novosemeistvo.bg

Здраве => Здравна информация => Аюрведа => Topic started by: LOVE & JOY on Септември 19, 2008, 02:58:55 pm

Title: Аюрведа
Post by: LOVE & JOY on Септември 19, 2008, 02:58:55 pm
                                               


                                                       Аюрведа


                                                             
                                                 (http://www.aayurveda.de/images/laxmi5.jpg)                                     

         
Аюрведа е най-древната лечебна система в света. Съществува повече от 5000 години. Тя представлява част от културната и духовна традиция на Индия. Думата Аюрведа е на санскрит и произлиза от "аю", което означава живот и "веда", което означава знание, т.е. наука за живота.

Счита се, че това знание е получено от древните мъдреци чрез директно възприятие по време на медитация. Едновременно светци и лечители, те възприемали здравето като неразделна част от духовния живот.

Аюрведа е система за лечение, профилактика и дълголетие. Основните средства с които си служи са билки, подправки, храни, масла, есенции, скъпоценни камъни, цветове. Методите, които използва са диета, промени в начина на живот, детоксикация на организма с втриване в тялото на билкови масла, парни сауни с билкови отвари, лечебни вани, йога, дихателни упражнения, мантри, медитация.

Основната цел на Аюрведа е изкореняването на болестите, които са пречка в живота на човека в неговите четири основни аспекта: изпълняване на задълженията (дхарма), придобиването на богатство (артха), удовлетворяването на желанията (кама) и постигане на освобождение (мокша). Това знание било толкова обширно според древните писания, че не било възможна за хората от настоящата епоха, Кали Юга, с тяхната кратка продължителност на живота и ниска интелигентност да го възприемат. (Хората от предишните епохи се смята че са били значително по-ителигентни и живеели много по-дълго. По време на Сатя Юга, най-възвишеният период, продължителността на живота била 400 години, по време на Трета Юга - 300 години, по време на Двапара Юга - 200 години, а в настоящата Кали Юга на хората било отредено да живеят едва 100 години.) В края на Сатя Юга започнали да се появяват болести, които в епохата на Кали Юга достигнали значително разпространение и тежест. В прилив на дълбоко състрадание към всички живи същества, мъдрецът Агнивеша написал своя трактат по Аюрведа, нито много обширен, нито много сложен, за да може да бъде разбран от обикновените хора.

Според Аюрведа цялата вселена е проявление на петте основни стихии: пространство, въздух, огън, вода и земя. Всичко в природата е изградено от тях в определени съотношения. Комбинирайки се, те създават трите основни типа енергии или ДОШИ, които съществуват във всекиго и във всичко.


Според Аюрведа цялата вселена е проявление на петте основни стихии: пространство, въздух, огън, вода и земя. Всичко в природата е изградено от тях в определени съотношения. Комбинирайки се, те създават трите основни типа енергии или ДОШИ, които съществуват във всекиго и във всичко.Водата и земята образуват КАФА.
Огънят и водата образуват ПИТТА.
Въздухът и пространството образуват ВАТА.


               (http://www.ayurveda-badems.de/uploads/pics/konstitution-panorama_01.jpg)

Както всеки има своя физиономия, така според Аюрведа, всеки човек има специфична комбинация от тези енергии. Тя определя неговия физически, мисловен и емоционален тип, неговата психофизиологична конституция или ПРАКРИТИ. Тя се определя в момента на зачатието и не се променя през целия живот. Този индивидуален баланс от енергии определя физическата конструкция, метаболизма, физическата издържливост, предпочитанията към различни храни, начините за подържане на добро здраве, подходящия хранителен режим, характера на човека, особеностите на психиката му, предразполижението към болести, изборът на лечение, прогнозата на заболяванията, продължителността на живота.

Например ако един човек с питта конституция приема питта-увеличаващи храни, това ще предизвика заболяване, свързано с прекомерно увеличаване на тази огнена доша. Докато ако човек с кафа конституция приема същите храни, това няма да доведе до никакво болестно състояние, а само ще затопли иначе студената кафа.
 оттук (http://ayurveda.hit.bg/introduction.htm)
Title: Re: Аюрведа
Post by: Deepinside on Септември 19, 2008, 03:25:43 pm
хубавото е че вече навлизаме в Епохата на Водолея и продължителността на живота може да се промени при природосъобразен начин на живот,
както и за в бъдеще телата могат да станат много по-издържливи и силни.
Title: Re: Аюрведа
Post by: LOVE & JOY on Септември 20, 2008, 05:47:33 am
               

                                                   
                                          Как да определим своя дошов тип според аюрведа


Предложената схема дава представа за основните характеристики на вата, питта и кафа. Напишете в един ред имената на трите доши: вата, питта и кафа. Под всяка една от тях в колонки отбелязвайте по една точка за всеки един от 19-те признаци, които най-добре пдхождат на Вас. Според броя на точките, които съберете за всяка доша, можете да определите своята психофизическа конституция. Дошата за която имате най-много точки определя Вашия тип. Ако получите почти равин брой за две от дошите, Вие сте двудошов тип. Рядко се случват тридошови типове, при които всички доши имат почти равен брой точки.

При отговарянето на въпросите може да се допитате до близки хора, които Ви познават добре. Не са редки случаите, когата човек сам не може да отговори вярно на тези въпроси. Наблюдава се тенденция към самоопределяне в тридошов тип. Доверете се на своите близки.(http://ayurveda.hit.bg/Img/my%20dosha%201.gif)

(http://ayurveda.hit.bg/Img/my%20dosha%202.gif)


източник (http://ayurveda.hit.bg/my%20dosha.htm)
Title: Re: Аюрведа
Post by: Deepinside on Септември 26, 2008, 11:01:48 pm
Сайт за аюрведа (http://www.ayurvedic-medicines.com/index.htm)
Title: Re: Аюрведа
Post by: сребърен облак on Октомври 14, 2008, 12:49:09 pm
A ето и един мой любим тест за определяне на дошите онлайн (http://www.ayurvedaplus.ru/advanced/doshatest.php).
Хм, правих го преди година, сега резултатите са съвсем същите:
Ватта - 87
Питта - 98
Капха - 87
Явно не зависи от моментното настроение на отговарящия... Май си прав, че човек сам се определя като по малко от всичките :) но все пак, има преобладаващ, поне в моя случай.

Изобщо тоя сайт http://www.ayurvedaplus.ru (http://www.ayurvedaplus.ru) е много добър, заслужава си да се разгледа. Още повече, че след като установиш конституцията си, можеш да прочетеш доста какво да правиш после с информацията :)
Title: Re: Аюрведа
Post by: kabala on Ноември 17, 2008, 04:42:41 pm
Привет и от мен...Направих си този тест и се оказа: вата-74; питта -110; капха -65...От таблизата,която прочетох по-горе,мога да кажа,че 80 % не е вярно или аз съм субективна теста си,за което няма причина-не съм на изпит....или аз съм изключението,както винаги. ??? :thinkerg: