох,че това е лекарство , което се разрежда и лекар хомеопат трябва да определи дозата.Бихте ли ме посъветвали дали това ще помогне и ,ако е възможно от кое СН трябва да пие.Благодаря Ви!Бъдете здрав!
10
Здравна информация / Re:Силата на чистата кръв
« Last post by Deepinside on Септември 26, 2015, 07:25:43 pm »
Може да се пие и горещ билков чай на гладно. Според мен има разлика ако се пие така, а не кафе или китайски чай (кофеина е токсин)

Учителя много е говорил и акцентирал върху дихателни упражнения и е давал различни такива.
Основно 3 вида:

1. Дълбоко дишане със задържане по време -  Вдишваме плавно и дълбоко въздуха, така, че да се напълнят изцяло дробовете - чак диафрагмата да се издигне напред, задържаме въздуха колкото можем повече и плавно издушваме. Постепенно увеличаване на времето на задържане на въздуха с 1-2 секунди на ден, докато се постигне поне една минута задържане. Който задържа до 100 секунди - е много търпелив човек. 180 минути и повече вече е постижение. Като по-силен вариант на това упражнение е произнасянето на формула или молитва по време на задържането. Като дори само да се каже веднъж "Отче наш" и веднъж "Добрата молитва" по този начин може силно да повишим енергийното си ниво. Друг вариант - 10 пъти един след друг да се каже молитвата "Отче наш" със задържан въздух, с малки почивки.
Други правила общи правила (касаещи и другите видове упражнения с дишане)- да се прави дълбоко дишане на празен стомах, най-благоприятно е рано сутрин, дори преди изгрева на Слънцето, и да се диша плавно, бавно и дълбоко само през носа - както на вдишването, така и на издишването. Гръбнака да е вертикален - тоест да се правят дихателните упражнения изправен или седнал, но не и в легнало положение.

2. Дълбоко дишане със редуване на ноздрите -  на вдишването през едната ноздра (да се започва през лявата), а дясната в това време да е запушена, кратко задържане (при което и двете ноздри са запушени) и издишване през дясната (а лявата в това време е запушена), на следващия такт вече вдишваме задържаме и пак издишваме през другата, хубаво е да се направят поне 3 пълни цикъла, 4-6 е още по-силно.
Този начин на дишане хармонизира слънчевото и лунното течение в нас (2 от основните енергийни канали - ида и пингала) и може да способства за отваряне на Канала на истината (Сушумна), който е в гръбначния стълб и който е много важен за духовното развитие.
Също така  способства за за хармонизирането на ума и сърцето, и симпатичната и мозъчната нервни системи, които са от съществено значение за духовното развитие, както и лявото и дясното полукълба на мозъка.

3. Дишане, комбинирано с движения
Quote

упражнението на дишането. Ръцете нагоре над главата - вдишване. Задържане ръцете с допрени пръсти - задържане на дъха. Спускане на ръцете отстрани - издишване. Пет пъти.
Лявата ръка настрани. Дясната - допира пръстите на лявата, постоянно се движи към рамото и после встрани. Сега пръстите на лявата ръка допират пръстите на дясната, лявата ръка се движи към рамото настрани. Това се прави три пъти.

"Най-лесното", "Чистене съзнанието" стр. 198

http://www.otizvora.com/forum/index.php?action=dlattach;topic=1440.0;attach=896
http://www.otizvora.com/forum/index.php?action=dlattach;topic=1440.0;attach=897
Pages: [1] 2 3 ... 10