Здраве > Здравна информация

Проблеми със зъбите - алтернативната гледна точка

<< < (3/5) > >>

feather:

--- Quote from: Deepinside on Януари 07, 2010, 12:23:44 am ---мисля че някои неща са на психологична и енергийна основа, аз до 24 г не съм имал пломби и като почна...може да зависи и от храната  и от стреса.
за пломбите - да са само фото, а не химични. И познавам стоматолг , работещ с американска техника, при който съм правим и без упойка, но там пломбата може да излезе към 50-60 лв. Но човека е професионалист, и май работи и с VIP клиенти  :a106:

--- End quote ---

Ама Дийп, поста ти звучи наистина обезпокоително! Точно в най-продуктивната възраст си имал проблеми.
Дай пример за "психологична основа", това ми е мъката и на мене.
Е не за моите собствени зъби де, но детето явно има нужда от подкрепа...

Hadderahh:
О, Мулти, милото детенце!
Аз наскоро проучвах нещата, но мога да ти кажа само алтернатива на пломба или за цял зъб - керамични инлеи се казват, но са доста по-скъпи. Не знам колко точно.
Другото, ако зъболекарят ползва най-нови продукти, вече на запад има композити без Бисфенол А, сигурно и в Бг ползват някои, но трябва изрично да попиташ.

За гнойта... чакай да погледна в една книга.

Така - за абцес на венеца с инфектиран джоб се плакне устата със солена вода и се приема вит.С (1000 мг дневно) 2 пъти на ден. Но ми се вижда доста това.

Пише и за болкоуспокояващи, но не знам дали се прилагат при гангрена. За гангрена няма нищо конкретно.

Ох, дано се преборите бързо!

Christian:
За зьбобол знам нещо ефективно.Карамфил да се сдьвче с болния зьб.
Eugenol,който ползват в стоматологията сьщо го сьдьржа.

Мулти,
И аз те чета с голяма радост и като те няма дьлго време,усещам липсата ти.Благодаря ти за насоката за хомеопат,ще разпитам.
Доколкото разбрах това са пьрвите два зьба след кучешките на детето или?т.е. 4 и 5.Долу или горе са?

Знам от ГНМ,че когато вече има болка,зьбьт е в решена фаза и точно тогава отиваме на лекар,който го отваря и открива "дупката" до пулпата,която всьщност физиологично и "нарочно" е там,за да започне запьлването с нов "материал" от самият зьб.така нареченото калцифициране.Затова и зьбьт боли в тази фаза.Това са малки левкемии на зьбите.Хамер пише,че болката трябва да се изтьрпи...макар,че аз лично не мога да си го представя...какви мьчения сьм имал сьс зьбите си.А за малко дете може би е абсурдно да тьрпи.Най малкото бих пил аналгини някакви.

Гангрената,ако има гной и зьбьт е затворен,той ще започне да боли,ако не може да избие сам и ще се принудите да го отворите.Трябва да стои отворен с памуче и да се промива често.Според зьба,може да трае месеци.

Промивките се правят с кислородна вода.Някои промиват с разтвор сьс спирт,но мисля,че е остаряло.За запьлване на корени на млечни зьби знам калциев хидроксид вместо гута перка с формалдехид.Но има и гута перка без формалдехид и фенол.Не знам името й и фирмата.Калциевият хидроксид не "мумифицира" зьба и с времето се абсорбира,затова и е само за млечни зьби доколкото знам.

На руски паметник в София имаше (не знам дали сега го има,беше 2002 година) дентално бюро за зьболекари,откьдето закупуват материали.Там сьм си купувал цемент,фотополимери и злато на малки цени.Зависи дали зьболекарят ще е щастлив да намали от цената си,ако искаш така да му ги поднесеш.С моят нямаше проблем,беше ми приятел.Една тубичка вивадент фотополимер за 30 пломби беше 70 лева тогава,а зьболекарите ми искаха 70 лева на пломба. :wondering: Бизнес :wink:Така плащах само за работата на зьболекаря,а тубичката беше от мен.т.е сьс 70 лева можех да си сложа 30 пломби,а не само една.

Някой не купи ли таблицата за зьбите?Там е описано много подробно.Аз я нямам в момента при мен.


Всеки зьб има определена функция и не може да получаваме кариеси на дьвкателните зьби (молари),ако конфликта ни е да "разкьсаме някого с кучешките".Трябва да искаме да "смелим някого",ако са засегнати задните зьби.

Най доброто за кариеси са както е писала Хадера,керамичните инлеи.Но и фирмата е важна,защото има някои керамики с доста алуминии.Засега най "безвредни" керамики и изобщо материали са на Шведски фирми.Знаете Швеция е страна,която понякога "спори" дори с Фармаиндустрията.
Ивоклар и Вивадент.Но има и други.
Иван Бурджев,ако го познавате е за мен най добрият техник в София,който ползва само такива материали,ако е жив още.Зьболекари вече не познавам добри.

Ще сьм благодарен на Дйип,ако даде някой адрес. :1923:

Керамичните инлеи не са толкова скьпи и си заслужават цената.В Австрия са около 700 евро според големината на пломбата.В БГ са около 200 лева.
Фотополимерните пломби,ако са сложени добре,залепяни слой по слой,а не ЦОП цялата пломба и после 30 секунди с лампата....след време падат.Имам пломби на над 15 години,сложени от много добьр зьболекар и такива,които падаха постоянно всяка година,докато не си облякох зьбите с керамични коронки.

Това е от мен.Друго не се сещам в момента.

Ужас,сега видях какьв постинг сьм написал.Извинете.

feather:
Hadderahh, мерси за инфото за тези инлеи, не бях ги чувала досега. Много съм боса по отношение на стоматологията, но досега наистина не ми се беше налагало. То дано да не стигаме до поставяне на постоянните зъби че..

Дийп, дай координати на този зъболекар, ако не е неудобно де. Засега мисля, че няма да имаме нужда, но знае ли човек. Мъж ми както е зле със зъбите.., може скоро да се наложи. Че и коронка трябва да сменя скоро..

Крис, много хубав пост, и аз много ти се радвам като се появиш да пишеш.  :=hug: Какво му се притесняваш, че е дълъг ли?
При детето засегнатите зъбки са последните млечни (предкътници)- точно 4-ти и 5-ти, да. И все отгоре! Май от тях няма някой да не е правен, че и повтарян. С други досега не е имала проблеми. Доколкото знам функциите им са да разкъсат/раздробят храната, която ще бъде смляна от кътниците. Не съвсем като кучешките, които разкъсват/откъсват и са така да се каже хищнически символ.
Между другото и аз единствено с тези точно зъби съм имала проблеми, и то пак само горните. Какво може да означава това, не е като латералността сигурно, но пак има някакво значение?? Даже счупения ми е 4-ти, но подозирам, че защото като дете чупех лешници с него :)) и може би е бил още тогава засегнат чисто механично (после ми го извадиха с длето, целия до корен се беше натрошил).

Зъболекрката, при която водя детето, предложи да направи покритие на фисурите на моларите, но беше така добра да ми обясни, че преди да се постави този филм първо се обработват с киелина, за да премахне гладката част от емайла и да има сцепление с полимера (два вида покритие ми предложи). Прави се с фосфорна киселина 20%. Това ми беше напълно достатъчно за да оформя за себе си напълно отрицателно мнение за тази процедура. Казах и че ще си помисля, но се чудя.. как тя като специалист е причинила това на своето дете, каза че сина и има на последната двойка зъби от 8 години и досега не са му се развалили.

Крис, всичко което си написал по ГНМ за лечението съм си го мислила и аз. Зъбите се лекуват сами, само после остават дупките, които са неприятни като се пълнят с храна. Никакви изобретения и химикали извън това което е дала природата не могат да я бият по ефективност. Това с карамфила е много ценно, ще го запомня и ще го употребявам и препоръчвам при нужда. Има и хомеопатични лекарства за зъбобол, а съм чела из интернет някои автори, които конкретно за зъбите имат успешни случаи с хомеопатия. В реперториумите им отделна част специално за това, в зависимост от типа оплаквания и конкретните зъби. Но както знаем зъбите не са нещо отделно от човека, което означава, че ако не се реши конфликта и не се излекува причината.., останалото може да бъде само палиативно или за конкретния случай, без да се промени тенденцията. Мисля, че при силна болка е по-добре да се ползват хомеопатични лекарства, отколкото аналгин. Всъщност хомеопатията може да е много ценна при цялостно конституционално лечение. Острите и спешни състояния така или иначе все някога преминават. :))

Ще съм много благодарна, ако някой има таблицата на д-р Хамер и я сподели с нас тук. Сигурна съм, че ще е полезна не само на мен.


--- Quote ---Гангрената,ако има гной и зьбьт е затворен,той ще започне да боли,ако не може да избие сам и ще се принудите да го отворите.Трябва да стои отворен с памуче и да се промива често.Според зьба,може да трае месеци.

--- End quote ---
Да, зъбът седя отворен повече от месец. Обаче малката вади памучето, защото миришело на лошо и после не може да си сложи сама друго (аз съм на работа през деня). Изглежда все още изтичаше нещо, поне тя така твърди. И все с клечки за зъби я намирах в устата, разкървяваше си всеки ден венеца (изглежда се пълни с харана и това я дразни). Затова я заведох да и сложат медицинския гипс, хем е материал който диша, хем няма да се налага да и отварят зъба с машинка наново, ако лечебния процес не е завършил. Интересното е, че този процес ту затихваше, ту се усилваше от самосебе си. Може би вече да се е оправил, защото скоро не се е оплаквала.

А сега като те чета направо си мисля, че няма никакъв смисъл да затваряме с пломби всички тези млечни зъбки. Ще останат с гипс, дори да се налага да чакаме година-две да ги смени, щом този материал е без гадости и е пориозен и диша...

Deepinside:
Д-р Вучков 0888166631

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Go to full version